Alles wat je Dient te Weten over Computerscherm Ergonomie

Eden van der Veeken

Geschreven door:

6 min. leestijd

Voorkom de kleine pijntjes!

Alles wat je Dient te Weten over Computerscherm Ergonomie

Werk jij ook urenlang achter een computerscherm? Dan weet je vast wel dat een verkeerde houding en scherminstellingen niet alleen slecht zijn voor je ogen, maar ook mogelijk je nek, rug en schouders belasten. Een goede computerscherm ergonomie is daarom essentieel!

In dit artikel ontdek je hoe je de perfecte werkplek creëert, met oog voor hoogte, afstand en hoek van je scherm. Zo werk je niet alleen comfortabeler, maar voorkom je ook lichamelijke klachten. Win-win! 😄

Belangrijkste punten samengevat:

  • Een ergonomische werkplek voorkomt lichamelijke klachten en verhoogt productiviteit en concentratie.
  • De juiste monitor, schermhoogte, afstand en helderheid dragen bij aan een comfortabele werkhouding.
  • Regelmatig pauzes nemen en je werkomgeving personaliseren bevorderen een gezonde werkplek.

Waarom ergonomie zo belangrijk is voor je gezondheid

Ik werk dagelijks achter mijn pc. Toen ik hier net mee begon, had ik regelmatig last van klachten zoals rugpijn en vermoeide ogen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Ik ging op onderzoek naar hoe ik mijn werkplek zo ergonomisch mogelijk kon inrichten.

Tegenwoordig zit ik nog steeds uren achter mijn bureau, maar geheel zonder klachten. Om ervoor te zorgen dat jij ook geniet van alle voordelen van ergonomie, deel ik hier mijn bevindingen, tips en tricks met je!

Een ergonomische werkplek biedt tal van voordelen. Niet alleen voorkomt het lichamelijke klachten, maar het zorgt ook voor een verhoogde productiviteit en een betere concentratie. Voorkomen van oogvermoeidheid en slechte houding is essentieel, en het gebruik van een goede monitor speelt hierbij een grote rol.

Voorkom oogvermoeidheid en slechte houding tijdens computerwerk

Om oogvermoeidheid tegen te gaan, is het kiezen van een goede monitor voor fotobewerking bijvoorbeeld een slimme zet.

Man zit achter een bureau met daarop 3 monitors

Daarnaast is het belangrijk om tijdens het werken op de computer een goede houding aan te nemen. Zorg voor voldoende afstand tussen je ogen en het scherm en let op je zithouding.

De ergonomische vergelijking van comfortabel computergebruik

De Ergonomic Equation of Comfortable Computing helpt je bij het creëren van een ergonomische werkplek.1Ergotron (n.d.). 'De ergonomische vergelijking' Bijvoorbeeld door het kiezen van de beste gaming-monitor of een ultrawide monitor.

Deze vergelijking houdt rekening met aspecten zoals de hoogte en hoek van je scherm, de afstand tot je ogen, en de helderheid en contrastinstellingen.

Ervaar het verschil met de juiste opstelling

Een ergonomisch ingerichte werkplek, bijvoorbeeld met een monitor die geschikt is voor thuiswerken, biedt vele voordelen. Denk aan minder lichamelijke klachten, een betere concentratie en meer werkplezier. De juiste opstelling kan écht het verschil maken!

1. Bepaal de ideale hoogte van je computerscherm

De juiste hoogte van je scherm is belangrijk om oogvermoeidheid te verminderen. Richtlijnen hiervoor zijn bijvoorbeeld een kijkhoek van 10-20° beneden ooghoogte. Zo zorg je dat je ogen minder snel vermoeid raken en voorkom je nek- en schouderklachten.

Tips voor het vinden van de perfecte kijkhoek

Het aanpassen van de hoogte van je scherm kan op verschillende manieren. Gebruik bijvoorbeeld een monitorverhoger of laptopstandaard om de ideale kijkhoek te vinden. Zo zit je comfortabeler en werk je gezonder! 👌

2. Kies de juiste afstand en hoek voor je beeldscherm

De juiste afstand en hoek van je beeldscherm dragen bij aan een comfortabele werkhouding. Zo voorkom je onnodige spanning op je nek, schouders en ogen.

De ideale afstand tussen jou en je scherm hangt af van de grootte en resolutie van je beeldscherm. Een goede vuistregel is om je scherm op armlengte afstand te plaatsen. Je kunt je scherm iets dichterbij of verder weg zetten, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en comfort.

Hoe je een comfortabele en gezonde werkhouding behoudt

Het behouden van een goede houding tijdens het werken op de computer is essentieel om klachten te voorkomen. Probeer rechtop te zitten met je voeten plat op de grond en je knieën in een hoek van 90 graden.

Daarnaast is het belangrijk om regelmatig van houding te veranderen.

Man zit in een ergonomisch correcte houding achter een bureau met daarop een laptop

Wissel bijvoorbeeld af tussen zitten en staan als je een zit-sta bureau hebt. Of loop even een rondje tijdens een telefoongesprek. Zo blijf je in beweging en voorkom je stijfheid.

3. Stel de helderheid en contrast van je scherm in voor optimaal kijkcomfort

De juiste scherminstellingen verminderen oogvermoeidheid. Stel de helderheid en het contrast van je scherm zodanig in dat je de tekst en afbeeldingen goed kunt zien zonder te hoeven turen. Een minder fel computerscherm kan hierbij helpen.️

Probeer een balans te vinden tussen de helderheid van je scherm en de verlichting in je werkomgeving.

Man zit in een slecht verlichte ruimte achter een bureau met twee schermen

Te veel contrast kan je ogen vermoeien, terwijl te weinig contrast het lastig maakt om de inhoud op je scherm te zien.

Voorkom vermoeide ogen met de juiste scherminstellingen

Om oogvermoeidheid te voorkomen, is het ook een optie om gebruik te maken van een blauwlichtfilter op je scherm. Dit vermindert de hoeveelheid blauw licht die je ogen bereikt, waardoor je ogen minder snel vermoeid raken. 👀

Controleer regelmatig je scherminstellingen om te zorgen dat ze nog steeds optimaal zijn voor je werkomgeving. Je ogen zullen je dankbaar zijn!

4. Maak gebruik van een ergonomisch toetsenbord en muis

Een ergonomisch toetsenbord en muis dragen ook bij aan een betere werkhouding. Ze zijn ontworpen om de natuurlijke houding van je handen en polsen te ondersteunen, waardoor je minder snel last krijgt van klachten.️

Bij het kiezen van een ergonomisch toetsenbord en muis is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur en werkomgeving. Probeer verschillende opties uit om te ontdekken wat het beste bij je past.

Verbeter je werkhouding met de juiste accessoires

Het gebruik van ergonomische accessoires is essentieel om een gezonde werkhouding te behouden.

Investeer in accessoires die je werkplek comfortabeler maken, zoals een polssteun voor je toetsenbord en muis. Zo voorkom je onnodige spanning op je polsen en handen.

5. Kies een comfortabele en ondersteunende bureaustoel

Een goede bureaustoel draagt bij aan het voorkomen van rug- en nekklachten. Kies een stoel met voldoende instelmogelijkheden, zodat die perfect aan te passen is aan je lichaam.

Let bij het kiezen van een bureaustoel op de volgende eigenschappen: verstelbare zithoogte, zitdiepte, rugleuning en armleuningen. Een goede bureaustoel heeft ook een kantelfunctie, want dit geeft de optie om tijden van houding te veranderen.

6. Creëer een ergonomische werkplek met behulp van laptopstandaards en monitorverhogers

Laptopstandaards en monitorverhogers leveren een belangrijke bijdrage aan een ergonomische werkplek.

Met laptopstandaards en monitorverhogers pas je de hoogte en hoek van je scherm eenvoudig aan. Zorg dat de bovenrand van je scherm zich op ooghoogte bevindt en kantel het scherm iets naar achteren voor een comfortabele kijkhoek.

Controleer regelmatig of je scherm nog steeds op de juiste hoogte en hoek staat. Dit is belangrijk, omdat je lichaam zich gedurende de dag aanpast en je werkplek hierop afgestemd moet blijven.

7. Neem regelmatig pauzes en laat je ogen rusten

Pauzes zijn belangrijk voor je ogen en lichaam. Een gaming-monitor kan beter zijn voor je ogen, maar het is nog steeds belangrijk om regelmatig rustmomenten in te lassen.‍️ Volg de 20-20-20 regel: kijk elke 20 minuten, 20 seconden lang naar iets op 20 meter afstand.

Het belang van korte rustmomenten voor je ogen en lichaam

Rustmomenten tijdens het werken op de computer zijn cruciaal om oogvermoeidheid en lichamelijke klachten te voorkomen. Sta op, stretch en beweeg regelmatig om je spieren los te maken en je bloedsomloop te stimuleren. 🚶‍️

Extra tips voor het verbeteren van je computerscherm ergonomie

Er zijn nog meer manieren om je werkplek comfortabeler en gezonder te maken. Denk aan het toevoegen van een voetensteun, het gebruik van een documenthouder en het verminderen van reflecties en schitteringen op je scherm.

Aanvullende adviezen voor een comfortabele en gezonde werkplek

Personaliseer je werkplek om het helemaal eigen te maken. Voeg planten toe voor een betere luchtkwaliteit, kies voor een inspirerende achtergrond op je scherm of zorg voor goede verlichting. Een fijne werkomgeving helpt je om productiever en gelukkiger te zijn tijdens het werken.

Conclusie

Een goede computerscherm ergonomie is cruciaal voor je gezondheid én productiviteit. Door je scherm op de juiste hoogte en afstand te plaatsen en te zorgen voor comfortabele helderheids- en contrastinstellingen, verminder je de kans op oogvermoeidheid en nek-, rug- en schouderklachten.

Maar vergeet niet, ergonomie gaat verder dan alleen je scherm! Denk ook aan een ergonomisch toetsenbord, muis en bureaustoel, regelmatige pauzes en een gezellige werkomgeving. Zo zorg je voor een optimaal evenwicht tussen werk en welzijn. Veel succes met het toepassen van deze tips!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen