Met de Beste Papierversnipperaar Ruim je Stapels papieren Snel en Veilig op!

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Versnipper vertrouwelijke documenten tot onleesbare deeltjes.

Met de Beste Papierversnipperaar Ruim je Stapels papieren Snel en Veilig op!

Als je altijd een overvloed aan papieren thuis of op je bureau hebt liggen, dan helpt de beste papierversnipperaar – ook wel 'papier shredder' – je werkruimte schoon te houden. Dat is de sleutel tot een productief en georganiseerd gevoel, want dat is geen sinecure als er overal oude documenten verspreid liggen.

Voordat je beslist welke papierversnipperaar het meest geschikt is voor jouw behoeften, is het belangrijk om te begrijpen wat je opties zijn. Alle nodige info vind je in de koopgids hieronder, alsook de 5 beste papierversnipperaars! 👇

Nedis Papierversnipperaar 6x A4-pagina's 10 zwart

Nedis Papierversnipperaar 6x A4-pagina's 10 zwart
Papier formaat: A4
Invoermogelijkheden: Papier
Snijtype: Stroken
Capaciteit opvangbak: 10 l
Bekijk op Bol.com

DESQ® 20009 Papierversnipperaar 8 vel zwart

DESQ® 20009 Papierversnipperaar 8 vel zwart
Papier formaat: A4
Invoermogelijkheden: Creditcards , Papier
Automatische invoer: Nee
Snijtype: Snippers
Invoercapaciteit: 8
Capaciteit opvangbak: 11 l
Bekijk op Bol.com

Fellowes papierversnipperaar 36C snippers P4, zwart

Fellowes papierversnipperaar 36C snippers P4, zwart
Papier formaat: A4
Invoermogelijkheden: Creditcards
Automatische invoer: Nee
Snijtype: Snippers
Invoercapaciteit: 6
Capaciteit opvangbak: 12 l
Bekijk op Bol.com

De beste papierversnipperaar koopgids: hoe maak je de beste koop?

Of je nu een bedrijf of een consument bent, deze koopgids helpt je de juiste papierversnipperaar te kiezen die je beschermd bent tegen identiteitsdiefstal en andere frauduleuze activiteiten die men kan uitvoeren als je gevoelige gegevens in de verkeerde handen vallen.

Als je een papiervernietiger zoekt voor je werk, houd dan rekening met factoren als geluidsniveau en veiligheid. Welke factoren je beslissing nog verder beïnvloeden, bespreek ik hieronder. 🧐

Waarom zou je een papierversnipperaar kopen?

Of je nu thuis persoonlijke documenten of klantinformatie wilt vernietigen, gegevensbescherming is een van de belangrijkste redenen om een papiervernietiger aan te schaffen.

Papierversnipperaars zijn er om:

 • Je persoonlijke en zakelijke vertrouwelijke gegevens te beschermen'
 • De gegevens van je klanten te beschermen;
 • Je helpen boetes en juridische stappen te voorkomen als gevolg van niet-naleving van de GDPR-wetgeving (general data protection regulation);
 • Je helpen een datalek – welke kan leiden tot slechte PR en reputatieschade – te voorkomen.

PR

PR is een afkorting van public relations. Het verwijst naar de strategische communicatie van een organisatie naar het publiek om het publieke imago te handhaven of te cultiveren.

Als een organisatie proactief bezig is met haar imago, zal ze waarschijnlijk investeren in positieve public relations, waarbij een PR-professional helpt de reputatie, het idee, het product, de positie of de verwezenlijkingen van het merk in een positief daglicht te stellen.

Invoercapaciteit

De invoercapaciteit geeft aan hoeveel vellen de papierversnipperaar maximaal per doorgang aankan. Een eenvoudig, goedkoper model versnippert 1 tot 3 vellen papier per doorgang, maar duurdere versnipperaars met een krachtigere motor kunnen 20 vellen papier of meer per doorgang aan.

Een hogere capaciteit laat je een groter aantal vellen papier in een enkele keer versnipperen. Vraag je wel af of je dit écht nodig hebt. Een hoge capaciteit is alleen aan te bevelen als je regelmatig – zo'n beetje dagelijks – papier versnippert voor meerdere mensen op het werk. Een kleinere capaciteit levert een compacte papierversnipperaar op, wat ook wel zo prettig is.

Een gemiddeld model met handmatige invoer, die geschikt is voor kleine (thuis)kantoren, versnippert 10 tot 20 vellen A4-papier per doorgang. Ben je op zoek naar een hogere papiercapaciteit? Overweeg dan een apparaat met automatische invoer die een grote stapel documenten in één keer verwerkt.

Automatische invoer

Papiervernietigers met automatische papierinvoer versnipperen stapels papier in één keer, in plaats van dat je handmatig pagina per pagina invoert. Men noemt dit ook handsfree papier versnipperen. Dit komt je efficiëntie en productiviteit ten goede!

Let er wel op dat de fabrikant je altijd vertelt hoeveel documenten je maximaal in één keer kunt versnipperen. Verlaag voor de zekerheid deze hoeveelheid met ongeveer 10 tot 20 procent.

Capaciteit opvangbak

De beste papierversnipperaars hebben een opvangbak om de versnipperde papierdeeltjes in op te vangen. Dit is een uittrekbare bak of een onderbak. Sommige goedkopere modellen bevatten alleen het versnipperde gedeelte en hebben geen opvangbak.

De onderbak met een afneembare module is een basisvariant, waarbij je de versnipperaar bovenop de bak plaatst. Om de bak te legen, dien je het versnipperdeel te verwijderen. De meeste versnipperaars voor huishoudelijk gebruik of goedkopere versnipperaars zijn op deze manier vervaardigd. Het is werkbaar, maar niet heel erg handig.

De meer geavanceerde en grotere papierversnipperaars zijn uitgerust met een uittrekbare bak of uitneembare emmer. De bak vangt alle papierdeeltjes op, en zodra de bak vol is, open je de deur of trek je het compartiment naar buiten om het te legen. Dit is een professionelere, en handigere manier dan de variant met de versnipperaar bovenop de bak.

Welke bakcapaciteit past het best bij jou?

 • 4 tot 40 liter - thuisgebruik
 • 40 tot 115 liter - klein kantoor
 • 115 liter of meer - groot kantoor

Veiligheidsniveaus

Een papierversnipperaar is geen speelgoed, want het bevat een set scherpe snijmessen. Wees altijd voorzichtig bij het bedienen van het apparaat en laat een werkende papierversnipperaar niet onbeheerd achter, vooral niet als er kinderen of huisdieren in de buurt zijn!

Vrouw met een map documenten voor zich

Naast de veiligheid van het gebruik van de machine, zijn er ook veiligheidsniveaus die de effectiviteit van de versnipperaar aangeven (in hoeveel stukjes hij een vel papier versnippert).

Een reclameblad bijvoorbeeld, heeft een ander veiligheidsniveau nodig dan vertrouwelijke documenten.

Papierversnipperaars hebben een standaard classificatiesysteem van P-2 tot P-7 om de veiligheid van het papier te bepalen dat door de messen wordt versnipperd. Inzicht in de grootte van de snippers is een zeer belangrijkste factor bij de beslissing welke machine geschikt is voor jou!

Hieronder een overzicht van de verschillende veiligheidsniveaus:

 • P-2; versnippert een A4 in 40 stukken; goed voor niet-gevoelige basisgegevens van dag tot dag.
 • P-3; versnippert een A4 in 200 stukken; het beste voor algemene dagelijkse documenten met gevoelige gegevens, zoals adressen.
 • P-4; versnippert een A4 in 400 stukken; ideaal voor bankafschriften en vertrouwelijke zakelijke documenten.
 • P-5; versnippert een A4 in 2000 stukken; geschikt voor vertrouwelijke financiële of persoonlijke documenten en strategische papieren.
 • P-6; versnippert een A4 in 6000 stukken; noodzakelijk voor juridische, militaire en financiële documenten die vertrouwelijke gegevens bevatten
 • P-7; versnippert een A4 in 12500 stukken; de topstandaard voor overheids- en militaire rapporten.

Ga voor documenten met persoonlijke of gevoelige informatie altijd voor ten minste veiligheidsniveau P-3 of hoger. Machines met een zeer hoge veiligheid, zoals P-7, snijden het papier in ontelbare stukjes, waardoor het onmogelijk is om het document opnieuw samen te stellen.

Snijtype

Niet alle papierversnipperaars produceren dezelfde snede. Daarom verdeelt men papierversnipperaars in drie types in om ze van elkaar te onderscheiden:

 • Strip-cut (stroken)
 • Cross-cut (snippers)
 • Micro-gesneden of security-gesneden (microsnippers)

Wanneer veiligheid belangrijk voor je is, dan is een micro-cut papierversnipperaar aangeraden. Officieel begint micro-cut bij een beveiligingsniveau van P-5, maar sommige P-4 versnipperaars classificeert men ook als micro-cut machines.

Onderhoud

Net als elk apparaat met een motor, hebben zelfs de beste papierversnipperaars zorg en onderhoud nodig. Een gemakkelijke manier om de levensduur van je versnipperaar te verlengen, is het versnipperen van een papier met universele papierversnipperaarolie. Deze smeert de motor en de snijmessen van de papierversnipperaar.

Als de papier-shredder die je koopt voor kantoorgebruik is, zijn sommige die grotere aantallen bedienen voorzien van een automatische olie-functie. Dat betekent dat je geen olievel hoeft in te voeren, maar dat de versnipperaar indien nodig een druppel olie uit een olieflesje haalt.

Als je ervoor zorgt dat je machine altijd goed geolied is, voorkom je veelvoorkomende problemen zoals papierstoringen of een toename van het geluid dat uit je papierversnipperaar komt, omdat de onderdelen soepeler werken. ⚙️

De 5 beste papierversnipperaars onder elkaar

1. Nedis Papierversnipperaar 6x A4-pagina's 10 zwart

1. Nedis Papierversnipperaar 6x A4-pagina's 10 zwart
Automatisch oliën: Nee
Veiligheidsnorm: P-2
Voedingstype: Netstroom , Lichtnet
Taal handleiding: Universeel
Papier formaat: A4
Inclusief fijnstoffilter: Nee
Invoermogelijkheden: Papier
Snijtype: Stroken
Capaciteit opvangbak: 10 l

2. DESQ® 20009 Papierversnipperaar 8 vel zwart

2. DESQ® 20009 Papierversnipperaar 8 vel zwart
Automatisch oliën: Nee
Veiligheidsnorm: P-4
Voedingstype: Lichtnet
Taal handleiding: Nederlands
Papier formaat: A4
Inclusief fijnstoffilter: Nee
Invoermogelijkheden: Creditcards , Papier
Automatische invoer: Nee
Snijtype: Snippers
Invoercapaciteit: 8
Capaciteit opvangbak: 11 l

3. Fellowes papierversnipperaar 36C snippers P4, zwart

3. Fellowes papierversnipperaar 36C snippers P4, zwart
Automatisch oliën: Nee
Veiligheidsnorm: P-4
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Taal handleiding: Universeel
Papier formaat: A4
Inclusief fijnstoffilter: Nee
Invoermogelijkheden: Creditcards
Automatische invoer: Nee
Snijtype: Snippers
Invoercapaciteit: 6
Capaciteit opvangbak: 12 l

4. Fellowes papierversnipperaar 6C snippers P4 zwart

4. Fellowes papierversnipperaar 6C snippers P4 zwart
Automatisch oliën: Nee
Veiligheidsnorm: P-4
Voedingstype: Adapter/ lichtnet
Taal handleiding: Universeel
Papier formaat: A4
Inclusief fijnstoffilter: Nee
Invoermogelijkheden: Creditcards
Automatische invoer: Nee
Snijtype: Snippers
Invoercapaciteit: 6
Capaciteit opvangbak: 11 l

5. Brasq Papierversnipperaar PS300 P-4 norm zwart

5. Brasq Papierversnipperaar PS300 P-4 norm zwart
Automatisch oliën: Nee
Veiligheidsnorm: P-4
Voedingstype: Netstroom
Taal handleiding: Universeel , Engels
Papier formaat: A4
Inclusief fijnstoffilter: Nee
Invoermogelijkheden: CD's , Papier , Creditcards
Automatische invoer: Ja
Snijtype: Snippers
Invoercapaciteit: 6
Capaciteit opvangbak: 21 l

Veelgestelde vragen over papierversnipperaars

✂️ Welk veiligheidsniveau heb ik nodig?

De veiligheid van papierversnipperaars geeft men aan met een classificatie van P-2 tot P-7, waarbij deze laatste de meeste veiligheid biedt. Een P-7 papierversnipperaar versnippert een A4 in maar liefst 12500 stukken.

De beveiliging is belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat je privédocumenten veilig zijn voor identiteitsdieven. Het helpt je ook als het gaat om het naleven van privacywetten.

📄 Moet ik een papierversnipperaar met handmatige of automatische papiertoevoer kopen?

Dit hangt af van je verwachtingen over het gebruik ervan. Papierversnipperaars met automatische invoer verbeteren je gebruikerservaring en verhogen je efficiëntie, omdat de tijd die je kwijt bent aan het invoeren van vellen papier wegvalt.

💿 Wat kun je allemaal versnipperen met een papierversnipperaars?

Velen denken dat papierversnipperaars alleen papier versnipperen, maar veel modellen kunnen ook nietjes, paperclips, cd's, (bank)kaarten en diskettes aan. Let hierop bij je aankoop en versnipper nooit iets waar het apparaat niet voor gemaakt is!

🚫 Waarom heeft mijn papierversnipperaar last van papierstoringen?

Papierstoringen kun je krijgen door te veel vellen in je apparaat te laden of door niet-compatibel materiaal te versnipperen. Het kan ook een teken zijn dat je je de papierversnipperaar met olie moet smeren. Volg altijd de richtlijnen die je krijgt bij je aankoop!

Welke papierversnipperaar moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste papierversnipperaars. Zo kun jij de beste keus maken.

Papier formaatInvoermogelijkhedenSnijtypeCapaciteit opvangbakAutomatische invoerInvoercapaciteit
1Nedis Papierversnipperaar 6x A4-pagina's 10 zwartA4PapierStroken10 l
2DESQ® 20009 Papierversnipperaar 8 vel zwartA4Creditcards , PapierSnippers11 lNee8
3Fellowes papierversnipperaar 36C snippers P4, zwartA4CreditcardsSnippers12 lNee6
4Fellowes papierversnipperaar 6C snippers P4 zwartA4CreditcardsSnippers11 lNee6
5Brasq Papierversnipperaar PS300 P-4 norm zwartA4CD's , Papier , CreditcardsSnippers21 lJa6

Nedis Papierversnipperaar 6x A4-pagina's 10 zwart

Papier formaat: A4

Invoermogelijkheden: Papier

Snijtype: Stroken

Capaciteit opvangbak: 10 l

DESQ® 20009 Papierversnipperaar 8 vel zwart

Papier formaat: A4

Invoermogelijkheden: Creditcards , Papier

Snijtype: Snippers

Capaciteit opvangbak: 11 l

Automatische invoer: Nee

Invoercapaciteit: 8

Fellowes papierversnipperaar 36C snippers P4, zwart

Papier formaat: A4

Invoermogelijkheden: Creditcards

Snijtype: Snippers

Capaciteit opvangbak: 12 l

Automatische invoer: Nee

Invoercapaciteit: 6

Fellowes papierversnipperaar 6C snippers P4 zwart

Papier formaat: A4

Invoermogelijkheden: Creditcards

Snijtype: Snippers

Capaciteit opvangbak: 11 l

Automatische invoer: Nee

Invoercapaciteit: 6

Brasq Papierversnipperaar PS300 P-4 norm zwart

Papier formaat: A4

Invoermogelijkheden: CD's , Papier , Creditcards

Snijtype: Snippers

Capaciteit opvangbak: 21 l

Automatische invoer: Ja

Invoercapaciteit: 6

Conclusie

Naast de beste all-in-one printer of laserprinter, is een goede papierversnipperaar onmisbaar in een productieve werkomgeving. Hij houdt je stapels papier onder controle en waarborgt de veiligheid van betrouwbare documenten. Het hoogste veiligheidsniveau is noodzakelijk als je zeer gevoelige informatie op papier versnippert.

Ga voor een automatische documenteninvoer en een voldoende grote opvangbak om je apparaat zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Heb jij al een papierversnipperaar op het oog? En zit hij in onze top 5 hieronder? Deel zeker je vragen of ervaringen hieronder! 😉

Was dit artikel behulpzaam?