Je Internetsnelheid een Boost geven? Je Wifi-Kanaal Veranderen is de Oplossing!

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Plankgas met je wifi.

Je Internetsnelheid een Boost geven? Je Wifi-Kanaal Veranderen is de Oplossing!

Je hebt er misschien nog nooit eerder bij stil gestaan, maar je wifi-kanaal veranderen maakt voor je het weet een wereld van verschil in de snelheid van je wifi-verbinding. Wifi-kanalen raken al snel volledig verstopt met verbindingen van apparaten buiten je smartphone, laptop of pc om – zonder dat je het zelf doorhebt.

Tijd om dus naar een nieuw wifi-kanaal te verhuizen met de apparaten waarmee je dagelijks bewust verbindt met je wifi-netwerk. Hoe dat gaat, lees je hieronder!

Je wifi-kanaal veranderen: in het kort

Werkt wifi niet op je laptop of in ieder geval niet goed? Zelfs dan kan je wifi-kanaal veranderen de oplossing zijn!

Om van wifi-kanaal te wisselen, log je in op je router via een webbrowser, navigeer je naar de draadloze instellingen, en selecteer je een ander kanaal, bij voorkeur een die niet druk bezet is om interferentie te minimaliseren. Gebruik een wifi-analysetool om te bepalen welke kanalen het minst gebruikt worden voor een optimale prestatie.

Verder is dit artikel vooral relevant voor problemen met wifi van een 'normale' router. Dat betekent dat deze oplossing voor een mifi-router of mesh-router mogelijk niet werkt, of in ieder geval niet zonder extra tussenstappen.

Als je aangesloten bent op glasvezel en je internet langzaam is, controleer dan ook eerst of je een router voor glasvezel hebt. Op die manier haal je het maximale uit de internetsnelheid van glasvezel.

Voorbereidende stappen om je wifi-kanaal te veranderen

Om het best mogelijke kanaal te vinden, doe je idealiter wat voorbereidend werk vóór je de routerinstellingen induikt.

Analyse en selectie: optimaliseer wifi-signaalsterkte en kanaalkeuze

Om de beste wifi-kanaalkeuze te maken, is het essentieel om je netwerkomgeving te analyseren met softwaretools. Apps als Wifi Analyzer voor Android, inSSIDer voor Windows, WiFi Scanner voor macOS, Network Analyzer voor iOS, geven je real-time inzicht in de kanalen die door naburige netwerken worden gebruikt.

Deze tools helpen je het minst verzadigde kanaal te vinden, wat cruciaal is voor een stabiele verbinding, vooral in dichtbevolkte gebieden. Schrijf de namen van kanalen die het minst druk bevolkt zijn op – deze heb je verderop in het stappenplan op!

Kijk daarbij ook naar het zogeheten dBm van de kanalen. Een signaal van -30 dBm is extreem sterk, wat je zelden tegenkomt, terwijl -90 dBm zeer zwak is en nauwelijks bruikbaar. Voor een goede verbinding streef je naar een signaalsterkte dichter bij -50 dBm.

5GHz vs. 2,4GHz: welke wifi-frequentieband is beter?

De 5GHz-band is minder vatbaar voor interferentie en biedt snellere verbindingen. Deze band heeft meer non-overlappende kanalen, wat ideaal is voor omgevingen met veel netwerken, zoals grote appartementgebouwen.

Houd er wel rekening mee dat de 5GHz-frequentie een korter bereik heeft, dus plaats je router en/of access points strategisch voor maximale wifi-dekking.

Interferentiedetectie: omgaan met storingen van non-wifi-apparaten

Je wifi-netwerk ondervindt ook storingen van apparaten die geen wifi gebruiken zijn, zoals magnetrons, draadloze speakers en babyfoons. Deze apparaten werken vaak op dezelfde frequentiebanden als je wifi en veroorzaken daardoor interferentie.

Idealiter gebruik je een spectrum analyzer om deze bronnen van storing te identificeren en wijzig je kanaalkeuze of de plaatsing van je router om de impact te minimaliseren. Dit is echter een redelijk specialistisch hulpmiddel, dus in een gemiddeld huishouden voldoet het doorgaans al om te zorgen dat dit soort apparatuur niet binnen tien meter van je router staat.

Stap 1: vind het IP-adres van je router

Om het wifi-kanaal te veranderen, heb je het IP-adres van je router nodig. Met dit IP-adres navigeer je in de volgende stap naar de 'website' van je router.

  1. Klik linksonder in je taakbalk op start met je rechtermuistoets.
  2. Tik vervolgens op Windows Powershell (admin). Dit opent het programma waarmee je het IP-adres vindt, zoals je hieronder op de afbeelding ziet.

Met de Windows Powershell open typ je het volgende in het venster: 'ipconfig'. Druk op enter en je ziet bovenstaand scherm (of iets vergelijkbaars). Zoek naar het IP-adres van je router achter 'default gateway'. Kopieer dit IP-adres naar een plek waar je het gemakkelijk terugvindt, zoals een tekstbestand.

Stap 2: toegang krijgen tot je routerinstellingen

Omdat we niet allemaal dezelfde routers gebruiken, kunnen de volgende afbeeldingen in het stappenplan afwijken van wat je zelf ziet! Probeer in dit geval zo goed mogelijk soortgelijke instellingen te vinden. Let hierbij ook zeker op eventuele synoniemen (bijvoorbeeld 'draadloos' in plaats van 'wifi').

Nu je het IP-adres hebt, kun je inloggen op de router. Open een webbrowser en vul in de adresbalk het IP-adres dat je net hebt opgezocht in. Druk op enter en het inlogscherm van je router verschijnt, zoals op de bovenstaande afbeelding van de inlogpagina van mijn router.

Om in te loggen heb je het wachtwoord nodig en eventueel een gebruikersnaam. Als je nog niet eerder ingelogd hebt op je router, dan betreft dit een standaardwachtwoord. Deze vind je terug in de handleiding van je router en/of op de sticker onder- of achterop je router.

Opmerking: verschillen in router inlogpagina's per provider

Hoe je het wifi-kanaal verandert, verschilt per internetprovider. Elke internetprovider heeft namelijk een eigen gebruikersomgeving waarin je alle instellingen van je router in regelt. De stappen zijn wel vergelijkbaar genoeg om je tĂłch door dit proces heen te loodsen, dus lees zeker alle stappen hieronder door! đź‘“

Stap 3: navigeren naar wifi-instellingen

Nu je bent ingelogd, zie je alle informatie en instellingen van je router. Klik op 'Wifi' en vervolgens op 'Draadloos kanaal'. Dit opent de kanaalinstellingen van je router, dus open deze.

Stap 4: het draadloze kanaal aanpassen voor optimaal bereik

In deze instellingen pas je het wifi-kanaal aan. Waarschijnlijk staat deze op de aanbevolen instellingen. Klik op het drop-downmenu achter 'frequentieband 2.4 GHz' en selecteer een ander kanaal. De stabielste kanalen zijn kanaal 1, 6 en 11. Probeer een van deze kanalen dus als eerste. Vergeet niet op 'Toepassen' te klikken.

2,4 GHz en 5 GHz

Dit zijn de twee bekendste frequenties waar wifi op werkt. 2,4 GHz is minder krachtig, maar heeft een groter bereik. 5 GHz daarentegen heeft een heel krachtig signaal, maar over een kortere afstand.

Als je in een gebied woont waar veel verschillende netwerken zijn, zoals in een flat of appartementencomplex, dan is het extra verstandig om de bezetting van de verschillende kanalen te bekijken.

Deze informatie vind je terug in de gebruikersomgeving van je router – waarin we deze instellingen zojuist hebben aangepast – of met behulp van een van de eerder benoemde apps!

Waarom je geen bonded channels wilt kiezen

Kanaalbundeling, of 'bonded channels', betekent dat je router meerdere wifi-kanalen tegelijk gebruikt om de bandbreedte te vergroten. Hoewel dit voordelig kan zijn voor de snelheid, leidt het ook tot meer interferentie en juist een slechter bereik, vooral op de 2,4GHz-band.

Het is vaak beter om een enkele kanaal te kiezen dat 20 MHz beslaat, om deze problemen te voorkomen, in plaats van voor een grotere kanaalbreedte te gaan.

Belangrijke info: overheidsreserveringen van wifi-frequenties

Ja, je leest het goed: de overheid heeft in een wet vastgelegd dat bepaalde frequenties (en daarmee bepaalde wifi-kanalen die hierop functioneren) niet zomaar gebruikt mogen worden. Dat wilt zeggen: niet in een standaardhuishouden.1Overheid.nl (2023). 'Regeling gebruik van frequentieruimte zonder vergunning en zonder meldingsplicht 2015'

Het gaat om de volgende kanalen:

  • kanaal 144 (20 MHz): 5710 - 5730 MHz
  • kanaal 142 (40 MHz): 5690 - 5730 MHz
  • kanaal 138 (80 MHz): 5650 - 5730 MHz

Fabrikanten maken deze kanalen doorgaans wél beschikbaar, maar naast wetgeving is er nog een goede reden om deze frequenties met rust te laten, volgens dion_b op Tweakers:

[...] al kun je het op je [access point] instellen, een [verbonden apparaat] [...] zal zo'n netwerk als het goed is niet eens detecteren.

Zie je de bovenstaande kanalen en frequenties niet terug in de menu's? Dan heb je mogelijk met een oude router te maken die 5 GHz – de wifi-band die sneller is dan 2,4 GHz – niet ondersteunt.

Een verouderde router heeft niet alleen invloed op de snelheid van je wifi, maar ook op de veiligheid van je netwerk. Je router vervangen door de beste router of een goede gaming-router is in zo'n geval geen gekke oplossing.

FAQ: jouw vragen over wifi-kanaalwijziging beantwoord

Laten we nog een paar laatste nuttige vragen doornemen!

Als ik een mesh-router heb, moet ik de wifi-kanalen dan ook op de satellieten aanpassen?

Normaal gesproken nemen de satellieten automatisch de kanaalinstellingen van de router over. Als je handmatig wijzigingen wilt aanbrengen, kun je dit per satelliet doen in de instellingen van de router.

Hoe pas ik de frequentieband (2.4 GHz of 5 GHz) van mijn wifi-kanaal aan?

Je verandert niet zozeer de frequentieband van je wifi-kanaal, als van de router in zijn geheel. Je doet dit door in te loggen op je router via een webbrowser. Zoek naar de draadloze instellingen en selecteer de gewenste band. De 2,4GHz-band is beter voor bredere dekking, terwijl 5 GHz ideaal is voor hogere snelheden zonder veel interferentie.

Welk kanaalnummer is het beste voor mijn wifi-netwerk in een drukke omgeving?

In een drukke omgeving gebruik je doorgaans idealiter kanaal 1, 6 of 11 op de 2,4GHz-band, omdat deze kanalen elkaar niet overlappen. Voor 5 GHz, kies je een kanaal dat minder druk is, wat je kunt vinden door een wifi-scanner-app te gebruiken.

Hoe identificeer ik overlappende kanalen in mijn wifi-netwerkinstellingen?

Overlappende kanalen identificeer je door een wifi-scanner-app te gebruiken die de netwerken in je omgeving scant. Deze tools tonen welke kanalen in gebruik zijn en helpen je een kanaal te kiezen dat minder druk is om interferentie te verminderen.

Zijn er specifieke beschikbare kanalen die ik moet gebruiken in mijn land of regio?

Ja, sommige wifi-kanalen zijn regio-specifiek vanwege lokale regelgeving. Controleer de regelgeving van je woonplaats op het gebied van draadloze communicatie of raadpleeg de instellingen van je router, die meestal automatisch de beschikbare kanalen voor je regio weergeeft.

Conclusie

Hopelijk helpt deze uitleg met het veranderen van het wifi-kanaal en heb je weer snel internet. Als je internet nog steeds langzaam is, bekijk dan andere oplossingen voor langzame wifi. Zo haal je het maximale uit je verbinding! Heeft dit artikel geholpen? Laat het hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen