Je Beeldscherm Draaien? Gedaan in een Handomdraai!

Author Avatar

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Makkelijker dan je denkt!

Je Beeldscherm Draaien? Gedaan in een Handomdraai!

Vroeger ging ik wel eens voor de grap het beeldscherm draaien van mijn leraar, via een sneltoetsencombinatie. Als hij wist dat hij via diezelfde sneltoetsen zijn scherm weer recht kon zetten, dan was de les snel verder gegaan... In dit artikel leg ik je uit hoe je beeldscherm draaien in zijn werk gaat.

Zo kun je hem juist verticaal oriënteren om bijvoorbeeld je chatbox in de gaten te houden, terwijl je streamt of om ellenlange pagina's te coderen, of weer horizontaal leggen indien je per ongeluk je scherm gedraaid hebt.

Waarom je beeldscherm draaien?

In de meeste gevallen willen mensen hun beeldscherm draaien omdat ze perongeluk hun scherm hebben gedraaid in dit willen corrigeren.

In sommige gevallen wil je je beeldscherm draaien om de weergave te optimaliseren voor verschillende taken, zoals het lezen van lange documenten of het werken in smalle programma's, wat efficiënter is in de portretmodus.

Dit doe je door naar je beeldscherminstellingen te gaan, de gewenste oriëntatie te selecteren, zoals landschap of portret, en de wijzigingen toe te passen, of door sneltoetsen te gebruiken als je besturingssysteem dit ondersteunt.

Wat je moet weten voordat je je beeldscherm draait

Gelukkig heb je niet veel nodig om de stappen in dit artikel te volgen. Als je beeldscherm per ongeluk is gedraaid, dan kun je gelijk door naar de stappen. Als je graag zelf je beeldscherm wilt draaien, omdat je met een verticaal scherm wilt werken, dan is het slim om te kijken welk beeldscherm het beste bij jou past.

In mijn geval bestaat mijn set-up uit een gedraaide monitor en een 'normaal' laptopscherm. Voor mijn studie heb ik mijn monitor en bijbehorend beeldscherm gedraaid om wetenschappelijke onderzoeken op te lezen. Dit verhoogt mijn efficiëntie aanzienlijk.

Portretmodus is handig voor het weergeven en bewerken van Word-documenten. Er is genoeg ruimte om twee volledige pagina's van het uiteindelijke document weer te geven.

De meeste technische documenten en tijdschriftartikelen zijn op deze manier geformatteerd, dus dit werkte goed voor het lezen ervan. Bij het bewerken van code kun je in je editor tegelijkertijd bijna twee keer zoveel regels zien.

Dave Martindale op Quora

Om een opstelling met een gedraaid beeldscherm op te zetten, raad ik je sterk aan om dit met een tweede monitor te doen. Voor een laptop is het zelfs een must, aangezien je het gemiddelde laptop beeldscherm niet fysiek kunt meedraaien zonder het hele apparaat te kantelen. Praktisch is anders...

Heb je nog geen tweede monitor? Dan is het belangrijk dat je de monitor kiest die bij jou past:

  • Zoek je de beste performance voor je games, dan is een monitor voor gaming je match.
  • Wil je graag het beste beeld? Ga dan voor een 4K-monitor voor hoge resolutie, of een ultrawide monitor voor een ontzettend breed beeld.
  • Die laatste zou ik overigens juist als primaire monitor gebruiken, en dan bijvoorbeeld een 24 inch monitor of een 27 inch monitor als tweede monitor om te kantelen.

Het is belangrijk dat je bij het aanschaffen van een nieuw beeldscherm kijkt of je beeldscherm draaibaar is. Of je scherm geschikt is, zie je op de meeste sites terug onder verstelbaarheid.

Windows en macOS ondersteunen het draaien van je beeldscherm standaard, met toegang via systeemvoorkeuren of sneltoetsen. Echter, sommige Linux-distributies vereisen mogelijk geavanceerde configuraties of extra software.

Controleer altijd de specificaties van je besturingssysteem en de mogelijkheden van je grafische kaart, omdat deze cruciaal zijn voor de ondersteuning. Voor optimale prestaties, zorg dat je drivers up-to-date zijn en raadpleeg de handleiding van je monitor voor eventuele beperkingen.

Let op!

Het is mogelijk om in een opstelling met één monitor je beeldscherm draaien, maar houd er rekening mee dat de meeste applicaties het beste werken met een horizontaal scherm. Daarom raad ik een tweede scherm aan om te kantelen.

Methode 1: Gebruik van Windows-sneltoetsen

De eerste en snelste optie is via de sneltoetsen. Sneltoetsen zijn een combinatie van ingedrukte toetsen op je toetsenbord, waarmee je een taak op je computer uitvoert. De bekendste sneltoetsen zijn die van kopiëren en plakken, namelijk ctrl + c en ctrl + v. Voor het draaien van je beeldscherm zien ze er zo uit:

  • Ctrl + Alt + Pijltje omlaag: Draait je scherm 180 graden, op de kop dus.
  • Ctrl + Alt + Pijltje naar links: Draait je scherm 90 graden naar links.
  • Ctrl + Alt + Pijltje naar rechts: Draait je scherm 90 graden naar rechts.
  • Ctrl + Alt + Pijltje omhoog: Draait je scherm terug naar de normale stand.

Wanneer je een numpad hebt, kun je deze ook gebruiken in plaats van de pijltjestoetsen. Het is wel belangrijk dat je de Num Lock uit zet, anders werken onderstaande combinaties niet.

  • Ctrl + Alt + numpad 2: Draait je scherm 180 graden, op de kop dus.
  • Ctrl + Alt + numpad 4: Draait je scherm 90 graden naar links.
  • Ctrl + Alt + numpad 6: Draait je scherm 90 graden naar rechts.
  • Ctrl + Alt + numpad 8: Draait je scherm terug naar de normale stand.

De rol van je videokaart

Werken de sneltoetsen niet? Dan ondersteunt je videokaart deze niet. Geen paniek – hieronder vind je andere manieren om je beeldscherm alsnog te draaien.

Methode 2: Beeldscherm draaien via Windows-instellingen

Een andere manier om je beeldscherm te draaien is in de beeldscherminstellingen van Windows. ⚙️

Stap 1: De beeldscherminstellingen openen

Je kunt je beeldscherm instellingen via twee verschillende manieren openen. Deze twee manieren staan hieronder beschreven in stap 1a en 1b.

Stap 1a: Via instellingen

Instellingen via het start menu op Windows

Klik linksonder op start en vervolgens op instellingen. Je kunt ook in de zoekbalk linksonder zoeken op 'instellingen'. Beide opties brengen je naar het venster dat hieronder te zien is.

Instellingenscherm op Windows

In dit scherm klik je op 'Systeem'. Dit brengt je naar het het venster waar verschillende systeeminstellingen terug te vinden zijn.

Stap 1b: Via desktop

Beeldscherminstellingen via de desktop op Windows

Een andere manier om bij de beeldscherminstellingen te komen is via je desktop. Klik met je rechtermuisknop op je desktop. Dit opent bovenstaande menu. Hier klik je op 'Beeldscherminstellingen' en voilà, het juiste venster staat nu voor je.

Beeldscherminstellingen scherm op Windows

Als je een van de twee bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, zie je bovenstaand scherm op je beeldscherm. De 'Indeling van uw beeldschermen wijzigen'-optie zie je alleen wanneer je meer dan één scherm aan je computer hebt gekoppeld.

Zie je toch een ander instellingenscherm? Klik dan in de linkerbalk bovenaan op 'Beeldscherm'.

Stap 2: Aanpassen van de schermoriëntatie

Beeldscherminstellingen scherm met de schermstand optie uitgeklapt

Scroll naar beneden in het venster dat je hebt geopend in de vorige stap. Klik vervolgens op 'Schermstand' om hetzelfde dropdown-menu te zien als in bovenstaande afbeelding. Door hier klikken op een van de gegeven opties, draai je je scherm als volgt:

  • Liggend: Dit is de standaard horizontale schermstand.
  • Staand: Dit is de standaard verticale schermstand, een kwartslag naar links gedraaid.
  • Liggend (gespiegeld): Dit is de liggende stand, maar dan op de kop gedraaid.
  • Staand (gespiegeld): Dit draait het scherm een kwartslag naar rechts.

Stap 3: Selecteer en draai het gewenste scherm

Beeldscherminstellingen scherm met de 'indeling van uw beeldschermen wijzigen' optie

Als twee of meer beeldschermen aan je computer zijn verbonden, moet je het scherm dat je wilt draaien selecteren. Dit doe je boven in het 'beeldscherminstellingen' venster. Klik op het scherm dat je wilt draaien en verander de schermstand zoals in de vorige stap is beschreven.

Wist je dat...

… je het scherm dat je zojuist hebt geselecteerd ook kunt verslepen? Je kunt een scherm aan alle kanten van een ander scherm 'vastplakken'. Dit zorgt dat je muis op een logische manier tussen je schermen beweegt.

Methode 3: Videokaartinstellingen via Windows

Naast de mogelijkheden die Windows biedt om je beeldscherm te draaien, is het ook mogelijk om dit via een hulpprogramma van de fabrikant van je videokaart te doen. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Grafische kaarten van NVIDIA, AMD, en Intel hebben meestal de nodige software en drivers ingebouwd voor deze functionaliteit. Zorg dat je grafische kaart deze functie ondersteunt door de specificaties te controleren en de nieuwste drivers te installeren.

Als je systeem deze functie niet native ondersteunt, kun je overwegen een compatibele grafische kaart aan te schaffen of speciale rotatiesoftware te gebruiken.

Stap 1: Het juiste hulpprogramma kiezen

Om erachter te komen welk hulpprogramma je kunt gebruiken, moet je weten van welke fabrikant je videokaart is. Weet je dit nog niet, ga dan terug naar de desktop

Klik hier met de rechtermuisknop op het scherm. In het pop-upscherm zie je één van de volgende opties staan:

NVIDIA-configuratiescherm via de desktop op Windows
AMD Catalyst Control Center via de desktop op Windows
  • Nvidia Control Panel: Dit betekent dat je videokaart door Nvidia is gemaakt.
  • AMD Catalyst Control Center: Dit betekent dat je videokaart door AMD is gemaakt.

Klik op het programma en ga door naar de stap voor je hulpprogramma. Zie je hier geen programma staan? Probeer dan één van de eerder besproken opties om je scherm te kantelen.

Stap 2a: Beeldscherm draaien met een NVIDIA-videokaart

NVIDIA configuratiescherm hoofdmenu

Als het goed is heb je bovenstaand scherm openstaan. Hier klik je op 'Beeldscherm draaien' in het menu links in het hulpprogramma, onder 'Beeldscherm'.

Beeldscherm draaien instellingen in het NVIDIA configuratiescherm

Selecteer eerst het beeldscherm dat je wilt draaien. Vervolgens hoef je slechts de schermstand te kiezen onder 'Kies de stand'. Ook kun je gebruikmaken van de pijltjes bij het beeldscherm in het hulpprogramma. Door hier op te klikken draai je het scherm de kant op waar de pijltjes naartoe wijzen.

Stap 2b: Beeldscherm draaien met een AMD-videokaart

AMD Catalyst Control Center hoofdmenu

Bovenstaand scherm is het hoofdscherm van het AMD-hulpprogramma. Klik in het menu links in jouw scherm op 'Algemene beeldschermtaken'. Dit opent een dropdown-menu. Klik hier op 'Bureaublad draaien'.

AMD Catalyst Control Center beeldscherm selecteren

Selecteer nu eerst het bureaublad (beeldscherm) dat je wilt draaien. Dit doe je door bovenin het scherm op het dropdown-menu te klikken, waarin je het juiste beeldscherm kiest.

AMD Catalyst Control Center beeldscherm draaien

Nu je het juiste beeldscherm te pakken hebt, kies je een van de draaihoeken om je scherm draaien. Wanneer je op een van deze schermen hebt geklikt druk je onderin op 'Toepassen'.

Methode 4: Systeemvoorkeuren op macOS

Ook is het mogelijk om je beeldscherm te draaien in macOS. Deze stappen staan hieronder beschreven.

Stap 1: Openen van de beeldscherminstellingen

Systeemvoorkeuren scherm op een Macbook

Klik in je taakbalk of linksbovenin (via het Apple-icoontje) op 'Systeemvoorkeuren'. Dit opent bovenstaand scherm. In dit scherm klik je op 'Beeldschermen'. Dit opent de beeldscherminstellingen.

Let op!

Om onderstaande instellingen aan te passen moet je minstens één scherm aan je MacBook, iMac of Mac mini hebben verbonden.

Stap 2: Draaien van je beeldscherm

Beeldscherminstellingen scherm op een Macbook

Als het goed is, zie je de rotatie-optie in het menu van je tweede beeldscherm staan. Klik op het dropdown-menu bij deze optie en selecteer de hoeveelheid graden dat je je scherm wilt draaien. Je hebt de volgende opties:

  • 90 graden: Draait het beeldscherm een kwartslag met de klok mee.
  • 180 graden: Zet het beeldscherm op de kop.
  • 270 graden: Draait het beeldscherm een kwartslag tegen de klok in.

Stap 3: Rangschikking van de beeldschermen

Beeldscherm rangschikking scherm op een Macbook

Onder het rangschikkingtabblad in de beeldscherminstellingen kun je ook de oriëntatie van je beeldschermen veranderen. Dit doe je door de grafische weergaven – zoals hierboven – te verslepen.

Deze kun je vervolgens aan de andere kant van één van je andere monitoren 'plakken'. Dit is nuttig als je je beeldscherm op een andere plek hebt staan dan dat het systeem verwacht.

Optie 5: Beeldscherm draaien met een hulpprogramma

Software van derden voor rotatie is vaak compatibel, maar de compatibiliteit hangt af van je besturingssysteem en de specificaties van je hardware. Programma's zoals iRotate of DisplayFusion bieden geavanceerde rotatie-opties en zijn doorgaans compatibel met Windows, terwijl Display Rotation Menu geschikt is voor macOS.

Ik raad je aan altijd de compatibiliteit te controleren voordat je software downloadt, en houd je systeem up-to-date om functionaliteitsproblemen te voorkomen. Vergeet niet om beoordelingen en betrouwbaarheid van de software te controleren om de veiligheid van je systeem te waarborgen.

Hiermee draai je hopelijk alsnog je beeldscherm, en kun je met bovenstaande tools bijvoorbeeld je eigen toetsencombinaties instellen voor het draaien van je scherm.

Conclusie

Als het goed is, is het draaien van je beeldscherm gelukt met een van deze opties. Je beeldscherm draaien hoeft helemaal niet lastig te zijn. Met deze kennis ben jij de volgende keer de reddende engel wanneer iemands beeldscherm (goed)gedraaid moet worden!

Er zijn echter nog veel meer verschillende beeldscherminstellingen die je kunt veranderen. Heeft de informatie in dit artikel je geholpen? Laat het ons dan hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?