De Beste Philips Hue Alternatieven voor de Fijnste Sfeer

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

De Beste Philips Hue Alternatieven voor de Fijnste Sfeer

Philips Hue-lampen behoren tot de beste slimme verlichting op de markt, maar ze zijn lang niet je enige optie. Als je op zoek bent naar minder dure modellen, of gewoon iets anders dan wat populair is, bekijk dan hieronder de beste Philips Hue alternatieven.

Verrassend genoeg is het beste koop alternatief voor Philips Hue een ander Philips-product. Met zijn kleurveranderende WiZ Connected-lampen heeft Philips nu een oplossing voor je huis voor minder geld. Ze hebben geen hub nodig om te werken en maken rechtstreeks verbinding maken je smartphone.

#1 Lifx Mini Day & Dusk
Hét beste Philips Hue alternatief van 2024 

Onze score: 9,5

Lifx Mini Day Dusk Led Lamp 9 W E27

Lifx biedt is de beste tegenhanger van het topaanbod slimme lampen van Philips. Qua helderheid en temperatuurbereik zit Lifx op hetzelfde niveau, en dankzij het kleinere formaat past dit schattige lampje in de meeste verlichtingsarmaturen.

Je hebt geen hub nodig om toegang te krijgen tot alle functies van Lifx, dus ze zijn zo klaar om je ruimte prachtig te verlichten!

Werkt met: Alexa, Google Assistant, HomeKit 
Hub vereist: Nee
Levensduur: 200.000 uur

Helderheid: 650-800 lumen
Stroomverbruik: 9-11 watt
Fitting: E27

Check prijs op Bol.com →

#2 WiZ Connected
Beste koop Philips Hue alternatief van 2024 

Onze score: 9,3

Wiz Lamp Slimme Led Verlichting Gekleurd En Wit Licht

Het verbaast je misschien dat Philips Hue niet het enige merk slimme lampen van het bedrijf is. Philips WiZ lampen hebben geen hub nodig, in tegenstelling tot de Hue-lampen, en maken rechtstreeks verbinding met wifi of Bluetooth via de WiZ-app.

Hoewel deze lampen minder duur zijn, zijn ze niet minder geschikt en even veelzijdig!

Werkt met: Alexa, Google Assistant
Hub vereist: Nee
Levensduur: 25.000 uur

Helderheid: 806 lumen
Stroomverbruik: 9 watt
Fitting: E27

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste philips hue alternatieven in een oogopslag

 1. Lifx Mini Day & Dusk - Hét beste Philips Hue alternatief.
 2. WiZ Connected - Beste koop Philips Hue alternatief.
 3. Wyze Bulb - Beste Philips Hue alternatief voor wit licht.
 4. Xiaomi Yeelight - Beste Philips Hue alternatief voor lichteffecten.
 5. TP-Link KL130 - Beste Philips Hue alternatief voor stralende kleuren.

Voordelen van slimme verlichting

Het is geen toeval dat de gloeilamp één van de eerste apparaten was die gebruik maakte van elektriciteit. We hebben licht nodig, want anders houden onze activiteiten op als de zon ondergaat.

We gebruiken al ledlampen voor meer efficiëntie, maar slimme verlichting gaat nog een stapje verder. Je stemt ze af wanneer ze branden en wanneer niet, waardoor er nooit meer per ongeluk een lamp blijft branden.

De helderheid en temperatuurkleur veranderen doorheen de dag en brengen op die manier meer sfeer in je interieur. Ze werken ook samen met andere slimme apparaten en gaan bijvoorbeeld aan als je beveiligingscamera beweging detecteert. Slim, efficiënt en energiezuinig dus!

De beste philips hue alternatieven, gedetailleerd.


Werkt met: Alexa, Google Assistant, HomeKit
Hub vereist: Nee
Levensduur: 200.000 uur
Helderheid: 650-800 lumen
Stroomverbruik: 9-11 watt
Fitting: E27

Lifx kreeg als feedback op zijn vorige editie slimme lampen dat ze geweldig, maar te groot en te zwaar zijn.

LIFX Mini Day & Dusk LED-lamp

Ze gaven duidelijk gehoor aan dit consumentengevoel en introduceerden een tweede serie: de Lifx Mini. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze lampen wat kleiner en passen ze gemakkelijk in de meeste armaturen. 

Ze zijn een goede en veelzijdige optie voor smart home-eigenaren, vooral HomeKit-fans. Daarbovenop zijn Lifx-lampen één van de beste Alexa-compatibele apparaten.

"Day & Dusk" is Lifx's afkorting voor een witte slimme lamp met afstembaar licht. 's Nachts kun je dit slimme lampje gebruiken als nachtlampje met een zeer lage helderheid.
Op volle strekte straalt de Lifx 800 lumen uit. De helderheidsinstellingen pas je eenvoudig aan de in de Lifx-app (voor Android en iOS).

Lifx heeft een kleurtemperatuurbereik van 1.500 K tot 4.000 K. Dit maximale bereik is middelmatig als het op temperatuur aankomt; de meeste concurrerende slimme lampen gaan tot 6.500 K, wat wordt beschouwd als daglicht.

LIFX Mini Day & Dusk LED-lampen zijn aanpasbaar via je smartphone

De Day & Dusk heeft het vermogen om tot 1.500 K te reiken. Dit is echter wel uniek en geeft een zeer warme felle oranje kleur.

De Lifx-app stelt het licht automatisch af in de loop van de dag, beginnend met "energiegevend" koel licht in de ochtend, en vervagend naar meer rustgevend, warm licht in de avond.

Je schakelt deze Day & Dusk-functie natuurlijk uit en gebruikt de app om het licht en de helderheid handmatig in te stellen.

De app heeft daarbij een aantal zeer leuke lichteffecten. Naast het aan- en uitzetten van de lampen in de Lifx-app, laat je ze ook flikkeren als een kaars en uitvallen voor een spookachtig effect.

De Lifx slimme verlichting synchroniseer je met bijna elk smart home-systeem dat je maar kunt noemen, waaronder Nest, Samsung SmartThings, Logitech Harmony, IFTTT, Xfinity, Flic, Yeti, Yonomi en zelfs Microsoft Cortana.

IFTTT

De meeste slimme lichtbronnen zijn tegenwoordig in staat om te integreren met andere slimme apparaten als onderdeel van een breder smart home-systeem, wat betekent dat je IFTTT (If This, Then That)-scenario's instelt om meer controle te hebben over alle verbonden apparaten in je huis.

Zolang je apparaat een slim apparaat is, ben je in staat om automatiseringstaken te bouwen via IFTTT, zoals het inschakelen van het licht wanneer je beveiligingscamera beweging detecteert.

Wat we goed vinden:

 • Heeft geen hub nodig
 • Bevat een weelde aan slimme functies
 • Past in veel kleine armaturen

Wat we minder goed vinden:

 • Maximale kleurtemperatuur is middelmatig

Werkt met: Alexa, Google Assistant
Hub vereist: Nee
Levensduur: 25.000 uur
Helderheid: 806 lumen
Stroomverbruik: 9 watt
Fitting: E27

De WiZ Connected-lampen van Philips hebben geen hub nodig, in tegenstelling tot Hue-lampen, en maken rechtstreeks verbinding met wifi of Bluetooth via de WiZ-app.

Hoewel deze lampen minder duur zijn, zijn ze niet minder geschikt dan de Philips Hue.

WiZ Lamp Slimme LED Verlichting - Gekleurd en Wit Licht - E27 - 60W - Mat - Wi-Fi

Je stelt ze volledig af naar wens en ze zijn in staat miljoenen kleuren uit te stralen. Dankzij de veelzijdige WiZ Connected app (voor Android en iOS), pas je de kleuren, lichtheid en kleurtemperatuur eenvoudig aan en bedien je ze ook met je stem.

De WiZ slimme lampen pas je aan in miljoenen kleuren

De app heeft een aantal dynamische kleurinstellingen die door verschillende tinten lopen.

Sommige, zoals "Ocean" of "Forest", volgen een thema, terwijl andere dansen tussen willekeurige kleuren.

De standaardinstelling van de WiZ connect zijn 800 lumen bij een gelige kleurtemperatuur van 2700 K. Dat is hetzelfde als een standaard gloeilamp van 60 watt, maar omdat het hier om een ledlamp gaat, verbruikt deze met zijn 8,5 watt veel minder stroom. Als je hem gemiddeld drie uur per dag laat branden, blijft hij 20 jaar lang stralen.

Deze slimme lamp ondersteunt Alexa, Google Assistant, IFTTT en een handvol andere, kleinere smart home-platforms. De ontbrekende integratie is Apple HomeKit, maar je kunt deze lamp wel bedienen met de Shortcuts app van Apple via aangepaste Siri commando's.

Wat we goed vinden:

 • Miljoenen stralende kleuren
 • Veelzijdige WiZ Connected-app
 • Goedkoper dan Philips Hue lampen

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt de Apple HomeKit niet

Werkt met: Alexa, Google Assistant
Hub vereist: Nee
Levensduur: 25.000 uur
Helderheid: 800 lumen
Stroomverbruik: 9,5 watt
Fitting: E27

De Wyze Bulb is helderder dan zijn belangrijkste concurrenten. Omdat deze lampen wifi gebruiken om signalen te verzenden, hebt je geen extra hub nodig om verbinding te maken met je smartphone, Alexa of Google. 

Wyze Bulb 4 Pack 800 Lumen Tunable White Led Wifi

De Wyze app (voor Android en iOS) is eenvoudig in gebruik en bevat handige functies zoals lichttimers en automatische vakantiemodusverlichting, waardoor de lampen af en toe automatisch aangaan en het lijkt alsof je er bent.

Deze slimme lamp biedt een groot spectrum van wit licht, variërend van kaarsachtig zacht wit tot stralend witte daglichttinten.

Wyze Bulb in verschillende lichtarmaturen in beeld

Hij scoort zelfs beter dan de door Wyze beloofde 800 lumen. Deze slimme lamp bereikt in de standaard daglichtinstelling 921 lumen!

In de standaard warmere, zacht witte instelling met een temperatuur van 2.700 K, produceert hij ongeveer 880 lumen.

Het enige nadeel is dat je dit lampje maar kunt dimmen tot ongeveer 86 lumen, terwijl de Lifx Mini dimbaar is tot 15 lumen.

Wat we goed vinden:

 • Groot spectrum van wit licht
 • App heeft een automatische vakantiemodusverlichting
 • Geen hub nodig

Wat we minder goed vinden:

 • Niet heel sterk dimbaar

Werkt met: Alexa, Google Assistant, IFTTT, HomeKit
Hub vereist: Nee
Levensduur: 25.000 uur
Helderheid: 800 lumen
Stroomverbruik: 10 watt
Fitting: E27

De Yeelight lamp is iets groter dan de Philips Hue, maar in tegenstelling tot de Hue lamp is de Yeelight uit één stuk vervaardigd, wat hem aantrekkelijker maakt.

Xiaomi Yeelight – Slimme Led Lamp – Wit Gekleurd – Dimbaar – Vernieuwde Versie

De Yeelight-lamp is een dimbare lamp met een kleurenpalet van maar liefst 16 miljoen kleuren. Het kleurtemperatuurbereik van deze slimme lamp is 1.700 K tot 6.500 K. Zijn maximale helderheid is 800 lumen.

De Yeelight heeft een verwachte levensduur van 22 jaar als je hem drie uur per dag gebruikt. De Yeelight app (voor Android en iOS) is eenvoudig te gebruiken en biedt een aantal leuke lichteffect functies.

In deze app pas bedien je al je Yeelight slimme lampen. Zet ze aan of uit, kies een kleur uit het kleurenpalet, de kleurtemperatuur en stel het helderheidsniveau van je lamp naar wens in.

De app biedt ook vooraf ingestelde kleurenscènes zoals zonsopgang (roodachtig), nachtmodus (gedimd en warm), film (blauw), romantiek (een geleidelijke overgang van donkerblauw naar rood) en kaarsflikkering.

Er is een Music Flow-instelling die de kleur van de lamp verandert op basis van muziek en andere geluiden via de microfoon van je telefoon. Ook lichtschema's maken en timers instellen om de lamp na een bepaalde tijd automatisch uit te laten gaan is mogelijk!

De Yeelight werkt met Amazon Alexa, Apple Siri en Google Assistant spraakopdrachten, en je kunt hem onderdeel maken van je HomeKit. Deze slimme lampen zijn ook compatibel met SmartThings.

IFTTT-scenario's maken is ook mogelijk met de Yeelight. Je integreert hem zo eenvoudig met andere smart home-apparaten die IFTTT ondersteunen, zoals camera's, deurbellen en stopcontacten.

Wat we goed vinden:

 • Zeer ruim kleurenpalet 
 • Lichtschema's en timers instellen is mogelijk
 • Compatibel met de meeste spraakassistenten

Wat we minder goed vinden:

 • Het is een vrij grote lamp

Werkt met: Alexa, Google Assistant, Microsoft Cortana
Hub vereist: Nee
Levensduur: 25.000 uur
Helderheid: 800 lumen
Stroomverbruik: 10 watt
Fitting: E27

De TP-Link Kasa Smart KL130 is één van de vele slimme apparaten van het bedrijf, die geen aparte hub nodig hebben om te functioneren. De KL130 werkt via wifi en de Kasa Smart-app, die beschikbaar is voor zowel Android- als iOS-apparaten.

Tp Link Kl130 Kasa Smart Multicolor Lamp

Deze slimme lamp biedt een lichtopbrengst van 800 lumen, wat overeenkomt met een gloeilamp van 60 watt. Aangezien de KL130 een kleurenlamp is, kun je kiezen uit verschillende kleuren en veel dimniveaus.

Van een gezellig etentje tot een late studiesessie, de kleur en helderheid verander je in een mum van tijd. Met de Kasa Smart-app bedien je deze slimme lamp van overal met je smartphone. Dimmen, aan- en uitzetten of de kleuren veranderen, het kan allemaal.

TP-LINK KL130 is makkelijk in te stellen met je smartphone via de app

Er is ook een Auto White-modus waarmee je de lamp zo instelt dat de kleurtemperatuur automatisch verandert naargelang het natuurlijke lichtpatroon van zonsopgang tot zonsondergang.

Met de Kasa Smart-app plan je ook wanneer een lamp automatisch aan of uit gaat en geef je aan wanneer je thuis of op vakantie bent.

De vakantiemodus doet de lichten af en toe aangaan, waardoor het lijkt dat je thuis bent. Daarnaast is het ook mogelijk om de TP-Link KL130 te bedienen via spraakopdrachten met Amazon Alexa, Google Assistant of Microsoft Cortana.

Wat we goed vinden:

 • Miljoenen kleuren en veel dimniveaus
 • Licht verandert volgens een natuurlijk lichtpatroon
 • Met de vakantiemodus lijkt het alsof je thuis bent

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt de Apple HomeKit niet

Koopgids

Naast de Philips Hue lampen heb je een enorm aanbod aan goede slimme lampen. Met slimme verlichting verander je de sfeer in je huis in een mum van tijd, maar houd wel rekening met de onderstaande technische aspecten bij je aankoop.  

Levensduur

Gemiddeld gaat een slimme ledlamp 15 tot 25 jaar mee, of 15.000 tot 25.000 uur. De berekening van de levensduur van een slimme lamp is gebaseerd op een lamp die gemiddeld drie uur per dag brand. Ze gaan dus een hele levensfase mee!

Kleurtemperatuur en helderheid

De drie hoofdtypen kleurtemperatuur voor lampen zijn: zacht wit (2700K - 3000K), helder, koel wit (3500K - 4100K), en daglicht (5000K - 6500K).

Hoe hoger de graden Kelvin (K), hoe witter de kleurtemperatuur. Hoewel wittere lampen "helderder" lijken dan lampen met een lagere Kelvinwaarde, verandert het aantal lumen (de maatstaf voor de helderheid) niet, aangezien dit een effect is van de kleurtemperatuur, niet van de werkelijke helderheid.

Eenvoudig gezegd is lumen een maatstaf voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht (voor het menselijk oog) van een lamp of lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder de lamp. Om dezelfde lichtopbrengst van een 60 watt lamp te bereiken, heb je een ledlamp met 800 tot 850 lumen nodig. 

Een lamp met warmere kleurtemperatuur verandert de contrasten in je hele ruimte, terwijl helder wit licht weer een heel ander effect geeft. Met dat in gedachten volgen hier enkele tips over hoe je de verschillende kamers in je huis het best verlicht:

Zacht, warm wit

Het beste voor woonkamers, eetkamers en slaapkamers. Zacht, wit licht geeft een traditioneel ,warm en gezellig gevoel.

Woonkamer met gezellig warm licht

Helder, koel wilt

Het beste in badkamers, keukens, buitenshuis of voor gebruik als veiligheidsverlichting. Helder, wit licht geeft kamers een wittere, energiekere uitstraling.

Daglicht

Het beste in kantoorruimten, leesruimten, werkruimten en garages. Daglicht is goed om te lezen, ingewikkelde projecten uit te voeren of make-up aan te brengen.

Stroomverbruik

Slimme lampen gebruiken elektriciteit, zelfs als ze uit staan. "Hoe gebeurt dat als de lamp uit staat?" vraag je je misschien af.

Wel, de lamp moet nog steeds verbonden zijn met internet of Bluetooth om hem met je telefoon te bedienen. Die magere, maar constante verbinding vereist dat er altijd een kleine hoeveelheid stroom klaarstaat wanneer je de lampen wilt bedienen.

Het verbruikt echter niet veel, want het duurt ongeveer 9 maanden voordat een slimme lamp 1 kWh stroom verbruikt in de stand-by modus. Dat komt neer op ongeveer 2,4 cent per maand! 💰

Kleuren leds

Yeelight Smart RGB Led Lamp in een paarse kleurtint in de woonkamer

Ledlampen kunnen misschien wel miljoenen kleuren maken, maar die miljoenen kleuren niet waarneembaar voor het menselijk oog.

Realistisch gezien zijn leds momenteel in staat om 10 tot 15 kleuren te produceren die we ook daadwerkelijk zien.

Het goede nieuws is dat met de technologie van vandaag leds steeds meer waarneembare kleuren produceren, dus de toekomst ziet er rooskleurig uit. 😉

De beste philips hue alternatieven

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Lifx Mini Day & DuskAllround9,5Bekijk hem hier
WiZ ConnectedPrijs-kwaliteit9,3Bekijk hem hier
Wyze BulbWit licht8,8Bekijk hem hier
Xiaomi YeelightLichteffecten8,7Bekijk hem hier
TP-Link KL130Stralende kleuren8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

📶 Wat heb ik nodig om slimme lampen te gebruiken?

Slimme lampen vereisen een smartphone, tablet of hub om te functioneren. Ze maken gebruik van draadloze communicatiestandaarden zoals Bluetooth, wifi, Z-Wave of ZigBee om verbinding te maken met een app op je apparaat.

💡 Past een slimme lamp overal in?

Met slimme lampen kun je elke bestaande lamp, zoals een hanglamp in de keuken of een nachtlampje, slimmer maken. Slimme lampen zijn ook echte teamplayers. Ze werken samen met andere slimme thuisapparaten in scènes en routines met Amazon Alexa, Google Assistant of Siri via HomeKit.

➡️ Vertragen slimme lampen de wifi-verbinding?

Slimme ledlampen vertragen je wifi-verbinding niet, tenzij er meer dan 20 lampen tegelijkertijd toegang hebben tot één router. Een hub vermindert de belasting van je router: deze neemt een enkele wifiverbinding in beslag en verdeelt deze vervolgens over je slimme lampen.

Conclusie

Philips Hue is de koploper op de markt als het gaat om slimme lampen, maar er zijn genoeg alternatieven die even kwalitatief en zelfs goedkoper zijn. Blader nog even door de koopgids vooraleer je slimme lampen aankoopt, zodat je zeker niets over het hoofd ziet.

Bedankt voor het lezen en ik ben alvast benieuwd wat jouw favoriete Philips Hue alternatief is!

Was dit artikel behulpzaam?