Leer Hier een Koptelefoon Draadloos te Maken

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Heb jij nog een koptelefoon met kabel? Geen nood: je maakt elke koptelefoon draadloos door ons stappenplan te volgen.

Leer Hier een Koptelefoon Draadloos te Maken

De bekabelde koptelefoon is een uitstervend ras. Veel nieuwere smartphones hebben geen 3.5 mm-aansluiting meer, waardoor je zo'n koptelefoon niet meer kunt gebruiken met je telefoon.

Met een draadloze koptelefoon heb je bovendien veel meer bewegingsvrijheid. Zeker als je aan het sporten bent is dat ideaal; bedrading zit altijd in de weg.

Heb je nog een bedrade koptelefoon die je graag gebruikt of heb je geen budget voor een nieuw exemplaar? Dan is het natuurlijk zonde om je koptelefoon weg te gooien. Gelukkig heb ik goed nieuws: je kunt elke koptelefoon draadloos maken – of in ieder geval via Bluetooth met een apparaat laten verbinden! Zo heb je meteen weer de beste koptelefoon in huis!

Dit heb je nodig

Taeotronics Bluetooth-transmitter

Het fijne is dat je helemaal niet veel nodig hebt om een koptelefoon draadloos te maken. Naast je bedrade koptelefoon heb je alleen een Bluetooth-transmitter nodig.

Bluetooth is een technologie die apparaten op korte afstand draadloos met elkaar verbindt. Bekabelde koptelefoons hebben doorgaans geen Bluetooth.

Een Bluetooth-transmitter is een apparaatje dat een draadloze overdracht van audio via Bluetooth mogelijk maakt. Door de transmitter aan je koptelefoon aan te sluiten, kun je toch gebruikmaken van Bluetooth.

Er zijn verschillende soorten Bluetooth-transmitters. Welke transmitter voor jou geschikt is, hangt af van wat voor soort koptelefoon je hebt.

Bij sommige modellen moet je de kabel van de koptelefoon in de 3.5 mm-aansluiting van de transmitter stoppen.

Andere transmitters hebben een 3.5 mm-aansluiting en moet je juist in de koptelefoon zelf stoppen, zoals deze voor je autoradio. Dit kan echter niet bij alle koptelefoons. De transmitter van TaoTronics biedt beide opties.

Je moet een Bluetooth-transmitter wel opladen. Het is handig hier rekening mee te houden voordat je de deur uitgaat, anders kun je je koptelefoon alsnog niet gebruiken.

Stap 1: Maak de aansluiting

Heb je je bekabelde koptelefoon en de Bluetooth-transmitter in de aanslag? Dan kunnen we beginnen. De eerste stap verschilt per type transmitter. Je stopt de kabel van de hoofdtelefoon in de transmitter óf de aansluiting van de transmitter in de koptelefoon.  

Stap 2: Zet je Bluetooth-transmitter aan

Check altijd eerst goed of je Bluetooth-transmitter wel aanstaat voordat je verder gaat met de volgende stappen.

Stap 3: Open de Bluetooth-verbinding op je apparaat

Open de instellingen op het apparaat waarmee je de verbinding wilt maken – waarschijnlijk je smartphone of tablet – en navigeer naar de Bluetooth-instellingen. Zowel bij iOS als Android ga je naar Instellingen > Bluetooth.

Stap 4: Selecteer de Bluetooth-transmitter

De Bluetooth-transmitter moet nu in het menu moeten verschijnen. De naam hangt af van jouw transmitter. Zodra je deze selecteert, heb je verbinding en speel je vanaf nu via Bluetooth audio af! 🥳

Stap 5: Verwijder de kabel

Je kunt nu in ieder geval via Bluetooth audio afspelen en bent niet meer afhankelijk van een 3.5 mm-aansluiting. Extra fijn is natuurlijk als je de kabel ook kunt verwijderen. Dit hangt af van de koptelefoon. Ons artikel over hoe je een draadloze koptelefoon aansluit aan je tv is wellicht ook handig.

Het is alleen mogelijk met de transmitter die je in de koptelefoon stopt. Heb jij juist de variant waarbij je de kabel van de koptelefoon in de transmitter moet stoppen? Dan kun je de transmitter vaak wel aan je shirt vastmaken en heb je alsnog minder last van de kabel.

Conclusie

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kun je met een niet-draadloze koptelefoon nog prima uit de voeten. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een Bluetooth-transmitter! Is het gelukt om je koptelefoon draadloos te maken? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?