Adem Gezonde Lucht met de Beste Luchtreiniger

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Adem in, adem uit

Adem Gezonde Lucht met de Beste Luchtreiniger

Wil je de luchtkwaliteit in je huis verbeteren voor een gezonder leven? In dit artikel laat ik zien hoe je de beste luchtreiniger kiest. Ik leg uit welke soorten er zijn en waar je op moet letten. Lees verder en ontdek hoe je zorgt voor een gezondere lucht in huis. 💨🏠

Wat zijn de beste luchtreinigers van 2024?

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste luchtreiniger van [2023]

1. Beste luchtreiniger: Coway Airmega AP-1512HH Mighty

1. Beste luchtreiniger: Coway Airmega AP-1512HH Mighty

Belangrijke specificaties:

De Coway Airmega AP-1512HH Mighty luchtreiniger heeft hoge lof gekregen voor zijn effectiviteit, efficiëntie en betaalbaarheid, waardoor het een topkandidaat is in zijn categorie. Met een viertrapsfiltratiesysteem dat is ontworpen voor kamers tot 361 vierkante voet, is het bijzonder aanbevolen voor astma- en allergielijders, huisdiereigenaren en degenen die worden blootgesteld aan tweedehands rook. De CADR (Clean Air Delivery Rate) van 234 voor rook, 248 voor stof en 232 voor pollen, in combinatie met een levensverwachting van 6 maanden voor het deodorisatiefilter en 1 jaar voor het True HEPA-filter, benadrukt zijn uitzonderlijke prestaties bij het verminderen van zwevende deeltjes, huidschilfers van huisdieren en geuren. Zoals Wirecutter het stelt: "De Coway Airmega AP-1512HH Mighty luchtreiniger is een favoriete keuze, en het is ook beschikbaar in een ander model, de Coway Airmega 200M, die vergelijkbare geweldige prestaties biedt met een andere uitstraling."

Het compacte ontwerp van de luchtreiniger, dat doet denken aan een oude iPod Shuffle, en de beschikbaarheid in witte en zwarte kleuropties maken het een visueel aantrekkelijke toevoeging aan elke ruimte. De gebruikersvriendelijke functies, waaronder een luchtkwaliteitsindicator, meerdere ventilatorsnelheidsopties en een automatische modus voor het aanpassen van de ventilatorsnelheid op basis van de luchtkwaliteit, verbeteren het gebruiksgemak. Echter, zoals opgemerkt door Tom's Guide, is het relatief zwaar met 15 pond, en vervangingsfilters zijn geprijsd op $57, wat een overweging kan zijn voor prijsbewuste consumenten.

In de wereld van luchtreinigers valt de Coway Airmega AP-1512HH Mighty op door zijn balans tussen prestaties en kostenefficiëntie. Zijn evolutie van eerdere modellen heeft een apparaat voortgebracht dat niet alleen effectief de binnenluchtvervuiling beheerst en de luchtkwaliteit verbetert in oudere gebouwen, maar ook aanpasbare luchtstroomregeling biedt in vijf stadia. De luchtreiniger werkt op een geluidsniveau van 24 tot 53 dB(A), waarbij een harmonieuze balans wordt gevonden tussen prestaties en stille werking. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor verschillende binnenomgevingen en situaties.

In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de Coway Airmega AP-1512HH Mighty uit als een luchtreiniger in het middensegment die zijn beloften nakomt. Hoewel het misschien niet de laagste prijs heeft, maken zijn effectiviteit, efficiënt filtratiesysteem en ruimtedekking het tot een overtuigende optie voor degenen die streven naar een balans tussen prestaties en betaalbaarheid. Echter, voor degenen die strikt op zoek zijn naar de meest budgetvriendelijke optie, kunnen andere modellen een streepje voor hebben. Desalniettemin maken de algehele prestaties en betaalbaarheid van de Coway Airmega AP-1512HH Mighty het tot een topkandidaat op de markt voor luchtreinigers.

Tot slot staat de Coway Airmega AP-1512HH Mighty luchtreiniger als aanbeveling voor individuen die op zoek zijn naar een krachtige, efficiënte en relatief betaalbare luchtreiniger. Zijn uitzonderlijke prestaties bij het verminderen van zwevende deeltjes, in combinatie met gebruikersvriendelijke functies, maken het tot een waardevolle toevoeging aan woningen, met name voor degenen met specifieke behoeften op het gebied van luchtkwaliteit. Hoewel het gewicht en de kosten voor het vervangen van filters factoren zijn om rekening mee te houden, maken zijn algehele prestaties en kostenefficiëntie het tot een solide keuze.

Voordelen Coway Airmega AP-1512HH Mighty
 • Effectief in het verminderen van zwevende deeltjes, huisdierenhaar en geuren
 • Gebruiksvriendelijke functies, waaronder een luchtkwaliteitsindicator en meerdere ventilatorsnelheidsopties
 • Compact ontwerp en visueel aantrekkelijk in witte en zwarte kleuropties
Nadelen Coway Airmega AP-1512HH Mighty
 • Relatief zwaar, weegt 15 pond
 • Vervangingsfilters hebben een prijskaartje van $57, wat een overweging kan zijn voor prijsbewuste consumenten
 • Mogelijk niet de meest budgetvriendelijke optie in vergelijking met andere modellen

2. Winix 5500-2

2. Winix 5500-2

Belangrijke specificaties:

Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter
CADR-waarde: 228 m³/h
Vermogen: 29 W
Bediening via mobiele app: Nee
Maximale geluidsproductie: 53.7 dB
Minimale geluidsproductie: 26.5 dB
Geschikt voor ruimte tot: 45 m²
Product gewicht: 3.10 kg
Timer: Nee

De Winix 5500-2 is een luchtreiniger in het middensegment die krachtige prestaties en geavanceerde functies biedt tegen een aantrekkelijke prijs, waardoor het een sterke concurrent is op de markt. Met een prijs van $249, maar vaak verkrijgbaar voor $180, biedt het een overtuigende waardepropositie. Het zwarte plastic ontwerp, hoewel functioneel, past naadloos in elk interieur, hoewel het gewicht van 15 pond wellicht enkele zorgen kan oproepen. Het beschikt over een uitgebreid drietraps filtratiesysteem, inclusief een True HEPA-filter en PlasmaWave-technologie, die beweert bacteriën en virussen te neutraliseren zonder schadelijke ozon te produceren. Volgens Consumer Analysis reinigt het efficiënt de lucht in een kamer van 150 vierkante voet, waarbij de concentratie van deeltjes van 10.000 naar 1.000 deeltjes per kubieke voet wordt verminderd in slechts 9 minuten, wat zijn krachtige luchtverwerkingsprestaties aantoont.

De geavanceerde functies van de luchtreiniger, zoals real-time luchtkwaliteitsmonitoring, automatische modus, nachtmodus, vier ventilatorsnelheden en een timer, vervullen diverse gebruikersbehoeften. Bovendien draagt de meegeleverde afstandsbediening en eenvoudige installatie bij aan zijn gebruiksvriendelijke karakter. Zoals Air Purifier First opmerkt, is het bedieningspaneel met LED-indicatoren en knoppen voor verschillende functies intuïtief en handig. Ondertussen biedt de 2-jarige garantie gebruikers een gevoel van betrouwbaarheid en zekerheid. Het is echter vermeldenswaardig dat de beperkte garantiedekking, zoals benadrukt door Consumer Analysis, en het onvermogen om bepaalde lampen uit te schakelen, een nadeel kunnen zijn voor bepaalde gebruikers.

De Winix 5500-2 onderscheidt zich door zijn efficiënte luchtverwerkingsprestaties, energiezuinigheid en lage geluidsproductie, zoals benadrukt door Consumer Analysis. Zijn vermogen om de concentratie van deeltjes aanzienlijk te verminderen in korte tijd is een belangrijk verkoopargument. De veelzijdigheid van de luchtreiniger blijkt uit zijn geschiktheid voor middelgrote tot grote kamers tot 360 vierkante voet, waardoor het een praktische keuze is voor verschillende leefruimtes.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Winix 5500-2 op door zijn uitgebreide filtratiesysteem, geavanceerde functies en concurrerende prijsstelling. Hoewel sommige gebruikers de beperkte garantiedekking en het onvermogen om bepaalde lampen uit te schakelen als nadelen kunnen ervaren, wordt zijn algehele prestatie en waarde sterk aanbevolen. In het middensegment van luchtreinigers concurreert de Winix 5500-2 gunstig en biedt het een overtuigende combinatie van functies, prestaties en betaalbaarheid.

Kortom, de Winix 5500-2 is een overtuigende optie voor iedereen die op zoek is naar een krachtige luchtreiniger met geavanceerde functies tegen een betaalbare prijs. Zijn krachtige prestaties, uitgebreide filtratiesysteem en gebruiksvriendelijk ontwerp maken het tot een sterke concurrent op de markt. Hoewel het enkele beperkingen kan hebben, maken zijn algehele waarde en efficiëntie het tot een opmerkelijke keuze voor degenen die schone lucht in hun leefruimtes prioriteren.

Voordelen Winix 5500-2
 • Krachtige prestaties en geavanceerde functies
Nadelen Winix 5500-2
 • Beperkte garantiedekking
 • Onvermogen om sommige lichten uit te schakelen
 • Gewicht van 15 pond

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max

Belangrijke specificaties:

Type reiniging: Ionisator
CADR-waarde: 590 m³/h
Vermogen: 61 W
Bediening via mobiele app: Nee
Maximale geluidsproductie: 56 dB
Minimale geluidsproductie: 31 dB
Geschikt voor ruimte tot: 50 m²
Product gewicht: 7 kg
Timer: Nee

Als ik op zoek ben naar efficiënte luchtzuivering met smart home integratie, is de Blueair Blue Pure 311i+ Max luchtreiniger een uitstekende keuze. Deze luchtreiniger wordt geprezen om zijn uitstekende filtratie van deeltjes, stille werking en strakke ontwerp, waardoor het perfect is voor slaapkamers en open ruimtes. Volgens een review van homeinspectioninsider.com verwijdert de luchtreiniger effectief zwevende deeltjes en biedt het handige app-bediening en connectiviteit. De HEPASilent filter bereikt ware HEPA-niveaus van deeltjesverwijdering zonder de luchtstroom in gevaar te brengen, wat resulteert in een stillere werking.

De prestaties van het apparaat in het omgaan met rookdeeltjes en veelvoorkomende allergenen zijn bijzonder geprezen, waardoor het een zeer aanbevolen optie is, vooral voor gebieden die door rook worden beïnvloed. In een review van reviewed.usatoday.com overtrof het andere modellen in deeltjesfiltratietests, waardoor de effectiviteit bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis werd aangetoond. De Blue Pure 311i+ Max heeft een dekkingsgebied van 387 tot 928 vierkante voet, met afmetingen van 12 x 12 x 19 inch en een gewicht van 7,8 lbs, waardoor het geschikt is voor een scala aan kamergroottes.

Ondanks zijn sterke punten zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden. De grootte en het gewicht van de luchtreiniger kunnen uitdagingen vormen voor sommige gebruikers, en er zijn zorgen over het beheren van het felle blauwe licht en de beperkingen van de WiFi-verbinding, zoals vermeld in de review van homeinspectioninsider.com. Daarnaast kan het achterblijven bij het verwijderen van chemische stoffen en VOS in vergelijking met sommige gerichte filters. Echter, de redelijke prijs, stille werking en indrukwekkende deeltjesfiltratie maken het een overtuigende keuze voor degenen die efficiënte luchtzuivering met smart home integratie prioriteren.

In vergelijking met andere modellen op de markt blinkt de Blueair Blue Pure 311i+ Max uit in het aanpakken van rookdeeltjes en veelvoorkomende allergenen, waardoor het een ideale optie is voor gebieden die door rook worden beïnvloed. De redelijke prijs versterkt verder zijn aantrekkingskracht, zoals opgemerkt in de review van reviewed.usatoday.com. Hoewel het beperkingen kan hebben bij het beheren van het verwijderen van chemische stoffen en VOS en mogelijk niet de meest compacte optie is, maken de prestaties in deeltjesfiltratie en stille werking het een top presteerder bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Samengevat biedt de Blueair Blue Pure 311i+ Max luchtreiniger indrukwekkende deeltjesfiltratie, stille werking en smart home integratie, waardoor het een overtuigende keuze is voor wie efficiënte luchtzuivering zoekt. De prestaties in het omgaan met rookdeeltjes en veelvoorkomende allergenen, in combinatie met de redelijke prijs, versterken zijn positie als een top presteerder in de markt, vooral voor gebruikers die deze eigenschappen prioriteren.

Voordelen Blueair Blue Pure 311i+ Max
 • Uitstekende deeltjesfiltratie
 • Stille werking
 • Slimme integratie met smart home
Nadelen Blueair Blue Pure 311i+ Max
 • Grootte en gewicht kunnen uitdagingen vormen voor sommige gebruikers
 • Heldere blauwe licht en beperkingen in WiFi-bereik
 • Kan achterblijven in chemische en VOC-verwijdering

Hoe kies je de beste luchtreiniger?

Een krachtige luchtreiniger filtert stof, rook en pollen en andere potentieel schadelijke gassen uit de lucht. Sommige modellen kunnen zelfs worden ingezet in de strijd tegen micro-organismen die in de lucht zweven.

Al deze elementen beïnvloeden de negatieve ionen in je lucht op een nadelige manier. Je denkt misschien dat negatieve ionen juist 'negatief' zijn in de zin dat ze de luchtkwaliteit verslechteren, maar het tegenovergestelde is waar: negatieve ionen zijn nodig om het zuurstofgehalte op peil te houden.

Het gebruik van HEPA-filters resulteert in reducties van 50% of hoger in fijnstof en ongeveer 30% reductie van grove deeltjes, zoals stof. Hiermee maak je snel korte metten met die stofjes die de negatieve ionen in de weg zitten!

Wat de beste luchtreiniger is voor jouw ruimte of behoeften, hangt echter af van een aantal factoren. Deze vind je allemaal hieronder!

Grootte van je kamer

De eerste stap bij het selecteren van de beste luchtreiniger voor jou, is het bepalen van de ruimte die je met het apparaat wilt reinigen. Kleine apparaten zijn niet effectief in grote woonruimtes, terwijl grotere, zware luchtreinigers overkill zijn in een slaapkamer.

Een manier om de meest geschikte te vinden is te kijken naar de aanbevolen ruimte in de productspecificaties. Het juiste formaat luchtreiniger is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat het apparaat zo effectief mogelijk in een kamer werkt.

Om de juiste maat luchtreiniger te kiezen, bereken je best de oppervlakte van de kamer die je wilt zuiveren. Het ergste wat je kunt doen is een luchtreiniger kopen die niet genoeg vermogen heeft om de lucht om je heen te zuiveren.

Luchtreiniger in een babykamer

CADR-waarde

CADR staat voor 'clean air delivery rate'. Dit is een zeer belangrijke maatstaf om te bekijken wanneer je een luchtreiniger koopt. CADR meet de doeltreffendheid van de luchtreiniger op basis van het volume schone lucht dat per minuut wordt geproduceerd.

De CADR-waarde geeft aan hoe goed stof, pollen en rook, de drie meest voorkomende verontreinigende stoffen in de binnenlucht, worden verwijderd uit de lucht die je inademt. Bedrijven die deze meetwaarden in hun specificatiebladen opnemen, produceren meestal luchtreinigers die beter zijn dan gemiddeld.

Na de test worden de resultaten omgerekend naar kubieke meter per uur (m³/h). Hoe hoger de CADR-testcijfers, hoe beter het apparaat in staat is de binnenlucht te reinigen.

CADR van 388

Als een luchtreiniger bijvoorbeeld een CADR van 388 heeft voor tabaksrookdeeltjes, vermindert hij het niveau van rookdeeltjes tot dezelfde concentratie als zou worden bereikt door 380 kubieke meter 100% schone lucht per minuut toe te voegen.

Houd er rekening mee dat de CADR-beoordeling van een luchtreiniger het beste scenario weergeeft. Deze cijfers worden bepaald in gecontroleerde testomgevingen. Variabelen in je huis, zoals tocht of vochtigheid, kunnen voorkomen dat de luchtreiniger zijn optimale beoordeling haalt.

Een grotere CADR zorgt altijd voor een snellere luchtreiniging.

Echter, een kleinere CADR kan de lucht even effectief reinigen, al duurt dit langer.

Of dit het geval is, hangt af van hoe snel deeltjes in de lucht komen.

Valpres, op Reddit

Is je huis erg vochtig, investeer dan in een luchtontvochtiger. Heb je juist last van droge lucht in huis, dan is een luchtbevochtiger het overwegen waard. Dit voorkomt onder andere een droge huid en ogen.

Soorten luchtreinigers

Sommige luchtreinigers zijn beter in het uitfilteren van bepaalde soorten verontreinigende stoffen dan andere. Als je je bijvoorbeeld vooral zorgen maakt over sigarettenrook, heb je misschien een ander apparaat nodig dan iemand met een heleboel huisdieren in huis.

Hond ligt naast luchtreiniger op de grond

De meeste luchtreinigers voor thuisgebruik maken gebruik van mechanische filtratie, wat betekent dat hun filters de verontreinigende stoffen die er doorheen gaan fysiek opvangen.

De luchtreiniger beschikt over ten minste twee van dergelijke filters: een voorfilter, die grote deeltjes zoals haren van huisdieren opvangt, en het hoofdfilter, dat kleinere verontreinigende stoffen opvangt.

Er is niet veel verschil tussen voorfilters. Een paar zijn wasbaar of schoon te maken met een stofzuiger, terwijl andere elke paar maanden vervangen moeten worden. Wat echt belangrijk is, is de hoofdfilter van de luchtreiniger. Kies voor een luchtreiniger die HEPA-filters of True HEPA-filters gebruikt.

Mechanische filters

Luchtreinigers met geplooide filters gebruiken ventilatoren om lucht door een dicht web van fijne vezels te persen die deeltjes opvangen. Filters met zeer fijne webben zijn HEPA-filters.

Het belangrijkste verschil tussen een HEPA-filter en een True HEPA-filter is de filtratie-efficiëntie. In het algemeen hebben HEPA-filters een efficiëntie van 99% bij het opvangen van deeltjes tot 2 micron. Een True HEPA-filter is beter met een efficiëntie van 99,97% voor deeltjes tot 0,3 micron.

HEPA-filters verwijderen ook grotere deeltjes uit de lucht, waaronder stof, pollen en sommige schimmelsporen, terwijl ze in de lucht zweven. Deze mechanische filters helpen echter niet tegen gassen of geuren. Vervang de filter om de zes tot twaalf maanden om het gewenste resultaat te behouden.

Bij de specificaties van een HEPA-filter ga je een cijfer tegenkomen. Hoe hoger dit cijfer, hoe meer stofdeeltjes het filter uit de lucht haalt. Zo haalt een HEPA10-filter in ieder geval > 85% van de aanwezige stofdelen vast, terwijl een HEPA17-filter > 99.999995% vasthoudt.

Actieve koolstoffilters

In plaats van deeltjes te vangen zoals mechanische filters dat doen, gebruiken absorptiefilters actieve kool die sommige geurveroorzakende moleculen uit de lucht adsorberen. Ze pakken ook sommige gassen aan, maar ze zijn niet bijzonder effectief tegen formaldehyde of stikstofoxiden.

Omdat ze geen deeltjes bestrijden, hebben veel luchtreinigers zowel een actieve koolstoffilter als een mechanische filter om deeltjes op te vangen. Actieve kool raakt echter sneller verzadigd dan een mechanische filter en moet je vaker vervangen, zo om de drie maanden.

Luchtreiniger naast de eettafel

Ultraviolet (uv) licht en ionisatoren

Sommige luchtreinigers maken gebruik van filtratieprocessen die berusten op ultraviolet (uv) licht of ionisatoren.

Uv-luchtreinigers gebruiken ultraviolet licht om in de lucht zwevende ziekteverwekkers en micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en virussen te inactiveren. Ze hebben hetzelfde einddoel als alle andere luchtreinigers: het verminderen van de luchtverontreiniging binnenshuis.

Als een op de markt gebrachte uv-luchtreiniger ozon produceert, kan dat een gezondheidsrisico opleveren. Let er dus op dat de technologie ozonvrij is!

De meeste ionische luchtreinigers zijn volkomen veilig en niet slecht voor je gezondheid. Ionisatoren of negatieve ionengeneratoren creëren een statische lading rond de verontreinigende deeltjes in de lucht die in de kamer rondzweven.

Eenmaal geladen met statische lading, blijven deze deeltjes (stof, allergenen, huidschilfers van huisdieren, enzovoorts) plakken op het dichtstbijzijnde oppervlak dat ze tegenkomen.

Geluid

Beoordeel een luchtreiniger niet alleen op zijn prestaties, maar ook op hoe stil ze zijn. Deze apparaten moeten altijd werken, dus idealiter zij ze zo stil mogelijk.

De meeste luchtzuiveraars hebben interne ventilatoren die de lucht door een reeks filters trekken. Sommige van deze ventilatoren zijn praktisch geruisloos, vooral op lage standen. Andere maken een zoemend geluid als je ze hoger zet. Het geluid is te vergelijken met dat van een goede torenventilator.

Luchtreiniger in een slaapkamer in beeld

Als je de luchtreiniger bijvoorbeeld in een slaapkamer of babykamer gebruikt, kun je het beste een apparaat kiezen dat relatief stil is, zelfs op hogere snelheden.

Je vindt de geluidsniveaus, gemeten in decibel, in de specificaties van het apparaat.

Er bestaan goede luchtreinigers met een geluidsniveau van slechts 17 dB. Andere kunnen geluidsniveaus bereiken van meer dan 60 dB. Ter referentie, een geluidsniveau rond de 50 decibel is ongeveer gelijk aan dat van een koelkast.

Gewicht

Sommige luchtreinigers zijn lichter en mobieler dan andere. De kleinste luchtreinigers staan op een bureau of plank en verplaats je gemakkelijk van kamer naar kamer.

De grotere en zwaardere luchtreinigers blijven het beste op hun plaats staan, hoewel sommige zijn uitgerust met wieltjes om ze mee te nemen. Als je de luchtreiniger overdag in je kantoor thuis, 's avonds in de woonkamer en 's nachts in je slaapkamer wilt gebruiken, zoek dan naar een kleiner apparaat of een apparaat met wieltjes eronder.

Luchtreiniger in de slaapkamer

De grootte van een luchtreiniger staat in verhouding met de grootte van de kamer die hij effectief reinigt, dus de beste optie voor een kinderkamer is niet de juiste keuze zijn voor een gezinskamer die drie of vier keer groter is.

Energie-efficiëntie

Luchtreinigers zijn het meest effectief als ze bijna constant werken, dus je moet ook rekening houden met elektriciteitskosten. Sommige van de luchtreinigers die we aanbevelen zijn Energy Star-gecertificeerd, maar elk apparaat verbruikt verschillende hoeveelheden stroom, afhankelijk van de ventilatorsnelheid die je gebruikt.

Kleine luchtreinigers verbruiken over het algemeen minder energie dan grotere, maar ze reinigen veel kleinere ruimten. Luchtreinigers die geschikt zijn voor grote ruimten en een hogere ventilatorsnelheid hebben, verbruiken meestal meer energie. Dit is vergelijkbaar met een goede ventilator.

Een paar luchtreinigers op de markt hebben eco-modi die de apparaten uitschakelen of op stand-by zetten wanneer hun sensoren niet langer verontreinigende stoffen in de lucht detecteren. Je kunt het geschatte energieverbruik van de luchtreiniger meestal vinden in de productspecificaties.

Standen op een luchtreiniger

Er zijn modellen die zo weinig als 1,5 watt op de laagste stand verbruiken, maar er zijn ook reinigers die meer dan 200 watt op de hoogste stand verbruiken.

Deze laatste heeft natuurlijk een merkbare impact op je elektriciteitsrekening.

Extra functies

De beste luchtreinigers hebben enkelet extra functies, zoals:

 • Indicatielampje voor filtervervanging
 • Opties voor dimmen en uitschakelen van het scherm
 • Programmeerbare timer
 • Afstandsbediening
 • Slimme functies (digitale assistent en/of app-integratie)

Deze extra's voegen misschien een beetje gemak toe aan een luchtreiniger, maar ze verhogen natuurlijk ook het prijskaartje. Met deze extra functies kun je bijvoorbeeld een kalenderherinnering instellen om de luchtfilter te vervangen op basis van het onderhoudsschema van de luchtreiniger.

Wil je dat de lucht niet enkel gereinigd wordt, maar ook wat afgekoeld? Ga dan voor de beste aircooler of de beste mobiele airco!

Man bedient de luchtreiniger met zijn smartphone

De 5 beste luchtreinigers onder elkaar

1. Beste luchtreiniger: Coway Airmega AP-1512HH Mighty

1. Beste luchtreiniger: Coway Airmega AP-1512HH Mighty

Belangrijke specificaties:

De Coway Airmega AP-1512HH Mighty luchtreiniger heeft hoge lof gekregen voor zijn effectiviteit, efficiëntie en betaalbaarheid, waardoor het een topkandidaat is in zijn categorie. Met een viertrapsfiltratiesysteem dat is ontworpen voor kamers tot 361 vierkante voet, is het bijzonder aanbevolen voor astma- en allergielijders, huisdiereigenaren en degenen die worden blootgesteld aan tweedehands rook. De CADR (Clean Air Delivery Rate) van 234 voor rook, 248 voor stof en 232 voor pollen, in combinatie met een levensverwachting van 6 maanden voor het deodorisatiefilter en 1 jaar voor het True HEPA-filter, benadrukt zijn uitzonderlijke prestaties bij het verminderen van zwevende deeltjes, huidschilfers van huisdieren en geuren. Zoals Wirecutter het stelt: "De Coway Airmega AP-1512HH Mighty luchtreiniger is een favoriete keuze, en het is ook beschikbaar in een ander model, de Coway Airmega 200M, die vergelijkbare geweldige prestaties biedt met een andere uitstraling."

Het compacte ontwerp van de luchtreiniger, dat doet denken aan een oude iPod Shuffle, en de beschikbaarheid in witte en zwarte kleuropties maken het een visueel aantrekkelijke toevoeging aan elke ruimte. De gebruikersvriendelijke functies, waaronder een luchtkwaliteitsindicator, meerdere ventilatorsnelheidsopties en een automatische modus voor het aanpassen van de ventilatorsnelheid op basis van de luchtkwaliteit, verbeteren het gebruiksgemak. Echter, zoals opgemerkt door Tom's Guide, is het relatief zwaar met 15 pond, en vervangingsfilters zijn geprijsd op $57, wat een overweging kan zijn voor prijsbewuste consumenten.

In de wereld van luchtreinigers valt de Coway Airmega AP-1512HH Mighty op door zijn balans tussen prestaties en kostenefficiëntie. Zijn evolutie van eerdere modellen heeft een apparaat voortgebracht dat niet alleen effectief de binnenluchtvervuiling beheerst en de luchtkwaliteit verbetert in oudere gebouwen, maar ook aanpasbare luchtstroomregeling biedt in vijf stadia. De luchtreiniger werkt op een geluidsniveau van 24 tot 53 dB(A), waarbij een harmonieuze balans wordt gevonden tussen prestaties en stille werking. Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor verschillende binnenomgevingen en situaties.

In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de Coway Airmega AP-1512HH Mighty uit als een luchtreiniger in het middensegment die zijn beloften nakomt. Hoewel het misschien niet de laagste prijs heeft, maken zijn effectiviteit, efficiënt filtratiesysteem en ruimtedekking het tot een overtuigende optie voor degenen die streven naar een balans tussen prestaties en betaalbaarheid. Echter, voor degenen die strikt op zoek zijn naar de meest budgetvriendelijke optie, kunnen andere modellen een streepje voor hebben. Desalniettemin maken de algehele prestaties en betaalbaarheid van de Coway Airmega AP-1512HH Mighty het tot een topkandidaat op de markt voor luchtreinigers.

Tot slot staat de Coway Airmega AP-1512HH Mighty luchtreiniger als aanbeveling voor individuen die op zoek zijn naar een krachtige, efficiënte en relatief betaalbare luchtreiniger. Zijn uitzonderlijke prestaties bij het verminderen van zwevende deeltjes, in combinatie met gebruikersvriendelijke functies, maken het tot een waardevolle toevoeging aan woningen, met name voor degenen met specifieke behoeften op het gebied van luchtkwaliteit. Hoewel het gewicht en de kosten voor het vervangen van filters factoren zijn om rekening mee te houden, maken zijn algehele prestaties en kostenefficiëntie het tot een solide keuze.

Voordelen Coway Airmega AP-1512HH Mighty
 • Effectief in het verminderen van zwevende deeltjes, huisdierenhaar en geuren
 • Gebruiksvriendelijke functies, waaronder een luchtkwaliteitsindicator en meerdere ventilatorsnelheidsopties
 • Compact ontwerp en visueel aantrekkelijk in witte en zwarte kleuropties
Nadelen Coway Airmega AP-1512HH Mighty
 • Relatief zwaar, weegt 15 pond
 • Vervangingsfilters hebben een prijskaartje van $57, wat een overweging kan zijn voor prijsbewuste consumenten
 • Mogelijk niet de meest budgetvriendelijke optie in vergelijking met andere modellen

2. Winix 5500-2

2. Winix 5500-2

Belangrijke specificaties:

Type reiniging: Hepa-filter, Ionisator, Koolstoffilter
CADR-waarde: 228 m³/h
Vermogen: 29 W
Bediening via mobiele app: Nee
Maximale geluidsproductie: 53.7 dB
Minimale geluidsproductie: 26.5 dB
Geschikt voor ruimte tot: 45 m²
Product gewicht: 3.10 kg
Timer: Nee

De Winix 5500-2 is een luchtreiniger in het middensegment die krachtige prestaties en geavanceerde functies biedt tegen een aantrekkelijke prijs, waardoor het een sterke concurrent is op de markt. Met een prijs van $249, maar vaak verkrijgbaar voor $180, biedt het een overtuigende waardepropositie. Het zwarte plastic ontwerp, hoewel functioneel, past naadloos in elk interieur, hoewel het gewicht van 15 pond wellicht enkele zorgen kan oproepen. Het beschikt over een uitgebreid drietraps filtratiesysteem, inclusief een True HEPA-filter en PlasmaWave-technologie, die beweert bacteriën en virussen te neutraliseren zonder schadelijke ozon te produceren. Volgens Consumer Analysis reinigt het efficiënt de lucht in een kamer van 150 vierkante voet, waarbij de concentratie van deeltjes van 10.000 naar 1.000 deeltjes per kubieke voet wordt verminderd in slechts 9 minuten, wat zijn krachtige luchtverwerkingsprestaties aantoont.

De geavanceerde functies van de luchtreiniger, zoals real-time luchtkwaliteitsmonitoring, automatische modus, nachtmodus, vier ventilatorsnelheden en een timer, vervullen diverse gebruikersbehoeften. Bovendien draagt de meegeleverde afstandsbediening en eenvoudige installatie bij aan zijn gebruiksvriendelijke karakter. Zoals Air Purifier First opmerkt, is het bedieningspaneel met LED-indicatoren en knoppen voor verschillende functies intuïtief en handig. Ondertussen biedt de 2-jarige garantie gebruikers een gevoel van betrouwbaarheid en zekerheid. Het is echter vermeldenswaardig dat de beperkte garantiedekking, zoals benadrukt door Consumer Analysis, en het onvermogen om bepaalde lampen uit te schakelen, een nadeel kunnen zijn voor bepaalde gebruikers.

De Winix 5500-2 onderscheidt zich door zijn efficiënte luchtverwerkingsprestaties, energiezuinigheid en lage geluidsproductie, zoals benadrukt door Consumer Analysis. Zijn vermogen om de concentratie van deeltjes aanzienlijk te verminderen in korte tijd is een belangrijk verkoopargument. De veelzijdigheid van de luchtreiniger blijkt uit zijn geschiktheid voor middelgrote tot grote kamers tot 360 vierkante voet, waardoor het een praktische keuze is voor verschillende leefruimtes.

In vergelijking met zijn tegenhangers valt de Winix 5500-2 op door zijn uitgebreide filtratiesysteem, geavanceerde functies en concurrerende prijsstelling. Hoewel sommige gebruikers de beperkte garantiedekking en het onvermogen om bepaalde lampen uit te schakelen als nadelen kunnen ervaren, wordt zijn algehele prestatie en waarde sterk aanbevolen. In het middensegment van luchtreinigers concurreert de Winix 5500-2 gunstig en biedt het een overtuigende combinatie van functies, prestaties en betaalbaarheid.

Kortom, de Winix 5500-2 is een overtuigende optie voor iedereen die op zoek is naar een krachtige luchtreiniger met geavanceerde functies tegen een betaalbare prijs. Zijn krachtige prestaties, uitgebreide filtratiesysteem en gebruiksvriendelijk ontwerp maken het tot een sterke concurrent op de markt. Hoewel het enkele beperkingen kan hebben, maken zijn algehele waarde en efficiëntie het tot een opmerkelijke keuze voor degenen die schone lucht in hun leefruimtes prioriteren.

Voordelen Winix 5500-2
 • Krachtige prestaties en geavanceerde functies
Nadelen Winix 5500-2
 • Beperkte garantiedekking
 • Onvermogen om sommige lichten uit te schakelen
 • Gewicht van 15 pond

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max

3. Blueair Blue Pure 311i+ Max

Belangrijke specificaties:

Type reiniging: Ionisator
CADR-waarde: 590 m³/h
Vermogen: 61 W
Bediening via mobiele app: Nee
Maximale geluidsproductie: 56 dB
Minimale geluidsproductie: 31 dB
Geschikt voor ruimte tot: 50 m²
Product gewicht: 7 kg
Timer: Nee

Als ik op zoek ben naar efficiënte luchtzuivering met smart home integratie, is de Blueair Blue Pure 311i+ Max luchtreiniger een uitstekende keuze. Deze luchtreiniger wordt geprezen om zijn uitstekende filtratie van deeltjes, stille werking en strakke ontwerp, waardoor het perfect is voor slaapkamers en open ruimtes. Volgens een review van homeinspectioninsider.com verwijdert de luchtreiniger effectief zwevende deeltjes en biedt het handige app-bediening en connectiviteit. De HEPASilent filter bereikt ware HEPA-niveaus van deeltjesverwijdering zonder de luchtstroom in gevaar te brengen, wat resulteert in een stillere werking.

De prestaties van het apparaat in het omgaan met rookdeeltjes en veelvoorkomende allergenen zijn bijzonder geprezen, waardoor het een zeer aanbevolen optie is, vooral voor gebieden die door rook worden beïnvloed. In een review van reviewed.usatoday.com overtrof het andere modellen in deeltjesfiltratietests, waardoor de effectiviteit bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis werd aangetoond. De Blue Pure 311i+ Max heeft een dekkingsgebied van 387 tot 928 vierkante voet, met afmetingen van 12 x 12 x 19 inch en een gewicht van 7,8 lbs, waardoor het geschikt is voor een scala aan kamergroottes.

Ondanks zijn sterke punten zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden. De grootte en het gewicht van de luchtreiniger kunnen uitdagingen vormen voor sommige gebruikers, en er zijn zorgen over het beheren van het felle blauwe licht en de beperkingen van de WiFi-verbinding, zoals vermeld in de review van homeinspectioninsider.com. Daarnaast kan het achterblijven bij het verwijderen van chemische stoffen en VOS in vergelijking met sommige gerichte filters. Echter, de redelijke prijs, stille werking en indrukwekkende deeltjesfiltratie maken het een overtuigende keuze voor degenen die efficiënte luchtzuivering met smart home integratie prioriteren.

In vergelijking met andere modellen op de markt blinkt de Blueair Blue Pure 311i+ Max uit in het aanpakken van rookdeeltjes en veelvoorkomende allergenen, waardoor het een ideale optie is voor gebieden die door rook worden beïnvloed. De redelijke prijs versterkt verder zijn aantrekkingskracht, zoals opgemerkt in de review van reviewed.usatoday.com. Hoewel het beperkingen kan hebben bij het beheren van het verwijderen van chemische stoffen en VOS en mogelijk niet de meest compacte optie is, maken de prestaties in deeltjesfiltratie en stille werking het een top presteerder bij het verbeteren van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Samengevat biedt de Blueair Blue Pure 311i+ Max luchtreiniger indrukwekkende deeltjesfiltratie, stille werking en smart home integratie, waardoor het een overtuigende keuze is voor wie efficiënte luchtzuivering zoekt. De prestaties in het omgaan met rookdeeltjes en veelvoorkomende allergenen, in combinatie met de redelijke prijs, versterken zijn positie als een top presteerder in de markt, vooral voor gebruikers die deze eigenschappen prioriteren.

Voordelen Blueair Blue Pure 311i+ Max
 • Uitstekende deeltjesfiltratie
 • Stille werking
 • Slimme integratie met smart home
Nadelen Blueair Blue Pure 311i+ Max
 • Grootte en gewicht kunnen uitdagingen vormen voor sommige gebruikers
 • Heldere blauwe licht en beperkingen in WiFi-bereik
 • Kan achterblijven in chemische en VOC-verwijdering

4. Innovatieve slimme functies met echte HEPA-filtratie: Levoit Core 400S Smart True

4. Innovatieve slimme functies met echte HEPA-filtratie: Levoit Core 400S Smart True

Belangrijke specificaties:

Type reiniging: Hepa-filter, Koolstoffilter
CADR-waarde: 400 m³/h
Vermogen: 24 W
Bediening via mobiele app: Ja
Maximale geluidsproductie: 48 dB
Minimale geluidsproductie: 24 dB
Geschikt voor ruimte tot: 83 m²
Product gewicht: 5 kg
Timer: Ja

<b>Merk:</b> Levoit <br /> <b>Productgroep:</b> Elektronica <br /> <br /> <b>Type Product:</b> Luchtzuivering <br /> <b>Gewicht:</b> 5,8 kg <br /> <b>Kleur:</b> wit <br /> <b>Afmetingen (mm):</b> 27,4 x 27,4 x 52 cm <br />

5. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying

5. Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying

Belangrijke specificaties:

Welk merk maakt de beste luchtreinigers?

Bij het kiezen van de beste luchtreiniger kan het lastig zijn om te beslissen welk merk het beste is. Blueair is een topkeuze voor mensen die een zeer effectieve luchtreiniger willen. Ze zijn bekend om hun sterke filters die bijna alle vieze deeltjes uit de lucht halen.

Dan is er Levoit, die goede luchtreinigers maakt voor een mooie prijs. Ze zijn perfect als je niet te veel wilt uitgeven maar toch schone lucht wilt. Levoit luchtreinigers zijn ook populair omdat ze stil zijn en dus ideaal voor een slaapkamer of studieruimte, waar je geen behoefte hebt aan lawaai.

Dyson is ook een heel goed merk. Hun luchtreinigers zijn niet alleen krachtig, maar zien er ook mooi uit en hebben extra functies. Ze kunnen bijvoorbeeld ook je kamer koelen. Alle drie deze merken maken uitstekende luchtreinigers, dus het hangt echt af van wat jij belangrijk vindt: de kracht, de prijs, of extra functies.

Veelgestelde vragen over luchtreinigers

Wat is volgens de Consumentenbond de beste luchtreiniger?

De beste luchtreiniger volgens de is de Philips AC2887/10, uitgerust met HEPA- en koolstoffilters. Deze luchtreiniger verwijdert tot 99,9% van alle aerosolen en virussen, wat zorgt voor een gezondere luchtkwaliteit in je omgeving. Hij heeft intelligente sensoren en een filterindicator voor gebruiksgemak.

Je kunt kiezen uit een automatische modus of vijf verschillende niveaus, afhankelijk van je specifieke behoeften. Het filter hoeft slechts eens per 12 maanden vervangen te worden, wat onderhoudsvriendelijk en kostenefficiënt is​​. 

Wat is volgens luchtwijzer.nl de beste luchtreinigerr?

Volgens luchtwijzer.nl is de Philips AC 2887/10 luchtreiniger is een goede keuze. Het heeft speciale filters om kleine deeltjes en vieze luchtjes weg te halen. Het is geschikt voor grote kamers tot 80 vierkante meter en werkt snel. Dit apparaat is slim en past zichzelf aan om de lucht schoon te houden. Het gebruikt niet veel stroom en is stil, vooral in de slaapstand. Het is niet te groot en makkelijk te gebruiken. Dit maakt de Philips AC 2887/10 een prima keuze als je een luchtreiniger zoekt.

Werkt een luchtreiniger tegen allergieën?

Als je last hebt van allergie- of astmasymptomen in huis, kan een luchtzuiveringsinstallatie helpen je symptomen te verminderen door de lucht te zuiveren. Bepaal de grootte van je kamer en je specifieke filtratiebehoeften voordat je een luchtreiniger aanschaft.

Wat is een HEPA-filter?

HEPA staat voor high-efficiency particulate air. Een HEPA-filter is een soort mechanisch luchtfilter die de lucht door een fijn gaas duwt dat mogelijk schadelijke stoffen als pollen, huidschilfers van huisdieren, stofmijt en tabaksrook opvangt. Je vindt deze filters in de meeste luchtreinigers.

Hoelang moet je een luchtreiniger aanzetten?

Laat de luchtreiniger 24/7 aanstaan en houd deuren en ramen gesloten als hij in gebruik is. Men raadt aan het apparaat op de hoogste stand te laten draaien als je niet in de kamer bent en het op een lage stand als je in de buurt bent.

Koop indien gewenst een luchtreiniger die gecertificeerd is voor een groter gebied, zodat hij effectief werkt op een lagere stand.

Waar moet ik de luchtreiniger plaatsen?

Als je maar één toestel hebt, plaats het dan in de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt. Luchtreinigers kunnen zwaar en onhandig zijn om te verplaatsen, dus als je een luchtreiniger in meerdere kamers wilt gebruiken, koop je idealiter een licht en verplaatsbaar model.

Luchtreiniger in de woonkamer

Zorg ervoor dat je de luchtreiniger op een plaats zet waar niets de luchtstroom belemmert, bijvoorbeeld uit de buurt van gordijnen.

Welke luchtreiniger moet ik kopen?

Dat hangt af van de ruimte waarin je de luchtreiniger wilt plaatsen en hoe groot deze ruimte is. Ik heb hieronder een handige tabel voor je met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste luchtreinigers. Zo kun jij de beste keus maken.

 Coway Airmega AP-1512HH MightyWinix 5500-2Blueair Blue Pure 311i+ MaxLevoit Core 400S Smart TrueDyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde Purifying
Type reinigingHepa-filter, Ionisator, KoolstoffilterIonisatorHepa-filter, Koolstoffilter
CADR-waarde228 m³/h590 m³/h400 m³/h
Vermogen29 W61 W24 W
Bediening via mobiele appNeeNeeJa
Maximale geluidsproductie53.7 dB56 dB48 dB
Minimale geluidsproductie26.5 dB31 dB24 dB
Geschikt voor ruimte tot45 m²50 m²83 m²
Afmetingen product
Product gewicht3.10 kg7 kg5 kg
TimerNeeNeeJa

Was dit artikel behulpzaam?