Alles over Backlight Bleeding

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Alles over Backlight Bleeding

Elke keer wanneer een donkere scene afspeelde op mijn televisie ergerde ik me enorm aan het beeld. Vanuit de hoeken leek een soort lichtgevende gloed te komen, alsof een zaklamp vanuit de hoeken scheen. Volgens een vriend bleek mijn tv last te hebben van backlight bleeding.

Oké, ik hoefde niet te zoeken naar verborgen zaklampen in mijn tv, maar wat is het dan precies en is het op te lossen?

Ik ging op onderzoek uit en daar stuitte ik op een hoop informatie. Die informatie deel ik hieronder met je. Ik neem alles met je door van A tot Z, zodat je niet meer naar antwoorden (of verborgen zaklampen) hoeft te zoeken. 😉

Wat is backlight bleeding?

Backlight bleeding vertaalt letterlijk naar 'achtergrondverlichtingbloeding'. De meeste schermen hebben achtergrondverlichting. Dit zijn lampjes achter het scherm die de pixels verlichten. 💡

Bij backlight bleeding is er sprake van een 'bloeding' van de achtergrondverlichting. De verlichting lekt langs de hoeken of randen van het scherm, waardoor er hier lichte vlekken of een gloed ontstaan.

Backlight bleeding komt relatief vaak voor. In sommige gevallen is backlight bleeding amper merkbaar, maar als de backlight bleeding ernstig is, is het al snel storend.

Soorten backlight bleeding

Er bestaat in principe maar één soort backlight bleeding, maar het uit zich in twee vormen. Zo zie je backlight bleeding zowel in de hoeken van een scherm als langs de randen van het scherm. Deze twee vormen komen mogelijk tegelijkertijd voor.

Op welke schermtypes kan backlight bleeding voorkomen?

Ieder scherm met achtergrondverlichting kan last krijgen van backlight bleeding. Backlight bleeding komt voor op televisies, laptops, monitoren, smartphones, tablets en alle het andere met een (niet-oled)scherm.

Bij televisies heb je de keuze tussen lcd-schermen, ledschermen, qledschermen en oledschermen.

Bij monitoren en laptopschermen kies je voor oled, TN, VA of IPS. Smartphones en tablets hebben een lcd-scherm, oledscherm of een amoledscherm.

Voor televisies, monitoren en laptopschermen geldt dat enkel oled geen achtergrondverlichting gebruikt. Bij smartphones en tablets gebruiken amoled- en oledschermen dit niet: amoled is soortgelijk aan oled.

Meerdere laptops en beelschermen met daarop de site van Wifiwijs geopend op een bureau
Nog meer schermtypen

Naast de bovengenoemde schermtypen bestaan er nog andere 'schermtypen'. Je hebt misschien al weleens gehoord van mini-ledschermen, super amoledschermen of ips-lcd-schermen. Dit zijn niet zozeer andere schermtypes, maar weer verschillende variaties van de schermtypes.

Wellicht klinkt 'Retina' je ook bekend in de oren. Dit is een term die Apple gebruikt voor zijn schermen. Dit duidt op geen enkele wijze een type scherm aan, maar is een aanduiding voor een scherm dat voldoet aan de eisen die Apple aan het beeldscherm stelt.

Niet te verwarren met ...

Naast backlight bleeding bestaan er nog een aantal problemen die mensen regelmatig verwarren met backlight bleeding. 👇

IPS-glow 🌟

Bij IPS-schermen zie je ook dat de hoeken lichter zijn. Dit lijkt op backlight bleeding, maar is het niet altijd. Bij IPS-schermen zie je een soort gloed. Deze gloed is niet ontstaan of aanwezig vanwege een hardwaredefect, maar hoort bij de beeldschermtechniek.

Om te achterhalen of het hier gaat om backlight bleeding of om IPS-glow, open je een donkergekleurd (het liefst zwart) beeld op je scherm en kijk je vanuit verschillende hoeken en afstanden naar het scherm. Verandert de gloed afhankelijk van je perspectief? Dan is het IPS-glow.

Clouding ☁️

Bij clouding zie je niet alleen lichtvlekken in de hoeken of langs de randen, maar ook op andere delen van het scherm. Het ontstaat doordat de diodes (lampjes) achter het scherm het licht niet blokkeren wanneer dit nodig is (bijvoorbeeld bij een zwart beeld).

Dit is een fysieke beschadiging, is niet ongedaan te maken en ontstaat meestal doordat je druk uitoefent op het scherm. Let er daarom op dat je geen of weinig druk zet op het scherm. Pas bijvoorbeeld op bij het computer- of tv-scherm schoonmaken en ga niet zomaar op je smartphone zitten.

Burn-in 🔥

Burn-in komt steeds minder vaak voor en zie je vooral op smartphones. Hierbij ontstaat een zogenaamd spookbeeld. Een specifiek beeld dat lange tijd op het scherm stond, staat er nu permanent ‘ingebrand’. Zo zie je bijvoorbeeld constant het app-menu op je smartphonescherm.

Burn-in ontstaat doordat het scherm te lang een bepaald beeld weergeeft. Het is te voorkomen door het scherm niet lang op hetzelfde beeld te laten staan en uit te zetten als je hem niet gebruikt. Eenmaal ontstaan is het, in tegenstelling tot een ghosting-monitor, niet te verhelpen.

Backlight bleeding testen

Heb je last van een gloed of lichte vlekken langs de randen of in de hoeken van je scherm en is IPS-glow uitgesloten als oorzaak? Dan is het vrijwel zeker dat je last hebt van backlight bleeding.

Zie je een lichte vlek of rand, maar weet je niet zeker of dit door het scherm komt of door de inhoud die het scherm weergeeft? Doe dan een test om te controleren of er sprake is van backlight bleeding.

Het is mogelijk om backlight bleeding te testen via een site. Zo'n site weergeeft een egaal (zwart) scherm. Zie je dan nog vlekken of een gloed? Dan ligt het aan het scherm en niet aan de scherminhoud.

Bij televisies, smart tv's uitgezonderd, is het niet mogelijk om zo'n site te gebruiken. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van een Chromecast. Mirror je scherm waarop je een testsite gebruikt of zoek een testfilmpje op YouTube en cast dit naar je televisie.

Heb je geen Chromecast? In dat geval ben je alsnog afhankelijk van je eigen oordeel. Zie je het vaak bij verschillende films en series? Grote kans dat het inderdaad backlight bleeding is.

Zwarte televisie aan de muur met daarop YouTube geopend

Oorzaken backlight bleeding

Bij backlight bleeding lekt de achtergrondverlichting langs de hoeken of randen van het scherm. Dit komt door een onjuiste afsluiting rond de schermranden van het apparaat.

Dit ontstaat meestal niet vanzelf of door eigen toedoen, maar is doorgaans een productiefout of te wijten aan een minder goede kwaliteit van het scherm.

Oplossen van backlight bleeding

Gezien backlight bleeding een fysieke fout is die hoogstwaarschijnlijk is ontstaan bij de productie, is het niet zomaar op te lossen. 😅

Als het om een scherm gaat van een relatief nieuw apparaat, raad ik je aan om te controleren of er nog garantie opzit, wat de voorwaarden zijn en hier eventueel gebruik van te maken.

Biedt dit geen oplossing? Dan zijn er aantal dingen om zelf te doen. Houd er rekening mee dat dit het probleem niet altijd oplost, mogelijk andere problemen veroorzaakt of het huidige probleem verergert, en de eventuele garantie hierdoor misschien komt te vervallen.

Of het dit risico waard is, is aan jou. Onderstaande acties verhelpen je probleem mogelijk:

  • Schroeven losser draaien: Mogelijk zitten de schroefjes van het scherm te strak. Door ze wat losser te schroever (indien zichtbaar) los je het probleem misschien op.
  • Elektrische tape: Om het 'lek' letterlijk te dichten, is het een optie om het scherm te demonteren en elektrische tape aan te brengen rond de randen van het scherm.
  • Wrijven over het scherm: In sommige gevallen helpt het om met een microvezeldoek zachtjes over het gebied van de backlight bleeding te wrijven.
Close-up van een gele microvezeldoek die iemand over een tv-scherm wrijft

Lukt het je niet om het probleem op te lossen? Dan bestaan er gelukkig nog opties om de backlight bleeding minder zichtbaar (en storend) te maken.

Verlaag bijvoorbeeld de helderheid van het scherm en experimenteer met de beeldinstellingen totdat de backlight bleeding (bijna) niet meer zichtbaar is. Ook helpt het om local dimming in te schakelen als het scherm dit ondersteunt.

Vermijden backlight bleeding

Backlight bleeding is nauwelijks te vermijden omdat het vrijwel altijd ontstaat bij de productie van het scherm en niet door het gebruik ervan.

Een scherm met een hoge kwaliteit heeft een kleinere kans op backlight bleeding, vooral de kans op een ernstige backlight bleeding is kleiner.

Zo is de kans op backlight bleeding bij een goede gaming-monitor of bij de beste 27 inch monitor veel kleiner dan bij een tweedehands 24 inch monitor die toen die nieuw was al niet de hoogste kwaliteit had.

Desondanks is backlight bleeding nooit 100 procent te voorkomen bij schermen met achtergrondverlichting, ook niet bij de beste beeldschermen. De enige manier om backlight bleeding 100 procent te voorkomen is door een (am)oledscherm te kiezen.

Conclusie

Zowel de oorzaak als de oplossing van backlight bleeding ligt vrijwel nooit bij jezelf. Een kant-en-klare oplossing heb ik daarom niet voor je. Hopelijk ben je wel geholpen met al je vragen over backlight bleeding. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me hieronder weten. Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?