Netgear Nighthawk R7000 Review

Ruben Wildeman

Geschreven door:

4 min. leestijd

Netgear Nighthawk R7000 Review

Netgear's Nighthawk R7000 Smart WiFi Router, beter bekend als de R7000, is bedoeld voor degenen die een paar euro moeten besparen tijdens het creëren van een modern draadloos netwerk. Voor inmiddels €130 is deze ongeveer €60 à €70 minder dan gelijksoortige concurrentie (inclusief de eigen R8000 van Netgear).

Hij levert een sterke doorvoer, maar presteert hij ook hetzelfde als andere 802.11ac-routers? Daar kom je hier achter.

Instellen van de router

De Netgear R7000 is vanuit de doos meteen ready to roll en wordt geleverd met een netwerkkabel, netadapter en opstartboekje. Er is geen cd met de handleiding of software. Deze moet je zelf downloaden.

Het duurde ongeveer vijf minuten om een WiFi-netwerk met de R7000 op te zetten. Na het aansluiten van de router in en het typen van het IP-adres (192.168.1.1) of routerlogin.net, verschijnt Netgear's intuïtieve Genie-software om het systeem op te zetten. Je kunt ook de R7000 handmatig configureren. Aan het einde van het configuratieproces geeft de R7000 in ieder geval een samenvatting van alle instellingen en wachtwoorden.

De R7000 wordt geleverd met unieke netwerknamen en wachtwoorden die op een label onder de router zijn gedrukt. Deze moet je snel veranderen. De router werkt met alles – van WEP tot WPA2-encryptietechnieken. Ook heeft hij Network Address Translation (NAT) en Stateful Packet Inspection (SPI) firewalls, en beschermt zichzelf tegen een Denial of Service-aanval.

De R7000 is bijzonder veelzijdig. Hij is zin staat om als router, toegangspunt of draadloze bridge te draaien om een WiFi-netwerk in je huis op te zetten. Ik kon ook een verscheidenheid van Android, iOS en pc-clients handmatig aan de R7000 koppelen of met behulp van het WPS-systeem.

Netgear Nighthawk R7000 In En Uitgangen

Helaas kan het systeem geen LDAP-server gebruiken om potentiële klanten te authenticeren. Het systeem kan echter een beschermd gastnetwerk opzetten dat toegang tot internet toestaat, maar het gebruik van de schijven van het netwerk kan blokkeren.

Software

Net als bij de R8000 heeft de Genie-software van R7000 apps voor pc's, MacOS, iOS en Android. Je kunt de instellingen van het systeem echter ook aanpassen door via een webbrowser op het thuisadres van de router in te loggen, zoals hierboven gezegd.

Genie's hoofdscherm geeft een mooi overzicht, waarin wordt aangegeven hoeveel apparaten zijn aangesloten (clients), welke frequentiebanden actief zijn, de status van het gastnetwerk, of de ouderlijke besturing in gebruik is en de aangesloten usb-apparaten. De details zijn in de categorieën aan de linkerkant geplaatst, en de software toont de firmware-versie van de router prominent.

De R7000 kan de lijst van clients opvragen en plannen, en bevat een handige Traffic Meter waarmee je in de gaten houdt waar data vandaan komt en heen gaat. Er is bovendien een eenvoudig te configureren Quality of Service (QoS) die voorrang geeft aan geselecteerde datapakketten of klanten om speciale behandeling te krijgen.

De R7000 ligt echter een stap achter meer premium 802.11ac-routers als het gaat om extra's. Het ontbreekt aan online opslag, een virus scanner en de mogelijkheid om een 3G / 4G usb-dongle te gebruiken voor noodinternettoegang, wat veel competitie wél heeft.

Gelukkig is hij wel compatibel met DD-WRT open-source firmware die is geschreven voor de R7000. Deze kan gebruik je om de prestaties van de router te verbeteren of functies toe te voegen.

Netgear Nighthawk

Prestaties

Aangedreven door een 1 GHz-processor met 256 MB RAM en 128 MB opslagruimte, werkt de R7000 werken met drie onafhankelijke datastreams. De dual-band router haalt dan ook een theoretische bandbreedte van 1,9 Gbps.

Tijdens de tests met iXChariot-software en onbegrensde transmissies, wist de R7000 op ± 1,50 meter een doorvoersnelheid tot 444,8 Mbps halen. Dat is ongeveer 35 procent van wat een gemiddelde tri-band router haalt. In de 5 GHz-modus was het vermogen van de R7000 om 353,8 Mbps data te bewegen op 1,50 meter ruim boven de gemiddelde doorvoer van 315,2 Mbps – en boven 302,3 Mbps van de R8000 die ± €180 kost.

Tijdens de test onderhield de R7000 een doorvoer van 252,4 Mbps op ± 45 meter van de laptop waarmee dit werd opgemeten. In een ouder huis met veel muren verloor de R7000 contact met clients op 45 meter. Dat is 25 meter minder van de leidende R8000. Het is waarschijnlijk toch meer dan genoeg voor een appartement of een klein huis, maar het zal paleis Huis ten Bosch niet bepaald met data overspoelen.

Ik heb de R7000 extensief gebruikt voor meer dan een week van zwaar gegevenswerk, en ik heb nooit problemen tijdens de tests. Ik heb de router gebruikt om een film naar een Android-tablet uit te voeren, terwijl ik een tv-show op een Android-tablet aan had staan en een internetradioprogramma op een iPad beluisterde – dit alles terwijl ik gegevens verplaatste naar een desktop pc. Het signaal van de Netgear was hierbij doorgaans zeer stabiel.

Garantie

Je krijgt, zoals gebruikelijk is binnen de EU, 2 jaar garantie op deze router.

Wifi Snelheidstest Op Een Smartphone

Conclusie

Als je een high performance 802.11ac-router nodig hebt tegen een redelijke betaalbare prijs, kijk dan niet verder dan Netgear's R7000! Hoewel het bereik niet genoeg is om een groter huis van data te voorzien, levert hij snelle en stabiele snelheden samen met gebruiksvriendelijke software.

We hebben tevens een goede koopgids als je meer routers wilt vergelijken. Check hiervoor onze beste router koopgids!

Was dit artikel behulpzaam?