Wat is het Verschil Tussen een Chromebook en een Laptop en Welke is Beter?

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

De strijd der titanen.

Wat is het Verschil Tussen een Chromebook en een Laptop en Welke is Beter?

Twijfel je tussen een Chromebook of laptop? Beide hebben zowel voor- als nadelen, die ik in dit artikel uit de doeken doe. Lees dus snel verder, zodat je zeker weet dat je een weloverwogen aankoop doet!

Wat is beter: een Chromebook of een laptop?

Het is lastig om een eenduidig antwoord op deze vraag te geven, omdat het er maar net vanaf hangt wat je wensen en behoeften zijn en wat je budget is. Aan een Chromebook kleven zowel voor- als nadelen als je ze naast andere laptops legt. Je ontdekt hieronder wat die precies zijn.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een laptop die draait op Chrome OS, het besturingssysteem van zoekmachinegigant Google. Programma's van Windows en MacOS werken niet op een Chromebook met Chrome OS als besturingssysteem.

De eerste Chromebooks kwamen in 2011 op de markt. Deze exemplaren waren van Acer en Samsung. In 2013 begonnen ook HP en Lenovo met het aanbieden van Chromebooks. Anno 2021 is er een breder scala aan merken dat laptops produceert die draaien op Chrome OS. Daarnaast maakt Google zelf hun eigen Chromebooks.

Wat verstaan we onder een laptop?

Een Chromebook is natuurlijk ook een laptop. In dit artikel doel ik op alle exemplaren die niet op het besturingssysteem Chrome OS draaien. Dit kan zowel een Windows-laptop, een MacBook als eentje met Linux zijn.

Chromebook laat Google op scherm zien

Wat zijn de voordelen van een Chromebook ten opzichte van een andere laptop?

Het idee achter een Chromebook is dat nagenoeg alles cloud-based is. Dat houdt in dat dat de programma's niet op de interne harde schijf staan, maar in een online cloud, zoals Google Drive.

Je downloadt de internetapplicaties uit de Chrome Web Store, die je vervolgens in de browser (Google Chrome) gebruikt. Ook download je tegenwoordig in de Google Play Store Android-apps naar je Chromebook. Laatstgenoemde is een redelijk nieuwe functionaliteit.

Er is een alternatief voor veel bekende programma's van Windows of Mac OS. Zo werk je bijvoorbeeld niet met Word, Excel en PowerPoint, maar met Google Docs, Google Sheets en Google Slides.

Een Chromebook leent zich daarom bij uitstek om te internetten. Denk eerder aan online activiteiten dan offline, zoals online tekstbewerking, social media-gebruik en e-mailen. Hoewel een Chromebook niet de beste optie is voor gamers (hier kom ik zo op terug), zijn er wel degelijk mogelijkheden voor het spelen van spelletjes.

Zo download je Android-games uit de Play Store of games die je in de browser speelt via de Chrome Web Store. Bovendien is er sinds kort Google Stadia, een streamingdienst voor games. Omdat je de games online streamt, is de kwaliteit erg goed, zelfs bij budgetmodellen.

Je speelt hiermee ook een aantal grote games op je Chromebook. Wel moet je een ontzettend stabiele en het liefst ook snelle internetverbinding hebben. Daarvoor heb je weer een goede router of zelfs specifiek een gaming-router nodig.

Hoewel je dus ook op Chromebooks met een lager prijskaartje gamet via Google Stadia, zal het op een high-end model wél soepeler verlopen. Als je hier veelvuldig gebruik van denkt te maken, check dan wat de beste Chromebook van het moment is. Hieronder vind je alvast een lijstje met de drie beste Chromebooks van nu.

Acer Chromebook 315 CB315-3H-C7TG

Acer Chromebook 315 CB315-3H-C7TG
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 32 GB
Geschatte accuduur: Max.12 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Acer Chromebook 315 CB315-3H-C6UR

Acer Chromebook 315 CB315-3H-C6UR
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Celeron
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Geschatte accuduur: Max.12 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ

Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ
Schermgrootte: 11.6 inch
Schermresolutie: 1366 x 768 pixels
Processortype: AMD A4
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 32 GB
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Wil je meer informatie over de beste Chromebooks? Dan is het onderstaande artikel voor jou.

Lees hier meer over de beste Chromebooks →

Doordat alles online is opgeslagen in plaats van op je laptop, is een Chromebook ontzettend snel. Waar een andere laptop het moet hebben van de specificaties, is dit bij een Chromebook veel minder belangrijk. Hierdoor zijn de meeste Chromebooks heel vriendelijk voor de portemonnee.

Over de limieten van die online opslag hoef je je niet zo'n zorgen te maken: je krijgt bij aanschaf van een Google Chromebook automatisch 100 gigabyte aan Google One-opslag. Je hebt bovendien de mogelijkheid om later meer opslag bij te kopen.

Een ander groot voordeel van het cloud-based principe is dat een Chromebook zeer energiezuinig is. Er is immers geen zware processor of harde schijf die de batterij opslurpt.

Chromebooks hebben dan ook een fantastische batterijlevensduur. De meeste modellen gaan gemakkelijk een werkdag mee zonder dat je hem tussendoor aan het stroominfuus hoeft te leggen.

Een groot aantal Chromebooks (maar niet alle) hebben een touchscreen. Dit is al helemaal een pre nu het mogelijk is om Android-apps te downloaden. Veel nieuwere Chromebooks zijn zodoende 2-in-1 laptops: een hybride tussen een laptop en een tablet. Erg handig als je twijfelt tussen die twee.

Tot slot heb je bij een Chromebook veel minder kans op virussen. Een Chromebook is automatisch uitstekend beveiligd tegen virussen. Google houdt namelijk een goed oogje in het zeil. Je hoeft dan ook – in tegenstelling tot bij een Windows-laptop – geen losse virusscanner aan te schaffen.

Witte Chromebook van hp met muis

Wat zijn de nadelen van een Chromebook ten opzichte van een andere laptop?

Voor bepaalde taken is een Chromebook niet of minder geschikt. Wil je bijvoorbeeld zware games spelen of foto's en video's bewerken, dan kies je liever voor de beste laptop. Een Chromebook is er op dit moment simpelweg niet krachtig genoeg voor.

Kijk hier voor de beste laptops →

Hoewel er – zoals eerder genoemd – wel mogelijkheden zijn voor games, blijven je opties gelimiteerd. Zo ben je bij Google Stadia afhankelijk van de aangesloten titels. Fervente gamers raad ik zeker aan om voor een andere laptop te gaan.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je heel wat programma's niet kunt gebruiken op een Chromebook. Zet voor jezelf op papier waar je een laptop voor wilt gebruiken en check eerst of de beoogde programma's aanwezig zijn in de Chrome Web Store of Google Play Store.

Dat is meteen nog een reden waarom een Chromebook niet geschikt is voor grafische taken. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om Photoshop op een Chromebook te downloaden.

Een Chromebook komt vaak met een zeer lage opslagcapaciteit op de harde schijf. Omdat bijna alles cloud-based is, heeft een Chromebook weinig waarde als je niet met het internet verbonden bent. Dit is dus zeker iets om in overweging te nemen als je graag offline werkt of niet altijd toegang tot een (stabiel) wifinetwerk hebt.

Hieronder vind je alvast de drie beste laptops van nu.

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: Apple M1 7-core
Wifi: Ja, 802.11ax
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lenovo IdeaPad 3

Lenovo IdeaPad 3
Schermgrootte: 17.3 inch
Schermresolutie: 1600 x 900 pixels
Processortype: Intel Core i5
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Wifi: Ja, 802.11ac
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

HP Probook 450 G8

HP Probook 450 G8
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: Intel UHD Graphics 630
Wifi: Ja, 802.11ax
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Conclusie

Een Chromebook is voor sommige mensen een fantastische optie. Hij is lief voor de portemonnee, snel, energiezuinig en perfect als je hem vooral wilt gebruiken om te internetten.

Het verschil tussen een Chromebook en andere laptops, is dat een Chromebook beperkingen heeft. Je kunt niet alle programma's erop zetten en hij is vrijwel nutteloos zonder internetverbinding. Voor games en grafische taken is een andere laptop, een Windows-laptop of MacBook bijvoorbeeld, absoluut beter.

Dit zijn dus afwegingen die je moet maken. Ben jij team Chromebook of team andere laptop? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?