3 Oplossingen als je Externe Harde Schijf Vastloopt
Laat je externe harde schijf weer extreem hard lopen.
Je externe harde schijf loopt vast – bestaat er iets zo irritant als dat wanneer je net de bestanden daarop nodig hebt? En dat geldt dubbelop als je de oorzaak niet kent. Ik ben zelf in het verleden meer dan eens een hoop gegevens kwijtgeraakt op deze manier. Jaren later weet ik beter: je moet voorzichtig met je HDD omgaan.
Inhoudsopgave
- Waarom je externe harde schijf vastloopt
- Eerste hulp bij een vastgelopen externe harde schijf
- Hoe start je je computer veilig opnieuw op?
- Het belang van het veilig verwijderen van je harde schijf
Belangrijke punten:
- Externe harde schijven lopen vaak vast door fysieke schade, oververhitting, verouderde drivers of incompatibiliteitsproblemen.
- Je computer herstarten en je harde schijf veilig verwijderen en opnieuw aansluiten lossen in veel gevallen problemen op.
- Gebruik ingebouwde tools op je Windows-pc of Mac en overweeg het gebruik van herstelsoftware, zoals AnyRecover, voor geavanceerde problemen.
Waarom je externe harde schijf vastloopt
Externe harde schijven lopen om verschillende redenen vast. Fysieke schade, oververhitting, verouderde stuurprogramma's (drivers) en incompatibiliteitsproblemen zijn de meest voorkomende boosdoeners.
Zo heeft een kleine valpartij al grote gevolgen voor de gevoelige interne onderdelen, waardoor deze niet meer naar behoren functioneren.
De componenten van de harde schijf zijn daarnaast niet ontworpen voor hoge temperaturen, zoals bij de hitte die de ventilator van je laptop wegblaast, of zoals wanneer hij in de zon ligt. Dit leidt op den duur tot problemen.
Verouderde drivers leveren verder communicatieproblemen op tussen je computer en de externe harde schijf. Dit houdt in dat je het risico loopt dat zelfs je hele computer met regelmaat vastloopt.
Tot slot leiden compatibiliteitsproblemen er ook toe dat je harde schijf niet goed werkt. Als je besturingssysteem en HDD bijvoorbeeld niet op een lijn zitten, zien ze elkaar niet.
En dan vraag je je misschien af waarom je externe harde schijf niet meer opstart, terwijl er in principe niets met de schijf aan de hand is. Dit gaat vaak hand in hand met verouderde drivers.
Eerste hulp bij een vastgelopen externe harde schijf
De eerste stap is altijd: start je computer opnieuw op. Dit geeft het systeem wat ademruimte. Dit doet soms wonderen en lost meer problemen op dan je verwacht.
Daarnaast is het van cruciaal belang dat je je harde schijf altijd veilig verwijdert door je computer eerst te laten weten dat je de harde schijf wilt verwijderen. Doe je dit niet, dan geeft dit mogelijk corrupte bestanden of, erger nog, een beschadigde harde schijf. Dat is nu net het probleem wat we willen ontlopen.
Hoe start je je computer veilig opnieuw op?
Je computer opnieuw opstarten is een eenvoudig proces dat slechts een paar minuten duurt. Maar het maakt soms een wereld van verschil voor je vastgelopen externe harde schijf.
- Sluit eerst alle openstaande programma's en bestanden op je computer.
- Klik vervolgens op de startknop in de linkerbenedenhoek van je scherm op Windows; op Mac tik je linksbovenin op het Apple-icoontje.
- Selecteer 'Uitschakelen' in het menu dat verschijnt.
- Wacht tien seconden zodra je computer volledig uit is.
- Start je pc weer op en kijk of het probleem verholpen is.
Het belang van het veilig verwijderen van je harde schijf
Je harde schijf veilig verwijderen is cruciaal. Waarom? De kabel van de harde schijf er abrupt uittrekken leidt in sommige gevallen tot gegevenscorruptie. Je beschadigt je bestanden en in sommige gevallen wordt de hele harde schijf onbruikbaar als gevolg.
Dus, hoe verwijder je een externe harde schijf op een veilige manier? Op Windows:
- Klik met de rechtermuisknop op de naam of het pictogram van de externe schijf in de Verkenner.
- Kies voor 'Veilig verwijderen' of 'Uitwerpen'. Voilà!
Op Mac ga je als volgt te werk:
- Selecteer de schijf die je wilt verwijderen in Finder.
- Klik op de rechtermuisknop met de cursor op het pictogram of de naam van de schijf.
- Selecteer 'Verwijderen'.
- Alternatief: Zoek in de navigatiekolom aan de linkerkant van het Finder-scherm naar de naam van de schijf, en tik op het uitwerp-icoontje naast de naam.1Apple (n.d.) 'Andere opslagapparaten aansluiten en gebruiken op de Mac'
Maak voor de zekerheid regelmatig een back-up van je harde schijf. Zo minimaliseer je de hoeveelheid bestanden die je kwijtraakt wanneer je harde schijf vastloopt. Lees hiervoor onze gids over harde schijf klonen en kom erachter hoe je dat doet!
Gebruik de ingebouwde tools van je pc of mac
De ingebouwde tools van je pc of Mac helpen je problemen in je harde schijf identificeren. Denk aan het gebruik van de File Explorer of je harde schijf partitioneren en formatteren.
File Explorer en Schijfhulpprogramma: problemen identificeren
File Explorer is je beste vriend bij het identificeren van problemen met je harde schijf op Windows, terwijl Schijfhulpprogramma de go-to is op Macs.
Via Finder op Windows problemen herkennen
Het proces op Windows is lekker makkelijk!
- Open File Explorer.
- Ga naar 'Deze pc'.
- Selecteer de harde schijf die problemen geeft.
- Klik met de rechtermuisknop en kies 'Eigenschappen'. In het tabblad 'Tools' vind je de optie 'Controleren'. Deze functie scant je schijf op fouten en probeert deze te repareren.
Problemen achterhalen op macOS met Schijfhulpprogramma
Met Schijfhulpprogramma op Mac doe je hetzelfde. Dit zijn de stappen:
- Start Schijfhulpprogramma en selecteer je harde schijf uit de lijst aan de linkerkant. Schijfhulpprogramma controleert zowel je interne als externe harde schijven.
- Klik op de knop 'Schijf-EHBO' in de knoppenbalk. Je ziet een venster met informatie over je harde schijf, zoals de naam, het formaat, het bestandssysteem en de SMART-status.
- Klik op 'Voer uit' en start het scan- en herstelproces van je harde schijf. Dit duurt enkele minuten, afhankelijk van de grootte en de staat van je harde schijf. Tijdens dit proces is het mogelijk dat sommige programma’s minder of niet meer reageren.
- Als het proces is voltooid, zie je een melding met het resultaat. Als er geen problemen zijn gevonden, zie je een groene tekst met “De bewerking is geslaagd”. Als er problemen zijn gevonden en opgelost, zie je een gele tekst met “De bewerking is geslaagd, maar er zijn problemen opgetreden”. Als er problemen zijn gevonden die niet zijn opgelost, zie je een rode tekst met “De bewerking is mislukt”.2Apple (n.d.). 'Een opslagapparaat herstellen met Schijfhulpprogramma op de Mac'
Partitioneren en formatteren: een stap-voor-stapgids
'Partitioneren' betekent dat je je harde schijf opdeelt in meerdere delen, terwijl je met formatteren alle gegevens op de schijf wist en het apparaat klaarmaakt voor nieuwe gegevens. De beste voorbereiding voor elke goede externe harde schijf.
Maak een back-up!
Als er nog bestanden op de harde schijf staan raak je ze kwijt wanneer je de schijf formatteert. Als je niet goed oplet, gebeurt dit ook wanneer je de schijf opnieuw partitioneert, ook als je al geen toegang tot de bestanden erop meer hebt. Je raakt ze tijdens het formatteren definitief kwijt, dus maak een back-up.
Partitioneren en formatteren zijn in de basis geen ingewikkelde processen, maar ik heb het hieronder toch voor je uitgelegd in een stappenplan voor Windows en Mac.
Voor Windows zien de stappen om te partitioneren zo uit:
- Sluit de schijf aan op je Windows-pc.
- Open het hulpprogramma Schijfbeheer. Zoek naar “schijf formatteren” of “schijfbeheer” in Windows-zoeken, of ga naar 'Configuratiescherm' > 'Systeembeheer' > 'Schijfpartities maken en formatteren'.
- Selecteer de schijf die je wilt formatteren.
- Klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies 'Formatteren'.
- Kies een bestandssysteemformaat.
- Als je de schijf met zowel Windows als Mac wilt gebruiken, kies dan exFAT.
- Wil je de schijf alleen met Windows gebruiken, kies je voor NTFS.
- Geef de schijf een naam en klik op 'OK'.
- Als je de schijf wilt partitioneren, klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies 'Volume verkleinen'.
- Voer de hoeveelheid ruimte in die je wilt toewijzen aan de nieuwe partitie en klik op 'Verkleinen'.
- Klik met de rechtermuisknop op de niet-toegewezen ruimte en kies 'Nieuw eenvoudig volume'.
- Volg de instructies op het scherm en maak de nieuwe partitie.3Melanie Pinola, Laptop Mag (2021). 'How to format a hard drive for both Windows and Mac'
Voor Mac:
- Sluit de schijf aan op je Mac.
- Open 'Schijfhulpprogramma' in de map 'Programma’s' > 'Hulpprogramma’s', of zoek ernaar met Spotlight.
- Selecteer de schijf die je wilt formatteren of partitioneren.
- Klik op 'Wissen' als je de hele schijf wilt formatteren, of op 'Partitioneren' als je een nieuwe partitie wilt maken.
- Kies een indelingsschema.
- Als je de schijf met zowel Mac als Windows wilt gebruiken, kies je GUID-partitie-indeling.
- Als je de schijf alleen met Mac wilt gebruiken, kies dan Apple-partitie-indeling.
- Kies een bestandssysteemformaat.
- ExFAT is voor schijven die met Mac en Windows werken.
- Gebruik je hem uitsluitend op Macs, kies je Mac OS Uitgebreid (journaled).
- Geef de schijf of partitie een naam en klik op 'Wissen' of 'Pas toe'.4Misha Berveno, Setapp (2021). 'How to partition a hard drive on Mac'
AnyRecover: herstel van je externe harde schijf
AnyRecover is een krachtige tool die helpt bij herstel van gegevens van een vastgelopen harde schijf. Het is gebruikersvriendelijk en herstelt zelfs gegevens van geformatteerde of beschadigde schijven. AnyRecover werkt eenvoudig en is uitermate geschikt voor een goedkope HDD of een goede externe SSD.
AnyRecover: Een stapsgewijze handleiding
Het gebruik van AnyRecover is heel eenvoudig. Volg deze stappen:
- Download en installeer AnyRecover op je computer.
- Start het programma en selecteer de locatie van je externe harde schijf.
- Klik op 'Start'. Dit begint het scanproces.
- Bekijk de gevonden bestanden en selecteer welke je wilt herstellen wanneer de scan voltooid is.
- Klik op 'Herstellen' en haal je geselecteerde bestanden terug.
Bescherm je data: voorkom toekomstige problemen met deze tips
Voorkomen is beter dan genezen, toch? Volg daarom de volgende tips die het risico op problemen in de toekomst voor je verkleinen.
Regelmatige back-ups van je gegevens
Al heb je nog zo'n goede SSD, regelmatige back-ups van je data besparen je veel hoofdpijn. Je denkt er niet altijd aan, maar het zorgt dat je altijd een kopie van je belangrijke bestanden hebt, voor het geval er iets misgaat.
Maakt ze handmatig, of gebruik automatische back-upsoftware. Zorg dat je een betrouwbaar, extern opslagmedium gebruikt, zoals een andere externe harde schijf, SSD of een cloudopslagdienst.
Houd je harde schijf in topconditie
Net als een auto heeft ook je harde schijf regelmatig onderhoud nodig. Dit helpt de levensduur van je harde schijf verlengen en voorkomt een hoop problemen.
Zorg dat je je harde schijf schoonhoudt en controleert op fouten. Gebruik hiervoor ingebouwde tools van je besturingssysteem of speciale software voor hardeschijfonderhoud.
En vergeet niet: veilig verwijderen is niet alleen voor usb-sticks. Zorg dat je je externe harde schijf altijd veilig verwijdert, voordat je hem loskoppelt. Dit gaat datacorruptie en andere problemen tegen.
Conclusie
En dat is het dan. Hopelijk ben je nu bewapend met voldoende kennis en gereedschappen en krijg je je schijf weer in topconditie. Je weet nu hoe voorzichtig je met je schijf om moet gaan, hoe je een harddisk formatteert en partitioneert en hoe je met recovery tools verloren data terugkrijgt.
Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen. Dus volg de tips die ik noemde en verleng de levensduur van je HDD. En als je niet zeker bent van een stap, er is altijd een professional die de kennis heeft en je wilt helpen. Maar met deze gids bij de hand, moet je zelf al een heel eind komen. Succes!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2
- 3
- 4