Je Internetsnelheideen Boost geven? Je Wifi Kanaal Veranderen is de Oplossing!

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Je Internetsnelheideen Boost geven? Je Wifi Kanaal Veranderen is de Oplossing!

Je favoriete serie kijken of het spelen van een online game, er gaat niets boven een avond relaxen. Er is op dat moment dan ook niets vervelender dan traag draadloos internet. Je wifi-kanaal veranderen is een van enkele opties om je wifi te verbeteren. Zo kijk je je serie zonder problemen af!

Voordat je begint

Langzaam internet heeft verschillende oorzaken. Het is dus belangrijk om andere mogelijke oorzaken te bekijken, voordat je het wifi-kanaal verandert. Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Afstand van je router. Hoe verder je van je router af zit, hoe slechter het wifi-signaal wordt. Controleer of de wifi beter is wanneer je dichter bij de router zit.
  • Een verouderde router heeft ook invloed op de internetsnelheid. Je router vervangen door de beste router of een goede gaming-router is dan een goede oplossing.
  • Locatie niet optimaal. Ook is het mogelijk dat de router niet op de juiste plek staat, zoals in een hoek of op een plek met veel stoorzenders eromheen. Zet de router op een andere plek neer – idealiter een hoge, centrale plaats – en controleer of het internet nog steeds langzaam is.
  • Als er te veel mensen op één netwerk zitten, dan wordt het internet een stuk langzamer voor iedereen op het netwerk. Probeer de wifi uit met minder mensen op het netwerk en controleer of het internet sneller is.

Verder is dit artikel vooral relevant voor problemen met wifi van een 'normale' router. Dat betekent dat deze oplossing voor een mifi-router of mesh-router mogelijk niet werkt. Als je aangesloten bent op glasvezel en je internet langzaam is, controleer dan of je een router voor glasvezel hebt. Op die manier haal je het maximale uit de internetsnelheid van glasvezel.

Internetprovider

Hoe je het wifi-kanaal verandert, verschilt per internetprovider. Elke internetprovider heeft namelijk een eigen gebruikersomgeving waarin je alle instellingen van je router in regelt. Het stappenplan is wel vergelijkbaar voor de meeste providers, dus lees zeker alle stappen door! 👓

Stap 1: IP-adres van je router

Om het wifi-kanaal te veranderen, heb je het IP-adres van je router nodig. Met dit IP-adres navigeer je in de volgende stap naar de 'website' van je router. Klik linksonder in je taakbalk op start met je rechtermuistoets en vervolgens op Windows Powershell (admin). Dit opent het programma waarmee je het IP-adres vindt.

Met de Windows Powershell open typ je het volgende in het venster: 'ipconfig'. Druk op enter en je ziet bovenstaand scherm (of iets vergelijkbaars). Zoek naar het IP-adres van je router achter 'default gateway'. Kopieer dit IP-adres naar een plek waar je het gemakkelijk terugvindt, zoals een tekstbestand.

Stap 2: Inloggen op je router

Omdat we niet allemaal dezelfde routers gebruiken, kunnen de volgende afbeeldingen in het stappenplan afwijken van wat je zelf ziet! Probeer in dit geval zo goed mogelijk soortgelijke instellingen te vinden. Let hierbij ook zeker op eventuele synoniemen (bijvoorbeeld 'draadloos' in plaats van 'wifi').

Nu je het IP-adres hebt, kun je inloggen op de router. Open een webbrowser en vul in de adresbalk het IP-adres dat je net hebt opgezocht in. Druk op enter en het inlogscherm van je router verschijnt.

Om in te loggen heb je het wachtwoord nodig en eventueel een gebruikersnaam. Als je nog niet eerder ingelogd hebt op je router, dan betreft dit een standaardwachtwoord. Deze vind je terug in de handleiding van je router en/of op de sticker onder- of achterop je router.

Stap 3: Wifi-instellingen

Nu je bent ingelogd, zie je alle informatie en instellingen van je router. Klik op 'Wifi' en vervolgens op 'Draadloos kanaal'. Dit opent de kanaalinstellingen van je router, dus open deze.

Stap 4: Draadloos kanaal aanpassen

In deze instellingen pas je het wifi-kanaal aan. Waarschijnlijk staat deze op de aanbevolen instellingen. Klik op het drop-downmenu achter 'frequentieband 2.4 GHz' en selecteer een ander kanaal. De stabielste kanalen zijn kanaal 1, 6 en 11. Probeer een van deze kanalen dus als eerste. Vergeet niet op 'Toepassen' te klikken.

Als je in een gebied woont waar veel verschillende netwerken zijn, zoals in een flat of appartementencomplex, dan is het extra verstandig om de bezetting van de verschillende kanalen te bekijken.

Deze informatie vind je terug in de gebruikersomgeving van je router – waarin we deze instellingen zojuist hebben aangepast – of met behulp van een app. Dit laatste bespaart je tijd, omdat je niet ieder individueel kanaal hoeft uit te proberen en eventueel veranderen; de app herkent meteen welk kanaal het geschiktst is.

2,4 GHz en 5 GHz

Dit zijn de twee bekendste frequenties waar wifi op werkt. 2,4 GHz is minder krachtig, maar heeft een groter bereik. 5 GHz daarentegen heeft een heel krachtig signaal, maar over een kortere afstand.

Conclusie

Hopelijk helpt deze uitleg met het veranderen van het wifi-kanaal en heb je weer snel internet. Als je internet nog steeds langzaam is, bekijk dan andere oplossingen voor langzame wifi. Zo haal je het maximale uit je verbinding! Heeft dit artikel geholpen? Laat het hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?