Een Koel Briesje Krijg Je met de Beste Aircooler

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Gedaan met te droge, koude lucht!

Een Koel Briesje Krijg Je met de Beste Aircooler

Woon je in een klein warm appartement dat geen airconditioning heeft of werk je in een hete, benauwde ruimte waar de temperaturen stevig oplopen tijdens warme dagen? Dan is de beste aircooler je redding!

Veel mensen grijpen naar een ventilator voor dergelijke ruimtes, maar ventilatoren helpen niet om de ruimte koel te houden. Ze duwen alleen maar dezelfde warme lucht rond. De beste aircooler is effectiever dan de beste ventilator en betaalbaarder dan een airconditioner. Ontdek er hieronder alles over plus onze top 5 beste aircoolers! 🌬️

Tristar VE-5887 Mistventilator – Diameter 40 cm – Ionisator – Timerfunctie

Tristar VE-5887 Mistventilator – Diameter 40 cm – Ionisator – Timerfunctie
Merk: Tristar
Type ventilator: Vloerventilator
Vermogen: 95 Watt
Geluidsniveau: 65 dB
Gewicht: 0 kg
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 3
Automatisch uitschakelen: Ja
Type reiniging: Ionisator
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Livington ChillTower

Livington ChillTower
Merk: Livington
Type ventilator: Torenventilator
Vermogen: 55 Watt
Geluidsniveau: 30 dB
Gewicht: 4 kg
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 3
Automatisch uitschakelen: Nee
Type reiniging: Waterfilter
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

LW Mini Aircooler Chrome® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022

LW Mini Aircooler Chrome® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022
Merk: LW Electronics
Type ventilator: USB Ventilator
Vermogen: 9 Watt
Geluidsniveau: 5 dB
Gewicht: 0,8 kg
Inhoud waterreservoir: 0,2 liter inhoud
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie
Automatisch uitschakelen: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste aircooler koopgids: hoe maak je de beste koop?

Hoewel het kopen van de beste aircooler een eenvoudige taak lijkt, komt er heel wat kijken bij het maken van een goede keuze, gezien de verschillende kenmerken en functionaliteiten van aircoolers.

In deze koopgids bespreek ik hoe een aircooler precies werkt, wat de belangrijkste kenmerken zijn om op te letten bij je aankoop en wat de voordelen zijn. Ik geef je ook nog enkele tips mee om de aircooler zo efficiënt mogelijk te gebruiken.

Werkwijze

Aircoolers werken door de warme lucht in de omgeving om te zetten in koele lucht door middel van water. Een ventilator blaast de warme lucht over een met water verzadigd kussen, ook wel koelpad genoemd, dat de lucht afkoelt en een beetje vocht toevoegt, alvorens het terug uit te blazen in de ruimte.

De warme lucht wordt dus omgezet in een koele, vochtige lucht. Dit proces is natuurlijk en maakt geen gebruik van schadelijke chemische koelmiddelen.

Ontwerp

De tijd van volumineuze aircoolers is voorbij. Ze zijn er vandaag in verschillende vormen, afmetingen en verleidelijke designs, zodat je er een kunt kiezen die naadloos in je interieur past.

Eén van de belangrijkste onderdelen van een aircooler is de ventilator en zijn lamellenprofiel, want de prestatie van een aircooler hangt af van de luchtstroom die hij genereert.

Een langere luchtverplaatsing wordt bereikt door het profiel van de ventilatorbladen. Aircoolers met schuin geplaatste ventilatorbladen zijn in staat zijn om koele lucht over grotere afstanden te verspreiden en dus een groter gebied te koelen.

Verbruik

Kies een aircooler op basis van de grootte van de ruimte waar je hem wilt installeren. Een kleine aircooler in een grotere ruimte koelt niet voldoende, terwijl een grote koeler in een kleine ruimte veel vochtigheid veroorzaakt. Stem dus het vermogen van de aircooler af op je ruimte.

Aircoolers verbruiken verder 35% meer elektriciteit dan een torenventilator of plafondventilator. De reden hiervoor is de extra motor die in de luchtkoeler draait, om het water te laten circuleren. Gemiddeld gebruiken goede aircoolers 70-80 watt aan stroom.

Tankinhoud en automatische vulfunctie

Persoon vult de aircooler met water

Luchtkoelers zijn verkrijgbaar in verschillende tankcapaciteiten. Hoe groter de watertank, hoe langer de aircooler voor koeling zorgt en vice versa.

Let ook op de automatische vulfunctie van de aircooler.

Je wilt er zeker van zijn dat je niet midden in de nacht gestoord wordt om het apparaat bij te vullen. Een goede aircooler werkt de hele nacht, zonder dan je hem hoeft bij te vullen.

Bij modellen met een kleinere capaciteit is de automatische bijvulfunctie zeer handig, omdat het water continu wordt bijgevuld. Let er ook op dat de waterpomp van de aircooler bestand is tegen hard water.

Reiniging

Sommige aircoolers reinigen en bevochtigen de lucht. Zo helpen ze om de lucht binnenshuis schoon te houden, net zoals de beste luchtreiniger dat doet. Een stoffilter in een aircooler filtert het stof en het vuil uit de aangezogen lucht uit de omgeving.

Er zijn er die uitgerust zijn met een waterfilter, wat helpt om stof, haar en andere deeltjes uit het waterreservoir te filteren. Om de waterfilter te reinigen, duw je de onderkant van de filter omhoog, zodat deze loskomt van het filterframe. Verwijder stof en haar van de filterspons
en spoel het af onder schoon water.

Anderen hebben een HEPA-filter of koolstoffilter dat actieve kool gebruikt om luchtonzuiverheden te verwijderen, zodat je frisse en schone lucht krijgt.

Bedieningsgemak

Een afstandsbediening is handig als je toegang wilt tot de snelheidsinstellingen en andere functies van je aircooler zonder uit je bed of stoel te hoeven springen. Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor slimme aircoolers die werken op wifi en via spraakassistenten en/of apps.

Koelpads

honingraatpad in beeld

Koelpads zijn ontworpen om het koelvermogen en de levensduur van een aircooler te vergroten. Een aircooler is dus ook de beste luchtkoeler.

Bevestig een koelpad aan de zijkant van de koeler. Deze koelt de lucht die erdoor stroomt. Dit zijn de twee meest voorkomende ontwerpen:

Honingraatpads 

 • Samengesteld uit cellulose, honingraatontwerp
 • Lagere onderhoudskosten
 • Uiterst efficiënte koeling
 • Zeer duurzaam, lange levensduur

Pads gemaakt van houtkrullen

 • Samengesteld uit synthetische vezels van houtspaanders
 • Hogere onderhoudskosten
 • Middelmatig koelend effect
 • Toegankelijker geprijsd

Extra functies

 • Wielen. Geïntegreerde wielen maken een aircooler veel gemakkelijker te vervoeren. Wielen verbeteren ook het gemak van het schoonmaken onder de aircooler.
 • Waterpeilindicator: geeft het waterniveau in de tank aan. Dit is zeer nuttig bij het vullen van de tank of bij het plannen van toekomstige hervullingen.
 • Waterpeilregelaar. Een automatische waterniveauregelaar zorgt ervoor dat de koeler een optimaal waterniveau behoudt voor gebruik. Dit voorkomt ook overstroming en lekkage.
 • Snelheidsregelknop. Hiermee pas je de ventilatorsnelheid van de koeler eenvoudig aan via verschillende standen.
 • Automatische regeling. De nieuwste aircoolers zijn uitgerust met een automatische modus die de koeler in staat stelt automatisch de optimale instellingen te kiezen op basis van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid.
 • Lade voor ijsblokjes. Deze lade stelt je in staat om ijsblokjes in de aircooler te bewaren. Deze smelten om koud water aan de opslagtank toe te voegen, waardoor het koeleffect verbetert.
 • Led-nachtlichtfunctie. Dit is handig als je de aircooler op een kinderkamer wilt plaatsen of zelf graag een nachtlampje in de slaapkamer hebt.
Functieknoppen van een aircooler

Voordelen van het gebruik van een aircooler

Energie-efficiëntie

De beste aircooler verbruikt gemiddeld tot 10 keer minder energie dan een conventionele airconditioner, wat een aanzienlijke vermindering van je elektriciteitsrekening betekent.

Sommige aircoolers zijn tegenwoordig ook uitgerust met inverter-technologie, die het energieverbruik nog verder terugdringt, tot wel 50% minder verbruik. Deze technologie is ideaal voor huizen waar de stroom vaak uitvalt, want het beschermt de onderdelen van de aircooler.

Een bijkomend voordeel is dat een inverter-aircooler weinig geluid maakt, waardoor ze geschikt is voor een werkomgeving of slaapkamer.

Milieuvriendelijk

In tegenstelling tot airconditioners, die vaak schadelijke chloorfluorkoolstoffen (CFK's) gebruiken, werkt een aircooler op een natuurlijkere manier. Ze gebruiken het natuurlijke proces van verdampingskoeling zonder koolstofuitstoot. Dat maakt ze een milieuvriendelijke optie tijdens hete dagen!

Installatie & draagbaarheid

In tegenstelling tot aircondioners, die een professionele installatie vereisen en werken als een vaste eenheid, hebben aircoolers geen installatie nodig. Alles wat je hoeft te doen is het waterreservoir vullen en de stekker in het stopcontact te steken. Aircoolers zijn ook uiterst draagbaar, nog draagbaarder dan de mobiele airco's tegenwoordig op de markt!

Gebruikstips

Geef de aircooler de tijd om op te starten

Wanneer je de aircooler voor het eerst opstart, heeft hij tijd nodig om de koelpads het water volledig te laten absorberen. Eens ze nat zijn, zuigen ze gemakkelijker water uit het reservoir om nat te blijven, maar het duurt tot 15 minuten voor ze eenmaal verzadigd zijn bij het eerste gebruik.

Vul het waterreservoir en geef de pads deze tijd om te werken voordat je de ventilator aanzet. Zo verspil je geen energie door warme lucht rond te blazen voordat het apparaat zijn volledige koelcapaciteit heeft bereikt.

Open de ramen

Het gebruik van een aircooler is verschillend van traditionele airconditioners. Terwijl een airconditioner het efficiëntst is in een afgesloten en geïsoleerde omgeving, doen aircoolers het eigenlijk het beste met een constante toevoer van frisse lucht.

Als je de aircooler aanzet, bevochtigt hij de lucht in je huis doordat water verdampt in de lucht. Hoe vochtiger de lucht al is, hoe minder effectief de aircooler werkt. Om dit probleem op te lossen, laat je best een paar ramen openstaan om droge lucht binnen te laten en vochtige lucht buiten.

Ramen die half open staan

Gebruik een luchtontvochtiger

Als het te warm is om de ramen te openen, overweeg dan de aanschaf van een luchtontvochtiger. De beste luchtontvochtiger verwijdert overtollig uit de lucht en verzamelt dit in een waterreservoir dat je kunt legen als het vol is.

Een luchtontvochtiger alleen is in staat je huis op een vochtige dag in de zomer koeler te laten aanvoelen, omdat het drogere lucht maakt die de natuurlijke transpiratie van je lichaam effectiever laat werken.

Voor het beste resultaat plaats je de ontvochtiger in de buurt van het luchtinlaatrooster van de aircooler. Dit zorgt ervoor dat de droogst mogelijke lucht over de koelpads stroomt voor een uitstekende verdamping.

Experimenteer met de locatie

Kleinere, draagbare aircoolers zijn ontworpen om slechts één ruimte tegelijk te koelen, niet je hele huis. Controleer voor hoeveel vierkante meter de aircooler wordt aanbevolen, en zorg ervoor dat je hem in een kamer van die grootte gebruikt voor maximale efficiëntie.

Je kunt de aircooler ook zo plaatsen dat de ventilator de koele lucht rechtstreeks naar je eettafel of sofa blaast. De aircooler koelt de lucht die rechtstreeks op jou is gericht, waardoor je geniet van het briesje van de ventilator om je huid te koelen.

De 5 beste aircoolers onder elkaar

1. Tristar VE-5887 Mistventilator – Diameter 40 cm – Ionisator – Timerfunctie

1. Tristar VE-5887 Mistventilator – Diameter 40 cm – Ionisator – Timerfunctie
Merk: Tristar
Type ventilator: Vloerventilator
Vermogen: 95 Watt
Geluidsniveau: 65 dB
Gewicht: 0 kg
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 3
Automatisch uitschakelen: Ja
Type reiniging: Ionisator

2. Livington ChillTower

2. Livington ChillTower
Merk: Livington
Type ventilator: Torenventilator
Vermogen: 55 Watt
Geluidsniveau: 30 dB
Gewicht: 4 kg
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie
Aantal snelheden: 3
Automatisch uitschakelen: Nee
Type reiniging: Waterfilter

3. LW Mini Aircooler Chrome® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022

3. LW Mini Aircooler Chrome® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022
Merk: LW Electronics
Type ventilator: USB Ventilator
Vermogen: 9 Watt
Geluidsniveau: 5 dB
Gewicht: 0,8 kg
Inhoud waterreservoir: 0,2 liter inhoud
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie
Automatisch uitschakelen: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²

4. LW Mini Aircooler Groen® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022

4. LW Mini Aircooler Groen® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022
Merk: LW Electronics
Type ventilator: USB Ventilator
Vermogen: 9 Watt
Geluidsniveau: 5 dB
Gewicht: 0,8 kg
Inhoud waterreservoir: 0,2 liter inhoud
Draait automatisch: Ja
Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie
Automatisch uitschakelen: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 20 m²

5. Profile 545142040 mistventilator

5. Profile 545142040 mistventilator
Merk: Profile
Type ventilator: Vloerventilator
Gewicht: 8,2 kg
Aantal snelheden: 3

Veelgestelde vragen over aircoolers

💨 Wat is het verschil tussen een aircooler en ventilator?

In tegenstelling tot een ventilator, verspreidt een aircooler koele lucht in plaats van warme lucht te laten circuleren, wat een merkbaarder effect op de temperatuur heeft. Deze koelere lucht is voelbaar in de hele kamer.

🌡️ Met hoeveel graden kan een aircooler de temperatuur verlagen?

De verdampingskoelingsprestatie is variabel door veranderingen in buitentemperatuur en vochtigheidsgraad. De meeste aircoolers verlagen de temperatuur van de lucht in de ruimte met 3 à 4 °C.

🧽 Hoe maak ik mijn aircooler schoon?

Aircoolers zijn veel minder complex dan airconditioners, dus hebben ze veel minder onderhoud nodig. Het enige wat je moet doen, is het water in de tank dagelijks verversen. Zo voorkom je dat er nare geurtjes ontstaan.

Reinig zo nu en dan de koelpad in de aircooler. Als je hem vaak gebruikt, is deze meestal nat, waardoor het een beetje muf kan gaan ruiken. Bij de meeste aircoolers kun je de koelpad er eenvoudig uithalen om het schoon te maken. Was het voorzichtig met warm water en wat afwasmiddel en laat het goed drogen.

Welke aircooler moet ik kopen?

Dat hangt natuurlijk af van waar je de aircooler wilt plaatsen en welke functies je nodig hebt. Ik heb hieronder een handige tabel voor je met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste aircoolers. Zo kun jij de beste keuze maken.

Type ventilatorVermogenGeluidsniveauDraait automatischKlimaatbeheersingsfunctieAantal snelhedenAutomatisch uitschakelenType reiniging
1Tristar VE-5887 Mistventilator – Diameter 40 cm – Ionisator – TimerfunctieVloerventilator95 Watt65 dBJaVerkoelingsfunctie3JaIonisator
2Livington ChillTowerTorenventilator55 Watt30 dBJaBevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie3NeeWaterfilter
3LW Mini Aircooler Chrome® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022USB Ventilator9 Watt5 dBJaBevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie3NeeWaterfilter
4LW Mini Aircooler Groen® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022USB Ventilator9 Watt5 dBJaBevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie3NeeWaterfilter
5Profile 545142040 mistventilatorVloerventilator9 Watt5 dBJaBevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie3NeeWaterfilter

Tristar VE-5887 Mistventilator – Diameter 40 cm – Ionisator – Timerfunctie

Type ventilator: Vloerventilator

Vermogen: 95 Watt

Geluidsniveau: 65 dB

Draait automatisch: Ja

Klimaatbeheersingsfunctie: Verkoelingsfunctie

Aantal snelheden: 3

Automatisch uitschakelen: Ja

Type reiniging: Ionisator

Livington ChillTower

Type ventilator: Torenventilator

Vermogen: 55 Watt

Geluidsniveau: 30 dB

Draait automatisch: Ja

Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie

Aantal snelheden: 3

Automatisch uitschakelen: Nee

Type reiniging: Waterfilter

LW Mini Aircooler Chrome® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022

Type ventilator: USB Ventilator

Vermogen: 9 Watt

Geluidsniveau: 5 dB

Draait automatisch: Ja

Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie

Aantal snelheden: 3

Automatisch uitschakelen: Nee

Type reiniging: Waterfilter

LW Mini Aircooler Groen® – Aircooler – Draadloos – Accu – Geluidstil – Model 2022

Type ventilator: USB Ventilator

Vermogen: 9 Watt

Geluidsniveau: 5 dB

Draait automatisch: Ja

Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie

Aantal snelheden: 3

Automatisch uitschakelen: Nee

Type reiniging: Waterfilter

Profile 545142040 mistventilator

Type ventilator: Vloerventilator

Vermogen: 9 Watt

Geluidsniveau: 5 dB

Draait automatisch: Ja

Klimaatbeheersingsfunctie: Bevochtigingsfunctie | Verkoelingsfunctie | Luchtreinigingsfunctie

Aantal snelheden: 3

Automatisch uitschakelen: Nee

Type reiniging: Waterfilter

Conclusie

Aircoolers zijn een ideale aanvulling voor elk huis. Ze zitten tussen een ventilator en airconditioner in en zijn gezond, makkelijk te verplaatsen en bieden net genoeg luchtvochtigheid om de gezondheidsrisico's van droge lucht tot een minimum te beperken. Lijkt dat je wat, of ga je toch liever voor de diversiteit van de beste mobiele airco?

Hieronder vind je nog eens onze top 5 beste aircoolers momenteel op de markt. Laat ons zeker weten welke jouw favoriet is!

Was dit artikel behulpzaam?