Huisautomatiseringssystemen > Smarthome
Google Assistent Uitschakelen: Nooit Meer Ongevraagd Advies
Onstla je assistent!
Ben je gezellig met je partner aan het praten, bemoeit opeens je Google Assistent zich ermee. "Kan ik helpen?" Nee Google, ik heb dit onder controle. Herkenbaar? Niet iedereen vind het leuk dat zo'n apparaat steeds meeluistert en zichzelf activeert. Tijd om de regie terug te nemen en de Google Assistent uit te zetten.
Inhoudsopgave
- Dit heb je nodig om Google Assistent uit te schakelen
- Stappenplan voor Android
- Verwijderen via de assistent zelf
- Verwijderen via app instellingen
Daar help ik je bij. Met een paar eenvoudige stappen leg ik je uit hoe je de Google Assistent de mond snoert, zodat je weer kunt genieten van je privacy en rust. Want laten we eerlijk zijn: soms is het fijn als technologie even een stapje terug doet.
Om Google Assistent uit te zetten, open je de Google Assistent-app op je telefoon. Daarna tik je op je profielfoto of initiaal bovenaan het scherm en kies je voor 'Instellingen'. In het menu dat nu opent, ga je naar 'Assistent' en scrol je naar beneden tot je 'Telefoon' ziet staan. Tik hierop en zet de schakelaar bij 'Google Assistent' uit.
In dit artikel ga ik dieper in op het uitzetten van je Google Assistent, en behandel ik hoe je dat op zowel Android-telefoons als iPhone doet. Stoor jij je aan de Google Assistent? Lees dan vooral even verder!
Dit heb je nodig om Google Assistent uit te schakelen
Google Assistent is een app die werkt op smartphones en tablets die draaien op de versies van Android of iOS uit de afgelopen jaren. Dit omvat bijna iedere goede smartphone of tablet. Vaak staat de app vaak al automatisch op je telefoon of tablet. De kans bestaat daarom dat de app op jouw telefoon of tablet staat, terwijl je dit niet wilt.
Android en iOS zijn de twee meest voorkomende besturingssystemen op smartphones en tablets. Apple heeft iOS ontwikkeld. Dit besturingssysteem draait enkel op telefoons en tablets van Apple: iPhones en oudere iPads. Nieuwe iPads draaien op iPadOS.
Android hoort bij Google en draait op meerdere smartphone-merken, waaronder Samsung, Oppo en OnePlus.
Het besturingssysteem bepaalt in grote mate hoe het toestel werkt en welke mogelijkheden het toestel heeft. De manier om Google Assistent uit te schakelen is dan ook bij beide besturingssystemen verschillend.
Google Assistent kán hartstikke handig zijn, want de app helpt je niet alleen met de vragen die je hebt, maar het kan ook een geweldige uitkomst zijn in je smarthome. Verbindt de app bijvoorbeeld aan je Samsung-tv of maak van je goede bluetooth-speaker een nog betere speaker door hem met de Google Assistent-app op afstand te bedienen.
Daarentegen kan Google Assistent ook irritant zijn. De app verschijnt regelmatig in je scherm van je toestel om je te helpen, terwijl je niet om die hulp vraagt. Sommige mensen geloven dat hun telefoon wordt afgeluisterd, maar dit is niet het geval. De redditgebruiker hieronder drukt het zo uit:
Vaak zeg ik 'Hé Google', dan activeert het voor 2 seconden en schakelt het uit, zelfs als ik nog aan het praten ben.
Ze schakelen ook vaak vanzelf in en het maakt me gek. [...] ze hebben zichzelf ingeschakeld terwijl ik een boek las in complete stilte."
Soupdeloup, op Reddit
De belangrijkste reden om Google Assistent uit te zetten, is je privacy. Google Assistent staat altijd aan om je commando's te horen. Dit betekent dat het apparaat mogelijk gesprekken opvangt die je als privé beschouwt. Dus schakel voor maximale privacy de assistent uit of verwijder deze van apparaten wanneer je het niet gebruikt.
Ook als je geen slimme elektronica in huis hebt, of deze simpelweg niet via deze app wilt bedienen, kan Google Assistent behoorlijk tot last zijn: baat het niet, dan schaadt het wel. En dan is het uitschakelen van Google Assistent de beste oplossing.
Het enige wat je nodig hebt om Google Assistent te verwijderen, is het apparaat waar de app op staat, iemand die het apparaat bedient en deze handige hulpgids! 😉 Laten we erin duiken, dan heb jij in no time die assistent uitgezet.
Stappenplan voor Android
Android is een besturingssysteem van Google. Het besturingssysteem heeft zijn eigen standaard apps en een aantal van die apps zijn Google-apps, waaronder Google Assistent. Bij een nieuwere Android-telefoon of -tablet staat Google Assistent automatisch op het apparaat.
De app kun je op twee manieren uitschakelen: via de instellingen van de Google Assistent-app en met behulp van de assistent van de app zelf.
Verwijderen via de assistent zelf
De app is in dit geval juist enorm behulpzaam. Zo helpt deze je zelfs met het uitschakelen van zichzelf. Het heeft een soort zelfvernietigingssysteem. 💣 Klinkt dat gek? Ergens wel, maar ook superhandig!
Wat je misschien ook handig vindt, is de video die onderaan het stappenplan staat. Hierin worden de omschreven stappen uitgevoerd.
Stap 1: Zoek de Google Assistent-app
Vind de app van Google Assistent in je telefoon. Hoe je dat doet, hangt af van je toestel. Bij het ene toestel heb je een knopje onderin het scherm om bij alle apps te komen; bij het andere toestel veeg je hiervoor omhoog of omlaag.
De apps staan dan weer op hun eigen wijze ingedeeld. Bij het ene model veeg je naar links of rechts en bij het andere model scrol je van boven naar beneden om alle apps te zien (zoals ook te zien is in de video). Hoe dan ook, het doel is om de Google Assistent-app te vinden.
Stap 2: Vraag het de assistent zelf
Zodra je de app gevonden, klik je erop. De app opent en nu kun je de vraag aan de assistent zelf stellen. Je spreekt simpelweg je vraag hardop op uit of je klikt op het icoontje van een toetsenbord. Typ in of spreek uit: 'Hoe schakel ik jou uit?'
Google Assistent zal het je vervolgens uitleggen, maar dat zal ik ook nog even doen. Er verschijnen twee opties in het scherm: 'Instellingen voor de Assistent' en 'Meer informatie'. Klik hier op de eerste optie.
Daarna kun je direct kiezen voor de optie om Google Assistent uit te schakelen door te klikken op het blauwe 'schuifvakje' dat erachter staat. Hierna zal het knopje grijs kleuren.
Stap 3: Verwijder de app
Nadat je de Assistent hebt uitgeschakeld, hoef je de app niet per se te verwijderen. Als je de Assistent later toch in gebruik wil nemen, hoef je enkel Google Assistent weer in te schakelen. Wil je Google Assistent (in ieder geval voorlopig) niet gebruiken, dan kun je de app verwijderen.
Ook hierbij is de manier om een app te verwijderen verschillend per toestel. Doorgaans is het zo dat je je vinger wat langer op het app-icoon houdt, waarna je de optie krijgt om de app te verwijderen.
De video met de stappen
Verwijderen via app instellingen
De andere manier om Google Assistent uit te schakelen is wederom via de app zelf, alleen dan zonder gebruik te maken van de Assistent. Dat doe je door onderstaande stappen te volgen! 😄
Stap 1: Zoek en open de Google Assistent-app
Ga op zoek naar de Google Assistent-app. Als je deze eenmaal gevonden hebt, klik je op de app, waardoor er onderin het scherm een venster opent. Rechts onderin staat een klein kompasje waar je op moet drukken. Zo kom je uit bij de verkenningspagina van Google Assistent. Daar moeten we zijn om de app uit te schakelen.
Stap 2: Ga naar de instellingen
A. Vanuit de verkenningspagina kun je naar de instellingen van de app. Dit doe je door rechts bovenin op je profiel te klikken. Dit is het rondje bovenin het scherm zoals je dat op onderstaande afbeelding ziet.
B. Er verschijnt wederom een venster en hier kies je voor instellingen. Als je dit gedaan hebt, scrol je naar 'Alle instellingen' en een paar opties daaronder vind je 'Algemeen'. Druk hierop en de magische knop verschijnt. 🪄
A.
B.
Stap 3: Druk op de magische knop
Nu zie je gelijk bovenaan 'Google Assistent' staan met daarachter een blauw knopje. Als je dit knopje aanklikt, wordt deze grijs en zo schakel je Google Assistent uit.
Vervolgens verwijder je de app, maar dit is geen must. De assistent is al uitgeschakeld en als je de app erop laat staan, kun je de assistent weer makkelijk inschakelen.
Maar als je er zeker van bent dat je de app niet zal gebruiken of als je de app, om welke reden dan ook, liever niet op je toestel wilt, dan kun je de app nu gewoon verwijderen. Voilà! De taak is voltooid. ✅
Stappenplan iOS
Android en iOS zijn andere besturingssystemen met ieder hun eigen standaard apps. Google-apps behoren, in tegenstelling tot bij Android-toestellen, niet tot de standaard apps van iOS.
Google Assistent wordt dan ook niet automatisch geïnstalleerd bij de installatie van je Apple-apparaat. Staat de app toch op je apparaat, dan heb jij of iemand anders dit er (per ongeluk) op gezet of de app is mee overgekomen vanaf je oude apparaat bij het overzetten van je gegevens.
Apple-apparaten zijn compatibel met Google-apps, maar hebben hun eigen apps om soortgelijke functies te vervullen. Die apps zijn geheel geïntegreerd in het besturingssysteem.
Google-apps zijn dat niet. Dat zorgt ervoor dat sommige Google-apps minder goed presteren, maar dat maakt het uitschakelen van Google Assistent ook een stuk makkelijker.
Google Assistent schakel je simpelweg uit door de app te verwijderen. Dit kan op twee manieren: via het beginscherm of via de app-bibliotheek.
Verwijderen via het beginscherm
Op de meeste Apple-apparaten worden apps na de installatie op het beginscherm geplaatst. Dit is het scherm dat je ziet nadat je je telefoon of tablet ontgrendelt. Je kunt hier door meerdere pagina's scrollen door naar links en rechts te vegen. Op deze pagina's staan onder andere (een aantal van) je apps. Lees hier hoe je de app vanaf hier verwijdert. 👇
Stap 1: Zoek de app
Scrol door je pagina's op je beginscherm totdat je het icoontje van de Google Assistent-app tegenkomt.
Stap 2: Verwijder de app
Wanneer je de app gevonden hebt, houd je je vinger erop gedrukt tot je het toestel voelt trillen en er een venster tevoorschijn komt. Vervolgens zie je de optie 'Verwijder app'. Klik op deze optie. Hierna verschijnt er nog twee keer een menu met twee opties. Kies beide keren weer voor 'Verwijder app' en dat is alles!
Verwijderen vanuit de app-bibliotheek
Soms staat een app enkel in de app-bibliotheek. Dit kan als je telefoon of tablet zo ingesteld staat dat nieuwe apps alleen in de app-bibliotheek komen te staan, niet op het beginscherm. In dat geval moet je de app ook weer vanuit daar verwijderen.
Stap 1: Zoek de app
Scrol – nadat je toestel ontgrendeld is – zover mogelijk naar rechts. Je komt dan in de appbibliotheek. De apps zijn hier onderverdeeld in aparte secties. Hier zoek je de app van Google Assistent handmatig op door de juiste sectie te openen. Doorgaans behoort deze app tot de sectie 'Diensten'.
Je kunt de app vinden door de juiste sectie te vinden. In het vierkante kader van iedere sectie staan 3 grote app-iconen en in de hoek rechtsonder staan 4 kleinere iconen. Hier klik je op om alle apps in deze sectie te zien.
Stap 2: Verwijder de app
Zodra je de app gevonden hebt, houd je je vinger op de app totdat je het toestel voelt trillen en er een venster verschijnt. Klik bij het eerste venster op 'Verwijder app'. Doe dit ook bij het tweede venster en de klus is geklaard!
Conclusie
Hopelijk ben je erin geslaagd om Google Assistent uit te schakelen en ben je nu af van dat irritante gebrabbel. Het is een kwestie van een paar stappen, maar je moet maar net weten welke stappen dat zijn, en dat weet je inmiddels!
En kom je er toch niet helemaal uit? Voel je dan vrij om hieronder een bericht achter te laten!