Adem Gezonde Lucht met de Beste Luchtreiniger

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Weg met bacteriën, allergenen, pollen en gassen uit de lucht.

Adem Gezonde Lucht met de Beste Luchtreiniger

De beste manier om de lucht binnenshuis te verbeteren zijn de bronnen van verontreinigende stoffen verwijderen en ventileren met schone buitenlucht. De beste luchtreiniger helpt je de lucht grondig te zuiveren wanneer deze methodes onvoldoende effectief of niet mogelijk zijn.

Luchtreinigers van goede kwaliteit verwijderen verschillende soorten verontreinigende stoffen uit de binnenlucht en houden zo de luchtkwaliteit gezond. 🍀 Deze stoffen kunnen infecties van de luchtwegen en neurologische problemen veroorzaken, of de symptomen bij astmapatiënten verergeren.

Rolfstone Air Balance

Rolfstone Air Balance
Type reiniging: Hepa-filter | Koolstoffilter
CADR-waarde: 160 m³h
Vermogen: 32 Watt
Afmetingen product: 21,5 x 21,5 x 36,5 cm
Product gewicht: 3500 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 25 m²
Maximale geluidsproductie: 52 dB
Minimale geluidsproductie: 28 dB
Timer: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Philips AC0820/10

Philips AC0820/10
Type reiniging: Nano-filter | Hepa-filter
CADR-waarde: 190 m³h
Vermogen: 22 Watt
Afmetingen product: 25 x 25 x 36,7 cm
Product gewicht: 2400 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 49 m²
Maximale geluidsproductie: 61 dB
Minimale geluidsproductie: 35 dB
Timer: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

WINIX Luchtreiniger ZERO Compact

WINIX Luchtreiniger ZERO Compact
Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator
CADR-waarde: 250 m³h
Vermogen: 29 Watt
Afmetingen product: 24 x 24 x 37 cm
Product gewicht: 3100 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 50 m²
Maximale geluidsproductie: 53.7 dB
Minimale geluidsproductie: 26.5 dB
Timer: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beste luchtreiniger koopgids: hoe maak je de beste koop?

Luchtreinigers zijn goed in het filteren van stof, rook en pollen uit de lucht. Het gebruik van HEPA-filters resulteert in reducties van 50% of hoger in fijnstof en ongeveer 30% reductie van grove deeltjes, zoals stof.

Welke luchtreiniger de beste is voor jouw ruimte of behoeften, hangt af van een aantal factoren. Deze vind je allemaal hieronder!

Grootte van je kamer

De eerste stap bij het selecteren van de beste luchtreiniger voor jou, is het bepalen van de ruimte die je met het apparaat wilt reinigen. Kleine apparaten zijn niet effectief in grote woonruimtes, terwijl grotere, zware luchtreinigers overkill zijn in een slaapkamer.

Een manier om de meest geschikte te vinden is te kijken naar de aanbevolen ruimte in de productspecificaties. Het juiste formaat luchtreiniger is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het apparaat zo effectief mogelijk in een kamer werkt.

Om de juiste maat luchtreiniger te kiezen, bereken je best de oppervlakte van de kamer die je wilt zuiveren. Het ergste wat je kunt doen is een luchtreiniger kopen die niet genoeg vermogen heeft om de lucht om je heen te zuiveren.

Luchtreiniger in een babykamer

CADR-waarde

CADR staat voor Clear Air Delivery Rate. Dit is een zeer belangrijke maatstaf om te bekijken wanneer je een luchtreiniger koopt. CADR meet de doeltreffendheid van de luchtreiniger op basis van het volume schone lucht dat per minuut wordt geproduceerd.

De CADR-waarde geeft aan hoe goed stof, pollen en rook, de drie meest voorkomende verontreinigende stoffen in de binnenlucht, worden verwijderd uit de lucht die je inademt. Bedrijven die deze meetwaarden in hun specificatiebladen opnemen, produceren meestal luchtreinigers die beter zijn dan gemiddeld.

Na de test worden de resultaten omgerekend naar kubieke meter per uur (m³/h). Hoe hoger de CADR-testcijfers, hoe beter het apparaat in staat is de binnenlucht te reinigen.

CADR van 388

Als een luchtreiniger bijvoorbeeld een CADR van 388 heeft voor tabaksrookdeeltjes, zal hij het niveau van rookdeeltjes verminderen tot dezelfde concentratie als zou worden bereikt door 380 kubieke meter 100% schone lucht per minuut toe te voegen.

Houd er rekening mee dat de CADR-beoordeling van een luchtreiniger het beste scenario weergeeft. Deze cijfers worden bepaald in gecontroleerde testomgevingen. Variabelen in je huis, zoals tocht of vochtigheid, kunnen voorkomen dat de luchtreiniger zijn optimale beoordeling haalt. Is je huis erg vochtig, investeer dan in een luchtontvochtiger.

Soorten luchtreinigers

Sommige luchtreinigers zijn beter in het uitfilteren van bepaalde soorten verontreinigende stoffen dan andere. Als je je bijvoorbeeld vooral zorgen maakt over sigarettenrook, heb je misschien een ander apparaat nodig dan iemand met een heleboel huisdieren in huis.

Hond ligt naast luchtreiniger op de grond

De meeste luchtreinigers voor thuisgebruik maken gebruik van mechanische filtratie, wat betekent dat hun filters de verontreinigende stoffen die er doorheen gaan fysiek opvangen.

De luchtreiniger heeft ten minste twee van dergelijke filters: een voorfilter, die grote deeltjes zoals haren van huisdieren opvangt, en het hoofdfilter, dat kleinere verontreinigende stoffen opvangt.

Er is niet veel verschil tussen voorfilters. Een paar zijn wasbaar of schoon te maken met een stofzuiger, terwijl andere elke paar maanden vervangen moeten worden. Wat echt belangrijk is, is de hoofdfilter van de luchtreiniger. Kies voor een luchtreiniger die HEPA-filters of True HEPA-filters gebruikt.

Mechanische filters

Luchtreinigers met geplooide filters gebruiken ventilatoren om lucht door een dicht web van fijne vezels te persen die deeltjes opvangen. Filters met zeer fijne webben zijn HEPA-filters.

Het belangrijkste verschil tussen een HEPA-filter en een True HEPA-filter is de filtratie efficiëntie. In het algemeen hebben HEPA-filters een efficiëntie van 99% bij het opvangen van deeltjes tot 2 micron. Een True HEPA-filter is beter met een efficiëntie van 99,97% voor deeltjes tot 0,3 micron.

HEPA-filters verwijderen ook grotere deeltjes uit de lucht, waaronder stof, pollen en sommige schimmelsporen, terwijl ze in de lucht zweven. Deze mechanische filters helpen echter niet tegen gassen of geuren. Vervang de filter om de zes tot twaalf maanden om het gewenste resultaat te behouden.

Bij de specificaties van een HEPA-filter ga je een cijfer tegenkomen. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer stofdeeltjes de HEPA-filter uit de lucht haalt. Zo haalt een HEPA10-filter in ieder geval > 85% van de aanwezige stofdelen vast, terwijl een HEPA17-filter > 99.999995% vasthoudt.

Actieve koolstoffilters

In plaats van deeltjes te vangen zoals mechanische filters dat doen, gebruiken absorptiefilters actieve kool die sommige geurveroorzakende moleculen uit de lucht adsorberen. Ze pakken ook sommige gassen aan, maar ze zijn niet bijzonder effectief tegen formaldehyde of stikstofoxiden.

Omdat ze geen deeltjes bestrijden, hebben veel luchtreinigers zowel een actieve koolstoffilter als een mechanische filter om deeltjes op te vangen. Actieve kool raakt echter sneller verzadigd dan een mechanische filter en moet je vaker vervangen, zo om de drie maanden.

Luchtreiniger naast de eettafel

Ultraviolet (uv) licht en ionisatoren

Sommige luchtreinigers maken gebruik van filtratieprocessen die berusten op ultraviolet (uv) licht of ionisatoren.

Uv-luchtreinigers gebruiken ultraviolet licht om in de lucht zwevende ziekteverwekkers en micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en virussen te inactiveren. Ze hebben hetzelfde einddoel als alle andere luchtreinigers: het verminderen van de luchtverontreiniging binnenshuis.

Als een op de markt gebrachte uv-luchtreiniger ozon produceert, kan dat een gezondheidsrisico opleveren. Let er dus op dat de technologie ozonvrij is!

De meeste ionische luchtreinigers zijn volkomen veilig en niet slecht voor je gezondheid. Ionisatoren of negatieve ionengeneratoren creëren een statische lading rond de verontreinigende deeltjes in de lucht die in de kamer rondzweven.

Eenmaal geladen met statische lading, blijven deze deeltjes (stof, allergenen, huidschilfers van huisdieren, enzovoorts) plakken op het dichtstbijzijnde oppervlak dat ze tegenkomen.

Geluid

Beoordeel een luchtreiniger niet alleen op zijn prestaties, maar ook op hoe stil ze zijn. Deze apparaten moeten altijd werken, dus idealiter zij ze zo stil mogelijk.

De meeste luchtzuiveraars hebben interne ventilatoren die de lucht door een reeks filters trekken. Sommige van deze ventilatoren zijn praktisch geruisloos, vooral op lage standen. Andere maken een zoemend geluid als je ze hoger zet. Het geluid is te vergelijken met dat van een goede torenventilator.

Luchtreiniger in een slaapkamer in beeld

Als je de luchtreiniger bijvoorbeeld in een slaapkamer of babykamer gebruikt, kun je het beste een apparaat kiezen dat relatief stil is, zelfs op hogere snelheden.

Je vindt de geluidsniveaus, gemeten in decibel, in de specificaties van het apparaat.

Er bestaan luchtreinigers met een geluidsniveau van slechts 17 dB. Andere kunnen geluidsniveaus bereiken van meer dan 60 dB. Ter referentie, een geluidsniveau rond de 50 decibel is ongeveer gelijk aan dat van een koelkast.

Gewicht

Sommige luchtreinigers zijn lichter en mobieler dan andere. De kleinste luchtreinigers staan op een bureau of plank en verplaats je gemakkelijk van kamer naar kamer.

De grotere en zwaardere luchtreinigers blijven het beste op hun plaats staan, hoewel sommige zijn uitgerust met wieltjes om ze mee te nemen. Als je de luchtreiniger overdag in je kantoor thuis, 's avonds in de woonkamer en 's nachts in je slaapkamer wilt gebruiken, zoek dan naar een kleiner apparaat of een apparaat met wieltjes eronder.

Luchtreiniger in de slaapkamer

De grootte van een luchtreiniger staat in verhouding met de grootte van de kamer die hij effectief reinigt, dus de beste optie voor een kinderkamer is niet de juiste keuze zijn voor een gezinskamer die drie of vier keer groter is.

Energie-efficiëntie

Luchtreinigers zijn het meest effectief als ze bijna constant werken, dus je moet ook rekening houden met elektriciteitskosten. Sommige van de luchtreinigers die we aanbevelen zijn Energy Star-gecertificeerd, maar elk apparaat verbruikt verschillende hoeveelheden stroom, afhankelijk van de ventilatorsnelheid die je gebruikt.

Kleine luchtreinigers verbruiken over het algemeen minder energie dan grotere, maar ze reinigen veel kleinere ruimten. Luchtreinigers die geschikt zijn voor grote ruimten en een hogere ventilatorsnelheid hebben, verbruiken meestal meer energie.

Een paar luchtreinigers op de markt hebben eco-modi die de apparaten uitschakelen of op stand-by zetten wanneer hun sensoren niet langer verontreinigende stoffen in de lucht detecteren. Je kunt het geschatte energieverbruik van de luchtreiniger meestal vinden in de productspecificaties.

Standen op een luchtreiniger

Er zijn modellen die zo weinig als 1,5 watt op de laagste stand verbruiken, maar er zijn ook reinigers die meer dan 200 watt op de hoogste stand verbruiken.

Deze laatste heeft natuurlijk een merkbare impact op je elektriciteitsrekening.

Extra functies

Sommige luchtreinigers worden geleverd met extra functies, zoals:

  • Indicatielampje voor filtervervanging
  • Opties voor dimmen en uitschakelen van het scherm
  • Programmeerbare timer
  • Afstandsbediening
  • Slimme functies (digitale assistent en/of app-integratie)

Deze extra's voegen misschien een beetje gemak toe aan een luchtreiniger, maar ze verhogen natuurlijk ook het prijskaartje. Met deze extra functies kun je bijvoorbeeld een kalenderherinnering instellen om de luchtfilter te vervangen op basis van het onderhoudsschema van de luchtreiniger.

Wil je dat de lucht niet enkel gereinigd wordt, maar ook wat afgekoeld? Ga dan voor de beste aircooler of de beste mobiele airco!

Man bedient de luchtreiniger met zijn smartphone

De 5 beste luchtreinigers onder elkaar

1. Rolfstone Air Balance

1. Rolfstone Air Balance
Type reiniging: Hepa-filter | Koolstoffilter
CADR-waarde: 160 m³h
Vermogen: 32 Watt
Afmetingen product: 21,5 x 21,5 x 36,5 cm
Product gewicht: 3500 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 25 m²
Maximale geluidsproductie: 52 dB
Minimale geluidsproductie: 28 dB
Timer: Ja

2. Philips AC0820/10

2. Philips AC0820/10
Type reiniging: Nano-filter | Hepa-filter
CADR-waarde: 190 m³h
Vermogen: 22 Watt
Afmetingen product: 25 x 25 x 36,7 cm
Product gewicht: 2400 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 49 m²
Maximale geluidsproductie: 61 dB
Minimale geluidsproductie: 35 dB
Timer: Ja

3. WINIX Luchtreiniger ZERO Compact

3. WINIX Luchtreiniger ZERO Compact
Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator
CADR-waarde: 250 m³h
Vermogen: 29 Watt
Afmetingen product: 24 x 24 x 37 cm
Product gewicht: 3100 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 50 m²
Maximale geluidsproductie: 53.7 dB
Minimale geluidsproductie: 26.5 dB
Timer: Ja

4. WINIX Luchtreiniger A332

4. WINIX Luchtreiniger A332
Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator | Koolstoffilter
CADR-waarde: 228 m³h
Vermogen: 29 Watt
Afmetingen product: 24 x 24 x 37 cm
Product gewicht: 3100 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 45 m²
Maximale geluidsproductie: 53.7 dB
Minimale geluidsproductie: 26.5 dB
Timer: Nee

5. Luchtreiniger

5. Luchtreiniger
Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator | Koolstoffilter | UV-lichtbehandeling
CADR-waarde: 140 m³h
Vermogen: 5 Watt
Afmetingen product: 13 x 13 x 19 cm
Product gewicht: 660 gram
Bediening via mobiele app: Nee
Geschikt voor ruimte tot: 26 m²
Maximale geluidsproductie: 32 dB
Minimale geluidsproductie: 20 dB
Timer: Ja

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Werkt een luchtreiniger tegen allergieën?

Als je last hebt van allergie- of astmasymptomen in huis, kan een luchtzuiveringsinstallatie helpen je symptomen te verminderen door de lucht te zuiveren. Bepaal de grootte van je kamer en je specifieke filtratiebehoeften voordat je een luchtreiniger aanschaft.

Wat is een HEPA-filter?

HEPA staat voor high-efficiency particulate air. Een HEPA-filter is een soort mechanisch luchtfilter die de lucht door een fijn gaas duwt dat schadelijke deeltjes zoals pollen, huidschilfers van huisdieren, stofmijt en tabaksrook opvangt. Je vindt HEPA-filters in de meeste luchtreinigers.

Hoelang moet je een luchtreiniger aanzetten?

Laat de luchtreiniger 24/7 aanstaan en houd deuren en ramen gesloten als hij in gebruik is. Men raadt aan het apparaat op de hoogste stand te laten draaien als je niet in de kamer bent en het op een lage stand als je in de buurt bent.

Koop indien gewenst een luchtreiniger die gecertificeerd is voor een groter gebied, zodat hij effectief werkt op een lagere stand.

Waar moet ik de luchtreiniger plaatsen?

Als je maar één toestel hebt, plaats het dan in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt. Luchtreinigers kunnen zwaar en onhandig zijn om te verplaatsen, dus als je een luchtreiniger in meerdere kamers wilt gebruiken, koop je idealiter een licht en verplaatsbaar model.

Luchtreiniger in de woonkamer

Zorg ervoor dat je de luchtreiniger op een plaats zet waar niets de luchtstroom belemmert, bijvoorbeeld uit de buurt van gordijnen.

Welke luchtreiniger moet ik kopen?

Dat hangt af van de ruimte waarin je de luchtreiniger wilt plaatsen en hoe groot deze ruimte is. Ik heb hieronder een handige tabel voor je met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste luchtreinigers. Zo kun jij de beste keus maken.

Type reinigingCADR-waardeVermogenAfmetingen productProduct gewichtBediening via mobiele appGeschikt voor ruimte totMaximale geluidsproductieMinimale geluidsproductieTimer
1Rolfstone Air BalanceHepa-filter | Koolstoffilter160 m³h32 Watt21,5 x 21,5 x 36,5 cm3500 gramNee25 m²52 dB28 dBJa
2Philips AC0820/10Nano-filter | Hepa-filter190 m³h22 Watt25 x 25 x 36,7 cm2400 gramNee49 m²61 dB35 dBJa
3WINIX Luchtreiniger ZERO CompactHepa-filter | Ionisator250 m³h29 Watt24 x 24 x 37 cm3100 gramNee50 m²53.7 dB26.5 dBJa
4WINIX Luchtreiniger A332Hepa-filter | Ionisator | Koolstoffilter228 m³h29 Watt24 x 24 x 37 cm3100 gramNee45 m²53.7 dB26.5 dBNee
5LuchtreinigerHepa-filter | Ionisator | Koolstoffilter | UV-lichtbehandeling140 m³h5 Watt13 x 13 x 19 cm660 gramNee26 m²32 dB20 dBJa

Rolfstone Air Balance

Type reiniging: Hepa-filter | Koolstoffilter

CADR-waarde: 160 m³h

Vermogen: 32 Watt

Afmetingen product: 21,5 x 21,5 x 36,5 cm

Product gewicht: 3500 gram

Bediening via mobiele app: Nee

Geschikt voor ruimte tot: 25 m²

Maximale geluidsproductie: 52 dB

Minimale geluidsproductie: 28 dB

Timer: Ja

Philips AC0820/10

Type reiniging: Nano-filter | Hepa-filter

CADR-waarde: 190 m³h

Vermogen: 22 Watt

Afmetingen product: 25 x 25 x 36,7 cm

Product gewicht: 2400 gram

Bediening via mobiele app: Nee

Geschikt voor ruimte tot: 49 m²

Maximale geluidsproductie: 61 dB

Minimale geluidsproductie: 35 dB

Timer: Ja

WINIX Luchtreiniger ZERO Compact

Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator

CADR-waarde: 250 m³h

Vermogen: 29 Watt

Afmetingen product: 24 x 24 x 37 cm

Product gewicht: 3100 gram

Bediening via mobiele app: Nee

Geschikt voor ruimte tot: 50 m²

Maximale geluidsproductie: 53.7 dB

Minimale geluidsproductie: 26.5 dB

Timer: Ja

WINIX Luchtreiniger A332

Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator | Koolstoffilter

CADR-waarde: 228 m³h

Vermogen: 29 Watt

Afmetingen product: 24 x 24 x 37 cm

Product gewicht: 3100 gram

Bediening via mobiele app: Nee

Geschikt voor ruimte tot: 45 m²

Maximale geluidsproductie: 53.7 dB

Minimale geluidsproductie: 26.5 dB

Timer: Nee

Luchtreiniger

Type reiniging: Hepa-filter | Ionisator | Koolstoffilter | UV-lichtbehandeling

CADR-waarde: 140 m³h

Vermogen: 5 Watt

Afmetingen product: 13 x 13 x 19 cm

Product gewicht: 660 gram

Bediening via mobiele app: Nee

Geschikt voor ruimte tot: 26 m²

Maximale geluidsproductie: 32 dB

Minimale geluidsproductie: 20 dB

Timer: Ja

Conclusie

Wanneer je op zoek bent naar een luchtreiniger, kijk dan altijd naar de CADR-classificaties en filtertypes om een idee te krijgen van hoe effectief de luchtreiniger is voor je specifieke behoeften.

Evalueer de secundaire kenmerken, zoals geluidsniveau en draagbaarheid, zodra je een luchtreiniger hebt gevonden die de beste filtratie biedt voor jouw ruimte. Hieronder vind je nog eens de beste luchtreinigers op een rij. 😉

Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?