Stream je Favoriete Media naar je tv met de VLC Chromecast-Functie

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Iets waar VLC-gebruikers al lang op zaten te wachten.

Stream je Favoriete Media naar je tv met de VLC Chromecast-Functie

De VLC-mediaspeler is een van de meest gebruiksvriendelijke platforms die beschikbaar zijn voor het afspelen van video's, waardoor het een geweldige optie is onder de gratis mediaspelers. En wat nóg geweldiger is, is dat je nu ook eenvoudig video- en audiobestanden streamt van VLC op je apparaat naar je Chromecast die is aangesloten op je tv.

De ontwikkelaars van VLC werken al een tijdje aan Chromecast-ondersteuning, en die is nu eindelijk beschikbaar in versie 3.0. Hoe je dat precies doet, ontdek je hieronder!

Wat is VLC en wat is Chromecast?

VLC is een vrije en open source multimediaspeler. VLC is beschikbaar voor desktopbesturingssystemen en mobiele platforms, zoals Android en iOS. VLC is ook beschikbaar op digitale distributieplatforms zoals de Apple's App Store, Google Play en Microsoft Store.

VLC ondersteunt vele audio- en videocompressiemethoden en bestandsindelingen, waaronder dvd-video, video-cd en streamingprotocollen. Het is in staat om media te streamen via computernetwerken en kan multimediabestanden transcoderen.

Google Chromecast is een mediaspeler die je aansluit op je tv en eenvoudig toegang biedt tot meerdere streamingdiensten, van Netflix en YouTube tot Google Play.

Alle Chromecasts momenteel op de markt delen dezelfde scherm- en videodelingstechnologie, waarmee je films, tv-programma's en andere inhoud vanaf je laptop, telefoon of tablet naar je smart tv zendt.

Google's beste mediaspeler is nog completer dankzij Google TV-apps en een afstandsbediening. Welke Chromecast je ook aanschaft, je bent snel op weg om vrijwel alles te streamen op het grootste scherm in je huis.

Tijd om je voor te bereiden!

Deze VLC Chromecast-functie is momenteel alleen beschikbaar in versie 3.0 van VLC voor Windows en Mac, dus je hebt een Windows-pc of Mac en een up-to-date versie van VLC nodig om verder te gaan.

Je hebt natuurlijk ook een Chromecast-apparaat nodig, of een Android TV-apparaat, zoals de Nvidia Shield (omdat die ook streams volgens de Chromecast-standaard accepteert), of een televisie die Android TV als software gebruikt.

De pc of Mac die je gebruikt om te streamen, moet zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden als je Chromecast-apparaat, zoals de Google Chromecast 3, bekabeld of draadloos. Alleen met Chromecast verbonden tv's in hetzelfde netwerk worden in de lijst weergegeven. Wat ook belangrijk is, is dat je je Chromecast-apparaat correct instelt.

Iemand plugt Chromecast v.2 achterin een tv

Optie 1: Streamen van VLC naar Chromecast (Windows)

Volg de onderstaande stappen om VLC vanaf je pc te streamen naar je Chromecast:

  • Schakel je Chromecast in.
  • Open VLC op je pc of laptop. Zorg ervoor dat je VLC 3.0 of hoger gebruikt.
  • Start het afspelen van de media in VLC die je wilt streamen naar Chromecast.
  • Klik met je rechtermuisknop op de video en selecteer vervolgens Afspelen, Renderer en de naam van je Chromecast. Selecteer het juiste apparaat.

Bij het afspelen is het mogelijk dat er een waarschuwingsbericht Onveilige site verschijnt, aangezien je afspeelt naar een netwerkapparaat. Dit is helemaal in orde: klik op Certificaat bekijken en vervolgens op Permanent accepteren om het certificaat aan je pc toe te voegen.

Sommige formaten spelen onmiddellijk en zonder problemen af, andere moeten worden geconverteerd. Gewone formaten zouden in orde moeten zijn, maar als je iets ongewoons of ouderwets gebruikt, zoals het Microsoft WMV-formaat, krijg je een melding met Prestatiewaarschuwing.

Klik op OK als je verder wilt gaan met de video, en op Waarschuw me niet opnieuw als je wilt dat VLC je bestanden toch converteert. Het is ook mogelijk dat oudere of tragere computers de media niet snel genoeg converteren, wat resulteert in vertraging bij het streamen.

Let op!

Er is één ding om in gedachten te houden. VLC ondersteunt een breed scala aan formaten, maar Chromecast doet dat niet.

Sommige bestanden werken zonder enig probleem, maar de bestanden die niet compatibel zijn met Chromecast worden geconverteerd. Indien je apparaat op een batterij werkt, kan deze snel leeglopen als je een bestand probeert af te spelen dat conversie vereist.

Optie 2: En hoe gaat dat op macOS en Linux?

Nu vraag je je misschien af hoe je VLC streamt naar Chromecast op je Linux- of macOS-computer. Dit is een even eenvoudig proces als voor Windows-apparten:

  • Open de VLC-speler en klik op Afspelen in het menu bovenaan. Klik in het vervolgkeuzemenu op Renderer.
  • Er zou een pop-up moeten verschijnen naast de optie Renderer. Selecteer hier je Chromecast-apparaat. Als je je Chromecast nog niet in de lijst ziet staan, klik dan op Scannen.

Optie 3: VLC Chromecast-ondersteuning op Android

Je kunt de VLC Android-app gebruiken om lokaal opgeslagen bestanden naar je Chromecast-apparaat te streamen. Het enige wat je hoeft te doen, is op de Chromecastknop te tikken in de VLC-app.

Door op de knop met de drie puntjes te tikken, beheer je opties zoals ondertitelsynchronisatie, naar een hoofdstuk springen, de afspeelsnelheid wijzigen, en nog veel meer.

De streaming stopt wanneer je op de knop drukt om terug te keren naar het hoofdscherm van VLC. Als je hetzelfde bestand opnieuw afspeelt, gaat het verder waar je gebleven was.

Vrouw kijkt naar een film

Oplossen van problemen

Lange laadtijd? Wijzig de conversiekwaliteit

Tijdens het streamen van VLC naar je Chromecast treden soms prestatieproblemen op. Het conversieproces kan de laadtijd van de video op je tv-scherm verlengen. Zoek daarom naar een goede balans tussen kwaliteit en snelheid.

Ga naar Extra > Voorkeuren. Selecteer het keuzerondje Alles onderaan het venster. Zoek dan zoek dan Streamuitvoer, vouw Stout Stream uit en selecteer Chromecast. (Je kunt ook Chromecast invoeren in het zoekvak in de linkerbovenhoek van het venster).

Zoek het Conversiekwaliteit drop-down menu, en selecteer een optie om de conversie en streaming te verbeteren. De keuzemogelijkheden gaan van CPU-laag (lage kwaliteit maar hoge bandbreedte) tot Hoog (hoge kwaliteit en hoge bandbreedte). De standaardinstelling is Gemiddeld.

Bandbreedte

De bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd via een internetverbinding wordt verzonden. Bandbreedte geeft men weer in megabits per seconde (Mbps).

Bij het visualiseren van bandbreedte kan het helpen om een netwerkverbinding te zien als een buis en elk beetje data als een zandkorrel. Als je een grote hoeveelheid zand in een dunne buis giet, duurt het lang voordat het zand erdoor stroomt.

Maak je keuze, klik op Opslaan en controleer de stream. Mogelijk moet je de video stoppen en opnieuw laden om de verandering te zien. Hopelijk helpt het!

Extra tips

Om de VLC Chromecast functie te laten werken, dient je virusscanner VLC toe te staan. Controleer of dat in jouw geval zo is. Als je nog steeds problemen ondervindt, probeer dan om de verbinding met je VPN te verbreken terwijl je streamt, indien je er eentje gebruikt.

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe werkt de VLC Chromecast-streamingsfunctie?"

Je ervaring kan variëren bij het streamen van VLC naar Chromecast, vanwege de problemen die kunnen optreden, maar het is de moeite waard om te proberen – en het zou alleen maar beter moeten worden met de tijd. Bedankt voor het lezen en laat ons zeker weten of het gelukt is! 💪

Was dit artikel behulpzaam?