De Beste Oordopjes: Altijd En Overal Muziek

Author Avatar

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

De Beste Oordopjes: Altijd En Overal Muziek

Tegenwoordig willen we altijd en overal naar onze favoriete muziek luisteren. Met oordopjes kan dat. Maar door het gigantische aantal oordopjes wat in de schappen ligt, is kiezen lastig. De kwaliteit van oordopjes loopt bovendien sterk uiteen. Om je een handje te helpen, heb ik een selectie van de 5 beste oordopjes opgezet. Er zit voor ieder wat wils, dus je bent zeker van een paar dat bij jou past!

#1 Apple AirPods Pro
Dé beste oordopjes van 2024

Onze score: 9,5

Witte oordopjes van Apple AirPods Pro

De Apple Airpods Pro zijn de beste oordopjes die je op dit moment kunt kopen.

Maar liefst 24 uur luisterplezier, noise cancelling en een draadloos oplaadbare oplaadcase zijn zomaar een paar van de keiharde wapenfeiten waar de techgigant mee over de brug komt. 

Accuduur: 24 uur
Ingebouwde microfoon:
Ja
Bluetooth-versie: 
5.0

Gewicht: 5,4 gram 
Noise cancelling: Ja
Waterdichtheid:
Spatwaterdicht

 

#2 Sony WF-1000XM3
Beste koop oordopjes van 2024

Onze score: 9,0

Zwarte oordopjes van Sony WF-1000XM3

Deze oordopjes zijn liever voor de portemonnee dan de evenknie van Apple, maar de kwaliteit is uitstekend. Het geluid is al lekker en kun je ook nog eens zelf aanpassen via de equalizer.

Daarnaast hebben de Sony WF-1000XM3-oordopjes noise cancelling en laden ze razendsnel op. 

Accuduur: 8 uur
Ingebouwde microfoon: 
Ja
Bluetooth-versie: 
5.0

Gewicht:  8,5 gram 
Noise cancelling: Ja
Waterdichtheid: 
Niet 

De 5 beste oordopjes in een oogopslag

  1. Apple Airpods Pro - De beste oordopjes van dit moment.
  2. Sony WF-1000XM3 - Wil je waar voor je geld, dan zit je met deze oordopjes goed.
  3. Bose QuietComfort EarBuds - Deze oordopjes blinken uit in ruisonderdukking, voor ongestoord luisterplezier.
  4. Aftershok Aeropex Bone Conduction - De beste oordopjes voor sporters.
  5. KZ ATE - Als je een beperkt budget hebt, is dit een uitstekende keuze.

Voor ieder een type oordopje

Hoofdtelefoons zorgen ervoor dat je alleen jij het geluid hoort, zonder dat je anderen daarmee lastigvalt. Oordopjes zijn weer een kleiner type hoofdtelefoon.

Oordopjes kunnen verschillende pasvormen hebben. Het belangrijkste verschil is in-ear of half in-ear. In-ear oordopjes zitten zoals de naam al verklapt, in je oor. Half in-ear oordopjes hangen in je oor. Daarnaast is er een verschil tussen wel of niet draadloos.

Het voordeel van oordopjes vergeleken met een koptelefoon is dat ze compact zijn. Hierdoor kun je ze subtiel dragen en stop je ze makkelijk in je tas.

Daarnaast moet je voor een koptelefoon over het algemeen dieper in de buidel tasten. Dit hangt natuurlijk wel sterk af van het exemplaar dat je kiest: geavanceerde oordopjes zijn duurder dan koptelefoons in het lage en middensegment.

Wil je een omhullende geluidservaring, dan kun je beter voor een koptelefoon kiezen. Hiermee ervaar je bovendien een betere passieve noise cancelling en - mits aanwezig - actieve noise cancelling.

De beste oordopjes, gedetailleerd.


Accuduur: 24 uur
Ingebouwde microfoon: 
Ja
Bluetooth-versie: 
5.0
Gewicht: 5,4 gram 
Noise cancelling: Ja
Waterdichtheid: 
Spatwaterdicht

In 2016 introduceerde Apple de eerste AirPods en ontketende daarmee een revolutie op het gebied van draadloze oordopjes. In 2019 kwam daar de Pro-variant bij. 

Witte oordopjes van Apple AirPods Pro

De AirPods Pro zijn absoluut een verbetering vergeleken met de 'normale' AirPods. Zo hebben deze oordopjes actieve noise cancelling, waarmee ze zich onderscheiden van een groot deel van de rest van het aanbod. Ook prettig: je bepaalt de mate van noise cancelling zelf.

De geluidskwaliteit van AirPods was altijd al erg goed en is zelfs nog een tikje beter geworden. Het grootste verschil is de bas, die krachtiger klinkt dan voorheen. Ook lijkt er meer ruimte voor detail te zijn.

De pasvorm springt in het oog als iets wat duidelijk beter is dan bij de voorgangers. Dit zorgt voor meer meer draagcomfort en een betere audio-ervaring.

De accuduur van deze oordopjes steekt met kop en schouders boven de rest uit. Dit komt door de draadloze oplaadcase, waardoor deze AirPods Pro opladen terwijl ze opgeborgen zitten. Dankzij deze oplaadcase gaat de batterij ongeveer 24 uur mee.

Je hoeft je daardoor nauwelijks zorgen te maken over de batterij. Als je de oordopjes vijf minuten weer in de oplaadcase doet, gaan ze gemakkelijk weer een uurtje mee.

De AirPods Pro zijn verder spatwaterdicht. Dat houdt in dat je niet moet gaat zwemmen met deze oordopjes, maar ze wel tegen een beetje regen of zweet kunnen. Handig als je gaat sporten.

Airpods in hun hoesje

Liefhebbers van de iPhone worden het gelukkigst van deze oordopjes. Hoewel je de AirPods Pro ook kunt gebruiken met apparaten die niet van Apple zijn, werkt het net even wat minder naadloos.

De vraag is of het dan het flinke prijskaartje waard is. Dat is meteen een ander minpunt: voor deze fantastische oordopjes moet je wél je portemonnee trekken.

Wat we goed vinden:

  • Een uitstekende geluidskwaliteit 
  • Met actieve noise cancelling 
  • Bestand tegen een kleine hoeveelheid water

Wat we minder goed vinden:

  • Werken iets minder naadloos in combinatie met andere producten die niet van Apple zijn
  • Een aardig hoge prijs

Accuduur: 8 uur
Ingebouwde microfoon: 
Ja
Bluetooth-versie: 
5.0
Gewicht: 8,5 gram 
Noise cancelling: Ja
Waterdichtheid: 
Niet waterdicht

Zwarte oordopjes van Sony WF-1000XM3

De Sony WF-1000XM3 zijn de oordopjes met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Toegegeven: ze zijn nog steeds niet goedkoop, maar wel een stukje toegankelijker geprijsd dan de Apple AirPods Pro. 

De oordopjes dragen dezelfde naam als de koptelefoon van Sony. Dit is een van de beste koptelefoons van dit moment. De lat lag dus hoog, maar Sony stelt allesbehalve teleur.

Ik heb al niets aan te merken op het geluid, maar een groot pluspunt is dat je die ook nog eens kunt personaliseren via de equalizer. Je past hiermee de muziek al helemaal aan op je eigen smaak. Deze oordopjes zijn daarom voor écht voor iedereen geschikt.

Een ander groot pluspunt van deze oordopjes is dat ze actieve noise cancelling hebben. Het niveau komt nooit helemaal in de buurt van een koptelefoon met noise cancelling, maar het blijft desondanks indrukwekkend.

De accu van de oordopjes gaat nog zo'n acht uur mee. Je kunt de oplader dus gerust thuislaten als je een dagje weggaat. Bovendien kun je de oordopjes door de snellaadfunctie na 10 minuten opladen weer 1,5 uur gebruiken.

Met de Sony Headphones Connect-app (voor Android en iOS) kun je nog meer uit de oordopjes halen. Door de instelling naar wens aan te passen kun je nog meer van de muziek genieten.

Waar deze oordopjes tekortschieten, is het feit dat ze niet waterbestendig- of waterdicht zijn. Je moet dus enigszins oppassen bij het zwembad of het strand.

Wat we goed vinden:

  • Een fijn geluid die je zelf kunt aanpassen via de equalizer 
  • Met actieve noise cancelling, zodat je geen last hebt van omgevingsgeluiden 
  • Een goede accuduur van 8 uur en een snellaadfunctie

Wat we minder goed vinden:

  • Niet waterbestendig- of waterdicht

Accuduur: 6 uur
Ingebouwde microfoon: 
Ja
Bluetooth-versie: 
5.1
Gewicht:  8,5 gram 
Noise cancelling: Ja
Waterdichtheid: 
Spatwaterdicht

Is de mate van actieve noise cancelling een doorslaggevende factor? Dan zijn de Bose QuietComfort Earbuds de beste keuze. 

Zwarte oordopjes van Bose Quietcomfort

Een betere actieve noise cancelling kun je - als het op oordopjes aankomt - niet vinden. Je luistert hiermee geheel ongestoord naar je favoriete deuntjes. Perfect voor op reis, de sportschool of op kantoor.

Dat is geen verrassing: Bose was lang heer en meester op het gebied van ruisonderdrukking, maar dan wel op het gebied van koptelefoons. Dit zijn pas de tweede draadloze oordopjes die Bose op de markt brengt.

Ten opzichte van het eerste model is een het ontwerp duidelijk een stuk beter. Deze draadloze oordopjes zitten ontzettend fijn in de oren.

De geluidskwaliteit is een ander punt waarop deze oordopjes gewoon heel erg goed scoren. Gebalanceerd, helder, vol en met oog voor details. Alleen als je een heel krachtig basgeluid zoekt, zijn dit misschien niet de oordopjes die je zoekt.

Als je de Bose Music-app (voor Android en iOS) downloadt, heb je nog meer controle over je oordopjes. Daar stel je in welke mate je de noise cancelling wilt ervaren.

De accuduur van 6 uur is acceptabel, maar had zeker beter gekund. Zeker voor de prijs, want aan de Bose QuietComfort hangt een flink prijskaartje. Nog een minpuntje: de oplaadcase is wat groot.

Wat we goed vinden:

  • De beste noise cancelling op de markt
  • Een uitstekend geluid 
  • Een goed ontwerp die prettig in de oren zit 

Wat we minder goed vinden:

  • Behoorlijk aan de prijs
  • De oplaadcase is ietwat groot 
  • Geen indrukwekkende accuduur

Accuduur: 8 uur
Ingebouwde microfoon: 
Ja
Bluetooth-versie: 
5.0
Gewicht: 26 gram 
Noise cancelling: Nee
Waterdichtheid: 
Waterdicht

Zwarte oordopjes van Aftershokz Aeropex Bone conduction

Voor fanatieke sportliefhebbers zijn de Aftershokz Aeropex Bone Conduction de beste keuze. Deze oordopjes richten zich namelijk specifiek op mensen die zich graag in het zweet werken.

Deze oordopjes zitten in tegenstelling tot veel andere exemplaren niet in je oor. Door de bone conduction-technologie komt het geluid via je junkbeenderen naar je oor. Dat zorgt ervoor dat je omgevingsgeluiden nog steeds opvangt. Dit is prettig voor buitensporters of als je je anderszins in het verkeer begeeft.

Dat je nog steeds omgevingsgeluiden hoort is niet voor iedereen prettig. Wil je juist enkel de muziek horen, dan kun je beter voor oordopjes met actieve noise cancelling kiezen. Hierboven noemden we de Bose Quietcomfort Earbuds, die de allerbeste ruisonderdrukking hebben.

Je hoeft je met deze oordopjes in ieder geval nooit druk te maken of ze wel goed blijven zitten tijdens een intense work-out. Bovendien zitten ze niet in de weg, zodat je je kunt focussen op waar je mee bezig bent.

Dat de oordopjes volledig waterdicht zijn, onderstreept verder dat ze heel geschikt zijn voor sporters. Water, zweet of regen vormen geen enkel probleem.

De accuduur is met acht uur redelijk lang. Het duurt wel twee uur voordat de oordopjes volledig zijn opgeladen, dus dat is een minpuntje.

De geluidskwaliteit is goed, maar er zijn zeker oordopjes die hier meer in uitblinken. Ben je op zoek naar het allerbeste geluid, dan kun je beter voor een ander model kiezen. Door de bone conduction-technologie kun je niet genieten van een lekkere, volle bas.

Wat we goed vinden:

  • Oordopjes blijven uitstekend op je hoofd zitten en zijn zeer comfortabel 
  • Je vangt veel omgevingsgeluiden op, wat in bepaalde situaties prettig kan zijn
  • Volledig waterdicht 
  • Een prima accuduur

Wat we minder goed vinden:

  • Niet de allerbeste geluidskwaliteit 
  • Het blijven horen van omgevingsgeluiden kan een nadeel zijn 
  • Het duurt redelijk lang om de oordopjes op te laden

Accuduur: Niet van toepassing
Ingebouwde microfoon: 
Ja
Bluetooth-versie:
Geen Bluetooth
Gewicht: 19 gram 
Noise cancelling: Nee
Waterdichtheid: Niet waterdicht 

De KZ ATE zijn spotgoedkoop, maar dat kun je er absoluut niet aan aflezen. Wil of kan je niet te veel aan oordopjes uitgeven, dan mag je dit exemplaar niet in de schappen laten liggen. 

KZ is een merk uit China en klinkt ongetwijfeld niet iedereen bekend in de oren. Het idee achter dit bedrijf is het maken van goede, maar betaalbare oordopjes

Zwarte oordopjes van KZ ATE

En dat is gelukt. Deze oordopjes kunnen zich op het gebied van geluidskwaliteit meten aan véél duurdere modellen. Het geluid is vol en met een oersterke bas.

Daarnaast zitten deze oordopjes bijzonder fijn in de oren. Hij heeft - zoals de prijs al doet vermoeden - geen actieve noise cancelling, maar is wel een hoge mate van passieve noise cancelling door het ontwerp.

De oordopjes zijn daarnaast niet draadloos. Ben je daarnaar op zoek, dan moet je iets dieper in de buidel tasten. Het kan natuurlijk ook een voordeel zijn dat je de oordopjes niet hoeft op te laden.

Omdat nieuwere iPhones en vee landere smartphone geen 3.5 mm-aansluiting meer hebben, passen deze oordopjes daar niet in. Je kunt dit eventueel oplossen met een lightning-naar-mini-jack-adapter, of een usb-c-naar-mini-jack-adapter. Een hele mondvol, maar wel effectief.

Wat we goed vinden:

  • Een hele lage prijs 
  • Een prima geluidskwaliteit
  • Een fijne pasvorm 

Wat we minder goed vinden:

  • Met draad, dus er moet een 3.5mm-aansluting aanwezig zijn
  • Kan niet tegen water 

Koopgids

Het is bijna onmogelijk om een leven zonder oordopjes voor te stellen. Bijna iedereen heeft dan ook wel een exemplaar in huis. Zodra die kapotgaan of niet meer voldoen, is het tijd voor nieuwe.

Maar dat het vinden van geschikte oordopjes is niet zo makkelijk gezien het enorme aanbod. Met onderstaande handvaten vind je de oordopjes die voor jou het meest geschikt zijn.

Pasvorm

Bij de pasvorm draait het voornaamste verschil om in-ear en half in-ear. We tipten je een aantal beste in-ear oordopjes die je in je oor draagt. Half in-ear oordopjes – zoals de oudere AirPods – worden ook wel earbuds genoemd.

Zo hebben we ook nog bone conduction-technologie. Oordopjes die dit gebruiken doe je niet in je oor, maar draag je tegen je jukbeenderen aan. Deze dragen het geluid via het bot direct over naar je trommelvlies.

Draadloos of niet?

Een belangrijk verschil tussen de verschillende oordopjes is er of een draad aanwezig is of niet. Draadloze modellen sturen de muziek via Bluetooth naar je oordopjes. Dat is prettig, want je hebt dan meer bewegingsvrijheid.

Bovendien kun je dan met elk apparaat dat Bluetooth heeft verbinden. Niet elke smartphone heeft nog een 3.5 mm-aansluiting, wat ook nog eens een rol speelt.

Wellicht heb je minder behoefte aan de beste draadloze oordopjes. Je hoeft je oordopjes dan in ieder geval nooit op te laden. Dat scheelt bovendien aardig in de portemonnee, want oordopjes met kabel zijn veel goedkoper. 💸

Airpods op smartphone

Accuduur

Als je voor draadloze oordopjes gaat, dan krijg je te maken met een bepaalde accuduur. Het is natuurlijk prettig als ze lang meegaan zonder op te laden, maar dat zie je terug in de prijs. Sommige modellen hebben een draadloze oplaadhoes, zodat ze kunnen opladen zonder dat er stroom in de buurt is.

In hoeverre je de accuduur moet laten meewegen in je beslissing hangt af van wat voor soort gebruiker je bent. Reis je bijvoorbeeld veel, dan is het aan te raden om voor een lange accuduur te gaan.

Geluidskwaliteit

Bij duurdere modellen mag je over het algemeen een goede geluidskwaliteit verwachten. Prijs zegt echter niet alles, zoals we hierboven bewijzen met de KZ ATE-oordopjes.

Juist de draadloze modellen hebben eerder last van haperingen. Het is dan ook verstandig om in kwaliteit te investeren als je voor draadloos gaat.

Daarnaast is de aanwezigheid van een app waarin je met de equalizer kunt spelen zeker wenselijk. Zo pas je de geluidsweergave aan naar eigen smaak.

Waterdichtheid

Oordopjes kunnen volledig waterdicht, spatwaterdicht of helemaal niet waterdicht zijn. Wil je waterdichte oordopjes, dan betaal je daar voor.

Als je vaak sport of je oordopjes graag meeneemt naar het zwembad, is het wel aan te raden in ieder geval voor spatwaterdicht te gaan. We zochten al eerder uit wat de beste sportoordopjes zijn.

Microfoon

Niet alle oordopjes hebben een microfoon. Wil je handsfree via de oordopjes kunnen bellen, dan heb je een microfoon nodig. Wil je enkel naar muziek luisteren met de oordopjes, dan is dit niet nodig.

Over het algemeen hebben echter zelfs de meeste oordopjes in het lage en middensegment een microfoon.

De beste oordopjes

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Apple Airpods ProAllround-gebruik9,5Bekijk hem hier
Sony WF-1000XM3Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Bose QuietComfort EarBudsRuisonderdrukking8,9Bekijk hem hier
Aftershok Aeropex Bone ConductionSporters8,0Bekijk hem hier
KZ ATEKleinere budgets7,0Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe doe je oordopjes goed in?

Hoe je de oordopjes indoet, hangt af van wat voor model je hebt. Zo gaan in-ear oordopjes je gehoorgang in. Hierbij moet je ervoor zorgen dat de tipjes dichtbij je trommelvlies liggen.

Earbuds liggen juist weer op je oor en moet je in het ronde gedeelte van je oorschelp doen.

Oordopjes met bone conduction-technologie rusten op je jukbeenderen. De oorhaken gaan over je oren heen en de nekband naar achter.  

Hoe maak je oordopjes schoon? 

Je kunt oordopjes schoonmaken door een beetje ontsmettingsalcohol op een doekje of  wattenstaafje aan te brengen. Hiermee wrijf je zacht over de oordopjes heen. Pas op met vocht als je oordopjes niet waterbestendig- of dicht zijn.

Wat is beter: een koptelefoon of oordopjes? 

Dat hangt ervan af. Oordopjes zijn compact en neem je eenvoudig mee. Bovendien kun je ze  subtiel dragen. Wil je de allerbeste geluidskwaliteit, dan kun je beter voor een koptelefoon gaan. 

Conclusie

Het kiezen van oordopjes is niet makkelijk. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je een aantal factoren in overweging nemen die je zoektocht vereenvoudigen. Wat vind jij de allerfijnste oordopjes? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?