Haal een Verkoelend Briesje in Huis met de Beste Luchtkoeler
Dat is cool!
Je wenst dat je vrienden nét wat vaker langskomen; je vindt “Ik zit letterlijk aan de bank vastgeplakt” een iets te goed excuus voor je uitstelgedrag, of je verlangt simpelweg naar frisse lucht tijdens de hete zomerdagen. Wat je reden ook is, de beste luchtkoeler is dé oplossing.
Een luchtkoeler is effectiever dan een ventilator en betaalbaarder dan een airco. Het enige wat je nodig hebt voor dit apparaat is water, elektriciteit en dit artikel! Bij de aankoop van een luchtkoeler komen een paar zaken kijken, dus lees hier de koopgids en bekijk om te beginnen de drie favorieten. 🥳
Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Blauw
Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Grijs
GoodVibes
Luchtkoeler koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een luchtkoeler, ook wel aircooler, is een apparaat dat met behulp van water koude lucht de ruimte inblaast en zo een aangename temperatuur creëert. Hoe dit precies werkt en alles wat je dient te weten over de beste aircooler, vind je in deze koopgids. 👇
Hoe werkt een luchtkoeler?
Een luchtkoeler werkt op basis van koud water. Elke luchtkoeler heeft dan ook een waterreservoir. Als het reservoir is gevuld en de stekker van de koeler in het stopcontact zit, gaat de luchtkoeler aan de slag!
De koeler zuigt lucht uit de omgeving bij zichzelf naar binnen. Hier loopt de lucht langs het koelelement – een soort spons. Tegelijkertijd leidt de koeler water vanuit het waterreservoir naar het koelelement.
Het koelelement absorbeert de hitte van de lucht. Hierdoor verdampt een gedeelte van het water in het element en koelt de ingezogen lucht af. Vervolgens blaast de luchtkoeler deze koudere lucht de ruimte in en verlaagt zo de temperatuur met een maximaal verschil van 3 °C.
Ook dient de luchtkoeler als luchtbevochtiger. Door het verdampen van het water, heeft de lucht die de koeler uitblaast een hogere luchtvochtigheid.
Ventilatie 💨
Het is aan te raden om een raam of deur te openen bij het gebruik van een luchtkoeler. Wanneer je de luchtkoeler in een gesloten ruimte gebruikt, blaast het de al bevochtigde lucht alleen maar rond, waardoor het al snel klam aanvoelt. De toevoer van verse lucht (ventilatie) is hierom belangrijk.
Waarom een luchtkoeler?
Een luchtkoeler zit tussen een ventilator en airco in. Een ventilator koelt de lucht niet af, maar zorgt voor de verplaatsing van lucht. De wind die de ventilator verzorgt, koelt de ruimte niet daadwerkelijk af, maar is wel verkoelend.
Een luchtkoeler verplaatst ook lucht, waardoor je profiteert van het verkoelende effect van wind en omdat het een koude luchtstroom is, is het nóg verkoelender. Daarnaast koelt een luchtkoeler de ruimte ook daadwerkelijk af.
Een airco verlaagt de temperatuur meer (gemiddeld tot 10 °C lager) dan een luchtkoeler en heeft meer opties, waaronder het instellen van de temperatuur. Ondanks dit is de luchtkoeler een grote concurrent van de airco.
Allereerst zijn luchtkoelers milieuvriendelijker: luchtkoelers koelen op een natuurlijke manier, terwijl de meeste airco's gebruikmaken van chloorfluorkoolstoffen die slecht zijn voor het milieu.
Daarnaast verbruiken luchtkoelers ongeveer tien keer minder energie dan de gemiddelde airco. Een lager energieverbruik draagt bij aan zowel de milieuvriendelijkheid als de kosten. Niet alleen de verbruikskosten van een luchtkoeler liggen lager, een luchtkoeler is ook goedkoper in aanschaf.
Ook is een luchtkoeler direct klaar voor gebruik, voor airco’s geldt dit niet: een vaste airco vereist een professionele installatie en een mobiele airco heeft een afvoerslang die je eerst met een afdichtingskit buiten het raam hangt.
Tenslotte is een luchtkoeler het makkelijkst in gebruik. Je vult het waterreservoir, stopt de stekker in het stopcontact en dat is alles. Zelfs de beste mobiele airco kan niet op tegen het gebruiksgemak van een luchtkoeler.
Vermogen
Het vermogen van een luchtkoeler zegt iets over twee dingen: het energieverbruik en de ‘kracht’ van een luchtkoeler.
Het vermogen is de hoeveelheid energie, gemeten in watt, dat de luchtkoeler gebruikt per seconde. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger het energieverbruik.
Je denkt nu wellicht dat het het beste is om te kiezen voor een luchtkoeler met het laagste vermogen, maar dat is niet altijd het geval. 😅
Het vermogen bepaalt in hoge mate (indirect) hoe goed de koeler in staat is om een ruimte te koelen. Een luchtkoeler met een klein vermogen is meestal niet in staat om een grote ruimte te koelen.
Waterreservoir
Een andere factor die van invloed is op de capaciteit van een luchtkoeler om een ruimte te koelen is het waterreservoir: hoe meer water in het toestel kan, hoe groter de maximale oppervlakte die je verkoelt.
Daarnaast draagt een groot waterreservoir bij aan het gebruikersgemak. Het waterreservoir vul je handmatig. Een groter waterreservoir vul je minder frequent, wat vooral ideaal is als je de luchtkoeler voor een langere periode gebruikt.
De grootte van de te koelen ruimte
Het vermogen, en de grootte van het waterreservoir geven een indicatie van de grootte van de ruimte die een luchtkoeler effectief koelt. Maar hoe weet je nou voor welke ruimtes de luchtkoeler precies geschikt is? Dat staat gelukkig meestal aangegeven bij de luchtkoeler zelf.
Dit staat aangegeven in oppervlakte (m²) of in inhoud (m³). De oppervlakte is minder precies, omdat hierbij geen rekening wordt gehouden met de hoogte van het plafond. Houd hier rekening mee, net als dat de benoemde grootte van de ruimte de maximale grootte is die de luchtkoeler koelt onder ideale omstandigheden.
Als je graag zeker weet dat je luchtkoeler effectief koelt, is het beter om te kiezen voor een luchtkoeler met een iets groter aangegeven koeloppervlakte/inhoud dan de daadwerkelijke ruimte. Houd het verschil wel klein; een hoger koelvermogen heeft een negatief effect op het energieverbruik.
Koelelement
Zoals je eerder las, is het koelelement van een luchtkoeler een soort spons. We noemen dit de koelpad. Er zijn twee soorten koelpads: honingraatpads en pads van houtkrullen.
Honingraatpads hebben wat weg van, je raadt het al, honingraat! Deze opbouw en het materiaal (cellulose), zorgen voor een efficiëntere koeling in vergelijking met pads van houtkrullen.
Ook brengen ze relatief lage onderhoudskosten met zich mee en hebben ze een lange levensduur.
Pads van houtkrullen vind je vooral op de goedkopere luchtkoeler. Ze doen wat ze moeten doen, maar koelen minder efficiënt, hebben hogere onderhoudskosten en zijn minder duurzaam.
Design
Het design van een luchtkoeler is belangrijk om meerdere redenen. Het bepaalt hoe mobiel de luchtkoeler is, hoeveel ruimte die inneemt en hoe effectief die koelt. Daarnaast is het ook wel zo fijn als de luchtkoeler binnen het interieur past, toch? 😉
Het vinden van een luchtkoeler die niet misstaat in het interieur, is geen moeilijke opgave: ze zijn er in allerlei uitvoeringen. Keuze genoeg!
Sta naast het uiterlijk stil bij het formaat, gewicht en de ventilator. Luchtkoelers zijn op te delen in drie formaten:
- De vloerluchtkoeler is het grootste formaat luchtkoeler. Deze luchtkoelers koelen doorgaans het effectiefst. Ze hebben meer ruimte voor een grotere motor en beschikken daardoor meestal over een groter vermogen, en hebben in het algemeen een groter waterreservoir.
- De torenluchtkoeler is redelijk groot (qua hoogte), maar relatief smal. Ook deze zijn meestal geschikt voor grotere ruimtes, omdat een hele zijde voorzien is van ventilatiepanelen die de lucht rond circuleren.
- De tafelluchtkoeler het kleinste model van de drie. De naam zegt het al: deze luchtkoelers zijn klein genoeg om op tafel te plaatsen. Hierdoor koelen ze minder effectief en zijn ze vooral geschikt voor kleine ruimtes of om iets direct ervoor te koelen.
Het formaat zegt naast de werking ook wat over de mobiliteit van de luchtkoeler; een kleine luchtkoeler (ver)plaats je zonder problemen. Een grote luchtkoeler plaats je niet zomaar overal en is niet alleen onhandig om te verplaatsen, maar ook zwaarder en daarom lastiger te verplaatsen.
Is mobiliteit belangrijk? Let dan goed op het formaat en het gewicht.
Misschien nog wel belangrijker om op te letten zijn de ventilatorbladen. De prestatie van een luchtkoeler hangt ook af van de luchtstroom die hij genereert. Hoe groter de luchtstroom, hoe meer gekoelde lucht en des te effectiever de luchtkoeler.
De grootte van de ventilator en het profiel van de ventilatorbladen bepalen in hoge mate de lengte van de lucht verplaatsing (de grootte van de luchtstroom).
Grote ventilatoren hebben meer oppervlak om te gebruiken voor het verplaatsen van lucht. Schuin geplaatste ventilatorbladen verspreiden de koele lucht over grotere afstanden en zijn daarom in staat om een groter gebied te koelen.
Geluidsniveau
Decibel (dB) is de maatstaf van geluid. Wij mensen horen iets vanaf 0 decibel en als het geluid hoger is dan 80 decibel, lopen we risico op gehoorschade. Alles daartussenin is nauwelijks merkbaar tot zeer storend.
Het geluidsniveau van een luchtkoeler is dan ook belangrijker dan je in eerste instantie misschien dacht. Er is geen enkele stille luchtkoeler, maar de ene luchtkoeler hoor je nauwelijks en bij de ander hoor je de tv niet meer.
Kleine tafelmodellen produceren een paar decibel en hoor je amper, grotere modellen produceren geregeld meer dan 40 decibel.
Hoe decibel zich vertaalt naar de realiteit is een lastig verhaal, zeker omdat producenten maar al te graag de laagst gemeten waardes vermelden en dit wijkt nog wel eens af van de situatie in de praktijk. Lees daarom altijd goed de reviews. 👀
Onderstaande tabel is een richtlijn:
- Tot 15 decibel is de koeler nauwelijks hoorbaar. Last hiervan heb je niet.
- Tussen de 15 en 35 decibel is de koeler hoorbaar, maar niet storend. Het geluid is te vergelijken met fluisteren.
- Tussen de 35 en 50 decibel is het geluid al wat luider. Het belemmert je niet, maar je hoort het wel. Het zit op hetzelfde geluidsniveau als een stil klaslokaal of het aanslaan van een koelkast.
- Tussen de 50 en 65 decibel is al lichtelijk belemmerend. Een gesprek voeren lukt nog makkelijk, maar het is mogelijk nodig om het volume van je tv te verhogen. Het geluidsniveau is te vergelijken met dat van een pruttelend koffieapparaat of een normaal gesprek.
- Boven de 65 decibel is het al gauw storend. Het is minstens net zo luid als een stofzuiger en hoe hoger boven de 65 decibel, hoe storender het is.
Grote luchtkoelers produceren relatief veel geluid. Overdag is dit niet altijd erg, maar als je gaat slapen, is het een ander verhaal. Gelukkig zijn er luchtkoelers een nachtmodus. In deze modus is de koeler minder effectief, maar produceert die ook minder geluid.
Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak van een luchtkoeler verschilt per model. Een klein model is al mobiel, maar een groot model kan hierbij wel wat hulp gebruiken. Zo helpen wieltjes hierbij. Wieltjes maken zelfs de grootste en zwaarste luchtkoeler makkelijk verplaatsbaar, zolang je niet van verdieping hoeft te wisselen dan. 😜
De snoerlengte is ook van invloed op de verplaatsbaarheid van een koeler. Een kort snoer beperkt de plaatsingmogelijkheden, maar dit is gelukkig goed op te lossen met een verlengsnoer. Het is niet het einde van de wereld als het snoer kort is. Sterker nog: een lang snoer kan juist in de weg zitten.
Allerlaatst draagt ook de bediening bij – of juist niet – aan het gebruikersgemak. Een afstandsbediening of zelfs bediening via een app zorgt ervoor dat je de koeler kan bedienen zonder hiervoor uit je stoel te springen.
Wat je precies op afstand bedient, hangt af van het merk en model. Waar je sommige enkel aan- en uitzet op afstand, stel je bij andere een modus in of lees je het waterpeil af.
Extra opties
De nachtmodus is ontzettend handig als je een luide luchtkoeler hebt, maar hem wel graag in de nacht gebruikt. Er zijn meer opties die, afhankelijk van je gebruik, super handig zijn! 😄
- Een timer schakelt de koeler na een bepaalde tijd uit. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je de koeler gebruikt tijdens het slapen, maar liever niet hebt dat die de hele nacht aanstaat. Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor minder stroom verbruikt.
- Snelheidsstanden, waarmee je de ventilatorsnelheid of de intensiteit waarmee hij blaast instelt.
- Waterindicatie. Door middel van een lampje of vlotter zie je in één oogopslag wanneer het tijd is om het reservoir te vullen. In sommige gevallen geeft de koeler een hoorbaar alarm af wanneer het waterpeil laag is.
- Een waterregelaar zorgt ervoor dat de koeler zelf regelt dat hij het optimale waterniveau behoudt. Dit is aan te raden als je liever niet wakker wordt omdat je luchtkoeler je alarmeert dat het waterreservoir leeg is.
- Een automatische modus stelt de koeler in staat zelf de ideale instellingen te kiezen op basis van omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.
- Er zijn modellen waarbij het mogelijk is om de koelfunctie uit te zetten en enkel de luchtbevochtigingsfunctie te gebruiken.
- Het komt niet frequent voor, maar er zijn luchtkoelers met een luchtontvochtiger. Deze functie werkt op zichzelf of tijdens het koelen.
- Luchtreiniger. Ook dit zit niet standaard op een luchtkoeler, maar het is de moeite waard om er een te zoeken met deze functie. De luchtkoeler koelt dan niet alleen de lucht, maar reinigt deze tegelijkertijd.
- Een lade voor ijsblokjes maakt het mogelijk om ijsblokjes in de luchtkoeler te stoppen zonder risico op verstopping. De ijsblokjes verbeteren het koeleffect van de koeler.
- Handig als je graag een nachtlampje gebruikt en extra handig: het voorkomt dat je ‘s nachts tegen de koeler aanstoot.
De luchtreiniging
Een luchtkoeler met een ingebouwde luchtreiniger reinigt de lucht met een (HEPA-)filter of een ingebouwde ionisator.
Een filter houdt een gedeelte van het stof tegen dat via de lucht de luchtkoeler binnenkomt, en voorkomt zo dat het opnieuw in de kamer belandt. Een HEPA-filter in het specifiek is al helemaal effectief: deze filters houden tussen de 99,95% en 99,995% van de stofdeeltjes tegen. HEPA-filters worden aangeduid met een getal. Hoe hoger het getal, hoe beter de filter.
Een ionisator werkt met een andere technologie en is nóg effectiever. Een ionisator maakt zelfs allergenen, virussen en bacteriën die rondzweven in de lucht onschadelijk. Een ionisator stuurt negatief geladen ionen de lucht in die zich vervolgens hechten aan deeltjes die te klein zijn voor een filter. Dit verzwaart die deeltjes, waardoor ze naar de grond dwarrelen.
De effectiefste luchtkoeler met reinigingsfunctie heeft zowel een ingebouwde ionisator als filter.
Onderhoud
Een luchtkoeler vergt niet veel onderhoud. Het is belangrijk om het water in het waterreservoir regelmatig te verversen zodat geen nare geurtjes ontstaan. Doe dit ongeveer om de dag.
Zorg er ook voor dat als je de luchtkoeler voor langere tijd opbergt – bijvoorbeeld in de winter – je geen water laat zitten in het reservoir.
Maak ook het waterreservoir en koelelement op zijn tijd schoon. Een uitneembaar reservoir en koelelement maakt dit makkelijker. Gelukkig zijn deze onderdelen bij de meeste luchtkoelers uitneembaar
Het koelelement is nat bij gebruik en kan na een tijd muf ruiken. Was het element voorzichtig met warm water en afwasmiddel en laat het goed drogen. Check af en toe het element en de geur, na een tijd weet je ongeveer hoeveel tijd tussen wasbeurten in zit.
Het waterreservoir reinig je ongeveer net zo frequent als het koelelement. Sommige reservoirs zijn vaatwasserbestendig, anders was je het reservoir met de hand.
Wanneer de luchtkoeler een filter heeft, dien je deze ook te reinigen. Dit is ongeveer om de twee maanden nodig, maar nog beter is het om regelmatig te controleren of het filter er stoffig uitziet en hem dan schoon te maken. Vervang het filter als deze stinkt.
De 5 beste luchtkoelers onder elkaar
1. Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Blauw
2. Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Grijs
3. GoodVibes
4. JAP Edmonton
5. Excellent Electrics Aircooler
Veelgestelde vragen over luchtkoelers
Hopelijk krijg je in de koopgids alle informatie die je nodig hebt, maar als dat niet zo is, ligt mijn hoop hier.
Hier vind je een aantal veelgestelde vragen over luchtkoelers. Heb je alsnog een brandende vraag die hieronder niet is beantwoord? Laat het ons dan weten via het feedbackformulier onderaan de pagina!
✨ Wat is beter een luchtkoeler of airco?
Wat beter is, hangt af van je prioriteiten. Een airco (-10 °C) koelt de ruimte meer af dan een luchtkoeler (-3 °C), maar een luchtkoeler is beter van het milieu, goedkoper in gebruik en aanschaf, heeft minder onderhoud nodig en is in tegenstelling tot een airco direct te gebruiken.
🆚 Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en een ventilator?
Een luchtkoeler koelt de ruimte af en een ventilator niet. Een luchtkoeler heeft een koelelement dat de hitte uit de lucht absorbeert. De lucht die de koeler weer de ruimte inblaast is kouder. Een ventilator heeft geen koelelement en de lucht die deze de ruimte inblaast, heeft dezelfde temperatuur. Alleen de gevoelstemperatuur daalt als je ervoor zit.
🍃 Is het mogelijk om een luchtkoeler buiten te gebruiken?
Een luchtkoeler is buiten te gebruiken. Een luchtkoeler koelt hier de omgeving niet af, maar blaast wel koudere lucht uit. Door in de luchtstroom te zitten, werkt een luchtkoeler zodoende ook buiten verkoelend.
❄️ Helpen ijsklonten in het water van een luchtkoeler voor een verkoelender effect?
IJsklonten in het waterreservoir doen is enkel aan te raden als hier een speciale lade voor is, want anders loop je het risico dat de luchtkoeler verstopt raakt. Een andere optie is koelbox-elementen in het reservoir leggen, maar dit neemt ruimte in beslag, waardoor er minder water in kan. Bovendien maakt het weinig verschil.
Welke luchtkoeler moet ik kopen?
Iedereen is uniek; welke luchtkoeler je koopt, is helemaal aan jou en je budget. Om je een handje verder te helpen, staat hieronder een tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste luchtkoeler. Zo maak jij de beste keus!
Vermogen | Geluidsniveau | Gewicht | Inhoud waterreservoir | Geschikt voor ruimte tot | Met wielen | Timer | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Blauw | 75 Watt | 40 dB | 0,9 kg | 0,3 liter inhoud | 15 m² | Nee | Nee | Bekijk op Bol.com |
2 | Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Grijs | 75 Watt | 40 dB | 0,9 kg | 0,3 liter inhoud | 15 m² | Nee | Nee | Bekijk op Bol.com |
3 | GoodVibes | 65 Watt | 59 dB | 7 kg | 3 liter inhoud | 40 m² | Ja | Nee | Bekijk op Bol.com |
4 | JAP Edmonton | 65 Watt | 56 dB | 7 kg | 10 liter inhoud | 35 m² | Ja | Ja | Bekijk op Bol.com |
5 | Excellent Electrics Aircooler | 80 Watt | 30 dB | 3,8 kg | 3,5 liter inhoud | 15 m² | Ja | Ja | Bekijk op Bol.com |
Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Blauw
Vermogen: 75 Watt
Geluidsniveau: 40 dB
Gewicht: 0,9 kg
Inhoud waterreservoir: 0,3 liter inhoud
Geschikt voor ruimte tot: 15 m²
Met wielen: Nee
Timer: Nee
Dynter. SM211 Pro Mini Airco Aircooler Grijs
Vermogen: 75 Watt
Geluidsniveau: 40 dB
Gewicht: 0,9 kg
Inhoud waterreservoir: 0,3 liter inhoud
Geschikt voor ruimte tot: 15 m²
Met wielen: Nee
Timer: Nee
GoodVibes
Vermogen: 65 Watt
Geluidsniveau: 59 dB
Gewicht: 7 kg
Inhoud waterreservoir: 3 liter inhoud
Geschikt voor ruimte tot: 40 m²
Met wielen: Ja
Timer: Nee
JAP Edmonton
Vermogen: 65 Watt
Geluidsniveau: 56 dB
Gewicht: 7 kg
Inhoud waterreservoir: 10 liter inhoud
Geschikt voor ruimte tot: 35 m²
Met wielen: Ja
Timer: Ja
Excellent Electrics Aircooler
Vermogen: 80 Watt
Geluidsniveau: 30 dB
Gewicht: 3,8 kg
Inhoud waterreservoir: 3,5 liter inhoud
Geschikt voor ruimte tot: 15 m²
Met wielen: Ja
Timer: Ja
Conclusie
Bij het kopen van de beste aircooler komt een hoop kijken: van het formaat en gewicht tot het vermogen en geluidsniveau. En dan komen er ook nog een hoop extra opties bij kijken, zoals bediening via een afstandsbediening en een eventuele ijslade!
Dit artikel overlaadt je met informatie, maar het helpt (hopelijk) wel met de verkoelende koop van de beste luchtkoeler! Bedankt voor het lezen. 👍