Stream je Favoriete Media naar je tv met de VLC Chromecast-Functie

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

VLC en Chromecast - je beste streammaatjes!

Stream je Favoriete Media naar je tv met de VLC Chromecast-Functie

Gebruik je net als ik al jaren VLC met plezier? Dan heb ik goed nieuws voor je: De VLC-ontwikkelaars hebben hard gewerkt aan de laatste update, en je streamt nu ook eenvoudig films en muziek van VLC naar je Chromecast. 🍿📺

Hoe VLC streamen naar Chromecast? Het snelle antwoord.

Om met VLC naar je Chromecast te streamen, open je de VLC-app op je computer of telefoon. Kies het filmpje dat je wilt kijken en klik op het 'cast'-icoontje, dat lijkt op een klein tv-schermpje met een wifi-signaal.Dan kies je je Chromecast uit de lijst van apparaten en je video zal op je tv beginnen te spelen. Zorg wel dat je VLC en Chromecast met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn!

Tijd om je tv en computer samen te laten werken zodat je je favoriete media kunt streamen. In dit artikel leid ik je door de eenvoudige stappen om VLC met je Chromecast te verbinden, problemen op te lossen en tips om VLC goed naar je Chromecast te laten streamen.

Wat is VLC en wat is Chromecast?

VLC is een vrije en open source multimediaspeler. VLC is beschikbaar voor desktopbesturingssystemen en mobiele platforms, zoals Android en iOS. VLC is ook beschikbaar op digitale distributieplatforms zoals de Apple's App Store, Google Play en Microsoft Store.

De dagen dat je codecs, DivX-decoders/-encoders/-plugins en spelers moest zoeken, zijn voorbij. VLC is echt het Zwitserse zakmes onder de mediaspelers, het accepteert bestandsextensies waarvan ik nog nooit heb gehoord.

french1canadian2, op Reddit

VLC ondersteunt vele audio- en videocompressiemethoden en bestandsindelingen, waaronder dvd-video, video-cd en streamingprotocollen. Het is in staat om media te streamen via computernetwerken en kan multimediabestanden transcoderen.

Google Chromecast is een mediaspeler die je aansluit op je tv en eenvoudig toegang biedt tot meerdere streamingdiensten, van Netflix en YouTube tot Google Play. Het is een apparaatje wat je aan kunt sluiten op je tv.

Alle Chromecasts momenteel op de markt delen dezelfde scherm- en videodelingstechnologie, waarmee je films, tv-programma's en andere inhoud vanaf je laptop, telefoon of tablet naar je smart tv zendt.

Google's beste mediaspeler is nog completer dankzij Google TV-apps en een afstandsbediening. Welke Chromecast je ook aanschaft, je bent snel op weg om vrijwel alles te streamen op het grootste scherm in je huis. Of je nu de eerste generatie gebruikt of de nieuwste Chromecast met Google TV, VLC ondersteunt ze allemaal.

Kun je alles streamen met Chromecast?

Chromecast werkt met veel apps en websites, maar sommige dingen kun je niet streamen. Bijvoorbeeld als een app of website het niet toelaat of als je geen goede internetverbinding hebt. Maar met veel populaire diensten zoals YouTube, Netflix en Spotify werkt het wel heel goed. En het werkt nu dus ook met VLC.

Bereid je voor op het streamen

Laten we kijken of je alles hebt wat je nodig hebt. Gelukkig is dat niet veel: met een computer en je Chromecast ben je goed op weg. Wel is het goed om te controleren of alles goed is ingesteld voor je begint.

Installatievereisten: VLC en je besturingssysteem

Compatibiliteit met het besturingsysteem is belangrijk wanneer je wilt installeren. Deze VLC Chromecast-functie is momenteel alleen beschikbaar in versie 3.0 van VLC voor Windows en Mac, dus je hebt een Windows-pc of Mac en een ondersteunde VLC-versie nodig om verder te gaan. Download de juiste versie van VLC voor jouw besturingsysteem.

Je hebt natuurlijk ook een Chromecast-apparaat nodig, of een Android TV-apparaat, zoals de Nvidia Shield (omdat die ook streams volgens de Chromecast-standaard accepteert), of een televisie die Android TV als software gebruikt. Sluit je Chromecast aan op een van de de beschikbare HDMI-poorten van je tv.

Netwerkvereisten: Chromecast en je internet

De pc of Mac die je gebruikt om te streamen, moet zich op hetzelfde lokale netwerk bevinden als je Chromecast-apparaat, zoals de Google Chromecast 3, bekabeld of draadloos. Alleen met Chromecast verbonden tv's in hetzelfde netwerk worden in de lijst weergegeven. Wat ook belangrijk is, is dat je je Chromecast-apparaat correct instelt.

Iemand plugt Chromecast v.2 achterin een tv

Optie 1: Streamen van VLC naar Chromecast (Windows)

Volg de onderstaande stappen om VLC vanaf je pc te streamen naar je Chromecast:

  • Schakel je Chromecast in.
  • Open VLC op je pc of laptop. Zorg ervoor dat je VLC 3.0 of hoger gebruikt.
  • Start het afspelen van de media in VLC die je wilt streamen naar Chromecast.
  • Klik met je rechtermuisknop op de video en selecteer vervolgens Afspelen, Renderer en de naam van je Chromecast. Selecteer het juiste apparaat.

Bij het afspelen is het mogelijk dat er een waarschuwingsbericht Onveilige site verschijnt, aangezien je afspeelt naar een netwerkapparaat. Dit is helemaal in orde: klik op Certificaat bekijken en vervolgens op Permanent accepteren om het certificaat aan je pc toe te voegen.

Sommige formaten spelen onmiddellijk en zonder problemen af, andere moeten worden geconverteerd. Gewone formaten zouden in orde moeten zijn, maar als je iets ongewoons of ouderwets gebruikt, zoals het Microsoft WMV-formaat, krijg je een melding met Prestatiewaarschuwing.

Klik op OK als je verder wilt gaan met de video, en op Waarschuw me niet opnieuw als je wilt dat VLC je bestanden toch converteert. Het is ook mogelijk dat oudere of tragere computers de media niet snel genoeg converteren, wat resulteert in vertraging bij het streamen.

Let op!

Er is één ding om in gedachten te houden. VLC ondersteunt een breed scala aan formaten, maar Chromecast doet dat niet.

Sommige bestanden werken zonder enig probleem, maar de bestanden die niet compatibel zijn met Chromecast worden geconverteerd. Indien je apparaat op een batterij werkt, kan deze snel leeglopen als je een bestand probeert af te spelen dat conversie vereist.

Optie 2: Hoe stream je VLC naar een Chromecast (op macOS en Linux)?

Nu vraag je je misschien af hoe je VLC streamt naar Chromecast op je Linux- of macOS-computer. Dit is een even eenvoudig proces als voor Windows-apparten:

  • Open de VLC-speler en klik op Afspelen in het menu bovenaan. Klik in het vervolgkeuzemenu op Renderer.
  • Er zou een pop-up moeten verschijnen naast de optie Renderer. Selecteer hier je Chromecast-apparaat. Als je je Chromecast nog niet in de lijst ziet staan, klik dan op Scannen.

Optie 3: VLC Chromecast-ondersteuning op Android

Je kunt de VLC Android-app gebruiken om lokaal opgeslagen bestanden naar je Chromecast-apparaat te streamen. Het enige wat je hoeft te doen, is op de Chromecastknop te tikken in de VLC-app.

Door op de knop met de drie puntjes te tikken, beheer je opties zoals ondertitelsynchronisatie, naar een hoofdstuk springen, de afspeelsnelheid wijzigen, en nog veel meer.

De streaming stopt wanneer je op de knop drukt om terug te keren naar het hoofdscherm van VLC. Als je hetzelfde bestand opnieuw afspeelt, gaat het verder waar je gebleven was.

Vrouw kijkt naar een film

Problemen als je van VLC naar Chromecast streamt: de oplossingen

Lange laadtijd? Wijzig de conversiekwaliteit

Tijdens het streamen van VLC naar je Chromecast treden soms prestatieproblemen op. Het conversieproces kan de laadtijd van de video op je tv-scherm verlengen. Zoek daarom naar een goede balans tussen kwaliteit en snelheid.

Ga naar Extra > Voorkeuren. Selecteer het keuzerondje Alles onderaan het venster. Zoek dan zoek dan Streamuitvoer, vouw Stout Stream uit en selecteer Chromecast. (Je kunt ook Chromecast invoeren in het zoekvak in de linkerbovenhoek van het venster).

Zoek het Conversiekwaliteit drop-down menu, en selecteer een optie om de conversie en streaming te verbeteren. De keuzemogelijkheden gaan van CPU-laag (lage kwaliteit, maar hoge bandbreedte) tot Hoog (hoge kwaliteit en hoge bandbreedte). De standaardinstelling is Gemiddeld.

Bandbreedte

De bandbreedte is de maximale hoeveelheid gegevens die in een bepaalde tijd via een internetverbinding wordt verzonden. Bandbreedte geeft men weer in megabits per seconde (Mbps).

Bij het visualiseren van bandbreedte kan het helpen om een netwerkverbinding te zien als een buis en elk beetje data als een zandkorrel. Als je een grote hoeveelheid zand in een dunne buis giet, duurt het lang voordat het zand erdoor stroomt.

Maak je keuze, klik op Opslaan en controleer de stream. Mogelijk moet je de video stoppen en opnieuw laden om de verandering te zien. Hopelijk helpt het!

Werkt VLC niet met je Chromecast?

Om de VLC Chromecast functie te laten werken, dient je virusscanner VLC toe te staan. Controleer of dat in jouw geval zo is. Als je nog steeds problemen ondervindt, probeer dan om de verbinding met je VPN te verbreken terwijl je streamt, indien je er eentje gebruikt.

Werkt ondertiteling niet als je VLC streamt met je Chromecast?

VLC heeft soms moeite met het streamen van ondertitels naar je Chromecast. Geen zorgen, dit is op te lossen. Gebruik MKVToolNix, een gratis videobewerkingsprogramma, om de ondertiteling en video samen te voegen tot één bestand.

Werkt dit nog niet? Probeer dan de ondertiteling als een apart .srt-bestand te streamen. Een .srt-bestand is een simpel tekstbestandje dat de ondertiteling van een film of serie bevat. Het bestand heeft tijdcodes die precies aangeven wanneer een stukje tekst op het scherm moet verschijnen.

Als je een apart .srt-bestand streamt, stuur je dus alleen de ondertiteling naar je Chromecast. Dit doe je als de ondertiteling niet automatisch meekomt met de video. Je moet dan in VLC aangeven dat je naast de video ook het .srt-bestand wilt afspelen, zodat je op je tv zowel het beeld als de bijbehorende ondertiteling ziet.

Conclusie

Hopelijk heb je nu antwoord duidelijk antwoord op je vraag: "Hoe werkt de VLC Chromecast-streamingsfunctie?"

Je ervaring kan variëren bij het streamen van VLC naar Chromecast, vanwege de problemen die kunnen optreden, maar het is de moeite waard om te proberen – en het zou alleen maar beter moeten worden met de tijd. Bedankt voor het lezen en laat ons zeker weten of het gelukt is! 💪

Was dit artikel behulpzaam?