Wat is Bixby? Een Inzicht in Samsungs Virtuele Assistent

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

11 min. leestijd

Je virtuele hulp!

Wat is Bixby? Een Inzicht in Samsungs Virtuele Assistent

Bixby is, net als Alexa, Siri en Google Assistant, een spraakgestuurde digitale assistent. Het is ontworpen om taken op je telefoon eenvoudiger uit te voeren, maar hoe werkt het; waar zet je het voor in?

Deze spraakassistent is ingebouwd in de meeste recente Samsung-apparaten. Het werkt net als al die andere spraakassistenten, dus je gebruikt het om vragen te beantwoorden, veelvoorkomende opdrachten uit te voeren en taken te automatiseren die je vaak met je telefoon uitvoert.

Wat Bixby nog allemaal kan en welke Bixby-modi er bestaan, leg ik je hieronder uit! 👇

Wat is Bixby?

Bixby is Samsung's intelligente spraakassistent die je helpt bij het bedienen van je smartphone en smart home-apparaten, het uitvoeren van taken zoals bellen en berichten versturen, en het leren van je gewoontes om je beter van dienst te zijn.

Wat je moet weten over Bixby

Hoewel Bixby vergelijkbaar is met Google Assistant (dat ook beschikbaar is op Samsung-apparaten), is Bixby exclusief te vinden op Samsung-apparaten. Bixby is niet beschikbaar op een andere Android-telefoon.

Bixby werd voor het eerst geïntroduceerd op de Galaxy S8 en S8+. Je communiceert met Bixby met je stem, tekst of tikken, net zoals je dat doet met Siri en andere spraakassistent applicaties.

samsung galaxy z flip in hand

Bixby is jouw persoonlijke assistent op een breed scala aan Samsung-apparaten. Of je nu een smartphone uit de A, S of Z serie hebt, een Galaxy Tab tablet, een Galaxy Watch smartwatch of zelfs een Galaxy Book laptop, Bixby staat klaar om je te helpen.

Elk van deze apparaten is uitgerust met Bixby, waardoor je met gemak je dagelijkse taken beheert. Met een simpele druk op de knop activeer je Bixby en begin je met het versturen van berichten, het instellen van herinneringen of het bedienen van je smart home-apparaten. Zo simpel is het.

Wat kan je met Bixby doen?

Met Bixby voer je een hele reeks basisfunctionaliteiten uit, zoals het verzenden van sms'jes via spraak, het instellen van alarmen, enzovoort. Hieronder vertel ik je nog enkele (coole) functies die Bixby mogelijk maakt:

 • Bewerk de functies van je telefoon. Met Bixby kun je zo'n beetje elke functie op je telefoon veranderen, uitbreiden en uit- en inschakelen. Stel dat je Bluetooth wilt uitschakelen, dan hoef je alleen maar te zeggen: "Hi, Bixby, schakel Bluetooth uit". Je hoeft niet op knoppen te drukken of te onthouden waar de instellingen staan.
 • Deel je locatie. Je kunt je locatie al in heel veel toepassingen verzenden, maar met Bixby stuur je letterlijk in een paar seconden je locatie naar een contactpersoon. Druk gewoon op de Bixby-knop en zeg: "Stuur mijn locatie naar [naam contact]", en je locatie wordt naar die persoon gestuurd.
 • Vertaal alles. Als je in een vreemd land bent, of je wilt begrijpen wat er staat als het in een taal is geschreven die je niet begrijpt, open je gewoon Bixby Vision (het oogpictogram), richt je je camera op de tekst, tik je op de tekst die je wilt laten vertalen en wacht je even tot de woorden in je moedertaal zijn omgezet.
 • Zet notities om in tekst. Als je studeert of voor je werk veel notities moet maken, is de mogelijkheid om deze notities om te zetten in tekst een enorme hulp wanneer je probeert je gedachten te ordenen. Met Bixby Vision kun je dit doen: open de app, tik op Vision en focus de camera op de tekst die je wilt omzetten. Zodra de tekst scherp is, druk je op Extract en converteert Bixby de handgeschreven notities naar tekst. Je kunt ze vervolgens delen waar je maar wilt.
 • Zoek specifieke foto's. Als je duizenden foto's op je telefoon hebt staan, is het al snel lastig om een specifieke foto te vinden. Met Bixby omzeil je dit door de stemassistent te vragen om bijvoorbeeld foto's van huisdieren of foto's genomen op een specifieke locatie te vinden. Je hoeft het alleen maar te vragen, en de resultaten verschijnen in je Galerij-app.
 • Post automatisch naar Instagram. Heb je een mooie foto gemaakt en wil je hem uploaden naar Instagram? Laat Bixby het doen! Zeg gewoon iets als: "Hey Bixby, post mijn laatste foto naar Instagram", en hij doet het.
 • Maak notities. Terugkomend op notities: Bixby fungeert ook als je eigen persoonlijke secretaresse door notities te maken. Het enige wat je hoeft te zeggen is: "Hé Bixby, dicteren", en Bixby begint aantekeningen te maken van wat mensen in de buurt zeggen. Dit is een geweldige tool voor het maken van aantekeningen tijdens colleges of wanneer je een videocursus bekijkt.

Wat zijn de verschillende Bibxy modi?

Bixby heeft vier primaire modi, die je kunt gebruiken afhankelijk van wat je wilt doen:

 • Bixby Home is een landingspagina die bedoeld is om je te helpen Bixby beter te gebruiken. Het toont veelvoorkomende commando's, verdeeld in categorieën en biedt tips en advies over het gebruik van Bixby.
 • Bixby Voice is de meest voorkomende manier waarop je communiceert met Bixby. Nadat je het wekwoord ("Hi, Bixby") gebruikt, vertel je de assistent eenvoudig wat je wilt doen. Hierover later meer.
 • Het Bixby-toetsenbord bestaat ook. In plaats van te spreken, typ je commando's naar Bixby. Het is toegankelijk vanuit Bixby Home.
 • Bixby Vision combineert de camera van je toestel met artificiële intelligentie om je geavanceerde functies te bieden, zoals realtime vertaling van gedrukte tekst. Je bereikt Bixby Vision vanuit je camera-app.
foto met smartphone

Bixby Home

Samsung noemt Bixby Home een "sociale stroom voor je apparaat". Het is een uniforme, kaart-achtige interface van herinneringen, relevante informatie en sociale media-updates.

Bixby Home pas je tot op zekere hoogte eenvoudig aan. Je wijzigt kaarten of zet ze vast door op de twee streepjes te tikken in de rechterbovenhoek van een individuele Bixby Home-kaart. Als je van een kaart af wilt, veeg je deze naar rechts en kun je kiezen om de kaart voor nu te verbergen, voor altijd te verwijderen of je veeg te annuleren.

De standaard apps van Samsung leveren het grootste deel van de inhoud van Bixby Home. Je ziet een lokaal weerbericht, activiteitsstatistieken van Samsung's Gezondheid-app en lokale bestanden in de Muziek-app. Als je je Google Agenda en Gmail aan je Samsung-apparaat koppelt, dan haalt Bixby Home daar ook gegevens uit.

Het werkt zelfs met de SmartThings app (voor Android en iOS) van Samsung om knoppen te tonen voor het bedienen van slimme verlichting en deursloten, snelkoppelingen naar de apps die je het meest gebruikt en meer – allemaal gebaseerd op het tijdstip van de dag, je locatie en andere factoren.

Bixby Voice

Bixby Voice past zich aan aan de manier van spreken van een persoon in plaats van andersom. Volgens Samsung is de assistent in staat om "Laat me het weer van vandaag zien", "Wat voor weer is het vandaag?", of "Wat is de weersvoorspelling vandaag?" te begrijpen – allemaal variaties van hetzelfde commando.

Bixby Voice voert taken uit zoals het versturen van tekstberichten via de Berichten-app en het beantwoorden van basisvragen over het weer, aanstaande vergaderingen, sportuitslagen en filmvertoningen.

Naast de basisfuncties, kan Bixby ook ingewikkelde taken aan, zoals het openen van een app in een gesplitst scherm, het draaien van verkeerd uitgelijnde foto's, een herinnering waar je hebt geparkeerd, het afspelen van video's op een goede Samsung-tv in de buurt en het opstellen van e-mails.

Hij kan alle foto's die je vorige week hebt genomen in een nieuw album met de titel "Vakantie" verzamelen en met je vrienden delen, of een selfie nemen en die naar iemand sms'en. En hij kan acties in twee stappen uitvoeren, zoals: "Open Uber en geef mijn chauffeur vijf sterren" of "Open Instagram en post mijn meest recente foto".

man met smartphone in de hand

Er zijn ook een aantal leuke handsfree-functies via Bixby. Je kunt Bixby bijvoorbeeld vragen om "je laatste berichten voor te lezen", waarna Bixby je sms'jes of e-mails voorleest, ervan uitgaande dat je native apps van Samsung gebruikt.

Bixby Voice is ook aanpasbaar. Je past het geslacht van de assistent in een oogwenk aan, en het ondersteunt snelkoppelingen: Je kort zo de lange commando's die je het vaakst gebruikt in tot een enkel woord of een enkele zin.

Samsung zegt dat Bixby reeds duizenden commando's ondersteunt, waaronder app-specifieke commando's voor Facebook, Instagram, YouTube, Uber, Gmail, Google Maps en meer. Het bedrijf verbetert de app voortdurend en voegt extra ondersteuning voor apps van derden en meer commando's toe.

Bixby Vision

Bixby Vision is een functie waarmee je informatie over de wereld om je heen krijgt door gewoon je camera te openen. Open de Camera-app, selecteer de Auto-modus en tik op de knop Bixby Vision.

Je maakt bijvoorbeeld een foto van een product en Bixby geeft je er bepaalde informatie over. Bijvoorbeeld, wanneer je de beste Samsung-telefoon ziet en je wilt meer weten over het product, hoef je alleen maar op de foto te klikken. Bixby Vision geeft je dan bepaalde informatie over dat product.

Bixby Vision transformeert je camera in een intelligente tool voor het herkennen van objecten en teksten. Stel, je ziet een tas die je aanspreekt; richt je camera, en Bixby vertelt je direct waar je deze kunt kopen. Dit vind ik een erg fijne functie!

Of je nu in een restaurant zit met een menu in een vreemde taal, maak een foto en Bixby vertaalt het voor je naar het Nederlands. Deze functie is niet alleen handig, het is een gamechanger voor hoe je interactie hebt met de wereld om je heen. Met Bixby Vision wordt je camera je ogen naar de wereld, waardoor je omgeving interactief en begrijpelijk wordt.

Speciale Bixby-knop

Veel Samsung-apparaten hebben een speciale Bixby-knop onder de volumeknoppen. Druk er eenmaal op om Bixby Home te openen of houd de knop ingedrukt om Bixby Voice te starten.

Als je de Bixby-knop wilt inschakelen of opnieuw wilt configureren, doe je het volgende:

 1. Ga naar Instellingen in de app, scroll naar beneden en tik op Geavanceerde functies.
 2. Tik op Bixby-toets.
 3. Kies welke optie je wilt gebruiken om Bixby te starten – een enkele druk of een dubbele druk.

Je gebruikt de Bixby-toets ook om een favoriete app te starten. Er zijn twee manieren om dit te doen: als je de Bixby-toets instelt om Bixby te starten met een enkele druk, kun je je favoriete app starten met een dubbele druk. Omgekeerd kun je met één druk op de knop een favoriete app starten als je Bixby met een dubbele druk op de knop start.

Jongeman kijkt op zijn smartphone
 1. Kies op de instellingenpagina voor de Bixby-toets of je Bixby wilt starten met een enkele druk op of een dubbele druk op.
 2. Als je kiest voor Enkele druk om Bixby te openen, schakel je Dubbele druk gebruiken in door de toets naar rechts te vegen.
 3. Tik op Dubbel drukken gebruiken.
 4. Tik op de pagina Dubbel drukken gebruiken op het pictogram Instellingen rechts van App openen.
 5. Kies de app die je wilt openen.
 6. Tik op Snelle opdracht uitvoeren en kies een opdracht die je met een dubbele tik wilt uitvoeren.
 7. Als je Bixby met een dubbele tik uitvoert, volg je dezelfde procedure om een favoriete app in te stellen met een enkele tik op de Bixby-knop.

Nieuwste Bixby-updates: Wat is er veranderd?

Met de laatste update neemt Bixby niet langer je hele scherm in beslag bij het tonen van resultaten voor je zoekopdracht. Resultaten die niet veel ruimte innemen, toont de spraakassistent in een compacte kaart, net als Google Assistant.

Bixby leert nu ook je voorkeuren na verloop van tijd. Als je de optie 'Gepersonaliseerde Bixby' hebt ingeschakeld, laat deze je nu gepersonaliseerde app-gebaseerde hints zien wanneer je de dienst oproept. De stemassistent heeft nu ook geen training meer nodig om zijn wekwoord "Hi Bixby" te verstaan.

Tot slot zie je op het hoofdscherm van Bixby een nieuwe kaart "Voeg Quick Commands toe aan home". Hiermee voeg je een pictogram voor snelle opdrachten toe aan je startscherm, zodat je gemakkelijker toegang hebt tot je aangepaste snelle opdrachten.

Het gebruik van Bixby zou persoonlijker moeten aanvoelen in de nieuwste update, omdat de dienst nu aangepaste suggesties voor spraakopdrachten biedt op basis van je gebruikspatronen en andere apparaten die je bij Bixby hebt geregistreerd.

Samsung rolt de nieuwe Bixby-update nu uit naar ondersteunde Galaxy-telefoons. Als je bent overgestapt op Google Assistant en je wilt Bixby nog een keer proberen, ga dan naar de Galaxy Store om de nieuwste versie te downloaden. Ik merk zeker verbeteringen.

Samsung Galaxy Note 9

Andere spraakassistenten

Siri

Apple was een van de eerste aanbieders van spraakbesturing met Siri, en die ervaring is vooral merkbaar in de kwaliteit van de taal. Siri herkent gesproken commando's meestal foutloos en antwoordt heel natuurlijk.

Vooral de dicteerfunctie, die in alle systemen van alle Apple platforms is geïntegreerd, profiteert hiervan. Met behulp van HomeKit is Siri ook zeer geschikt voor het aansturen van de belangrijkste smart home-merken.

Siri is van Apple en is daarom alleen beschikbaar voor een gesloten groep klanten: geen Apple-apparaat, geen Siri. Bovenal mist Apple nog een speaker-lijn met spraakbediening.

Net als Siri is Bixby ook een soort van eilandoplossing, want de assistent werkt alleen op Samsung-apparaten. Dus als je geen Galaxy-smartphone of ander ondersteund toestel hebt, kan je Bixby niet ervaren.

Google Assistant

De Google Assistant heeft een enorm bereik dankzij de verspreiding van Android, want hij is voorgeïnstalleerd op vrijwel alle huidige Android-smartphones en -tablets.

Hij reageert snel en idealiter heeft hij toegang tot contacten, afspraken, zoekgeschiedenis en al het andere dat Google kent, zodat hij uiterst nauwkeurige en persoonlijk afgestemde resultaten kan leveren. Erg handig als je, net als ik, soms wat vergeetachtig bent!

De Google Assistant is ook in staat tot smart home connectiviteit, zelfs via een Android smartwatch. De assistent komt de huiskamer binnen via de Google Home-speakers en apparaten van derden.

Alexa

Echo luistert

De assistent van Amazon heet Alexa. Alexa is vooral te vinden op luidsprekers, zowel de Echo-apparaten van Amazon zelf als vele aanbieders van derden.

Het reageert op oproepen, wat de bediening erg handig maakt. Je hebt niet per se een pc of smartphone nodig, maar Alexa werkt wel op mobiele apparaten.

Het systeem is nauw verbonden met het Amazon-ecosysteem en kun je daarom ook gebruiken om te winkelen. Aanbieders van derden, zoals Spotify, integreer je ook eenvoudig. Alexa-apparaten zijn er in alle maten en prijsklassen, dus er is voor elk wat wils.

Cortana

Cortana, Microsofts spraakassistent, is bijzonder goed in twee dingen: spreken en verstaan. Tekstbegrip en spraakkwaliteit zijn erg goed bij Cortana in vergelijking met de concurrentie.

De verspreiding van Cortana buiten Windows-computers is echter zwak. Veel gebruikers schakelen Cortana op de pc uit, mede omdat er vaak geen microfoon op het klassieke bureaublad zit. Cortana mist ook de belangrijke dicteerfunctie, die de gebruiker het gedoe van typen bespaart.

Cortana werd in januari 2020 van alle smartphones gehaald omdat het werd overspoeld door iOS- en Android-assistenten.

Meestgestelde vragen over Bixby

Hieronder beantwoord ik een paar van de meestgestelde vragen over Bixby.

Wat is de functionaliteit van Bixby als digitale assistent?

Bixby voert jouw commando's uit, beheert je agenda, stuurt berichten en bedient IoT-apparaten. Het leert van je routines en past zich aan jouw voorkeuren aan, waardoor je smartphone slimmer en persoonlijker wordt.

Wat is de functie van de Bixby-knop op Samsung-smartphones?

De Bixby-knop op Samsung-smartphones geeft je directe toegang tot Bixby. Met één druk activeer je Bixby Voice of Bixby Home, waarmee je snel commando's geeft of je gepersonaliseerde Bixby-feed bekijkt.

Met welke Samsung-apparaten is Bixby compatibel?

Bixby werkt op de meeste recente Samsung-apparaten, waaronder de Galaxy S, A en Z series smartphones, Galaxy Tab tablets, Galaxy Watch smartwatches en Galaxy Book laptops. Zorg dat je apparaat de nieuwste software heeft voor de beste Bixby-ervaring.

Conclusie

Over het algemeen is Bixby erg goed in het bedienen van apparaten, net als in het opstellen van berichten of het voorlezen van inkomende berichten, enzovoort. Bixby communiceert ook met apps zoals SmartThings, waardoor smart home-bediening via spraak mogelijk is.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een antwoord op je vraag "Wat is Bixby?". Zit je nog met vragen of wil je nog iets kwijt? Aarzel dan niet om hieronder een berichtje achter te laten! 👇

Was dit artikel behulpzaam?