Welke Landen hebben het Snelste Internet? Een Overzicht van het Snelste Internet per Land

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Welke Landen hebben het Snelste Internet? Een Overzicht van het Snelste Internet per Land

We kunnen niet meer zonder: het internet. In Nederland lijkt het vrijwel vanzelfsprekend dat er overal een goede internetverbinding is, maar dat geldt niet overal ter wereld. Welke landen hebben het snelste internet? En welke het traagste? Uit onderzoek van ExpressVPN naar wat het snelste internet per land is, blijken de verschillen behoorlijk groot.

In dit artikel ga ik verder in op de internetsnelheden in verschillende landen, bespreek ik wat dit inhoudt en leg ik alles uit wat je erover dient te weten. ✅

Welke landen hebben het snelste internet?

De drie landen bovenaan de lijst van de landen met de snelste internetverbindingen zijn Monaco, Singapore en Chili met een respectievelijke downloadsnelheid van 319,59 Mbps; 300,83 Mbps en 298,5 Mbps.

Wereldkaart met daarvoor een overzicht van de top 3 landen met het snelste internet en de top 3 met het traagste internet

Hieronder volgen de top 10 landen met het snelste internet en de top 10 landen met het traagste internet. En als je nu denkt: "Leuk en aardig allemaal, maar ik heb geen idee wat die 'Mbps' inhoudt ..." Geen zorgen, ook hier kom ik op terug. 😉

Wat zijn de 10 landen met het snelste internet?

Wie denkt dat internet in het buitenland altijd slechter is dan in Nederland heeft het fout! De top 10 landen met het snelste internet vind je hieronder en, ondanks dat we absoluut niet mogen klagen, behoort Nederland hier niet toe.

Plaats in top 10LandDownloadsnelheid
1.Monaco319,59 Mbps
2.Singapore300,83 Mbps
3.Chili298,5 Mbps
4.Hongkong292,21 Mbps
5.Het vaste land van China280,01 Mbps
6.Zwitserland279,8 Mbps
7.Frankrijk271,33 Mbps
8.Denemarken270,27 Mbps
9.Roemenië260,97 Mbps
10.Thailand260,54 Mbps

Om je een beetje een idee te geven, vertaal ik het naar tijd. ExpressVPN zette de downloadsnelheid om in de tijd dat het ongeveer kost om de film The Flash in hoge kwaliteit te downloaden. Dit kwam neer op de minste tijd (in Monaco) van 7 minuten en 18 seconden en de meeste tijd (in Thailand) van 8 minuten en 57 seconden.

Hoe diezelfde methode uitpakt voor de rechtsgebieden met het traagste internet, vind je hieronder!

Wat zijn de 10 landen met het traagste internet?

In de tabel hieronder vind je de top 10 landen met de laagste internetsnelheden. Ook hier zit Nederland niet tussen – gelukkig maar, in dit geval.

Plaats in top 10LandDownloadsnelheid
1.Cuba7,21 Mbps
2.Turkmenistan8,84 Mbps
3.Afghanistan9,28 Mbps
4.Burundi9,62 Mbps
5.Gambia10,63 Mbps
6.Syrië11,06 Mbps
7.Soedan11,34 Mbps
8.Jemen11,44 Mbps
9.Mozambique11,51 Mbps
10.Tunesië11,88 Mbps

Ook hier zet ik de downloadsnelheid voor je om in tijd. Uit het onderzoek blijkt dat het downloaden van The Flash ongeveer 3 uur, 16 minuten en 24 seconden duurt in Tunesië en zelfs 5 uur, 23 minuten en 37 seconden in Cuba. We mogen in Nederland dus écht niet klagen.😯

Wat is internetsnelheid?

Voor degene die inderdaad geen idee hebben van wat die 'Mbps' inhoudt en voor iedereen die simpelweg niet het fijne weet van internet(snelheid), leg ik hier uit hoe het precies ziet.

Op welke manier is de internetsnelheid van belang?

Nederland staat dan niet in de top 10 landen met het snelste internet, maar slecht is het zeker niet. Hierdoor is de internetsnelheid misschien van groter belang dan dat je doorhebt.

Het woord 'internet' staat voor interconnected networks. Dit vertaalt zich naar ‘onderling verbonden netwerken’. Het internet is een netwerk dat computers wereldwijd met elkaar verbindt. Dit maakt het voor mensen mogelijk om over de hele wereld met elkaar informatie uit te wisselen en te communiceren.

Om dit artikel te lezen heb je internet nodig, om een mailtje of WhatsApp-berichtje te versturen is internet nodig, om een film te streamen (bijvoorbeeld op Netflix) of muziek te downloaden is internet nodig. Je hebt pas last van de internetsnelheid als het te traag is.

Close-up van een laptopscherm en een computermonitor waarbij de laptop een onderzoek van ExpressVPN weergeeft en de computermonitor de film 'The Flash' op Netflix

Zelfs al heb je de snelste computer of beste laptop ter wereld: als je internet zeer traag is, vergen de meeste uit te voeren taken op je pc behoorlijk wat geduld.

Waar het nu misschien een fractie van een seconde kostte om deze pagina volledig te laden, kost het bij een (zeer) lage internetsnelheid meerdere seconden of misschien zelfs minuten. Geduld is een schone zaak, maar iedereen heeft er maar een beperkte voorraad van. 😅

Wat betekenen Mbps, downloadsnelheid en uploadsnelheid?

De snelheid van internet wordt uitgedrukt in Mbps, Mb/s of Mbit/s. Deze termen staan allemaal voor het aantal megabits (Mb) per seconde. Het aantal Mbps vertelt je hoeveel data je per seconde downloadt of uploadt. Hoe hoger het aantal Mbps, des te sneller je internet.

Mb 🆚 MB 

Hoewel Mb en MB veel op elkaar lijken, is het zeker niet hetzelfde. Mb staat voor megabit en MB voor megabyte. Dit is niet te verwarren met elkaar: een megabyte is 8 keer zo groot als een megabit. De meeste grote bestandsformaten drukken we daarom uit in megabytes.

Het is mogelijk om het aantal Mb per seconde om te rekenen naar het aantal MB per seconde. Stel je internetsnelheid is 20 Mbps, dan is dit 2,5 MBps (20 delen door 8 is 2,5). 

Dan is de internetsnelheid ook nog op te delen in download- en uploadsnelheid. De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je data binnenhaalt op je apparaat – denk hierbij aan het ontvangen van een mail of het openen van een internetpagina.

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data verstuurt, zoals bij het versturen van een mail of het delen van een foto op social media.

Wanneer men spreekt over de internetsnelheid staat vaak enkel de downloadsnelheid weergeven. Dit komt doordat de gemiddelde persoon meer data downloadt dan uploadt.

De downloadsnelheid ligt doorgaans veel hoger dan de uploadsnelheid. Vaak is de downloadsnelheid zo'n 5 tot 10 keer hoger dan de uploadsnelheid.

Download- en uploadsnelheid van een pc

Hoe vertaalt internetsnelheid zich in de praktijk?

Bij internetsnelheid komt een hoop kijken. Ik kan me voorstellen dat je het niet allemaal even snel opslaat.

In dat geval is het altijd een optie om even terug te lezen of een van onze andere handig artikelen te bekijken, maar om het je net even wat makkelijker te maken, geef ik je hieronder een schatting van de benodigde snelheid voor veelvoorkomende online activiteiten. 👇

ActiviteitBenodigde snelheid
Een e-mail verzenden zonder bijlage1 tot 2 Mbps
Een website bezoeken2 Mbps
Youtube video in HD-kwaliteit bekijken10 Mbps
Streamen (Netflix bijvoorbeeld) in 4K25 Mbps
Interactieve televisie kijken25 Mbps
Een online videogame spelen10 tot 30 Mbps

Als je dit zo ziet, denk je wellicht dat 300 Mbps overdreven veel is, en hoewel dat voor sommige mensen zo is, geldt dat zeker niet voor iedereen. De kans is immers klein dat er sprake is van één enkele activiteit op hetzelfde moment, zeker als je met meerdere mensen op hetzelfde netwerk zit.

Daarnaast zijn er meerdere factoren die de internetsnelheid in praktijk net wat lager doen liggen dan in theorie.1Edpnet (n.d.). 'Welke factoren beïnvloeden mijn internetsnelheid' Daardoor heb je al snel een iets hogere internetsnelheid nodig dan in de tabel staat.

Is het snelste internet voor iedereen de beste keuze?

Het korte antwoord op deze vraag is nee. Het lange antwoord ligt wat ingewikkelder.

Hoewel er niet zoiets is als 'te snel internet' en er wel sprake kan zijn van te traag internet, is het niet zo dat het snelste internet voor iedereen de beste keuze is. Sneller internet kost meestal meer dan trager internet – zonde van het geld als het niet nodig is. 🤷‍♀️

Wat een goede internetsnelheid is, hangt af van je huishouden en de internetactiviteiten. Om je een beetje een idee te geven van wat je nodig hebt, schets ik hieronder een aantal situaties voor je.

  • Tot 50 Mbps: voor de beperkte internetgebruikers. Dit is prima als je de enige gebruiker bent en enkel basisactiviteiten uitvoert, zoals mailen en simpele pagina's browsen.
  • 50 tot 100 Mbps is in orde als je de enige gebruiker bent en behoorlijk gebruikmaakt van het internet door online te gamen en/of te streamen, of wanneer je met 2 personen bent en allebei geen hele intensieve online activiteiten uitvoert.
  • 100 tot 200 Mbps is snel en stabiel genoeg voor het gemiddelde gezin van 3 of meer. Ook wanneer jij of je kinderen wat grotere activiteiten uitvoeren, is deze snelheid ideaal.
  • 200 tot 500 Mbps. Heb je een huishouden met veel gebruikers of met een aantal extreme grootgebruikers? Dan is dit de aangeraden snelheid
  • Meer dan 500 Mbps. Het is een hele prestatie om dit daadwerkelijk nodig te hebben! Maar heb je liever het zekere voor het onzekere, stel je de allerhoogste eisen en zijn er meerdere grootgebruikers aanwezig, zoals in een groot bedrijf? Dan is dit geen verkeerde keuze.

Zoals je ziet benoem ik hier één snelheid: de downloadsnelheid. Dit kom je ook vaak tegen tijdens internet vergelijken. Dit komt doordat de bijhorende uploadsnelheid hier meestal goed op aansluit en geen expliciete vermelding vereist.

Goed, ter illustratie: mijn eigen huishouden bestaat uit twee personen. De ander heeft geen hele hoge internetsnelheid nodig en ikzelf ben een grootgebruiker en heb daarom een iets hogere snelheid nodig.

Ik heb daarom een abonnement met een downloadsnelheid van 300 Mbps. Dit is meer dan genoeg. Sterker nog: een lagere downloadsnelheid zou ook nog voldoen. Echter, ik heb een relatief hoge uploadsnelheid nodig, en de bijhorende uploadsnelheid bij dit abonnement sluit beter bij me aan dan het abonnement met een lagere downloadsnelheid.

Ben je van plan relatief veel te uploaden? Bekijk dan vooral ook zelf even hoeveel uploadsnelheid je nodig hebt!

Wat verklaart het verschil tussen de internetsnelheid in de landen?

Nu je een beetje meer weet over internetsnelheid, kan ik wat dieper ingaan op de internetsnelheid in de verschillende landen – te beginnen met wat het grote verschil verklaart tussen de snelste landen en de traagste landen.

Twee computermonitors op een bureau. Op de linkermonitor is de site van Wifiwijs geopend en op de rechtermonitor staat het onderzoek van ExpressVPN geopend

Een van de dingen die naar voren komt uit het onderzoek van ExpressVPN is dat de welvarende regio's het snelste internet hebben. Zo is te zien dat een aantal landen in de top 10 landen met het snelste internet, ook in de top 10 met het hoogste bbp (bruto binnenlands product) per hoofd staan.

Hiermee valt (gedeeltelijk) het grote verschil te verklaren. Het bbp is kortgezegd de som van de besteding aan goederen en diensten door inwoners in Nederland en het totaal aan uitvoer en invoer van goederen en diensten.2Centraal Bureau voor de Statistiek (n.d.). 'Economische groei' Het bbp is in zekere zin een maatstaf voor de welvaart in een land.3Examenoverzicht (n.d.). 'BBP en BNP: wat is het verschil?'

In een welvarend land hebben de overheid, de consument én de bedrijven meer te besteden en investeren dan in een minder welvarend land. Dit leidt tot de mogelijkheid voor internetproviders om hun diensten te verbeteren, en tot behoud en verbetering van de digitale infrastructuur van een land.4Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (2018). 'Digitale infrastructuur gevisualiseerd'

In een land met een lage welvaart is er doorgaans niet genoeg geld om te investeren in bijvoorbeeld DSL, glasvezel of kabel, om de digitale infrastructuur uit te breiden of om het nodige onderhoud uit te voeren. Hierdoor hebben de mensen in dit land geen (goede) verbinding.

Niet alleen de welvaart heeft invloed op de gemiddelde internetsnelheid van een land. Ook initiatieven vanuit de overheid van een land op gebied van internet leiden tot hogere internetsnelheden.

Dit is bijvoorbeeld de reden waarom bijvoorbeeld Chili in de top 10 landen met het snelste internet staat: de Chileense overheid nam verschillende initiatieven om de digitale infrastructuur van het land flink te verbeteren.5Marcin Frąckiewicz, TS2 (2023). 'Internetten in Chili'

Wat is het toekomstperspectief van de internetsnelheid?

Het internet is van ver gekomen.6Engagement Media (2022). 'De geschiedenis van het internet' Waar ze zich twintig jaar geleden niet konden voorstellen dat het internet zich zo zou ontwikkelen zoals het heeft gedaan, geldt dat nu ook deels.

Als er iets is wat de geschiedenis van het internet ons heeft geleerd, is het dat de mogelijkheden geen grenzen lijken te hebben. Het is daarom lastig om precies te zeggen wat de toekomst is van het internet en de internetsnelheid. Wel zijn er een aantal dingen om te verwachten. 🔮

Zo is wifi 7 op komst. Over de jaren heen zijn er verschillende wifi-standaarden ontwikkeld. Momenteel is de nieuwste wifistandaard wifi 6E (ook wel 802.11ax E). Iedere versie is een verbetering ten opzichte van zijn voorganger wat betreft snelheid, bereik, stabiliteit, beveiliging en comptabiliteit.

Wat betekent dit voor de internetsnelheid van dit nieuwe wifi-protocol? Die is ongeveer 4 keer hoger dan die van wifi 6. 7Olaf Weijers, Tweakers (2023). 'Hands-on met Wi-Fi 7' Maar wat betekent dit voor de internetsnelheid wereldwijd?

Deze ontwikkeling zorgt mogelijk voor een vergroting van de digitale kloof tussen de verschillende landen, omdat niet ieder land de middelen heeft om mee te gaan met de ontwikkelingen van het internet.8ExpressVPN (2023). 'De Flash vs. de landen met het snelste internet ter wereld'

Het gaat hierbij voornamelijk over de landen met een mindere welvaart en een lagere bbp. Het verschil tussen de landen met het snelste internet en het traagste internet, wordt daarmee nog groter.

Daarbij is de ontwikkeling per land ook afhankelijk van de initiatieven van de overheid van het land.

Zo heeft het Nederlandse kabinet als doel dat alle huishoudens in Nederland eind 2023 de beschikking kunnen hebben over een internetverbinding van tenminste 100 Mbps en een grote meerderheid over 1 Gbps (Gigabit per seconde).9Overal Snel Internet (2023). 'Kaart van de snelheid van vaste internetverbindingen in Nederland'

Nu is Nederland een welvarend land, maar ook minder welvarende landen met een lager bbp nemen initiatieven die de internetsnelheid in hun land verbeteren.

Zo blijk uit het onderzoek van ExpressVPN dat de Cubaanse regering samenwerkt met Google om de connectiviteit te verbeteren met glasvezelkabels, wat zorgt voor de mogelijk tot flinke verbeteringen van de gemiddelde internetsnelheid.

twee zakenmensen schudden handen met de zon die door het raam naar binnen schijnt

Internet is iets waar we wereldwijd gebruik van maken en wat zich blijft ontwikkelen. Wanneer de landen met de traagste internetsnelheden hierin niet meegaan, zorgt dit al snel voor een grotere digitale kloof.

Het is ook mogelijk dat de landen die nu achterlopen, in de toekomst meer initiatieven nemen naarmate internet zich verder ontwikkelt. Dit zou juist zorgen dat de digitale kloof op langere termijn verkleint en dat de gemiddelde internetsnelheid in de traagste landen stijgt.

Hoe de toekomst er precies uitziet, moet nog blijken – tenzij je een glazen bol hebt.

Conclusie

Welke landen hebben het snelste internet? Op dit moment bestaat de top 3 landen met het snelste internet uit Monaco, Singapore en Chili. De top 3 landen met traagste internet bestaat uit Cuba, Turkmenistan en Afghanistan.

De verschillen tussen de snelste en traagste landen zijn groot en onder andere hand te verklaren aan de hand van het bbp per hoofd.

Hoe dit in de toekomst uitziet, is nog afwachten. Vergroot de digitale kloof, omdat de welvarendere landen meer te besteden hebben aan de digitale infrastructuur? Of nemen de landen die nu achterlopen steeds meer initiatieven om dit verschil te overbruggen? Wat denk jij? Laat het hieronder weten! Bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen