Nooit Meer te Warm met Beste Mobiele Airco

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Nooit Meer te Warm met Beste Mobiele Airco

Mobiele airco's zijn onmisbaar om het tijdens de zomermaanden koel te houden. De beste mobiele airco verfrist de lucht en verlaagt de algemene temperatuur van je leefruimte. Voor welk type airco en met welk koelvermogen je gaat, hangt af van het volume van je ruimte en de functies die je nodig hebt.

Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over een mobiele airco voordat je hals over kop eentje aanschaft!

Tomado Mobiele airco wit

Tomado Mobiele airco wit
Inclusief raamafdichtingskit: Ja
Verwarmingsfunctie: Nee
Diameter afvoerpijp: 130 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 60 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 7000 BTU
Vermogen: 980 W
Geluidsniveau: 62 dB
Gewicht: 21.50 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Nee
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Ja
Ontvochtigingsfunctie: Ja
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 150 cm
Bekijk op Bol.com

Tristar AC-5477 wit

Tristar AC-5477 wit
Inclusief raamafdichtingskit: Nee
Verwarmingsfunctie: Nee
Diameter afvoerpijp: 1 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 60 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 7000 BTU
Vermogen: 785 W
Geluidsniveau: 65 dB
Gewicht: 22 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Nee
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Nee
Ontvochtigingsfunctie: Ja
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 150 cm
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

number one Iceblower Mobiele Airco wit

number one Iceblower Mobiele Airco wit
Inclusief raamafdichtingskit: Nee
Verwarmingsfunctie: Ja
Diameter afvoerpijp: 20 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 82 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 5000 BTU
Vermogen: 1500 Watt
Geluidsniveau: 70 dB
Gewicht: 11 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Nee
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Nee
Ontvochtigingsfunctie: Nee
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 100 cm
Bekijk op Bol.com

Mobiele airco koopgids: hoe maak je de beste koop?

Uitgerust met verschillende functies en capaciteiten, zijn mobiele airco's ontworpen voor een breed scala van woon- en leefomstandigheden. Om je te helpen de juiste mobiele airco voor je ruimte te kiezen, heb ik de belangrijkste zaken voor je uitgelicht om mee te nemen in je onderzoek! 🧐

Type mobiele airco's

Er zijn drie hoofdtypen mobiele airco's: de monoblock-systemen, split-systemen en de zelfverdampende mobiele airco's.

Monoblock-airco met één slang

Een monoblock-airco is een systeem waarbij geen buitenunit aanwezig is. Monoblock-airco's met één slang zijn het eenvoudigste en snelste apparaat op de markt. Zoals de naam al aangeeft, is het hele airconditioningsmechanisme opgenomen in één enkele eenheid die op wielen is gemonteerd.

Ideaal als extra airco-systeem en gemakkelijk te verplaatsen van de ene ruimte naar de andere, vereisen monoblock-airco's wel een slang naar buiten. Deze flexibele slang – met een diameter van 100-150 mm – plaats je door een venster of op een ontluchtingsopening in een buitenmuur.

Het vermogen varieert van 2000-3500 W, wat betekent dat je een oppervlakte van meer dan 35 m² afkoelt met één toestel. Let echter wel op de geluidsisolatie van de behuizing, want dit type airconditioning maakt vrij veel lawaai (> 60 dB).

Mobiele airco met afzuigslang

Monoblock-airconditioners met dubbele slang

Monoblock-airconditioners met twee slangen hebben, zoals je wel al verwachtte, twee slangen: één om buitenlucht op te vangen en de andere om warme lucht af te geven.

Dit proces maakt het mogelijk de omgevingslucht af te koelen zonder warme lucht van buiten naar binnen te brengen. Bovendien komt er bij dit proces geen druk aan te pas waarvoor meer energie nodig is.

Split-airco

Draagbare split-airconditioners werken precies zoals monoblock-modellen, maar ze bestaan uit twee afzonderlijke delen. De condensatie- en compressie-eenheid installeer je buiten, terwijl je de draagbare ventilatie-eenheid binnenshuis plaatst (zolang deze via een flexibele slang met de buitenunit is verbonden).

Split-modellen zijn hierdoor minder draagbaar dan monoblocks, aangezien je de ventilatie-unit dicht bij de externe compressie-unit moet plaatsen. Het grote voordeel van split-modellen is dat de mobiele airco-unit lichter en minder omvangrijk is en veel minder geluid produceert.

Zelfverdampende mobiele airco's

Zelfverdampende airco's zijn ontworpen om overtollig vocht af te geven samen met de warme lucht die ze afzuigen, wat betekent dat je geen lekbak hoeft te legen.

Deze apparaten zijn betaalbaar, klein, licht en in staat om kleine ruimtes af te koelen. Het nadeel is dat ze lawaaierig zijn en meestal niet werken in ruimtes van meer dan 15 m².

Hoewel deze apparaten een nuttige occasionele oplossing bieden, missen ze zowel de efficiëntie als de controle van andere mobiele airco's (monoblock of split). Ze bieden dus niet de koelte en het comfort dat je van een goede mobiele airco verwacht.

Grootte van je ruimte

Mobiele airco in beeld in de woonkamer

Bereken de grootte van je kamer of leefruimte in vierkante meter (m²). Het is het beste om de grootste kamer op te meten waarin je de mobiele airco wilt gebruiken, omdat je de instellingen eenvoudig verlaagt als je de airco in een kleinere kamer wilt gebruiken.

Als je eenmaal de grootte van je kamer hebt, kijk dan eens naar de maattabel hieronder om een idee te krijgen van welk vermogen je ongeveer nodig hebt voor je ruimte.

Grootte van de kamer (m²)

20 tot 30 m²

40 m²

50 m²

Vermogen

2800 W

4200 W

5600 W

Geluidsniveau

Mobiele airco's (vooral monoblock-modellen) zijn vaak vrij lawaaierig. 🔊 Er bestaat niet zoiets als een volledig stil model. Terwijl 50 dB een vrij laag geluidsniveau is, kunnen de slechtst geluidsgeïsoleerde units 70 of 75 dB bereiken. Het geluidsniveau is vaak van grote invloed op de prijs, maar dat kan de moeite waard zijn om in stilte koel te blijven.

Koelvermogen

Het koelvermogen wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Units). 1 BTU = 1055 Joule (J) en 1W komt overeen met 3,414 BTU. Dit is de belangrijkste factor om te bepalen of een bepaald model al dan niet geschikt is voor je ruimte.

Als ruwe richtlijn moet een airconditioningsunit een minimum output hebben van 7000 BTU voor een ruimte tot 15 m², 9000 BTU tot 25 m² en 12000 BTU tot 35 m².

Houd rekening met ongeveer 100-130 W per m² (uitgaande van een plafondhoogte van ongeveer 2,5 m) en vergroot deze afmetingen als de ruimte die je wilt koelen op het zuiden is gericht. 🌞

Let op: een luchtkoeler is niet hetzelfde als een mobiele airco. Ze zijn echter wel goedkoper dan een mobiele airco. Ze zijn bovendien effectiever dan een ventilator en daarom ideaal voor wanneer je niet het budget hebt voor een mobiele airco.

Energieverbruik

Mobiele airconditioners zijn relatief energie-intensief. Het energieverbruik is dus een factor waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze. Net als andere toestellen worden airco's ingedeeld volgens hun energieverbruik (van A tot G of A+++ tot D). Ga idealiter op zoek naar een airconditioner met klasse A tot A+++.

Extra functies

Er zijn een aantal accessoires en extra functies voor airconditioners ontworpen voor meer comfort en gebruiksgemak.

Raamkit

Om een mobiele airco te kunnen gebruiken, moet je hem bij een raam plaatsen. De uitlaatslang moet je door het raam naar buiten geleiden om de warme lucht kwijt te raken. De meeste modellen worden geleverd met een raamafdichtingskit en instructies voor de installatie van de airco.

Zo'n raamafdichtingskit is een fijne extra, omdat het voorkomt dat via het open raam warme lucht naar binnenstroomt. Dat maakt het gebruik van een airco een stuk zuiniger dan wanneer hij harder moet koelen omdat er steeds hete lucht de kamer instroomt.

raamafdichtingskit

Programmeerbaar

Het is de moeite waard om je mobiele airco te kunnen programmeren als je thuis wilt komen in een reeds perfect gekoelde leefruimte, of als je de airco automatisch wilt uitschakelen wanneer je al in bed ligt.

Programmering helpt ook je elektriciteitsrekening lager te houden door temperatuurbeheer, uitgestelde start en ingestelde modi.

Modi voor alleen ventilatie en ontvochtiging

Sommige airconditioners bieden ook alternatieve modi, zoals de modus alleen ventileren (het apparaat werkt dan alleen als een ventilator) of de modus ontvochtigen. De mobiele airco werkt dan ook als luchtontvochtiger.

Ionisatiestand

Deze modus brengt de ionen in je huis opnieuw in evenwicht, een proces dat verband houdt met het algemeen welzijn.

Afstandsbediening en/of app

Afstandsbedieningen zijn erg handig, omdat je de airco bedient vanaf de bank of vanaf welke locatie in de ruimte je maar wilt.

Een app is daarbij extra handig, omdat je niet eens in dezelfde kamer hoeft te zitten om hem te bedienen. In de meeste gevallen moet je wel op hetzelfde wifinetwerk zitten, maar goed, als je al vanaf de woonkamer kunt instellen dat je een koele slaapkamer wilt tegen de tijd dat je naar bed gaat, is dat wel zo prettig!

Actieve koolstoffilter en elektrostatische filter

Sommige mobiele airco's hebben, net zoals de beste aircooler en beste luchtreiniger, extra filters om de lucht die ze uitstoten te zuiveren. Actieve koolstoffilters zijn effectief bij het verwijderen van geurtjes, terwijl elektrostatische filters zeer geschikt zijn voor het bestrijden van bacteriën en stof.

Deze functies zijn vooral nuttig als je veel last hebt van allergieën, huisdieren in huis hebt of lijdt aan ademhalingsproblemen zoals astma.

Verwarmingsfunctie

Mobiele airco's met een omgekeerde cyclus, kun je ook als verwarming gebruiken. In dat geval is je apparaat zowel in de winter als in de zomer nuttig!

De 5 beste mobiele airco's onder elkaar

1. Tomado Mobiele airco wit

1. Tomado Mobiele airco wit
Inclusief raamafdichtingskit: Ja
Verwarmingsfunctie: Nee
Diameter afvoerpijp: 130 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 60 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 7000 BTU
Vermogen: 980 W
Geluidsniveau: 62 dB
Gewicht: 21.50 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Nee
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Ja
Ontvochtigingsfunctie: Ja
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 150 cm

2. Tristar AC-5477 wit

2. Tristar AC-5477 wit
Inclusief raamafdichtingskit: Nee
Verwarmingsfunctie: Nee
Diameter afvoerpijp: 1 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 60 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 7000 BTU
Vermogen: 785 W
Geluidsniveau: 65 dB
Gewicht: 22 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Nee
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Nee
Ontvochtigingsfunctie: Ja
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 150 cm

3. number one Iceblower Mobiele Airco wit

3. number one Iceblower Mobiele Airco wit
Inclusief raamafdichtingskit: Nee
Verwarmingsfunctie: Ja
Diameter afvoerpijp: 20 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 82 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 5000 BTU
Vermogen: 1500 Watt
Geluidsniveau: 70 dB
Gewicht: 11 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Nee
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Nee
Ontvochtigingsfunctie: Nee
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 100 cm

4. MOA A11D2G wit met goud

4. MOA A11D2G wit met goud
Inclusief raamafdichtingskit: Ja
Verwarmingsfunctie: Nee
Diameter afvoerpijp: 150 mm
Geschikt voor aantal kubieke meters: 75 m³
Energielabel: A
Koelvermogen in BTU: 10000 BTU
Vermogen: 1150 W
Geluidsniveau: 65 dB
Gewicht: 24 kg
Verrijdbaar: Ja
Inclusief app voor mobiel: Ja
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Nee
Ontvochtigingsfunctie: Ja
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 150 cm

5. Comfee Mini Cool Pro 9000 wit - 88 m³ - 9000btu

5. Comfee Mini Cool Pro 9000 wit - 88 m³ - 9000btu
Inclusief raamafdichtingskit: Ja
Verwarmingsfunctie: Nee
Geschikt voor aantal kubieke meters: 68 m³
Vermogen: 2600 W
Gewicht: 25.80 kg
Verrijdbaar: Ja
Afstandsbediening: Ja
Luchtreinigingsfunctie: Nee
Ontvochtigingsfunctie: Ja
Timer: Ja
Lengte afvoerslang: 150 cm

Veelgestelde vragen over mobiele airco's

Wat kost een mobiele airco aan stroom?

Een mobiele airco van 12000 BTU kost gemiddeld 13 cent per uur om te draaien. Als je de mobiele airco 8 uur per dag gebruikt, dan kost hij 1,04 euro per dag. Het gebruik van deze airco kost je gedurende een maand ongeveer 32,24 euro kosten.

Hoe lang gaat een mobiele airco mee?

Een mobiele airco gaat ongeveer 10 jaar mee. Als je hem goed onderhoudt, kun je daar nog eens 5 jaar bij optellen. Je kunt de levensduur van het apparaat zelfs verdubbelen door hem niet vaak te gebruiken of door ervoor te zorgen dat hij een lage koelbelasting heeft.

Mobiele airco onder een raam in beeld met afzuigslang en raamafdichtingskit

Hoe plaats je een mobiele airco?

Een mobiele airco installeer je eenvoudig door de uitlaatslang aan de airco te bevestigen en het andere uiteinde aan je raam of ander uitlaatpunt te bevestigen. De meeste goede mobiele airco's worden geleverd met hun eigen raamafdichtingskit en het basisgereedschap dat nodig is voor de installatie.

Omdat er een uitlaat nodig is, gaat de draagbare unit maar zo ver als de lengte van de flexibele uitlaatslang. De belangrijkste aspecten van het correct installeren zijn de ventilatie en de afvoer.

Hoe werken airconditioners?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, produceren airconditioners geen koude lucht, maar voeren ze warme lucht van de ene ruimte naar de andere af.

Zonder in technische details te treden, werkt een mobiele airco op een vergelijkbare manier als een koelkast. Deze maakt ook gebruik van koelvloeistof om warme lucht te verwerken en naar buiten af te voeren.

Welke mobiele airco moet ik kopen?

Dat hangt af van de ruimte waarin je de airco wilt plaatsen en welke functies belangrijk voor je zijn. Deze tabel, met een aantal belangrijke specificaties van de beste mobiele airco's, helpt je alvast op weg om de beste keus te maken!

Inclusief raamafdichtingskitGeschikt voor aantal kubieke metersEnergielabelKoelvermogen in BTUVermogenGeluidsniveauAfstandsbediening
1Tomado Mobiele airco witJa60 m³A7000 BTU980 W62 dBJa
2Tristar AC-5477 witNee60 m³A7000 BTU785 W65 dBJa
3number one Iceblower Mobiele Airco witNee82 m³A5000 BTU1500 Watt70 dBJa
4MOA A11D2G wit met goudJa75 m³A10000 BTU1150 W65 dBJa
5Comfee Mini Cool Pro 9000 wit - 88 m³ - 9000btuJa68 m³A10000 BTU2600 W65 dBJa

Tomado Mobiele airco wit

Inclusief raamafdichtingskit: Ja

Geschikt voor aantal kubieke meters: 60 m³

Energielabel: A

Koelvermogen in BTU: 7000 BTU

Vermogen: 980 W

Geluidsniveau: 62 dB

Afstandsbediening: Ja

Tristar AC-5477 wit

Inclusief raamafdichtingskit: Nee

Geschikt voor aantal kubieke meters: 60 m³

Energielabel: A

Koelvermogen in BTU: 7000 BTU

Vermogen: 785 W

Geluidsniveau: 65 dB

Afstandsbediening: Ja

number one Iceblower Mobiele Airco wit

Inclusief raamafdichtingskit: Nee

Geschikt voor aantal kubieke meters: 82 m³

Energielabel: A

Koelvermogen in BTU: 5000 BTU

Vermogen: 1500 Watt

Geluidsniveau: 70 dB

Afstandsbediening: Ja

MOA A11D2G wit met goud

Inclusief raamafdichtingskit: Ja

Geschikt voor aantal kubieke meters: 75 m³

Energielabel: A

Koelvermogen in BTU: 10000 BTU

Vermogen: 1150 W

Geluidsniveau: 65 dB

Afstandsbediening: Ja

Comfee Mini Cool Pro 9000 wit - 88 m³ - 9000btu

Inclusief raamafdichtingskit: Ja

Geschikt voor aantal kubieke meters: 68 m³

Energielabel: A

Koelvermogen in BTU: 10000 BTU

Vermogen: 2600 W

Geluidsniveau: 65 dB

Afstandsbediening: Ja

Conclusie

Mobiele airco's zijn ontworpen met het oog op gemak. Ze zijn flexibel, praktisch en gemakkelijk te installeren, en gaan overal mee naartoe waar je ze nodig hebt. Op korte termijn betaal je misschien iets meer voor het gemak, maar voor korte, doeltreffende periodes van comfort, kun je niet om ze heen.

Bekijk nog eens rustig onze top 5 en laat zeker weten als je nog vragen hebt!

Was dit artikel behulpzaam?