Is Mijn Harde Schijf Kapot? Zo Herken je de Tekenen

Robbert van Tol

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Een kapotte hard disk: een hard discussiepunt.

Is Mijn Harde Schijf Kapot? Zo Herken je de Tekenen

Ik was laatst rustig aan het werk en ineens krijg ik allemaal foutmeldingen over bestanden die de computer niet vindt. Wat denk je? Is mijn harde schijf kapot! Dik in de stress heb ik mijn bekende trucjes geprobeerd, én heel Google afgestruind voor ik achter de oorzaak van het probleem kwam – en een stel mogelijke oplossingen.

Het is erg belangrijk dat je zo snel mogelijk ingrijpt. Hoe eerder je de problemen herkent, hoe sneller je er iets aan kan doen. Lees dus snel verder!

Belangrijke punten:

  • Een harde schijf en SSD zijn niet hetzelfde: een harde schijf slaat data op via een draaiende magnetische schijf, terwijl een SSD geen bewegende onderdelen bevat.
  • Symptomen van een kapotte harde schijf variëren van trage prestaties en vastlopen tot verlies van gegevens en vreemde geluiden.
  • Als je harde schijf kapot is, heeft dit allerlei problemen tot gevolg. Waaronder dataverlies. Het is belangrijk dat je snel actie onderneemt en bijvoorbeeld advies inwint bij een professional.

Verschil tussen een harde schijf en een SSD, en de reparatie ervan

Harde schijven slaan informatie op als magnetische lading op ronddraaiende schijven, die platters heten. Een lees- en schrijfkop beweegt over de platter en leest of schrijft zo de informatie.

De snelheid waarmee de platter draait, bepaalt hoe snel de harde schijf toegang heeft tot de informatie. De hoeveelheid aanwezige schijfruimte hangt af van hoe dicht de magnetische lading op elkaar past.1Mannen Gadgets. (n.d.) 'Wat is een externe harde schijf (HDD) en hoe gebruik je het?'

Een SSD is een opslagapparaat zonder bewegende onderdelen. In plaats daarvan gebruikt het flashgeheugen, wat resulteert in snellere leestijden en minder kans op mechanische storingen. Het is vaak duurder dan een traditionele harde schijf, maar biedt betere prestaties.

Heb je een SSD die je wilt repareren? Bekijk dan onze handleiding: hoe repareer je een SSD?

Weet je niet of je een traditionele harde schijf of een SSD in je computer hebt? Open dan PowerShell, en voer dit commando in: Get-PhysicalDisk | Format-Table -AutoSize. Daarna verschijnt, zoals in de onderstaande afbeelding, je beschikbare opslag en de verschillende typen.

PowerShell met beschikbare opslag en opslagtypes zichtbaar

Symptomen van een kapotte harde schijf

Een kapotte harde schijf manifesteert zich op verschillende manieren. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn trage prestaties, vastlopen en crashen, beschadigde gegevens en ongewone geluiden.

Vreemde geluiden uit je computer

Misschien wel het duidelijkste teken van een kapotte harde schijf zijn vreemde geluiden. Denk aan tikken, zoemen of schrapen. Deze geluiden komen door fysieke schade aan de harde schijf, zoals een defecte lees- of schrijfkop of een beschadigde motor.

Als je deze geluiden hoort, is het belangrijk dat je hem direct veilig loskoppelt. Een schrapende, zoemende of tikkende harde schijf leidt tot schade en onherstelbaar dataverlies. Als er schrapen en krassen op de platter terechtkomen, heeft dit gevolgen voor de lees- en schrijfkop.

Trage computer en vastlopen

Een slome computer of een systeem dat regelmatig vastloopt, is heel frustrerend. Een defecte harde schijf is hier een mogelijke oorzaak van. Als de HDD je bestanden niet meer zo snel opent als vroeger, of als programma's blijven hangen, is dit wellicht een signaal dat je harde schijf niet meer optimaal functioneert.

Maar hoe weet je dat zeker? Een manier is je harde schijf op fouten scannen. Open hiervoor de ingebouwde Windows hulpprogramma's of speciale software. Als daar fouten uit naar boven komen, is dat een overduidelijk teken dat je harde schijf kapot is.

Een eerste hulpmiddel is de harde schijf defragmenteren. Programma's waar ik zelf in het verleden mee heb gewerkt, zijn Smart Defrag, Defraggler, Auslogics Disk Defrag of WinUtilities Pro. Hiermee vis je doorgaans ook foutmeldingen eruit.2Tim Fisher, Lifewire (2023). '13 Best Free Defrag Software Tools (September 2023)'

Als dat niet helpt, is je harde schijf formatteren een mogelijke oplossing. Dit wist de bestanden op je harde schijf, dus zorg dat je eerst een back-up maakt van al je belangrijke bestanden op een goede externe harde schijf.

Blijf je problemen ondervinden en je harde schijf vastlopen? Dan is het verstandig om je harde schijf te vervangen. Dit is in sommige gevallen de enige oplossing.

De binnenkant van een harde schijf.

Verdwenen bestanden en foutmeldingen

Bestanden die plotseling verdwijnen of foutmeldingen bij het openen van bestanden zijn tot slot ook tekenen van een kapotte harde schijf. Als de schijf beschadigde sectoren heeft, heeft de schrijf- of leeskop moeite met het schrijven en lezen van bestanden.

Probeer eerst je bestanden te herstellen met behulp van dataherstelsoftware. EaseUS Data Recovery Wizard, Recuva, Stellar Data Recovery en Disk Drill zijn populaire programma's die dit voor je doen.3Bill Farrell, Apeaksoft. (2023). 'Top 10 Data Recovery-software voor Mac en Windows'

Voorkom toekomstig dataverlies en maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden. Je harde schijf regelmatig controleren op fouten en deze repareren – mocht je ze tegenkomen – helpt hier ook bij.

Mijn harde schijf is kapot: wat nu?

Als je hebt vastgesteld dat je harde schijf écht kapot is, sta je voor een belangrijke keuze: repareren of vervangen? Beide opties hebben hun voor- en nadelen, en het is belangrijk om de juiste keuze te maken op basis van je specifieke situatie.

Repareren

De aard en de ernst van de schade bepaalt of je harde schijf het repareren waard is. In sommige gevallen is reparatie van beschadigde sectoren of een update van de firmware voldoende. In andere gevallen is de situatie onhoudbaar en moet je de harde schijf vervangen.

Het repareren van een harde schijf is een complex proces en het is daarom meestal beter dat je dit over laat aan professionals. Zij hebben de kennis en de tools die de reparatie veilig en effectief laat verlopen. Neem het van mij aan: ik heb het meermaals geprobeerd, waarbij het de simpele reparaties prima verliepen, maar de moeilijkere de schijf uiteindelijk fataal werden.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare reparatieservice, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Dit omvat onder andere de reputatie van de service, de kosten van de reparatie en of ze een garantie bieden op hun werk.

Iemand die een harde schijf aan het repareren is

Dataherstel: hoe krijg ik mijn bestanden terug?

Met dataherstel is het mogelijk je bestanden te redden uit de afgrond, wanneer je harde schijf kapot is. Kort gezegd, worden hiermee ontoegankelijke, verloren of beschadigde gegevens teruggevonden vanaf het opslagapparaat, zoals een harde schijf.

Er zijn verschillende methoden van dataherstel, elk met hun eigen voor- en nadelen. Software voor dataherstel gebruik je gemakkelijk zelf, maar deze software is niet altijd succesvol. Professionele dataherstel diensten, aan de andere kant, hebben gespecialiseerde apparatuur en expertise, maar zijn een stuk duurder.

De keuze wat voor jou de beste dataherstel optie is, hangt af van je specifieke situatie. Als je bijvoorbeeld geen back-up van je gegevens hebt, is een professionele dienst je beste kans. Echter, als de gegevens niet essentieel zijn, is het proberen van software voor dataherstel een goedkopere optie.

Vervanging: wanneer is een nieuwe harde schijf nodig?

Ben je echt ten einde raad en weten zelfs de specialisten het niet meer? Dan is het helaas tijd dat je een nieuwe harde schijf koopt. Door de constante ontwikkeling van technologie, is goede vervanging vinden echter best een uitdaging.

Neem in overweging wat je nodig hebt qua opslagcapaciteit, snelheid en wat je budget is. Als je eenmaal een nieuwe harde schijf hebt, formatteer de harde schijf dan eerst. Dit proces bereidt je nieuwe schijf voor op gebruik en zorgt dat je besturingssysteem deze correct leest.

Voorkomen is beter dan genezen: hoe bescherm ik mijn harde schijf?

Regelmatig back-ups maken is een van de beste manieren voor gegevensbescherming. Bewaar een kopie van je gegevens op een andere schijf of desnoods een cloud-server, zodat je je bestanden gemakkelijk terugzet, mocht je harde schijf kapot gaan.

Hier zijn verschillende mogelijkheden voor, van het eenvoudig kopiëren van bestanden naar een externe harde schijf, tot het gebruik van cloudgebaseerde diensten die je bestanden automatisch synchroniseren. Een betrouwbare back-up routine opzetten kost misschien wat tijd en moeite, maar het is zeker de moeite waard.

Goed onderhoud is belangrijk voor de levensduur van je harde schijf. Maak je computer regelmatig schoon en voorkom stofophoping, defragmenteer je harde schijf elke paar maanden en houd je besturingssysteem en software up-to-date.

Conclusie

Een kapotte harde schijf is een bron van frustratie en stress, maar het is geen doodvonnis voor je computer. Wees alert op signalen en onderneem snel actie, zo beperk je de gevolgen. Een professional inschakelen is altijd verstandig als je niet zeker bent van je volgende stap.

Zij hebben de kennis en de tools waarmee ze je harde schijf zo goed mogelijk repareren. Komen ook zij er niet uit, dan is je harddisk aan vervanging toe.

Het allerbelangrijkste is dat je regelmatig back-ups maakt, zodat het verlies van gegevens tot een minimum beperkt blijft. Ik hoop dat dit artikel je op weg helpt bij het oplossen van problemen met je harde schijf.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen