Heb je Last Van Backlight Bleed Bij VA-monitoren? Hier is wat je Moet Weten

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Heb je Last Van Backlight Bleed Bij VA-monitoren? Hier is wat je Moet Weten

Zag je vage lichtvlekken aan de randen van je VA-monitor terwijl je net aan het genieten was van een goede film? Je hebt je VA-monitor waarschijnlijk onder andere aangeschaft voor de diepe zwarte kleuren die deze weergeeft, dus dit is vast een flinke teleurstelling... 🤔

Deze grijze vlekken zouden weleens backlight bleed bij je VA-monitor kunnen zijn!

In dit artikel leg ik je uit wat backlight bleed is, hoe het ontstaat, hoe je het voorkomt en wat je eraan kunt doen als je het helaas toch op je scherm ziet verschijnen. Laten we de confrontatie met dit vervelende probleem samen aangaan!

Wat is backlight bleed eigenlijk?

Backlight bleed is een fenomeen waarbij licht lekt rond de randen van je scherm, wat resulteert in een ongelijkmatige verlichting. Het is alsof je in een donkere kamer zit en er sijpelt licht door de kieren van de deur. Niet ideaal, toch? Dit effect kan de kijkervaring behoorlijk beïnvloeden, vooral bij het kijken naar donkere scènes.

Backlight bleeding wordt weleens verward met IPS glow, waarbij een lichtgloed enkel zichtbaar is vanuit bepaalde hoeken op het scherm. VA-monitoren hebben gelukkig nooit een IPS glow, omdat het scherm anders gebouwd is en dit effect daardoor niet kan optreden.

Waarom hebben sommige monitoren last van backlight bleed?

Goede vraag! Het heeft allemaal te maken met de constructie van de monitor en het paneel. De manier waarop de panelen en de achtergrondverlichting zijn geplaatst en gemonteerd, kan invloed hebben op de hoeveelheid licht die kan lekken.

De kwaliteit van de monitor speelt hier ook een grote rol. In het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van de monitor, hoe kleiner de kans op backlight bleed. Bij het kiezen van een nieuwe monitor, kun je overwegen om een goede 27 inch monitor te kopen om de kans op backlight bleed te verminderen.

Maar dat is niet alles: het is ook belangrijk om goed voor je monitor te zorgen. Als je er tegenaan stoot – of nog erger, als je 'm laat vallen – kunnen onderdelen in het scherm beschadigd raken, waardoor het licht in de hoeken langs de panelen kan lekken.

Is backlight bleed een veelvoorkomend probleem bij VA-monitoren?

Vergeleken met andere soorten monitoren zoals IPS en TN-panelen, hebben VA-monitoren over het algemeen minder last van backlight bleed.

Toch komt het helaas ook bij VA-monitoren nog steeds voor. Je zou denken dat met de vooruitgang in technologie dit soort problemen tot het verleden zouden behoren, maar helaas is dat niet het geval.

Gebruikers van VA-monitoren melden verschillende ervaringen. Sommigen hebben geen problemen, terwijl anderen wel degelijk last hebben van backlight bleed.

Het is een beetje een loterij. Als je veel thuis werkt, is het wellicht een goed idee om te investeren in de beste monitor voor thuiswerken om de kans op backlight bleed te verminderen.

Als je veel met foto's werkt, zou je kunnen overwegen om de beste monitor voor fotobewerking te kopen om de kans op backlight bleed te verminderen. Een goede monitor kan het verschil maken tussen een 'meh' foto en een 'wow' foto!️

Wat zijn de kenmerken van backlight bleed bij VA-monitoren?

Backlight bleed bij VA-monitoren kan zich op verschillende manieren manifesteren. Het verschijnt meestal als lichtvlekken langs de randen of hoeken van het scherm, of als een soort 'halo' rond objecten op het scherm.

Het is een beetje alsof je een foto maakt met tegenlicht en je eindigt met witte lichtvlekken die uitlopen in de donkere delen van je foto. 📸

De beste manier om te testen of je met backlight bleed te maken hebt, is door een zwarte afbeelding op volledige grootte op je scherm te openen. Zorg dat de kamer waarin je zit donker is en zet de helderheid van je scherm rond de 50%.

Bij backlight bleed zullen dan duidelijk grijze vlekken aan de randen en hoeken van je scherm verschijnen.1Alexis Labadie, Gadget Review (2022). 'Backlight Bleed On Monitors'

backlight bleeding op zwart scherm

De ernst van het probleem kan variëren. In sommige gevallen is het nauwelijks merkbaar, terwijl het in andere gevallen kan leiden tot een flinke vermindering van de beeldkwaliteit.

Het verschil tussen backlight bleed en andere schermfouten kan soms subtiel zijn, maar er is een duidelijk verschil in hoe ze eruit zien en hoe ze de kijkervaring beïnvloeden.

Wat veroorzaakt backlight bleed bij VA monitoren?

Achtergrondverlichting speelt een grote rol in de zaak. Dit is het licht wat vanaf de achterkant van het scherm schijnt. Het is als de zon die op je beeldscherm schijnt, maar dan van binnenuit. Wanneer deze verlichting ongelijkmatig is, kunnen we een probleem hebben genaamd backlight bleed.

De achtergrondverlichting schijnt door het paneel heen. Het paneel is als de huid van je monitor. Soms is deze huid niet strak genoeg en laat het te veel licht door, wat leidt tot backlight bleed. Met name als de randen van het paneel niet goed aansluiten, kan er licht doorheen lekken.

Factoren die voor backlight bleed zorgen

Externe factoren zoals temperatuur en druk kunnen ook een rol spelen. Temperatuurverschillen en drukverschillen kunnen materialen in je scherm doen uitzetten of juist krimpen, en met de fijne techniek in je scherm kan een kleine verandering al een groot verschil maken.

️Beschadigingen in je de opbouw van je scherm kunnen ook voor backlight bleed zorgen, zoals hierboven al uitgelegd. En helaas, sommige VA-monitoren zijn net als mensen die vaker verkouden worden, ze zijn gewoon gevoeliger voor deze problemen.

Hoe de constructie van het paneel invloed kan hebben

Er zijn verschillende soorten panelen, en sommige zijn meer vatbaar voor backlight bleed dan andere. Zo komt backlight bleed vaker voor bij een IPS-paneel dan bij een VA-paneel.

Daarnaast is er bij een professioneel en zorgvuldig geconstrueerd scherm minder risico op backlight bleeding dan bij goedkope schermen die met minder precisie gemaakt zijn.

Wat kun je doen aan backlight bleed bij VA-monitoren?

Ik heb goed en slecht nieuws voor je: je kunt proberen backlight bleeding zelf te verhelpen, maar er zijn duidelijke grenzen aan wat je met doe-het-zelf-oplossingen kunt bereiken.

Je kunt de vlekken minder zichtbaar maken door de helderheid en contrast van je monitor te verlagen, of als randen van je scherm volledig onleesbaar zijn, kun je je computerscherm verkleinen.

Echte oplossingen voor backlight bleed die je thuis kunt proberen, gaan ook met wat risico's gepaard: je kunt je scherm ook verder beschadigen! Ga dus met beleid te werk.

  1. Probeer de schroeven van je scherm iets losser te draaien. Te strak aangedraaide schroeven kunnen druk uitoefenen op het scherm en zo backlight bleeding veroorzaken. Hoe dit moet, hangt af van het model van je laptop of monitor.
  2. Gebruik een zacht doekje om voorzichtig druk uit te oefenen op de plekken waar de backlight bleeding het ergst is. Dit kan soms helpen om de verlichting gelijkmatiger te verdelen. Wees wel écht voorzichtig – ik heb het hiermee zelf ook weleens erger gemaakt toen ik iets te agressief te werk ging!

Maar deze oplossingen zijn niet altijd effectief. In sommige gevallen kan het nodig zijn om je monitor te laten repareren of zelfs te vervangen. Dit kan prijzig zijn, maar soms is het de enige optie. Zorg dat je alle voor- en nadelen afweegt voordat je een beslissing neemt.

Tips om backlight bleed bij toekomstige VA-monitoren te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, toch? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op backlight bleed bij toekomstige VA-monitoren te verkleinen. Bijvoorbeeld door een monitor te kiezen van een gerenommeerd merk met goede reviews.

Deze hebben vaak een betere bouwkwaliteit, wat de kans op backlight bleed kan verkleinen.

Daarnaast kan de manier waarop je de monitor installeert en instelt ook invloed hebben. Zorg dat je de monitor niet te strak vastzet en dat deze niet beschadigd raakt. Tot slot is goed onderhoud van de monitor ook essentieel.

Zorg dat je de monitor regelmatig schoonmaakt en houd hem uit de buurt van extreme temperaturen en vocht.️

Met deze tips in je achterhoofd, kun je hopelijk genieten van een geweldige beeldkwaliteit zonder last te hebben van backlight bleed. Veel kijkplezier!

Conclusie

Je bent nu uitgerust met de kennis om backlight bleed bij VA-monitoren te herkennen, en je hebt ook een paar handige tips in je achterhoofd om het in de toekomst te voorkomen.

Onthoud, de perfecte monitor bestaat misschien niet, maar met een beetje aandacht voor detail en een snufje technisch inzicht, kun je zeker een monitor vinden die zo dicht mogelijk in de buurt komt.

En als je nog meer wilt leren, wees dan niet verlegen om rond te snuffelen in onze andere artikelen. Wie weet welke juweeltjes van kennis je nog meer zult ontdekken!️‍️ Bedankt voor het lezen, en tot de volgende 😉

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen