De Ultieme Gids: Hoe Zet Je Windows Over van HDD naar SSD

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Het is makkelijker dan je denkt!

De Ultieme Gids: Hoe Zet Je Windows Over van HDD naar SSD

Je bent hier omdat je sneller en efficiënter wilt werken, toch? Een slimme zet is dan om Windows van een harde schijf (HDD) naar een solid-state drive (SSD) over te zetten. Het is niet alleen een kwestie van meer snelheid, maar ook betrouwbaarheid en duurzaamheid. Maar hoe zet je Windows over van HDD naar SSD? ➡️ Je leest het hier!

Belangrijke punten:

 • Het overzetten van Windows van HDD naar SSD verbetert de snelheid, betrouwbaarheid en duurzaamheid van je systeem.
 • Voor het overzetten heb je een SSD, een SATA-naar-usb-kabel, kloonsoftware en een goed georganiseerde harde schijf nodig.
 • Het proces omvat het klonen van je huidige Windows-installatie, het aansluiten van de SSD en het wijzigen van de opstartvolgorde in het BIOS.

Overzicht van benodigde tools en software om Windows over te zetten van een HDD naar een SSD

Voordat je begint met het overzetten van Windows naar een SSD, heb je enkele dingen nodig.

 1. Een SSD. Dit is waar je je Windows-besturingssysteem naartoe gaat klonen.
 2. Kloonsoftware. Deze software maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf op je SSD. Er zijn verschillende gratis en betaalde opties beschikbaar.
 3. Eventueel een SATA-kabel om een SATA-SSD in het specifiek aan te sluiten op het moederbord, of een SATA-naar-usb-kabel om een externe SSD aan te sluiten.

Zorg ook dat je huidige harde schijf al vooraf goed georganiseerd is en vrij van onnodige bestanden. Denk nu niet meteen dat je harde schijf wissen de eerstvolgende stap is. Het idee is dat je bestanden en programma's die je niet gebruikt eerst van je harde schijf wist, en daarna hem pas kloont naar de SSD.

Hoe je de SSD voorbereidt voor de installatie

Voordat je begint met het klonen van je harde schijf, moet je je SSD formatteren. Dit verwijdert alle bestaande gegevens op de schijf en maakt deze klaar voor de installatie van Windows.

Het is ook belangrijk om te zorgen dat je SSD groot genoeg is om al je bestanden en programma's te bevatten. Als je niet zeker weet hoe je dit doet, kun je hier een gedetailleerde handleiding vinden over hoe je een SSD bootable maakt.

Iemand die een SSD in een computer plaatst

1. Start met het klonen van je huidige Windows-installatie

Het klonen van je harde schijf is de efficiëntste manier om Windows over te zetten naar een SSD.

Dit proces maakt een exacte kopie van je huidige harde schijf op je SSD, inclusief je besturingssysteem, programma's en bestanden. Dit betekent dat je je systeem niet opnieuw hoeft te installeren of je bestanden hoeft over te zetten.

Het kloonproces kan enige tijd duren, afhankelijk van de hoeveelheid gegevens op je harde schijf en hoe snel zowel je HDD als SSD is. Als je op zoek bent naar gedetailleerde instructies over hoe je dit doet, vind je hier een uitgebreide handleiding over hoe je een harde schijf kunt klonen!

Het kiezen van het juiste kloonprogramma

Het kiezen van een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk kloonprogramma is een cruciale stap. Er zijn tal van opties, maar twee van de populairste zijn Macrium Reflect en Acronis True Image.

Macrium Reflect is gratis en biedt een weelde aan opties, maar kan wat overweldigend zijn, terwijl Acronis True Image betaald is en daarvoor extra functies biedt, zoals cloudopslag en ransomwarebescherming. Beide zijn uitstekende keuzes, dus kies degene die het beste bij je behoeften past. 😉

De stap-voor-staphandleiding voor het klonen

Het kloonproces is eenvoudig, maar vereist aandacht. Zorg dat je de stappen zorgvuldig volgt:

 1. Start het kloonprogramma en selecteer de optie om een schijf te klonen.
 2. Selecteer je huidige Windows-schijf (meestal de C:-schijf) als bron.
 3. Selecteer je nieuwe SSD als doelschijf.
 4. Klik op 'Next' of 'Volgende' en laat het programma zijn werk doen. Dit kan even duren, dus wees geduldig.
 5. Wanneer je het klonen hebt voltooid, sluit je het programma en schakel je je computer uit.

2. Sluit de SSD aan en verander de opstartvolgorde

Nu je een kloon van je Windows-installatie hebt, is het tijd om je SSD aan te sluiten en de opstartvolgorde te veranderen. Hier is een handleiding voor het aansluiten van een tweede interne harde schijf die je zou kunnen helpen.

Hoe je de SSD veilig aansluit

Het aansluiten van de SSD is een eenvoudig proces, maar vereist voorzichtigheid om schade te voorkomen.

 1. Zorg dat je je computer volledig uitschakelt en loskoppelt van het stopcontact.
 2. Open de behuizing van je computer. Je kunt dit meestal doen door een paar schroeven aan de achterkant van de kast los te draaien.
 3. Koppel de SSD aan het moederbord.
  • Bij een SATA-SSD: zoek de SATA-aansluiting op je moederbord en sluit de SSD aan met een SATA-kabel.
  • Bij een M.2-SSD: zoek de M.2-sleuf op het moederbord, en verbind je SSD daar.
 4. Sluit de stroomkabel aan op de SSD.
 5. Bevestig de SSD in een vrije schijfhouder in je computerkast.
 6. Sluit de computerkast weer.

Het veranderen van de opstartvolgorde in het BIOS

Na het aansluiten van de SSD, moet je de opstartvolgorde wijzigen in het BIOS zodat je computer opstart vanaf de SSD.

 1. Start je computer op en druk op de juiste toets om het BIOS te openen. Deze toets verschilt per computer, maar is meestal F2, F10, F12 of Del.
 2. Zoek naar het opstartmenu in het BIOS.
 3. Verander de opstartvolgorde, zodat de SSD als eerste in de lijst staat.
 4. Sla de wijzigingen op en sluit het BIOS.

3. Start je computer opnieuw op met je nieuwe SSD

Met je nieuwe SSD aangesloten en ingesteld als opstartschijf, is het tijd om je computer opnieuw op te starten. Maar let op: als het om een externe harde schijf die niet meer opstart gaat, dan kunnen er problemen zijn met de verbinding of de schijf zelf.

Als je computer succesvol opstart vanaf de SSD, zou je meteen een verbetering in snelheid en reactietijd moeten merken. Gefeliciteerd, je hebt je Windows-installatie met succes overgezet van een HDD naar een SSD!

Controleer of alles goed werkt

Het belangrijkste na de installatie is het controleren van de werking van je nieuwe SSD. 🧐 Start je computer op. Alles loopt soepel? Geweldig! Mocht je tegen problemen aanlopen, geen paniek. We gaan zo door een aantal veelvoorkomende problemen en oplossingen.

Man werkt op laptop

Wat te doen als het overzetten niet lukt?

Het kan gebeuren dat niet alles volgens plan verloopt. We hebben allemaal wel eens een technisch probleem ervaren. Maar geen zorgen, ik heb een aantal oplossingen voor je.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Een veelvoorkomend probleem is dat de computer niet opstart vanaf de SSD. Dit kan gebeuren als de opstartvolgorde niet correct is ingesteld. Ga terug naar het BIOS en zorg dat je nieuwe SSD als eerste opstartapparaat staat.

Een ander probleem kan zijn dat Windows niet correct opstart. Dit kan te maken hebben met beschadigde systeembestanden. Probeer in dit geval een opstartherstel uit te voeren met je Windows-installatiedisk of een bootable usb.

Wat je kunt verwachten na het overzetten

SSD's zijn over het algemeen betrouwbaarder en duurzamer dan HDD's, omdat ze geen bewegende onderdelen hebben die kunnen slijten of beschadigen. Een goede SSD is daarom niet alleen sneller, maar ook betrouwbaarder en duurzamer dan een traditionele HDD.1Tom Brant, PCMag (2022). 'SSD vs. HDD: What's the Difference?'

Als je Windows van je HDD naar een SSD kloont, profiteer je van deze voordelen zonder dat je je systeem opnieuw hoeft te installeren of je gegevens verliest. Je ziet daarbij in no-time een verbetering in de opstarttijd van je systeem en de laadtijd van je programma's.

Conclusie

Je hebt de gehele procedure om Windows van je HDD naar je nieuwe SSD over te zetten succesvol voltooid! We hebben gezien hoe je Windows overzet van HDD naar SSD, de mogelijke problemen die je kunt tegenkomen en hoe je die kunt oplossen. Het belangrijkste is om geduldig te zijn en de instructies zorgvuldig te volgen.

Je computer is nu niet alleen sneller, maar ook betrouwbaarder en duurzamer. Dat betekent minder zorgen en meer tijd voor wat echt belangrijk is. Bovendien kun je nu trots aan je vrienden vertellen dat je weet hoe je Windows overzet van HDD naar SSD.

Onthoud: blijf leren, blijf groeien en blijf experimenteren met technologie. Indien je het correct gebruikt, kan dit krachtige hulpmiddel je leven aanzienlijk verbeteren.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen