Alles wat Je Moet Weten over het Meten van de Grootte van je Monitor

Robbert van Tol

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

Alles wat Je Moet Weten over het Meten van de Grootte van je Monitor

Heb je je wel eens afgevraagd hoe ze eigenlijk bij die schermafmetingen komen en hoe je dat zelf nameet? Je bent niet de enige! Het meten van je monitor is van groot belang, want de grootte speelt een cruciale rol in je productiviteit, comfort en algemene kijkervaring.

In dit artikel leg ik je uit waarom het opmeten van je monitor handig is, wat de invloed is van de schermgrootte op je kijkervaring en hoe je de lengte, hoogte en diagonaal van je monitor meet. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste monitor die bij jouw behoeften past. Laten we beginnen!

Belangrijkste punten samengevat:

 • De grootte van je monitor beïnvloedt je productiviteit, comfort en ergonomie.
 • Het meten van je monitor helpt bij het kiezen van een nieuwe monitor en het bepalen van de juiste pasvorm voor je werkruimte.
 • Belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een monitor zijn resolutie, beeldverhouding en gebruiksscenario.

Waarom het belangrijk is om de grootte van je monitor te meten

De grootte van je monitor speelt een grote rol in je productiviteit en comfort.️ Een groter scherm biedt meer ruimte om met meerdere vensters en applicaties tegelijk te werken. Ook heeft de grootte invloed op de ergonomie, zoals kijkafstand en houding tijdens het werken.

Daarnaast is het meten van je monitor nuttig bij het kiezen van een nieuwe monitor, zo controleer je bijvoorbeeld of deze wel op je bureau of in je werkomgeving past.

De invloed van schermgrootte op je kijkervaring

Een groter scherm is ideaal voor multitasking en mediaconsumptie. Zo geniet je met een 4K- monitor bijvoorbeeld van haarscherpe beelden tijdens het kijken van films of het spelen van games. 🎮

Aan de andere kant biedt een kleiner scherm voordelen op het gebied van draagbaarheid en energie-efficiëntie. Ga je bijvoorbeeld veel naar LAN-party's, dan is zo'n klein scherm een stuk handiger.

De basis van monitorafmetingen begrijpen

Om de grootte van je monitor te meten, is het belangrijk om de terminologie te begrijpen. De grootte van een monitor wordt doorgaans uitgedrukt in inches en gemeten van hoek tot hoek (diagonaal).

Een rolmaat op een bureau met in de achtergrond een monitor.

Bij het meten van je scherm moet je ook rekening houden met de lengte en hoogte van de monitor. Hiermee meet je het schermoppervlak. De beste monitor wordt natuurlijk pas de beste als het ook op je bureau past.

Beeldverhouding en resolutie

De beeldverhouding is de verhouding tussen de breedte en hoogte van het scherm. Enkele voorbeelden van beeldverhoudingen zijn 4:3, 16:9 en 21:9. 4:3 is een Amerikaanse standaard, dus die kom je hier in Nederland over het algemeen weinig tegen. Hier in Europa gebruiken we voornamelijk 16:9 monitoren.

21:9 monitoren staan beter bekend als ultrawide monitoren. Dit geeft je meer werkruimte, maar ook een grotere field of view tijdens het gamen. Zorg er wel voor dat je genoeg ruimte hebt op je bureau, want het zijn nogal bakbeesten van monitoren.

Resolutie is een andere cruciale factor die de beeldkwaliteit beïnvloedt. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld. Dit is vooral van belang bij het kiezen van een gaming-monitor of een monitor voor fotobewerking.️ Bij een grotere monitor is er hoe dan ook een hogere resolutie nodig om blokkerig beeld te voorkomen.

In de volgende lijst staan resoluties die je vaak ziet:

 • 720p of HD is een resolutie van 1280 × 720 pixels. Deze lage resolutie die kom je vaak tegen bij kleine schermen of oudere apparaten.
 • 1080p of FHD (full high definition) is een resolutie van 1920 × 1080 pixels. Dit is een standaard resolutie die veel gebruikt wordt voor monitoren, laptops, tv’s en gaming.
 • 1440p of QHD (quad high definition) is een resolutie van 2560 × 1440 pixels. Dit is een hoge resolutie die meer details en scherpte biedt dan 1080p. Het wordt vaak gebruikt voor professionele of grafische toepassingen.
 • 2K is een resolutie van ongeveer 2000 pixels in de breedte. Er is geen vaste standaard voor 2K, maar het kan verwijzen naar 2048 × 1080, 2048 × 1536 of 2560 × 1440 pixels. Het wordt vooral gebruikt in de filmindustrie.
 • 4K of UHD (ultra high definition) is een resolutie van 3840 × 2160 pixels. Dit is een zeer hoge resolutie die vier keer zoveel pixels heeft als 1080p. Het wordt gebruikt voor high-end monitoren, tv’s en gaming.

Het verschil tussen schermgrootte en schermoppervlak

Hoewel het misschien verwarrend klinkt, is schermgrootte niet hetzelfde als schermoppervlak. Twee monitoren kunnen dezelfde schermgrootte hebben, maar een verschillend oppervlak. De schermgrootte wordt ook uitgedrukt in inches, terwijl men schermoppervlak in vierkante centimeters aangeeft.

Een groter scherm betekent ook niet altijd een groter oppervlak. Bijvoorbeeld, een 144Hz-monitor met een beeldverhouding van 16:9 heeft een kleiner schermoppervlak dan een 21:9 scherm met dezelfde diagonale afmeting, omdat die laatste breder is.

1. De juiste tools verzamelen voor het meten van je monitor

Om de grootte van je monitor nauwkeurig te meten, heb je een meetlint of liniaal nodig. Beide zijn geschikt voor het meten van de diagonaal, lengte en hoogte van je scherm.

Zorg dat je meetinstrument lang genoeg is om de volledige diagonaal van je scherm te meten. Een rolmaat is vaak handiger dan een liniaal, omdat deze flexibeler en langer is.

Een meetlint of liniaal kiezen

Het kiezen van het juiste meetinstrument is cruciaal voor het nauwkeurig meten van je monitor. Een meetlint is handig omdat het flexibel is en gemakkelijk rond de hoeken van je scherm buigt.

Een liniaal is daarentegen stijver en is daarom soms lastiger om mee te werken. Echter, als je monitor kleiner is, is een liniaal een prima optie.

Tips:

 • Kies een meetlint of liniaal met duidelijke markeringen in zowel centimeters als inches, zodat je gemakkelijk schakelt tussen metrische en imperiale eenheden.
 • Zorg dat je meetinstrument lang genoeg is om de volledige diagonaal van je scherm te meten.

Tips voor nauwkeurig meten

Voor een zo nauwkeurig mogelijke meting zijn hier enkele tips om in gedachten te houden:

 1. Schakel je scherm uit voordat je begint met meten. Dit maakt het gemakkelijker om de randen van je scherm te zien en voorkomt duizeligheid door het computerscherm.
 2. Plaats het meetlint of de liniaal zo dicht mogelijk bij het scherm, parallel aan de randen. Dit geeft je een nauwkeurige meting.

2. Het meten van de diagonale afstand van je monitor

Bij het meten van de grootte van een monitor wordt meestal de diagonale afstand gemeten. Dit is de afstand van de ene hoek van het scherm naar de tegenoverliggende hoek.

Iemand die het scherm van een laptop opmeet met een rolmaat.

Het meten van de diagonaal van hoek tot hoek

Plaats het meetlint of de liniaal diagonaal over het scherm, van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek. Houd het meetlint strak en recht voor een nauwkeurige meting. 💪

Tips:

 • Meet alleen het zichtbare deel van het scherm, niet het frame eromheen.
 • Houd in de gaten dat het meetlint of de liniaal niet buigt of wegglijdt tijdens het meten.

3. De lengte en hoogte van je monitor meten

Hoewel de schermgrootte meestal diagonaal wordt gemeten, is het meten van de lengte en hoogte van je monitor nuttig voor het bepalen van het schermoppervlak.

Het meten van de horizontale lengte

Om de horizontale lengte van je monitor te meten, plaats je het meetlint of de liniaal langs de onderkant of bovenkant van het scherm. Begin bij de linker- of rechterrand en meet recht over het scherm tot de andere kant. Meet daarbij alleen het zichtbare deel van het scherm, en niet het frame eromheen.

Het meten van de verticale hoogte

De verticale hoogte meten is een fluitje van een cent! Plaats het uiteinde van je meetlint of liniaal aan de onderkant van het scherm (niet de monitorbehuizing) en meet recht omhoog naar de bovenkant van het scherm.

Zorg dat het meetlint of de liniaal recht en parallel aan de zijkant van het scherm loopt. Noteer de gemeten waarde in centimeters of inches, afhankelijk van je voorkeur.

4. Omrekenen van inches naar centimeters (of vice versa)

Schermgrootte wordt vaak weergegeven in inches, maar soms moet je het omrekenen naar centimeters, vooral als je gewend bent aan het metrische systeem. Geen zorgen, ik ga je vertellen hoe je dat doet!

Een eenvoudige manier om inches naar centimeters om te rekenen

Het omrekenen van inches naar centimeters is eenvoudig met deze formule: 1 inch = 2,54 cm. Om inches naar centimeters om te rekenen, vermenigvuldig je het aantal inches met 2,54. Wil je centimeters naar inches omrekenen? Deel dan het aantal centimeters door 2,54. Simpel zat!

Rekenvoorbeelden voor het omrekenen van schermgrootte

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van het omrekenen van schermgrootte tussen inches en centimeters:

 • Een monitor van 24 inch: 24 × 2,54 = 60,96 cm
 • Een monitor van 32 inch: 32 × 2,54 = 81,28 cm
 • Een monitor van 27 cm: 27 / 2,54 = 10,63 inch

5. Je monitorafmetingen vergelijken met andere modellen

Nu je de grootte van je monitor kent, kun je deze vergelijken met andere modellen op basis van grootte en beeldverhouding. Zo krijg je een beter idee van wat er op de markt beschikbaar is en wat het beste bij je behoeften past.

Iemand die in een winkel monitoren met elkaar vergelijkt.

Hoe de grootte van je monitor zich verhoudt tot andere schermen

Er zijn verschillende monitorformaten beschikbaar voor verschillende toepassingen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • 21-24 inch: Deze grootte is ideaal voor dagelijkse computertaken en past gemakkelijk op de meeste bureaus.
 • 27-32 inch: Dit formaat is perfect voor gamers, grafische ontwerpers en videobewerkers die een groter scherm nodig hebben voor een betere kijkervaring.
 • 34 inch en groter: Ultrawide en curved monitoren vallen in deze categorie en zijn geschikt voor multitasking, meeslepende gaming en professioneel gebruik.

Tips voor het kiezen van de juiste monitor voor jouw behoeften

Bij het kiezen van een monitor zijn er verschillende factoren om te overwegen, zoals resolutie, beeldverhouding en gebruiksscenario. Hier zijn enkele tips:

 1. Bepaal het hoofddoel van je monitor: Is het voor gaming, kantoorwerk, grafisch ontwerp of videobewerking? Dit helpt je om te beslissen welke functies en specificaties je nodig hebt.
 2. Denk aan de resolutie: Een hogere resolutie betekent meer pixels, wat resulteert in scherpere beelden en betere beeldkwaliteit. Full HD (1920 × 1080) is een goede basis, maar 4K (3840 × 2160) biedt meer detail voor professioneel gebruik.
 3. Let op de beeldverhouding: De meeste monitoren hebben een beeldverhouding van 16:9, maar ultrawide monitoren hebben een beeldverhouding van 21:9, wat meer schermruimte biedt voor multitasking en gaming.
 4. Houd rekening met de grootte van je werkruimte: Zorg ervoor dat je monitor past bij je bureau en dat je voldoende ruimte hebt om comfortabel te werken.

Met deze tips in gedachten, ben je klaar om de perfecte monitor te vinden die bij jouw behoeften en levensstijl past. Veel succes! 🖥️

Conclusie

Het opmeten van je monitor heeft kortom zeker nut. Gebruik daarvoor de juiste tools en methoden om dit nauwkeurig te doen.

Onthoud dat de grootte van je monitor invloed heeft op je productiviteit, comfort en kijkervaring. Bovendien is het handig dat je de afmetingen van je scherm kent bij het kiezen van een nieuwe monitor, zodat je zeker weet dat deze bij jouw wensen en werkruimte past.

Was dit artikel behulpzaam?