Scannen met je Telefoon: Maak je Leven Makkelijker

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Eindelijk geen printer of scanapparaat meer nodig als je een document wil scannen!

Scannen met je Telefoon: Maak je Leven Makkelijker

Stel je eens voor: je hebt dringend een belangrijk document nodig om per e-mail te versturen, maar je bent onderweg en hebt geen toegang tot een scanner. Ik liep zelf laatst ook tegen dit probleem aan toen ik op vakantie was. Gelukkig is scannen met je telefoon tegenwoordig kinderspel. Zo kon ik al mijn belangrijke documenten inscannen vanaf het strand!

Scannen met je smartphone bespaart tijd en kosten, en maakt het organiseren en doorzoeken van documenten eenvoudig. Er zijn diverse supergoede scan-apps beschikbaar voor zowel iOS als Android, zoals Adobe Scan, Microsoft Office Lens en Google Drive.

In dit artikel leggen we je uit hoe je documenten scant met je iPhone, iPad of Android-toestel en geven we je een paar tips over de beste apps voor dit doeleinde. 

De magie van scannen met je smartphone

Technologische vooruitgang heeft het mogelijk gemaakt om documenten, foto's en andere items snel en gemakkelijk te scannen met je telefoon. Met scannen bedoel ik niet alleen een foto maken! Dit is wel waar het begint, maar er zijn verschillende apps die de foto tot een écht document kunnen converteren.

Het handigste hieraan is dat je vanaf iedere locatie kunt scannen. De kwaliteit van de scans is voldoende voor de meeste doeleinden, maar als je een veel hoogkwalitatieve scans moet maken, zijn de 'ouderwetse' beste scanners toch nog iets handiger – vooral als dit vaak moet gebeuren.

Kies het juiste apparaat: iPhone, iPad of Android

Elk apparaat heeft zo zijn eigen voor- en nadelen voor scannen. iPhones en iPads hebben over het algemeen betere camera's, maar Android-telefoons bieden vaak meer keuzevrijheid in apps.

iemand scant een document met zijn smartphone

Stap-voor-stap: documenten scannen met je telefoon

Volg deze simpele stappen om te scannen met je telefoon:

  1. Open de camera of scanner-app
  2. Richt je telefoon op het document
  3. Pas het scangebied aan
  4. Druk op de cameraknop
  5. Bewerk en sla je gescande document op

Laten we nu in iets meer detail kijken hoe dit werkt!

1. Open de camera of scanner-app

Er zijn talloze camera- en scanner-apps beschikbaar, zowel voor iOS als Android. Om heel eerlijk te zijn doen de meeste ongeveer allemaal hetzelfde. Zelf gebruik ik SwiftScan, en daar ben ik heel tevreden mee.

Zoek en open hoe dan ook de juiste app op je apparaat, zoals de standaardcamera-app of een gespecialiseerde scanner-app. Lees verder om te zien welke apps Wifiwijs zoal aanraadt. 👀

2. Richt je telefoon op het document

Positioneer je telefoon zo dat het document volledig in beeld is en er voldoende licht op valt. Zo krijg je de beste kwaliteit scan.

3. Pas het scangebied aan

Pas het scangebied aan voor nauwkeurigere scans. Hiermee zorg je dat het document precies wordt gescand zoals jij dat wilt.

4. Druk op de cameraknop

Start de scan door op de camera- of opnameknop te drukken. Zorg dat je telefoon stil blijft tijdens het scannen om bewegingsonscherpte te voorkomen. Meestal krijg je hier een melding voor te zien op je scherm!

5. Bewerk en sla je gescande document op

Na het scannen kun je je document bewerken, bijvoorbeeld door tekst of markeringen toe te voegen. Sla je gescande documenten op en organiseer ze op een manier die voor jou werkt.

Top apps voor scannen met telefoon

Er zijn veel apps beschikbaar om te scannen met je telefoon. Hier zijn enkele van de meest geliefde:

Bewerkingsopties scannen met telefoon

Google Drive: scannen en opslaan in de cloud

Met Google Drive scan je niet alleen, maar sla je je scans (en andere documenten) ook direct op in je eigen cloud. Dit is handig voor back-ups en om je documenten altijd en overal te kunnen raadplegen, waar je ook bent, en zelf kan ik al niet meer zonder!

Widgets en apps voor iOS: Open Notes en meer

Voor iOS-gebruikers zijn er diverse widgets en apps beschikbaar, waaronder hun eigen Notes en Open Notes. Beide registreren niet alleen getypte tekst, maar ook handgeschreven tekst. Dat is extra handig wanneer je een met de hand ingevuld en ondertekend formulier wilt mailen!

Andere opties die dit ondersteunen zijn onder andere Adobe Scan, Scanner Pro, Google Drive en Microsoft Lens!

Met je Android-telefoon scannen

Voor Android-gebruikers zijn er ook veel scan-apps beschikbaar, zoals Google Drive en Adobe Scan. Adobe Scan scant naast getypte en handgeschreven tekst ook foto's in, en is een van de beste apps voor Android.

Handige tips voor betere scans met je telefoon

Zorg voor voldoende licht en een schone lens voor betere scanresultaten. Op iPhones kun je de continuïteitscamera gebruiken voor nog betere scans.1Apple (2022). 'Continuïteitscamera: uw iPhone of iPad gebruiken om documenten te scannen of een foto te maken op uw Mac'

Scan meerdere pagina's in één keer

Sommige scanner-apps, zoals SwiftScan, bieden de mogelijkheid om meerdere pagina's tegelijk te scannen. Dit is handig als je een heel document wilt digitaliseren. Organiseer en sla de gescande pagina's op in een logische volgorde, en klaar is Kees!

De voordelen van scannen met je telefoon

Scannen met je telefoon bespaart tijd en kosten! Bovendien kun je hierdoor gescande documenten eenvoudig opslaan op je telefoon of in de cloud, organiseren en doorzoeken. Daarnaast is het delen en veilig bewaren van scans een fluitje van een cent. Wat wil je nog meer?

Conclusie

De magie van scannen met je telefoon is niet meer weg te denken uit onze moderne wereld. Het is een eenvoudige, efficiënte en kosteneffectieve manier om belangrijke documenten en afbeeldingen vast te leggen en te delen. Of je nu een iPhone, iPad of Android-toestel hebt: er zijn tal van apps beschikbaar om je op weg te helpen, zoals Adobe Scan en Google Drive.

Dus, waar wacht je nog op? Probeer het zelf en ontdek hoe eenvoudig en handig scannen met je telefoon kan zijn! En vergeet niet: oefening baart kunst. Hoe meer je scant, hoe beter je wordt in het vastleggen van die perfecte scan!

Heb je nog meer vragen of interesse in andere technologische trucjes? Blijf dan zeker onze artikelen lezen voor nog meer waardevolle tips en informatie en laat een reactie achter onder dit artikel! Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen