Controleer de Vochtigheid met de Beste Hygrometer

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Gedaan met gissen naar de vochtigheidsgraad.

Controleer de Vochtigheid met de Beste Hygrometer

Of ze nu analoog of digitaal zijn, de beste hygrometers meten de hoeveelheid vocht in de lucht en rapporteren dit nauwkeurig. Vochtigheid – de hoeveelheid waterdamp in de lucht – heeft niet alleen invloed op je eigen gezondheid, maar op je hele omgeving.

Wij hebben onze top 5 voor je klaarstaan en ondersteunen je bij je aankoop met onze koopgids, zodat je de beste koop voor jouw behoeften maakt!

Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079

Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079
Tijdweergave: Ja
Besturing via mobiele app: Nee
Accu/batterij code: AAA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Qumax Weerstation binnen en buiten

Qumax Weerstation binnen en buiten
Tijdweergave: Ja
Besturing via mobiele app: Nee
Accu/batterij code: AAA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Ease Electronicz Hygrometer

Ease Electronicz Hygrometer
Tijdweergave: Nee
Besturing via mobiele app: Nee
Accu/batterij code: AAA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste hygrometer koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er zijn verschillende soorten hygrometers, maar elk is doeltreffend in het meten en weergeven van de vochtigheid in een bepaalde omgeving. Hoewel de meest populaire hygrometers tegenwoordig elektrisch of mechanisch zijn, vertel ik je ook kort over dauwpunthygrometers en psychrometers. Ook de belangrijkste kenmerken van hydrometers vind je hieronder! 🧐

Soorten hygrometers

Elektrisch

Elektrische hygrometers zijn de meest gebruikte hygrometers vandaag op de markt. Deze toestellen meten de veranderingen in elektrische weerstand – over een halfgeleider of sensor – veroorzaakt door het vochtgehalte van de lucht. Als het vochtgehalte verandert, neemt de weerstand toe of af. De hygrometer geeft dit digitaal weer.

Tegenwoordig werken de meeste elektrische hygrometers op batterijen. Verscheidene modellen hebben een Bluetooth-verbinding, zodat je de metingen van de hygrometer kunt controleren met je smartphone.

Mechanisch

Als je ooit naar een wetenschapsbeurs bent geweest, heb je waarschijnlijk al eens een mechanische hygrometer gezien. Dit populaire wetenschapsproject maakt gebruik van de veranderingen in organische materialen veroorzaakt door het vochtgehalte om de vochtigheidsgraad weer te geven.

In hun eenvoudigste vorm gebruiken mechanische hygrometers organische materialen, zoals wol of mensenhaar, om een naald te bedienen die op een vochtigheidsschaal wijst.

Wanneer het vochtgehalte van de lucht stijgt, absorbeert het organisch materiaal het vocht, krimpt samen en wordt zwaarder, waardoor de naald omhoog gaat. Wanneer de lucht droogt, wordt het materiaal lichter en rekt het een beetje uit, waardoor de naald daalt.

Tegenwoordig kunnen mechanische meters eenvoudige wandtoestellen zijn, klokken, horloge-achtige instrumenten of elegante meters van messing die de vochtigheid meten met een hoge graad van precisie.

ouderwetse hygrometer

Dauwpunthygrometers

Dauwpunthygrometers hebben gepolijste metalen spiegels waarop vocht condenseert. Door de luchttemperatuur te meten waarbij water op de spiegel begint te condenseren, wordt het dauwpunt bepaald. Deze apparaten vereisen zeer constante omstandigheden, zoals een constante atmosferische druk en een constant dampgehalte.

Dauwpunthygrometers zijn zeer oude technologie: de eerste werd in 1751 uitgevonden en tegenwoordig worden ze nauwelijks meer gebruikt.

Psychrometers

Psychrometers tref je niet vaak aan op het keukenblad in een interieur. Ze worden echter nog steeds gebruikt in de meteorologie. Ze worden ook veel gebruikt bij bosbrandbestrijding om het risico op een brand te detecteren.

Psychrometers gebruiken twee soorten thermometers om het vochtgehalte van de lucht te meten. Het is een vrij ingewikkeld proces waarbij een van de thermometers in een natte doek wordt gewikkeld en beide thermometers worden rondgedraaid. De experimentator voert dan de metingen van de thermometers in een vergelijking in om de vochtigheidsgraad te bepalen. 🧐

Digitaal of analoog

Hoe gemakkelijk je je hygrometer kunt aflezen, heeft veel te maken met waarvoor je je hydrometer wilt gebruiken. Hier komt het grote debat om de hoek kijken: digitaal of analoog.

Als je je hygrometer snel van op een afstand wilt aflezen, is een analoge hygrometer moeilijk te verslaan. Deze mechanische hygrometers hebben naalden die wijzen naar het algemene bereik op de wijzerplaat, en dat is alles wat je in de meeste scenario's nodig hebt.

Het nadeel van een analoge wijzerplaat is dat het moeilijk is om de exacte waarde te bepalen. Ook zijn kleine veranderingen in tienden van graden onmogelijk waar te nemen.

Hygrometer duidt 42 procent luchtvochtigheid aan

Digitale displays zijn de beste keuze wanneer je de exacte waarde van de vochtigheid wilt weten. Met de digitale display van een elektrische hygrometer merk je veranderingen in de vochtigheid waarschijnlijk eerder en gemakkelijker op.

De cijfers veranderen zichtbaar, in tegenstelling tot kleine bewegingen van een naald. Het nadeel is dat kleine digitale displays van lage kwaliteit moeilijk af te lezen zijn, omdat sommige cijfers van een afstand moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn.

Toepassing

De toepassing voor je hygrometer is een belangrijke factor bij het kiezen van het beste model voor jou. Als je bijvoorbeeld de vochtigheidsgraad in een museum controleert, wil je een ander product dan wanneer je de omstandigheden thuis controleert.

Voor de meeste situaties voldoet een digitale hygrometer die je op een boekenplank of tafel plaatst. Musea bijvoorbeeld bevatten echter waardevolle kunstwerken, artefacten, papieren en andere zeldzame en oude voorwerpen die zeer gevoelig zijn voor temperatuur en vochtigheid.

Om ze tegen bederf en vernietiging te beschermen, moet er voortdurend op worden gelet dat de omstandigheden niet schadelijk zijn. Een hygrometer is een essentieel onderdeel van die bescherming, en idealiter eentje die een logboek bijhoudt van de relatieve vochtigheid.

Nauwkeurigheid

Over het algemeen zijn hygrometers relatief betrouwbare en consistente instrumenten. De meeste zijn tot op 5% nauwkeurig. Om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitshygrometer koopt, moet je er zeker van zijn dat je hygrometer binnen dit percentage werkt. Verder komt nauwkeurigheid neer op kalibratie.

Als je vermoedt dat de nauwkeurigheid van de hygrometer niet helemaal juist is, kalibreer hem dan. Je kunt een hygrometer-kalibratieset kopen, waarbij je je hygrometer in een afgesloten zak plaatst voor een voorgeschreven tijdsduur.

De meting van de hygrometer ten opzichte van het percentage van de kit, bepaalt of je hem moet kalibreren. Digitale hygrometers hebben kalibratieknoppen en resetknoppen. De meeste analoge hygrometers hebben instelschroeven aan de achterkant.

Stroombron en levensduur van de batterij

Als je een elektrische hygrometer gebruikt, kies dan de juiste stroombron voor je behoeften. Veel hygrometers hebben een adapter voor 110 volt die je in een stopcontact steekt. Je kunt er ook voor kiezen deze modellen op batterijen te laten werken.

Als je een Bluetooth-apparaat op afstand gebruikt, is de levensduur van de batterij belangrijk. Als je bijvoorbeeld een terrarium bewaakt dat je het liefst zo veel mogelijk gesloten houdt, is het belangrijk om een sensor te nemen die zuinig omspringt met de batterij.

Sommige modellen gebruiken oplaadbare batterijen, wat bijzonder handig is als deze een behoorlijke tijd meegaan.

Bewaking en waarschuwingen op afstand

Het bewaken van vochtigheidsniveaus is niet altijd een kwestie van persoonlijk comfort of gemak. Soms is het noodzakelijk voor je favoriete hobby of bezigheid. Denk aan het controleren van de vochtigheidsgraad van je wijnkelder.

Om deze ruimtes binnen een ideaal vochtigheidsbereik te houden, is het de moeite waard een hygrometer aan te schaffen die je kunt controleren via je smartphone of een display op afstand.

Het belangrijkste is misschien nog wel dat je met een aantal van deze apparaten een bepaald bereik kunt instellen en een waarschuwing krijgt wanneer de luchtvochtigheid buiten dat bereik komt. Dankzij die waarschuwing handel je onmiddellijk!

hygrometer op witte achtergrond

Interconnectiviteit en gebruikersinterface

Dankzij de vooruitgang op het gebied van Bluetooth, wifi en smart home-technologie, hebt je tal van opties als het gaat om het verbinden van een hygrometer met je persoonlijke technologie.

Veel van deze apparaten gebruiken hun eigen apps, zodat je de vochtigheidsniveaus via Bluetooth of wifi vanaf je smartphone controleert. Dit kan een grote hulp zijn wanneer je probeert te voorkomen dat je je gevoelige omgeving, zoals een kas of terrarium, moet openen.

Vanaf je smartphone vraag je via de compatibele app de temperatuur- en vochtigheidsgegevens op, ook wanneer je er niet bent. In dit laatste geval moet de hygrometer wel over een wifiverbinding beschikken. Bluetooth reikt immers niet verder dan een meter of 10.

Sommige hygrometers communiceren ook met je smart home-apparaten, zoals bijvoorbeeld je thuisthermostaat. Je past dan eenvoudig de temperatuurinstellingen van je huis aan op basis van informatie uit de app van de hygrometer.

Gegevensregistratie

Als je de vochtigheid in je huis serieus wilt controleren om gezondheidsredenen, hobby's, of een andere reden, moet je gegevens verzamelen. Overweeg dan een hygrometer die een logboek bijhoudt van vochtigheidswaarden en temperaturen. Houd je gegevens bij en blijf seizoens- of omgevingstrends voor!

Laptop Internetverkeer

Sommige apparaten houden de gegevens bij in de compatibele app, zodat je tot twee jaar aan informatie binnen handbereik hebt. Wat misschien nog belangrijker is, is dat je een spreadsheet van deze cruciale gegevens kunt exporteren, die je vervolgens op je computer opslaat of afdrukt.

Regel de vochtigheidsgraad in je huis

Het is van cruciaal belang om de vochtigheidsgraad en de temperatuur in je huis te controleren en te handhaven voor een goede gezondheid en comfort. Als de vochtigheidsgraad de limiet overschrijdt, kan er condensatie ontstaan op de ramen en muren, wat kan leiden tot schimmelgroei en waterschade. Je huis ontvochtigen doe je zo:

  • Droog de lucht met een airconditioner. Airconditioners koelen je huis af en verminderen de vochtigheid door de lucht te drogen. Heb je geen vaste airconditioner is huis? Ga dan voor een mobiele airco!
  • Gebruik een luchtontvochtiger. Dit product is ontworpen om de lucht te filteren en het overtollige vocht in de lucht op te zuigen. Het verlaagt op deze manier de luchtvochtigheid in de ruimte, wat noodzakelijk is in opslagplaatsen voor voedsel bijvoorbeeld.
  • Open de ramen. In het voor- en najaar is de beste manier om de luchtvochtigheid te reguleren het openen van ramen, zodat de natuurlijke lucht je huis afkoelt en de luchtvochtigheid vermindert.

Te droge lucht is dan weer funest voor je neus, want het irriteert de neusholtes. Hieronder vind je enkele manieren om de vochtigheidsgraad in je woning te verhogen:

  • Gebruik een luchtbevochtiger. In de winter werken luchtbevochtigers perfect, omdat de lucht dan het droogst is. Je kunt een luchtbevochtiger ook in combinatie met een airco gebruiken, want deze droogt de lucht uit.
  • Laat een aircooler je ruimte verkoelen en tegelijkertijd de lucht bevochtigen.
  • Haal meer groene planten in huis. Als je last hebt van een lage luchtvochtigheid, plaats dan meer planten in je interieur. Als het water in de planten verdampt, neemt de luchtvochtigheid in je ruimte toe.
allerlei planten in huis

De 5 beste hygrometers onder elkaar

1. Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079

1. Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079
Tijdweergave: Ja
Besturing via mobiele app: Nee
Weersvoorspelling: Nee
Accu/batterij code: AAA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Ophangwijze: Geen ophangmethode
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen

2. Qumax Weerstation binnen en buiten

2. Qumax Weerstation binnen en buiten
Tijdweergave: Ja
Besturing via mobiele app: Nee
Weersvoorspelling: Ja
Accu/batterij code: AAA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Ophangwijze: Ophanghaak , Vrijstaand
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten

3. Ease Electronicz Hygrometer

3. Ease Electronicz Hygrometer
Tijdweergave: Nee
Besturing via mobiele app: Nee
Weersvoorspelling: Nee
Accu/batterij code: AAA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Ophangwijze: Magneet , Ophanghaak , Vrijstaand
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen

4. Bresser Temeo Hygrometer

4. Bresser Temeo Hygrometer
Tijdweergave: Nee
Besturing via mobiele app: Nee
Weersvoorspelling: Nee
Accu/batterij code: CR2032
Analoog of Digitaal: Digitaal
Ophangwijze: Geen ophangmethode
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten

5. TFA

5. TFA
Tijdweergave: Ja
Besturing via mobiele app: Nee
Weersvoorspelling: Nee
Accu/batterij code: AA
Analoog of Digitaal: Digitaal
Ophangwijze: Geen ophangmethode
Temperatuur indicator: Ja
Voor binnen of buiten: Voor binnen

Veelgestelde vragen over hygrometers

Waar plaats je een hygrometer?

Een leefruimte is meestal de beste plaats voor een hygrometer. Vocht in de keuken of badkamer kan de metingen beïnvloeden, dus plaats de hygrometer bij voorkeur in een drogere ruimte zoals de woonkamer of je kantoor.

Hygrometer op een boekenplank

Hoe ijk je een hygrometer?

Met behulp van een kalibratieset bepaal je of de hygrometer geijkt/gekalibreerd moet worden. Analoge hygrometers hebben instelschroeven aan de achterkant van de meter om de hydrometer aan te passen. Digitale thermometers hebben instelknoppen om de juiste vochtigheidsgraad in te stellen.

Als je geen kalibratieset gebruikt, wikkel dan je hygrometer in een vochtige doek voor ongeveer een uur. Kijk na de verstreken tijd of hij 95% vochtigheid aangeeft. Indien dat niet het geval is, stel dan de hygrometer bij.

Wat is een goede vochtigheidsgraad in huis?

Een normale vochtigheidsgraad ligt tussen de 40 en 60%. Dit betekent dat de lucht voor 40 tot 60% uit water bestaat. Je voelt echter waarschijnlijk geen vocht in de lucht, maar je neus en keel raken niet uitgedroogd. Daarom is dit een prima vochtigheidsgraad voor in huis.

Welke hygrometer moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget en voor welk doel je de hygrometer wilt gebruiken. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele belangrijke specificaties van de beste hygrometers. Zo kun jij de beste keus maken.

TijdweergaveBesturing via mobiele appAccu/batterij codeAnaloog of DigitaalTemperatuur indicatorVoor binnen of buiten
1Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079JaNeeAAADigitaalJaVoor binnen
2Qumax Weerstation binnen en buitenJaNeeAAADigitaalJaVoor binnen & buiten
3Ease Electronicz HygrometerNeeNeeAAADigitaalJaVoor binnen
4Bresser Temeo HygrometerNeeNeeCR2032DigitaalJaVoor binnen & buiten
5TFAJaNeeAADigitaalJaVoor binnen

Medisana thermohygrometer digitaal HG 100 60079

Tijdweergave: Ja

Besturing via mobiele app: Nee

Accu/batterij code: AAA

Analoog of Digitaal: Digitaal

Temperatuur indicator: Ja

Voor binnen of buiten: Voor binnen

Qumax Weerstation binnen en buiten

Tijdweergave: Ja

Besturing via mobiele app: Nee

Accu/batterij code: AAA

Analoog of Digitaal: Digitaal

Temperatuur indicator: Ja

Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten

Ease Electronicz Hygrometer

Tijdweergave: Nee

Besturing via mobiele app: Nee

Accu/batterij code: AAA

Analoog of Digitaal: Digitaal

Temperatuur indicator: Ja

Voor binnen of buiten: Voor binnen

Bresser Temeo Hygrometer

Tijdweergave: Nee

Besturing via mobiele app: Nee

Accu/batterij code: CR2032

Analoog of Digitaal: Digitaal

Temperatuur indicator: Ja

Voor binnen of buiten: Voor binnen & buiten

TFA

Tijdweergave: Ja

Besturing via mobiele app: Nee

Accu/batterij code: AA

Analoog of Digitaal: Digitaal

Temperatuur indicator: Ja

Voor binnen of buiten: Voor binnen

Conclusie

De keuze van de beste hygrometer voor je behoeften hangt af van enkele factoren. Waar en hoe je de hygrometer gebruikt, alsook het gebruiksgemak en de levensduur van de batterij, zijn de moeite waard om in gedachten te houden bij je aankoop.

Wil je zowel binnen als buiten de temperatuur en vochtigheid meten en op de hoogte blijven van weersvoorspellingen? Kies dan voor het beste weerstation.

Lees de belangrijkste kenmerken nog eens door in onze koopgids, voordat je de beste hygrometer voor jou kiest!

Was dit artikel behulpzaam?