Elektronica >Â Mobiel >Â Telefonie Internet en Tv
GIF's via WhatsApp Versturen? Dat Doe Je Zo
Saaie appjes zijn verleden tijd.
Ik word altijd reuze vrolijk als ik een gif ontvang van een van mijn vrienden. Met deze bewegende plaatjes geef je extra sjeu aan je appjes. Wil jij ook van die kekke gifjes versturen, maar heb je nog niet helemaal uitgevogeld hoe? Lees dan vooral verder, want ik leg je alles uit over gifs versturen via WhatsApp.
Wat is een gif?
De afkorting 'gif' staat voor 'graphics interchange format' en is een grafische bestandsdeling voor het opslaan van afbeeldingen.
Dit formaat ondersteunt zowel statisch als bewegend beeld zonder geluid, maar we kennen het vooral als de bewegende foto's waar we hele lappen tekst mee in no-time opfleuren.
Het fenomeen bestaat al langer dan je wellicht denkt: CompuServe introduceerde de gif-bestandsindeling in 1987. Het is daarmee nog ouder dan het wereldwijde web!
Gif-bestanden zijn door compressie relatief klein, en dat was zeker in die jaren broodnodig. Internetmodems en de opslagmedia in pc's haalden destijds bij lange na niet de datatransfersnelheden van tegenwoordig.
In een zekere zin is de gif-bestandsdeling verouderd. De compressie zorgt voor kwaliteitsverlies en door het gebruik van 8-bitskleur kunnen er niet meer dan 256 kleuren worden weergegeven. Voor het opslaan van statische foto's is jpeg dan ook een betere optie. Png geniet daarbij weer de voorkeur boven jpeg, maar deze bestanden zijn vaak vele malen groter.
Toch maakte de gif enkele jaren een comeback door gebruik in apps als WhatsApp, en dan met name de animated gif: het bewegende plaatje. Dit lijkt op een video, maar is het niet. Gif's kunnen verschillende beelden achter elkaar opslaan in hetzelfde bestand, waardoor er een animatie ontstaat.
Ze werken met een zogeheten loop. Dat houdt in dat ze oneindig herhalen en automatisch afspelen. Een ander kenmerk is de korte afspeelduur. Hoewel zit technisch gezien geen limiet aan zit, raden de meeste platforms om de gif op zes seconden of korter te houden.
Dat gif-bestanden klein zijn, heeft ook anno 2023 nog voordelen: ze verbruiken over het algemeen weinig data. Sim-only vergelijken komt er dus niet bij kijken enkel omwille het formaat van die gifjes!
Dit heb je nodig
Om een gif te versturen via WhatsApp heb je weinig nodig, behalve een werkende smartphone. Dit hoeft zeker niet de beste iPhone of de beste smartphone die op Android draait te zijn, zolang je maar WhatsApp hebt.
Het maakt daarbij niet uit of je 'normale' WhatsApp of WhatsApp Business gebruikt. Dat laatste wordt niet alleen gebruikt voor zakelijke doeleinden, maar ook om met twee nummers te kunnen appen op één smartphone (oftewel: dual-sim WhatsApp).
Let op: het werkt op een iPhone net iets anders dan op een Android-smartphone. Ik beschrijf beide manieren voor je. Laten we aan de slag gaan!
Via iPhone
Een gif via WhatsApp versturen op een iPhone gaat als volgt in zijn werk:
- Open WhatsApp.
- Tik op Chats.
- Ga naar de chat met de persoon aan wie je de gif wilt versturen.
- Tik op het plusteken.
- Tik op Foto- en videobibliotheek.
- Tik op linksonderin gif.
- Vind een passende gif door een zoekwoord in te typen.
- Tevreden? Klik dan op de verzendknop! ▶️
Via Android
Een gif via WhatsApp versturen op een smartphone met Android gebeurt op bijna dezelfde wijze:
- Open WhatsApp.
- Ga naar de chat met de persoon aan wie je de gif wilt versturen.
- Tik op de emoji naast het tekstvak.
- Tik onderin op gif.
- Vind een passende gif door een zoekwoord in te typen.
- Klik op de gif.
- Tevreden? Klik op de verzendknop.
Een zelfgemaakte gif versturen
Uiteraard liggen er al tal van hilarische gif's voor het oprapen, maar nĂłg leuker en persoonlijker is om je eigen gif te maken. En dat is helemaal niet zo moeilijk als je misschien denkt. Je hebt er bovendien zeker niet de allerbeste camera voor nodig, omdat gif's een lage resolutie hebben. Ook met een goede midrange-smartphone maak je een prima gif.
Zo maak je een gif via WhatsApp:
- Open WhatsApp.
- Ga naar de chat met de persoon aan wie je de gif wilt versturen.
- Tik op het icoon van een camera.
- Neem een video op door de ronde knop vast te houden. Zorg dat de video zes seconden of minder is.
- Laat de knop los om de opname te stoppen.
- Tik rechtsbovenin op gif.
- Klik op de verzendknop.
Ook is er een weelde aan apps waarmee je zelf gif's maakt. Op de meeste smartphones staat standaard een app waarmee je bestaand materiaal tot gif's omtovert, zoals Opdrachten op een iPhone en Gallery op Samsung Galaxy-smartphones.
Daarnaast zijn er goede externe apps waarmee je je eigen gif's creëert, zoals GIPHY (Android en iOS), 5SecondsApp (voor Android en iOS), Canva (voor Android en iOS) en GIF Maker van Momento (voor iOS).
GIPHY en Tenor
Via WhatsApp heb je standaard toegang tot de database van Ăłf het hierboven genoemde GIPHY, Ăłf Tenor. Je kunt zelf niet kiezen welke je hebt: WhatsApp wijst een van de twee willekeurig aan je toe. Je kunt GIPHY (Android en iOS) en Tenor (voor Android en iOS) ook los downloaden of via de mobiele browser bezoeken.
Als je hier je zelfgemaakte gif toevoegt en er tags aan toevoegt, zou je hem via de zoekfunctie in WhatsApp terug moeten kunnen vinden. Dit is handig als je bijvoorbeeld WhatsApp Web gebruikt en geen toegang hebt tot de gif in de lokaal opgeslagen bestanden van je telefoon.
In de apps kun je bovendien naar gifs zoeken, gifs opslaan op je smartphone en gifs toevoegen aan je favorieten. In GIPHY kun je zelfs direct een gif maken.
FAQ
Als je problemen hebt met het versturen van gifs via WhatsApp, kunnen daar meerdere oorzaken voor zijn. Zorg er allereerst voor dat je de stappen uit dit artikel opvolgt. Een link van een gifje sturen werkt niet; de ontvanger krijgt dan enkel de link te zien.
Mogelijk is het nodig om je WhatsApp te updaten. Als je een zelfgemaakte gif stuurt, let er dan op dat die niet langer dan zes seconden mag zijn. Op WhatsApp Web is het niet mogelijk om opgeslagen gifs te sturen.
Ga naar de chat met de persoon aan wie je de gif wilt versturen. Op een iPhone tik je op het plusteken en dan op 'Foto- en videobibliotheek'. Daarna kies je een gif in je bibliotheek. Heb je geen gifs op je telefoon staan, dan druk je rechts naast het tekstveld op het icoontje van het blaadje met de gevouwen hoek. Tik op een gif, en druk op de verzendknop.
Op een Android-smartphone tik je op de emoji naast het tekstvak. Tik daarna op 'Gif' (onderin) en vul een zoekwoord in. Klik op een gif en daarna op de verzendknop.
Er zijn apps beschikbaar waarmee je een foto in een handomdraai in een gif omtovert. Meestal staat er standaard al een app op je smartphone waarmee je dit doet, zoals 'Opdrachten' op een iPhone en Gallery op Samsung Galaxy-smartphones. Er zijn ook meer dan genoeg handige externe apps, zoals GIPHY, 5SecondsApp en Canva.
Conclusie
Is het gelukt?
Ik hoop dat je helemaal bent bijgepraat over het versturen van gifs via WhatsApp en dat je nu ook weet hoe je je vrienden verrast met zelfgemaakte gifs. Is er toch nog iets niet helemaal duidelijk? Laat het vooral weten!