Computer Opschonen op 5 Verschillende Manieren

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Computer Opschonen op 5 Verschillende Manieren

In een tijdperk waarin computers een essentieel onderdeel zijn van ons dagelijks leven, is het behouden van hun snelheid en efficiëntie cruciaal. Een trage computer kan frustrerend zijn en je productiviteit belemmeren.

Regelmatig opschonen van je computer is de sleutel tot het behouden van optimale prestaties en het verlengen van de levensduur van uw apparaat.

Dit artikel biedt een uitgebreide gids voor het effectief opschonen van je computer. Van het verwijderen van onnodige bestanden tot het optimaliseren van uw opslagruimte, je vindt hier praktische tips en technieken. Ontdek hoe je je computer weer als nieuw kunt laten werken en haal het maximale uit uw digitale ervaring.

Hoe schoon je je computer op?

Om je computer op te schonen, begin je met het verwijderen van tijdelijke bestanden en ongebruikte programma's via 'Schijfopruiming' in Windows of 'Opslagbeheer' op een Mac. Voer regelmatig updates uit voor je besturingssysteem en software, en defragmenteer de harde schijf (niet nodig voor ssd's).

Vergeet niet om ook fysiek stof en vuil te verwijderen, vooral rond ventilatoren en koelribben, om oververhitting te voorkomen.

Voordat je het binnenste van je computer aanpakt...

... geef de buitenkant ook een poetsbeurt! Zet je apparaat uit voordat je hieraan begint. Haal ook de stekker uit het stopcontact. Als je dit niet doet, kun je ernstige schade toebrengen aan de hardware.

Scherm schoonmaken

Begin met het schoonmaken van het scherm door het af te nemen met een droge doek. Ga van hoek tot hoek. Neem vervolgens een zachte doek (een microvezeldoek is ideaal) en bevochtig deze met wat water. Als je denkt dat gewoon water niet genoeg is, maak dan een reinigingsoplossing van 50% azijn en 50% water.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen! Maak het doekje ook niet drijfnat, maar wring het goed uit. Ga met het doekje over het scherm. Veeg rustig en druk niet te hard.

blauwe microvezeldoek met gele rand

Toetsenbord reinigen

Als multitasken in je bloed zit en je eet terwijl je aan je computer werkt, dan zitten er waarschijnlijk kruimels tussen, op of onder je toetsen. Haal die er eerst uit voordat je begint te vegen met een vochtige doek, net zoals je de vloer veegt voordat je gaat dweilen.

Gebruik een spuitbus met perslucht om de kruimels van het oppervlak te verwijderen. Als je die niet hebt, werkt een kleine ventilator wellicht ook.

Neem dan een doekje en bevochtig het lichtjes met alcohol of water. Ga met het doekje over de toetsen tot ze weer glanzen. Als je dieper wilt reinigen, gebruik dan een wattenstaafje en ga ermee tussen de toetsen. Dop het wattenstaafje eventueel ook lichtjes in alcohol, maar doordrenk het niet.

Voilà, je bent halverwege met het volledig schoonmaken van je computer! Laten we nu eens kijken hoe je het binnenste van je computer opschoont.

Detailbeeld van een toetsenbord

Stap 1: Verwijder grote en oude bestanden

Hieronder vind je het stappenplan voor Windows en Mac.

Opschonen op Windows

Naarmate je pc veroudert, raakt de harde schijf vol met gegevens. Dit vertraagt de prestaties, omdat je pc verder moet gaan en harder moet werken om de bestanden en programma's te vinden en openen.

Dit geldt niet voor ssd's, omdat die anders werken, maar als een harde schijf helemaal vol is (of bijna vol is), heeft Windows niet de ruimte die het nodig heeft om goed te werken. Streef er altijd naar om enkele gigabytes leeg te houden (idealiter 10-20 GB).

Ssd

Ssd's, wat staat voor solid state drives, zijn over het algemeen betrouwbaarder dan hdd's, wat te maken heeft met het feit dat ze geen bewegende onderdelen hebben. ssd's gebruiken minder stroom en hebben een langere levensduur van de batterij, omdat de toegang tot gegevens veel sneller is en het apparaat vaker inactief is.

Door hun draaiende schijven hebben harde schijven bij het opstarten meer stroom nodig dan ssd's.

Rommel verwijderen herstelt het reactievermogen van je apparaat. Windows heeft ingebouwde opschoonfuncties om meer ruimte te creëren, bijvoorbeeld door de prullenbak te legen en tijdelijke bestanden die je niet meer nodig hebt te verwijderen.

Typ om te beginnen Schijfopruiming in het zoekvak naast de Windows startknop. Selecteer het programma Schijfopruiming boven aan de lijst en kies vervolgens de schijf die je wenst op te schonen. Het programma gaat dan de schijf onderzoeken en je opties geven over welke inhoud moet worden verwijderd.

Dit is meestal een mengsel van gedownloade, tijdelijke internet- en andere bestanden die in de prullenbak staan. Vink de vakjes aan om te selecteren welke je wilt opschonen en klik dan op Ok.

Clean desk

Nadat je alle rommel hebt verwijderd, leeg dan nog eens de prullenbak, zodat je zeker weet dat je deze bestanden en apps echt verwijdert.

Tenslotte – en dit is belangrijk – start je je computer opnieuw op. Hierna zou de ruimte daadwerkelijk opgeschoond moeten zijn.

Opschonen op Mac

Hoe krijg je meer vrije ruimte op je Mac? De eerste manier is volledig handmatig en vereist dat je ze één voor één opzoekt, terwijl je voor de tweede manier slechts twee klikken hoeft te maken en CleanMyMac X doet het werk voor jou. Hoe je je Mac opschoont met CleanMyMac X:

 • Download CleanMyMac X.
 • Start het programma.
 • Ga naar de sectie Grote en Oude Bestanden in het menu.
 • Klik op Scannen.
 • Bekijk de details, selecteer wat opgeschoond moet worden, en klik vervolgens op Schoonmaken. Dat is het!

Stap 2: Laat programma's niet automatisch opstarten

Hieronder vind je het stappenplan voor Windows en Mac.

Windows

Voorkom zoveel mogelijk dat programma's automatisch opstarten wanneer je Windows start. Veel programma's starten standaard met Windows zodat je niet hoeft te wachten als je ze later wilt gebruiken. Maar bij vele is dit niet nodig, omdat je ze zelden gebruikt.

Om de boosdoeners te vinden, open je Taakbeheer. Dus open het Windows startmenu en typ Taakbeheer. Selecteer dan het Taakbeheer icoon dat verschijnt.

Zodra je Taakbeheer open hebt, selecteer je het tabblad Opstarten. Je krijgt een lijst te zien van alle programma's die samen met Windows opstarten. Het vertelt je ook de impact op de opstartprestaties vermeld als laag, hoog of gemiddeld.

Klik nu op de programma's die je niet met je pc wilt opstarten, klik met de rechtermuisknop, en selecteer Uitschakelen. Dit proces keer je op elk gewenst moment om door op het item te klikken en met de rechtermuisknop te klikken en vervolgens Inschakelen te selecteren.

Zelf minimaliseer ik het tot het broodnodige. Hierdoor lopen minder processen op de achtergrond en loopt m'n laptop een stuk sneller.

Mac in beeld

Mac

Ook op je Mac is het noodzakelijk om je programma's die automatisch opstarten te minimaliseren. Dat doe je zo:

 • Open Systeemvoorkeuren.
 • Ga naar Gebruikers & Groepen.
 • Kies je nickname aan de linkerkant.
 • Kies het tabblad Aanmeldingsitems.
 • Vink opstartprogramma's aan die je wilt verwijderen.
 • Druk op het min-teken onderaan. Klaar!

Stap 3: Verwijder programma's die je niet gebruikt

Hieronder vind je het stappenplan voor Windows en Mac.

Windows

Vervolgens verwijder je alle programma's die je niet gebruikt – ook hiervoor heeft Windows zijn eigen hulpmiddel. Open het Windows startmenu en zoek naar Programma's toevoegen of verwijderen.

Selecteer de bovenste optie en sorteer de lijst met geïnstalleerde programma's op grootte om snel de programma's te vinden die de meeste schijfruimte innemen.

Als je in de lijst een programma ziet die je niet meer nodig hebt, klik er dan op en selecteer de optie Verwijderen. Als je niet zeker weet wat het is, wacht dan even totdat je weet of het belangrijk is of niet.

Het is niet altijd mogelijk om alle sporen van een programma volledig te verwijderen met het hulpprogramma van Windows. Hiervoor heb je een hulpprogramma van derden nodig dat wat dieper graaft. Wil je je harde schijf wissen? Lees onze uitgebreide gids over hoe je dat doet!

Mac

Ook als je Mac vol raakt met programma's, loopt hij traag. Om programma's te verwijderen die je niet meer gebruikt of nodig hebt, klik je met de rechtermuisknop op het programma dat je wilt verwijderen en kies Verplaats naar prullenbak.

Het verbaast je misschien niet dat als je een programma naar de prullenbak stuurt, je het niet volledig verwijdert, omdat de restjes van het programma nog steeds op je Mac blijven staan en veel opslagruimte in beslag nemen. Hier is een stap-voor-staphandleiding over hoe je programma's op een Mac volledig verwijdert.

Stap 4: Defragmenteer je harde schijf

Hieronder vind je het stappenplan voor Windows en Mac.

Windows

Nadat je onnodige bestanden en programma's van je pc hebt verwijderd, is een goede volgende stap de resterende gegevens te compacteren, zodat je pc zo efficiënt mogelijk gegevens opent.

Het defragmenteren van je harde schijf is een manier om zelfs de beste desktop, de beste all-in-one pc of beste laptop sneller te maken. Wanneer je apparaat gegevens opslaat op de draaiende schijf in je harde schijf, deponeert deze kleine pakketjes informatie op willekeurige plaatsen op de hele schijf.

Dit duurt dan langer om te lezen wanneer Windows je harde schijf aanroept om informatie te vinden. Door die gegevens te defragmenteren of te comprimeren verwijdert het besturingssysteem de gaten tussen de gegevenspakketjes, zodat ze allemaal dichter bij het midden van de schijf komen te liggen.

Dit zorgt dat elke toegang tot de harde schijf (en dus het draaien van je pc) steeds een beetje sneller gaat. Defragmenteer niet als je apparaat een ssd heeft. Een ssd defragmenteren heeft geen zin, omdat de technologie compleet anders is, dus doe het niet!

Steve Baker op Quora zegt hierover: "Op een ssd kan elke plek in het flashgeheugen direct en in willekeurige volgorde worden benaderd, dus fragmentatie is min of meer irrelevant."

Het binnenste van een harde schijf

In Windows 10 gebeurt defragmentatie automatisch dankzij de geplande taak: Schijven optimaliseren. Als je geen instellingen hebt gewijzigd, hoef je niet te defragmenteren.

Maar als je het niet zeker weet en je wilt de status van je schijf controleren, typ dan Defragmenteren in het zoekvenster. Selecteer Defragmenteer en Optimaliseer Schijven.

Je krijgt een dialoogvenster te zien met een lijst van de harde schijven in je pc of laptop, hun mediatype, wanneer ze voor het laatst werden gedefragmenteerd, en hoe gefragmenteerd ze zijn. Je hoeft alleen een defragmentatie uit te voeren als de schijf voor meer dan 10 procent gefragmenteerd is.

Als je geen getal ziet in Huidige status, markeer dan een bepaalde schijf en klik op Analyseren om te weten te komen of je die schijf moet optimaliseren.

Mac

Apple daarentegen heeft nooit defragmentatiesoftware opgenomen in macOS. Waarom? Wel, er zijn een aantal redenen waarom Macs geen defragmentatiefunctie bieden:

 • Macs hebben doorgaans niet te maken met het soort fragmentatie waar Windows-pc's vatbaar voor zijn.
 • Moderne Macs defragmenteren bestanden automatisch.
 • Defragmenteren kan een schijf beschadigen, omdat het verplaatsen van bestanden de schijf slijt.
 • Als je een SSD hebt, heeft defragmenteren geen voordelen en zal het je schijf beschadigen.

Stap 5: Organiseer je bureaublad

Tot slot volgen hier nog enkele tips om je het leven gemakkelijker te maken. Ze helpen je om bestanden en mappen sneller te vinden, ongeacht de staat van de harde schijf van je pc of laptop.

Houd documenten weg van je bureaublad

Sla documenten zoveel mogelijk op in relevante mappen, niet op je bureaublad. Dit maakt je pc er niet sneller op.

Open Bestandsbeheer, ga naar de map Documenten en maak een nieuwe map aan door met de rechtermuisknop te klikken in wat witte ruimte aan de rechterkant. Kies voor Nieuw en vervolgens Map.

De standaardnaam is Nieuwe map, maar die wijzig je eenvoudig door over de gemarkeerde tekst te typen. Sleep ten slotte relevante bestanden naar je nieuwe map.

Verwijder snelkoppelingen

Verwijder ongebruikte snelkoppelingen van het bureaublad. Deze actie verwijdert de programma's waarnaar ze linken niet, maar het helpt om dingen opgeruimd en georganiseerd te houden.

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Beeld > Pictogrammen automatisch ordenen. De resterende snelkoppelingen staan dan in een mum van tijd in een net rooster aan de linkerkant van je scherm.

Schoon bureaublad

Geef mappen de juiste naam

Het is handig als je de inhoud van een bestand aan de hand van de naam kunt identificeren, zonder dat je het hoeft te openen. Het toevoegen van de locatie aan de bestandsnamen van vakantiefoto's is een goed voorbeeld.

De datum vermelden in de bestandsnaam is ook nuttig om eenvoudiger door je bestanden te bladeren. Als je veel gelijksoortige bestanden hebt die je wilt hernoemen, kopieer en plak dan de gemeenschappelijke informatie in elk bestand.

Het inschakelen van een professional

En als alle bovenstaande tips niet zijn gelukt, geen paniek, je kunt ook altijd een professional inschakelen. Zij staan altijd voor je klaar en helpen je je pc op te schonen en weer optimaal functioneert.

Conclusie

Het is zeer frustrerend als je computer traag werkt. Gelukkig zijn er manieren om je computer op te schonen en sneller te laten werken als je merkt dat hij wat begint te slabakken. Hopelijk heb je in dit artikel het antwoord gekregen op je vraag: "Hoe kan ik mijn computer opschonen?"

Als je nog steeds schijfruimte tekort komt na het opschonen van je computer, overweeg dan de aanschaf van de beste externe harde schijf. Bedankt voor je tijd en laat me zeker weten als je nog met vragen zit!

Was dit artikel behulpzaam?