Haal een Verkoelend Briesje in Huis met de Beste Luchtkoeler

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Ons coolste artikel tot nu toe!

Haal een Verkoelend Briesje in Huis met de Beste Luchtkoeler

Zat je afgelopen zomer aan de bank vastgeplakt en smeltte je zowat je bed uit? Een luchtkoeler is dé oplossing. Een luchtkoeler is effectiever dan een ventilator en betaalbaarder dan een airco. Het enige wat je nodig hebt voor dit apparaat is water, elektriciteit en dit artikel! In dit artikel help ik je in je zoektocht naar de beste luchtkoeler, dus lees snel verder!

Wat zijn de beste luchtkoelers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste luchtkoelers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste luchtkoelers van 2024

1. Honeywell Palm Island Ceiling Fan

1. Honeywell Palm Island Ceiling Fan

Belangrijke specificaties:

Vermogen: 40 W
Geluidsniveau: 39 dB
Timer: Nee

Ik sta te popelen om de veelzijdige Honeywell Indoor Portable Evaporative Air Cooler aan te prijzen, ontworpen voor warme/droge klimaten. Met een bereik van maximaal 320 vierkante voet biedt deze efficiënte koeloplossing kenmerken zoals laag energieverbruik, afstandsbediening, verstelbare bevochtigingsknop en een ijscompartiment voor een verfrissende, vochtige bries. Tijdens de winter kan dit apparaat zelfs dienen als luchtbevochtiger. Een recensie noemt het "een lichte en energiezuinige koeloplossing voor kleine tot middelgrote ruimtes."

In vergelijking met traditionele airconditioners werkt deze luchtkoeler op basis van waterverdamping en is het niet bedoeld om even efficiënt te koelen. Toch dragen de lage wateralarm en de energiebesparende timer bij aan de aantrekkelijkheid als een voordelige en handige optie. Met een koolstofstof luchtfilter zorgt dit product voor schonere lucht en verbetert het de algehele gebruikerservaring. Geschikte toepassingen zijn kleine kantoren, slaapkamers of andere persoonlijke ruimtes, waardoor het een geschikte keuze is voor wie op zoek is naar een voordelige koeloplossing met extra vochtregulering.

Het Honeywell Palm Island 52-plafondventilator onderscheidt zich door zijn bronzen afwerking, 3-snelheid omkeerbare motor en gebruik zowel binnen als buiten, waardoor het een stijlvolle en praktische toevoeging is aan elke ruimte. Met een beperkte levenslange garantie en bronzen plastic palmenbladen voegt het nog meer aantrekkingskracht toe, terwijl de 12-graden bladhoek en glazen schaal bijdragen aan een effectieve luchtcirculatie. Zoals benadrukt in een beoordeling, wordt deze ventilator aanbevolen voor buitengebruik en wordt hij geprezen om zijn gebalanceerde bladen en gemakkelijke installatie, waardoor het een populaire keuze is voor klanten die op zoek zijn naar een efficiënte en esthetisch aangename optie voor buitenkoeling.

In de wereld van plafondventilatoren valt de Honeywell Palm Island op door zijn tropische ontwerp, geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. De prestaties, installatiegemak en gebalanceerde bladen hebben positieve feedback ontvangen, waardoor het een zeer aanbevolen keuze is voor buitenkoeling. Deze plafondventilator excelleert met name in het bieden van voldoende luchtstroom voor buitengebruik, en voldoet zelfs aan en overtreft de verwachtingen van klanten.

In een breder perspectief bieden de Honeywell Indoor Portable Evaporative Air Cooler en de Palm Island 52 Ceiling Fan elk unieke voordelen. De luchtkoeler presenteert zichzelf als een energiezuinige, voordelige en multifunctionele oplossing voor persoonlijke ruimtes, terwijl de plafondventilator pronkt met een stijlvol ontwerp, effectieve luchtcirculatie en geschiktheid voor buitengebruik. Hoewel de luchtkoeler misschien niet zo efficiënt koelt als koelkastairco's, maken de veelzijdigheid en energiebesparende kenmerken het een aantrekkelijke optie voor wie in warme/droge klimaten woont. Aan de andere kant maken het tropische ontwerp en de efficiënte prestaties van de plafondventilator het een uitstekende keuze voor buitenkoeling.

Kortom, de Honeywell Indoor Portable Evaporative Air Cooler en Palm Island 52 Ceiling Fan hebben elk hun unieke sterke punten, die tegemoetkomen aan verschillende koelbehoeften. De energie-efficiëntie en multifunctionaliteit van de luchtkoeler maken het een solide keuze voor kleine tot middelgrote ruimtes, terwijl het stijlvolle ontwerp en de effectieve luchtcirculatie van de plafondventilator het tot een topkeuze maken voor buitengebruik.

2. Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

2. Sharper Image Freestanding Portable Evaporative

Belangrijke specificaties:

De Sharper Image Vrijstaande Draagbare Verdampingskoeler is een veelzijdige luchtkoeler die uitblinkt in gerichte koelbehoeften. Als verdampingskoeler biedt het een eenvoudige en draagbare oplossing voor hete, droge klimaten met een relatieve luchtvochtigheid onder de 50%. Het onderscheidende kenmerk van de koeler ligt in zijn vermogen om gerichte koeling te bieden, waardoor het ideaal is voor specifieke gebruiksscenario's.

Volgens Good Housekeeping staan verdampingskoelers zoals deze bekend om hun draagbaarheid en eenvoud. De recensie benadrukt hoe deze koelers het beste werken in hete, droge klimaten en benadrukt hun geschiktheid voor specifieke milieuscenario's. Dit sluit aan bij de specialiteit van de Sharper Image koeler in het voldoen aan gerichte koelbehoeften in dergelijke omgevingen.

Met de nadruk op functionaliteit is de prestatie van de koeler cruciaal. Zoals The Spruce uiteenzet, zijn de CFM (kubieke voet per minuut) rating en koeloppervlakte belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een verdampingskoeler. Hoewel specifieke kwantitatieve metingen voor de Sharper Image koeler niet worden verstrekt, zou de effectiviteit ervan in het bieden van gerichte koeling een belangrijke prestatie-indicator zijn om te beoordelen.

In vergelijking met andere modellen op de markt, zoals de Honeywell Draagbare Verdampingsluchtkoeler of de HESSAIRE MC26A Verdampingskoeler, onderscheidt de specialiteit van de Sharper Image koeler in gerichte koeling het. Terwijl andere modellen misschien beter geschikt zijn voor bredere koelbehoeften, excelleert de Sharper Image koeler in het bieden van geconcentreerde, effectieve koeling in specifieke gebieden.

Een Amazon-recensie merkt op: "Geweldig voor een kleine ruimte en koelt een kamer snel af." Het perspectief van deze gebruiker benadrukt de effectiviteit van de koeler in het snel en efficiënt koelen van gerichte ruimtes. Potentiële beperkingen kunnen echter ontstaan wanneer geprobeerd wordt grotere gebieden te koelen of een meer alomvattende koeloplossing te zoeken.

Concluderend, de Sharper Image Vrijstaande Draagbare Verdampingskoeler onderscheidt zich als een ideale oplossing voor gerichte koelbehoeften in hete, droge omgevingen. Het vermogen om snel kleine ruimtes te koelen maakt het een waardevolle aanwinst voor specifieke scenario's. Hoewel het misschien niet de eerste keuze is voor alomvattende koeling over grotere ruimtes, maakt de specialiteit in gerichte koeling het tot een opvallende optie voor degenen die efficiënte, draagbare koeling zoeken in specifieke gebieden.

Voordelen Sharper Image Freestanding Portable Evaporative
 • Veelzijdige en draagbare oplossing voor warme, droge klimaten met een relatieve luchtvochtigheid onder de 50%.
 • Uitstekend in het leveren van gerichte koeling voor specifieke gebieden.
 • Koelt snel kleine ruimtes en kamers.
Nadelen Sharper Image Freestanding Portable Evaporative
 • Niet geschikt voor uitgebreide koeling in grote ruimtes.

3. Optimale desktop verdampingskoeling: Arctic Air Pure Chill 2.0

4. Geoptimaliseerd voor garage- of werkplaatsomgevingen: Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative

4. Geoptimaliseerd voor garage- of werkplaatsomgevingen: Portacool Cyclone 120 Portable Evaporative

Belangrijke specificaties:

5. Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative

5. Portacool Jetstream 260 Portable Evaporative

Belangrijke specificaties:

Hoe kies je de beste luchtkoeler?

Een luchtkoeler (ook wel aircooler) is een apparaat dat met behulp van water koude lucht de ruimte inblaast en zo een aangename temperatuur creëert. Alles wat je moet weten voor een weloverwogen keuze vertel ik je in deze koopgids. 👇

Koelvermogen

Bij het kiezen van een luchtkoeler is het koelvermogen cruciaal. Zoek naar modellen met een vermogen van 100-200 Watt voor kleine ruimtes tot 20 m², en 200-300 Watt voor grotere ruimtes. Ik adviseer een luchtkoeler met een luchtstroom van minimaal 500 m³/u voor effectieve koeling. Let wel: hoe hoger het vermogen, hoe hoger het energieverbruik!

Vaak staat bij de luchtkoeler ook aangegeven voor welke ruimtes het apparaat geschikt is. Dit drukken ze meestal uit in vierkante meters (m²) of in inhoud (m³). De oppervlakte is minder precies, omdat hierbij geen rekening wordt gehouden met de hoogte van het plafond.

Energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie is een sleutelfactor voor duurzaam gebruik. Kies voor een luchtkoeler met een energielabel A of hoger. Dat duidt op een laag stroomverbruik. Dit bespaart niet alleen kosten, maar is ook beter voor het milieu.

Waterreservoir

Een andere factor die van invloed is op de capaciteit van een luchtkoeler om een ruimte te koelen is het waterreservoir: hoe meer water in het toestel kan, hoe groter de maximale oppervlakte die je verkoelt.

Daarnaast draagt een groot waterreservoir bij aan het gebruikersgemak. Het waterreservoir vul je handmatig. Een groter waterreservoir vul je minder frequent. Daarom raad ik een waterreservoir van 20-30 liter aan, dat is ideaal voor langdurig gebruik zonder constant bijvullen.

Iemand vult het waterreservoir van een luchtkoeler bij met een rode beker

Koelelement

Zoals je eerder las, is het koelelement van een luchtkoeler een soort spons. We noemen dit de koelpad. Er zijn twee soorten koelpads: honingraatpads en pads van houtkrullen.

Luchtkoeler met een honingraatpad

Honingraatpads hebben wat weg van, je raadt het al, honingraat! Deze opbouw en het materiaal (cellulose), zorgen voor een efficiëntere koeling in vergelijking met pads van houtkrullen.

Ook brengen ze relatief lage onderhoudskosten met zich mee en hebben ze een lange levensduur. Wat mij betreft een echte aanrader.

"[Honeycomb] cooling pads are quite effective in providing the required coolness. Moreover, these are highly durable in nature and require replacement only once in two to three years."

Malika Khatri, Quora

Pads van houtkrullen vind je vooral op de goedkopere luchtkoeler. Ze doen wat ze moeten doen, maar koelen minder efficiënt, hebben hogere onderhoudskosten en zijn minder duurzaam.

Geluidsniveau

Decibel (dB) is de maatstaf van geluid. Om een beetje een idee te geven: gefluister is 40dB en een normaal gesprek voer je op een niveau van 60 dB. Een geluid van 80 decibel is na blootstelling van 8 uur schadelijk voor het gehoor. Elke 3 dB daarbovenop halveert de tijd dat je er veilig naar kunt luisteren.1OorCheck (n.d.). 'Wat is te hard?'

Witte luchtkoeler met een minimalistisch design met de focus op de ventilator bovenop

Het geluidsniveau is belangrijk voor comfort, vooral in slaapkamers. Zoek naar luchtkoelers met een geluidsniveau van minder dan 50 dB voor een stille werking. Dit zorgt voor een rustige omgeving, ideaal voor nachtelijk gebruik. Dat is belangrijk als je net als ik een lichte slaper bent.

Kijk vooral naar recensies van gebruikers voor een goed beeld van hoe het geluidsniveau zich in de praktijk verhoudt met de geclaimde waardes.

Formaat

Het design van een luchtkoeler is belangrijk om meerdere redenen. Het bepaalt hoe mobiel de luchtkoeler is, hoeveel ruimte die inneemt en hoe effectief die koelt. Daarnaast is het ook wel zo fijn als de luchtkoeler binnen het interieur past, toch? Sta naast het uiterlijk stil bij het formaat, gewicht en de ventilator. Luchtkoelers zijn op te delen in drie formaten:

 • De vloerluchtkoeler is het grootste formaat luchtkoeler. Deze luchtkoelers koelen doorgaans het effectiefst. Ze hebben meer ruimte voor een grotere motor en beschikken daardoor meestal over een groter vermogen, en hebben in het algemeen een groter waterreservoir.
 • De torenluchtkoeler is redelijk groot (qua hoogte), maar relatief smal. Ook deze zijn meestal geschikt voor grotere ruimtes, omdat een hele zijde voorzien is van ventilatiepanelen die de lucht rond circuleren.
 • De tafelluchtkoeler het kleinste model van de drie. De naam zegt het al: deze luchtkoelers zijn klein genoeg om op tafel te plaatsen. Hierdoor koelen ze minder effectief en zijn ze vooral geschikt voor kleine ruimtes of om iets direct ervoor te koelen.
Hoge witte torenluchtkoeler in een witte ruimte

Gebruiksgemak

Het gebruiksgemak van een luchtkoeler verschilt per model. Een klein model is al mobiel, maar een groot model kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Met wieltjes verplaats je zelfs de grootste en zwaarste luchtkoeler gemakkelijk, zodat het zelfs concurrentie biedt aan de beste mobiele airco. Zolang je niet van verdieping hoeft te wisselen dan (geloof me). 😜

De snoerlengte is ook van invloed op de verplaatsbaarheid van een koeler. Een kort snoer beperkt de plaatsingmogelijkheden, maar dit is gelukkig goed op te lossen met een verlengsnoer. Het is niet het einde van de wereld als het snoer kort is. Sterker nog: een te lang snoer zit juist in de weg. 

Allerlaatst draagt ook de bediening bij – of juist niet – aan het gebruikersgemak. Een afstandsbediening of zelfs bediening via een app zorgt ervoor dat je de koeler bedient zonder dat je hiervoor uit je stoel hoeft te springen. 

Wat je precies op afstand bedient, hangt af van het merk en model. Waar je sommige enkel aan- en uitzet op afstand, stel je bij andere een modus in of lees je het waterpeil af.

Vrouw zit voor een luchtkoeler en bedient deze met haar telefoon

Extra opties

Een (stillere) nachtmodus is ontzettend handig als je een luide luchtkoeler hebt, maar hem wel graag in de nacht gebruikt. Er zijn meer opties die, afhankelijk van je gebruik, super handig zijn! 😄

 • Een timer schakelt de koeler na een bepaalde tijd uit. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je de koeler gebruikt tijdens het slapen, maar liever niet hebt dat die de hele nacht aanstaat. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor minder stroom verbruikt.
 • Snelheidsstanden, waarmee je de ventilatorsnelheid of de intensiteit waarmee hij blaast instelt.
 • Waterindicatie. Door middel van een lampje of vlotter zie je in één oogopslag wanneer het tijd is om het reservoir te vullen. In sommige gevallen geeft de koeler een hoorbaar alarm af wanneer het waterpeil laag is.
 • Een waterregelaar zorgt ervoor dat de koeler zelf regelt dat hij het optimale waterniveau behoudt. Dit is aan te raden als je liever niet wakker wordt omdat je luchtkoeler je alarmeert dat het waterreservoir leeg is.
 • Een automatische modus stelt de koeler in staat zelf de ideale instellingen te kiezen op basis van omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.
 • Er zijn modellen waarbij het mogelijk is om de koelfunctie uit te zetten en enkel de luchtbevochtigingsfunctie te gebruiken.
 • Het komt niet frequent voor, maar er zijn luchtkoelers met een luchtontvochtiger. Deze functie werkt op zichzelf of tijdens het koelen.
 • Luchtreiniger. Ook dit zit niet standaard op een luchtkoeler, maar het is de moeite waard om er een te zoeken met deze functie, zeker als je last hebt van allergieën. De luchtkoeler koelt dan niet alleen de lucht, maar reinigt deze tegelijkertijd.
 • Een lade voor ijsblokjes maakt het mogelijk om ijsblokjes in de luchtkoeler te stoppen zonder risico op verstopping. De ijsblokjes verbeteren het koeleffect van de koeler.
 • Handig als je graag een nachtlampje gebruikt en extra handig: het voorkomt dat je ‘s nachts tegen de koeler aanstoot. 
De luchtreiniging

Een luchtkoeler met een ingebouwde luchtreiniger reinigt de lucht met een (HEPA-)filter of een ingebouwde ionisator. 

Een filter houdt een gedeelte van het stof tegen en een HEPA-filter is al helemaal effectief: deze filters houden tussen de 99,95% en 99,995% van de stofdeeltjes tegen. HEPA-filters worden aangeduid met een getal. Hoe hoger het getal, hoe beter de filter. 

Een ionisator stuurt negatief geladen ionen de lucht in die zich binden aan allergenen, virussen en bacteriën die rondzweven in de lucht. Dit verzwaart die deeltjes, waardoor ze naar de grond dwarrelen. Dit maakt een ionisator nóg effectiever dan een HEPA-filter.

De effectiefste luchtkoeler met reinigingsfunctie heeft zowel een ingebouwde ionisator als filter.

Welk merk maakt de beste luchtkoelers?

Honeywell

Honeywell biedt een reeks luchtkoelers die bekend staan om hun betrouwbaarheid en efficiëntie. Deze luchtkoelers zijn ontworpen om een comfortabele en verfrissende luchtstroom te bieden, vooral in warme en droge klimaten.

Kenmerkend voor Honeywell luchtkoelers zijn hun energiezuinigheid en gebruiksgemak. Veel modellen zijn uitgerust met functies zoals meerdere snelheidsinstellingen, afstandsbedieningen en programmeerbare timers, wat bijdraagt aan het gebruikersgemak.

Bovendien zijn ze vaak draagbaar en gemakkelijk te verplaatsen, waardoor ze ideaal zijn voor zowel thuisgebruik als op kantoor. Honeywell luchtkoelers staan ook bekend om hun duurzaamheid, waardoor ze een goede langetermijninvestering zijn voor effectieve ruimtekoeling.

Dyson

Dyson biedt producten die ook kunnen dienen als luchtkoelers. Hoewel Dyson vooral bekend staat om zijn ventilatoren en luchtreinigers, zijn veel van hun modellen effectief in het koelen van ruimtes.

Dyson-apparaten onderscheiden zich door hun unieke, bladloze ontwerp, wat zorgt voor een veilige, gestroomlijnde en gelijkmatige luchtstroom. Deze ontwerpen maken Dyson-apparaten niet alleen veiliger – vooral voor gezinnen met kinderen en huisdieren – maar ook gemakkelijker schoon te maken.

Dyson luchtkoelers zijn vaak uitgerust met geavanceerde functies zoals luchtreiniging, vochtigheidsregeling en slimme connectiviteit met apps voor eenvoudige bediening.

Hoewel ze vaak aan de duurdere kant zijn, bieden Dyson luchtkoelers een combinatie van prestaties, stijl en innovatieve technologie die ze tot een populaire keuze maakt voor moderne huishoudens.

Wat is volgens de Consumentenbond en Tweakers de beste luchtkoeler?

Op het moment van schrijven hebben de Consumentenbond noch Tweakers vergelijkende tests uitgevoerd met luchtkoelers. Zodra hier verandering in komt voeg ik die informatie hier toe, zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Veelgestelde vragen over luchtkoelers van onze lezers

We hebben vooralsnog geen vragen ontvangen over luchtkoelers. Heb je dit artikel helemaal doorgelezen, maar zit je toch nog met een vraag? Laat het ons weten en vul het feedbackformulier hieronder in!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen