Beste 3D-printer: Kies het juiste Apparaat voor je Behoeften en Budget
De beste 3D-printers vind je tegenwoordig overal, of het nu in een klaslokaal is of in het huis van een hobbyist. Met een 3D-printer kun je zo ongeveer alles maken – van modellen en prototypes tot beschermende kledij. Maar het vinden van een 3D-printer die geschikt is voor je vaardigheden, is een uitdagende taak.
Inhoudsopgave
- De beste 3D-printer koopgids: hoe maak je de beste koop?
- Waarom wil je 3D-printen?
- Welk formaat objecten wil je printen?
- Technieken en materialen
- Extra zaken om op te letten bij je aankoop
- Ontwerptips
Er is een duizelingwekkend aantal 3D-printers voor allerlei soorten gebruikers, dus het beperken van je opties is je eerste opdracht. In de koopgids hieronder help ik je op weg!
Creality3D Creality 3D Ender 3
Bambu Lab P1P
De beste 3D-printer koopgids: hoe maak je de beste koop?
Hier zijn enkele tips om je te oriënteren in deze terminologisch dichtbegroeide, maar wonderbaarlijke wereld van de 3D-printers. 🧐
Waarom wil je 3D-printen?
Je moet je niet afvragen wat je wilt printen, maar een meer fundamentele vraag: waarom wil je in 3D-printen?
Ben je geïnteresseerd in het maken van speelgoed of huishoudelijke artikelen? Ben je een trendsetter die graag de nieuwste snufjes aan zijn vrienden laat zien? Ben je een hobbyist of doe-het-zelver die graag experimenteert met nieuwe projecten en technologieën?
Of ben je een ontwerper, ingenieur of architect die prototypes of modellen wilt maken van nieuwe producten, onderdelen of constructies? Misschien wel een kunstenaar die het vervaardigen van 3D objecten ziet als een soort beeldhouwwerk, of een fabrikant die kunststof artikelen in relatief kleine oplagen wil printen?
Wat voor jou de beste 3D-printer is, hangt af van hoe je van plan bent hem te gebruiken. Consumenten en scholen willen een apparaat dat eenvoudig op te zetten en te gebruiken is, weinig onderhoud nodig heeft en een redelijk goede printkwaliteit biedt.
Hobbyisten en kunstenaars willen misschien speciale functies, zoals de mogelijkheid om objecten in meer dan één kleur te printen. Ontwerpers en andere professionals eisen een uitstekende printkwaliteit. Winkels die in kleine oplagen produceren, willen dan weer een groot printoppervlak om meerdere objecten tegelijk te printen.
Welk formaat objecten wil je printen?
Zorg ervoor dat het bouwgebied van de 3D-printer groot genoeg is voor het soort objecten dat je wilt printen. Het bouwgebied is de grootte – in drie dimensies (lengte, breedte en hoogte) – van het grootste object dat een bepaalde printer kan produceren.
De printoppervlakte van een 3D-printer varieert van een paar centimeter tot meer dan twee meter aan een kant! Let hier dus hele goed op bij je aankoop, want dit is van cruciaal belang voor je printbehoeften!
Technieken en materialen
FDM
Wat betreft de materialen die je gebruikt om mee te printen, is de meeste betaalbare de fused lilament fabrication (FFF)-techniek, ook bekend als fused deposition modeling (FDM). Het is ideaal om conceptmodellen en prototypes mee te printen, alsook en productiehulpmiddelen en onderdelen in kleine hoeveelheden.
Een FDM-printer werkt door kunststof laag voor laag uit te stoten op de vormtafel. Het is een slimme en snelle strategie voor het leveren van modellen.
De printer smelt plastic filament – verkrijgbaar in spoelen – extrudeert dit (warm persen), waarna het stolt om het object te vormen. De twee meest gebruikte soorten filament zijn acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) en polymelkzuur (PLA).
Beide hebben enigszins verschillende eigenschappen. ABS smelt bij een hogere temperatuur dan PLA en is flexibeler, maar geeft bij het smelten dampen af die onaangenaam zijn, en het vereist een verwarmd printbed.
Andere materialen die men gebruikt bij FFF-printen zijn onder andere high-impact polystyreen (HIPS), composietfilamenten van hout, brons en koper, uv-luminescente filamenten, nylon, polyvinylalcohol (PVA), polyethyleentereftalaat (PETT), enzovoort.
Elk materiaal heeft een verschillend smeltpunt, waardoor het gebruik van sommige filamenten beperkt is tot printers die speciaal voor hen zijn ontworpen of degenen met software die je de temperatuur laat controleren.
Hoewel veel 3D-printers generieke spoelen accepteren, gebruiken de printers van sommige bedrijven eigen spoelen. Deze bevatten vaak een RFID-chip waarmee een printer het filamenttype en de eigenschappen identificeert. Zorg ervoor dat het filament de juiste diameter heeft voor je 3D-printer, en dat de spoel de juiste maat heeft.
Radiofrequentie-identificatie (RFID) is een technologie waarbij men radiogolven gebruikt om een gemerkt voorwerp passief te identificeren. Men gebruikt het in verschillende commerciële en industriële toepassingen, gaande van het traceren van artikelen in een toeleveringsketen tot het bijhouden van uitgeleende artikelen uit de bibliotheek.
SLA en DLP
Stereolithografie (SLA) en digitale lichtverwerking (DLP) 3D-printen zijn de twee meest voorkomende processen voor hars 3D-printen. Hars 3D-printers zijn populair voor het produceren van zeer nauwkeurige en waterdichte prototypes en onderdelen in een reeks van geavanceerde materialen met fijne kenmerken en gladde oppervlakteafwerking.
Terwijl deze technologieën ooit complex en kostenverlagend waren, produceren de kleine desktop SLA en DLP 3D-printers van vandaag de dag onderdelen van industriële kwaliteit tegen een betaalbare prijs, en dat met een ongeëvenaarde veelzijdigheid dankzij een breed scala aan materialen.
Beide processen werken door het selectief blootstellen van vloeibare hars aan een lichtbron – SLA met een laser, DLP via een projector – om zeer dunne lagen plastic te vormen die zich opstapelen om een massief object te creëren. Hoewel ze in principe sterk op elkaar lijken, leveren de twee technologieën zeer uiteenlopende resultaten op.
Een SLA-printer ontwikkelt elk van deze lagen met behulp van een laser, gecoördineerd door X- en Y-filterende spiegels. Hij verwarmt het plastic eerst om het in een semi-vloeibare structuur om te zetten, waarna het stolt bij contact.
Net als hun SLA-tegenhangers zijn DLP-printers opgebouwd rond een harsreservoir met transparante bodem en een bouwplatform dat in het harsreservoir afdaalt om ondersteboven, laag voor laag, onderdelen te maken.
Het verschil is de lichtbron. DLP-printers gebruiken een digitaal projectorscherm om een beeld van een laag over het hele platform te laten flitsen, waarbij alle punten gelijktijdig uitharden.
Over het algemeen is DLP meer geschikt om eenmalig kleine en ingewikkelde onderdelen te maken, terwijl SLA meer geschikt is om meerdere ingewikkelde onderdelen in één keer te printen. DLP is nuttig voor het snel printen van grote onderdelen zonder veel details, terwijl SLA perfect is voor het printen van een groot onderdeel met ingewikkelde details.
SLS
Selective laser sintering (SLS) is een technologie die gebruik maakt van een high power laser om kleine deeltjes polymeerpoeder te sinteren tot een vaste structuur op basis van een 3D-model. Ingenieurs en fabrikanten vertrouwen op SLS-printers, omdat ze het vermogen hebben om sterke, functionele onderdelen te produceren.
Sinteren is het proces waarbij deeltjes tot één vaste massa worden samengesmolten door een combinatie van druk en warmte te gebruiken zonder de materialen te smelten. Veel voorkomende deeltjes die men aan elkaar sinteert zijn metaal, keramiek, kunststof en andere diverse materialen.
Deze technologie maakt gebruik van een laser om kleine deeltjes polymeerpoeder te sinteren tot een vaste structuur op basis van een 3D-model.
Het apparaat verspreidt een thermoplastisch poeder (Nylon 6, Nylon 11, Nylon 12) in een dunne laag over het printoppervlak. De printer verwarmt het poeder voor tot een temperatuur iets onder het smeltpunt van het ruwe materiaal, waardoor het voor de laser gemakkelijker is om de temperatuur van specifieke gebieden van het poederbed te verhogen.
De laser scant een dwarsdoorsnede van het 3D-model en verhit het poeder tot net onder of vlak bij het smeltpunt van het materiaal. Hierdoor smelten de deeltjes mechanisch samen tot één massief onderdeel.
Na het printen moet alles licht afkoelen om optimale mechanische eigenschappen te garanderen en kromtrekken van onderdelen te voorkomen. De afgewerkte onderdelen verwijdert men dan uit de bouwkamer, en ontdoet men van overtollig poeder. Het poeder kan je recycleren.
MJF
Multi jet fusion (MJF) maakt gebruik van een inkjet array om selectief smelt- en detailleringsmiddelen aan te brengen op een bed van nylonpoeder, die de printer vervolgens door verwarmingselementen tot een vaste laag versmelt. Na elke laag verdeelt de printer poeder over het bed en herhaalt het proces tot het onderdeel compleet is.
Dit resulteert in meer voorspelbare mechanische eigenschappen in tegenstelling tot SLS, evenals een betere afwerking van het oppervlak. Een ander voordeel van de MJF-cyclus is de snellere fabricagetijd, waardoor de fabricagekosten lager zijn.
MJ verschilt van andere types 3D-printtechnologieën die bouwmateriaal sinteren of harden met puntvormige afzetting. In plaats daarvan spuit de printkop honderden druppels fotopolymeer en hardt deze uit met uv-licht.
Zodra een laag is aangebracht en uitgehard, zakt het bouwplatform met één laagdikte. Dit proces herhaalt zich tot het 3D object volledig gebouwd is.
MJ-printers kunnen meerdere objecten in één enkele lijn fabriceren zonder dat dit ten koste gaat van de bouwsnelheid. Zolang de modellen correct zijn gerangschikt met een optimale tussenruimte, produceren MJ-printers sneller onderdelen dan andere soorten 3D-printers.
Extra zaken om op te letten bij je aankoop
Let op met printers voor beginners
Veel 3D-printers die men promoot als zijnde voor 'beginners' of kinderen, doen zoveel moeite om jou als gebruiker te vertroetelen. Je zult echter meer beperkingen dan mogelijkheden tegenkomen naarmate je ervaring groeit.
Als je niet specifiek op zoek bent naar een 3D-printer voor beginners, dan raad ik je een budget-3D-printer aan. De kans om al doende te leren is veel groter bij een budgetmodel. En als er iets misgaat, vind je online voor elke printer een enorm aanbod aan vragen met een passend antwoord.
Als je voor goedkoop gaat, volg dan de massa. Hoewel de algemene kwaliteit van goedkope 3D-printers de laatste jaren sterk is verbeterd, kan het niveau van kwaliteitscontrole soms tekort schieten. De fabrikanten met een groter gebruikersbestand passen zich aan om aan de eisen van hun nieuwe fans te voldoen, inclusief een betere klantenondersteuning.
Wil je echt voor iets simpels gaan om kleine, simpele kunstobjecten of andere dingen te maken? Dan is de beste 3D-pen misschien nog wel de beste optie; deze houd je in je hand vast. Je bepaalt hiermee volledig zelf het ontwerp terwijl je bezig bent.
Begrijp de kosten
Een 3D-printer voor thuis is zelden een eenmalige investering. Naast de voortdurende aanschaf van materialen om mee te printen, zijn er onderhoudskosten voor onderdelen van de printer – denk aan mondstukken (of nozzles) bij een FDM printer.
Het mondstuk, of nozzle, is het mechanische deel van de 3D-printer dat het filament extrudeert. Het geleidt de thermische energie van het verwarmingselement en het blok naar het filament, waardoor het smelt.
Natuurlijk kunnen onderdelen ook slijten of stuk gaan, wat betekent dat het kopen van vervangende onderdelen een verstandige overweging is als je van plan bent om op lange termijn te gaan printen. Controleer bij je aankoop of het eenvoudig is om vervangstukken te vinden voor de 3D-printer die je op het oog hebt! 👁
Kies een printer die geschikt is voor je ruimte
De technologie en het materiaal dat je printer gebruikt, moet afgestemd zijn op de omgeving. Alle soorten 3D-printers moet je in extra goed geventileerde ruimten zetten!
Vooral als je gaat voor hars-printen (SLA of DLP), moet je de unieke eisen goed onderzoeken alvorens te investeren. De hars stinkt en is zeer giftig voor het milieu en schadelijk bij langdurig contact op de huid.
Het vereist speciale schoonmaak- en persoonlijke beschermingsmiddelen. Meestal is 95%+ isopropanol nodig om de prints schoon te maken, zodat de niet uitgeharde hars van de oppervlakken oplost.
Kijk naar de veiligheidsvoorzieningen
3D-printers met veiligheidsfuncties zijn over het algemeen goed ontworpen. Een FDM-printer bijvoorbeeld koelt de nozzle en het verwarmde bed zodra een printopdracht is voltooid. Sommige printers bewegen de nozzle weg van het object wanneer je de taak onderbreekt of het printen beëindigt. Dit voorkomt hitteschade en de vorming van overtollig filament.
Zoek een merk met goede klantenondersteuning
Voordat je een 3D-printer aankoopt, kijk je ook best eens naar het klantondersteuningssysteem van de fabrikant. Heeft het bedrijf een professioneel ondersteuningssysteem of alleen een Facebook-groep? Hier valt of staat je printervaring vaak mee.
Ontwerptips
Creëer een sterke basis
Het belangrijkste om te onthouden bij het ontwerpen voor 3D-printen, is het feit dat je digitale ontwerp een fysiek object wordt. In de digitale ontwerpomgeving zijn er geen natuurkundige wetten waaraan je je moet houden, zoals de zwaartekracht. Je kunt alles digitaal in 3D tekenen, maar niet alles 3D-printen!
Ontwerp altijd een sterke basis. Typische desktop 3D-printers printen het model laag voor laag, en het is absoluut noodzakelijk dat deze eerste laag zich aan het bed hecht gedurende de printtijd. Als het model zijn hechting verliest tijdens het printen, is het game over.
Er is een hoop fijnafstelling die je moet doen aan je printer en de printsoftware om de eerste laag succesvol te printen. Je moet het bed fysiek waterpas zetten met behulp van stelschroeven, zodat het uiteinde van de printkop perfect evenwijdig is met het gehele oppervlak van het bed.
Je kunt ook dingen in de software doen zoals een rand of vlot toevoegen, de extrusiedikte van de eerste laag verhogen, ventilatoren voor de eerste laag uitschakelen, enzovoort.
Je kunt een perfect geconfigureerde printer hebben, maar dat helpt je niet als je model niet ontworpen is om zichzelf te ondersteunen en aan het bed te blijven plakken tijdens het printproces. Je moet ervoor zorgen dat je model een voldoende sterke basis heeft met de volgende kenmerken:
- Genoeg oppervlakte om een positieve hechting aan het printerbed te creëren. (Het toevoegen van een vlot in je printsoftware kan hierbij helpen).
- Breed genoeg om het model te ondersteunen en om kantelen tijdens het printen te voorkomen.
- Sterk genoeg om vervorming te weerstaan veroorzaakt door verschillende koelsnelheden.
Vermijd overhangen
Alle 3D-printprocessen bouwen onderdelen laag voor laag op. Materiaal kan niet op dunne lucht worden afgezet, dus elke laag moet over een onderliggend materiaal worden geprint
Overhangen zijn delen van een model die ofwel gedeeltelijk ondersteund worden door de laag eronder of helemaal niet ondersteund worden. Er is een limiet aan de hoek die elke printer kan produceren zonder ondersteunend materiaal te gebruiken. Voor FDM en SLA is deze hoek ongeveer 45 graden.
Het is een goede gewoonte om de overhangen van een model te beperken, omdat lagen die over een steun heen worden geprint meestal een ruwere oppervlakteafwerking hebben.
Voeg altijd een wanddikte toe
Houd ook rekening bij het ontwerpen van een 3D te printen onderdeel met de wanddikte. Elk 3D-printproces produceert tot op zekere hoogte dunne onderdelen nauwkeurig.
Stel je bent een ingenieur die deltavliegers ontwerpt en je hebt een geweldig, nieuw ontwerp bedacht dat je in miniatuur wilt 3D-printen. Met 3D-programma's modelleer je het zeildoek van de vleugel eenvoudig, maar je zou op problemen stuiten wanneer je dit 3D-print, omdat de dikte ervan extreem gering is.
Voeg altijd voldoende dikte toe aan je modellen. Wanden met een dikte van meer dan 0,8 mm kunnen met alle processen met succes worden geprint.
Houd rekening met vervorming
Iets dat vaak over het hoofd wordt gezien bij het ontwerpen van een 3D-model, is het feit dat de materialen die gebruikt worden voor 3D-printen fysieke veranderingen ondergaan: ze worden gesmolten, gesinterd of gescand met een laser en gestold. Het opwarmen en afkoelen van het materiaal kan ervoor zorgen dat de onderdelen kromtrekken tijdens het printen.
Vooral grote, vlakke oppervlakken zijn gevoelig voor kromtrekken. Kromtrekken vermijd je door de machine correct te kalibreren en door een goede oppervlakte-ondersteuning tussen je model en het printbed.
Vermijd indien mogelijk grote vlakke oppervlakken en voeg afgeronde hoeken toe aan je 3D-modellen.
Stel je detailniveau af op het printproces
Wanneer je een 3D-model maakt met ingewikkelde details, is het belangrijk om in gedachten te houden wat het minimale formaat is datde 3D-printer produceert. Het minimale detailniveau hangt samen met de mogelijkheden en mechanica van elk 3D-printproces en met de gekozen laaghoogte.
Het proces en de gebruikte materialen hebben een impact op de snelheid en de kosten van je print. Bepalen of kleinere details cruciaal zijn voor je model, is dus een belangrijke ontwerpbeslissing.
3D-printersoftware
3D-printers gebruiken software van twee belangrijke bronnen: de printer zelf en de computer die je gebruikt om 3D-printerbestanden te maken.
De software op je computer is een slicer. 'Slicen' betekent dat je een bestand klaarmaakt om te printen. Er zijn veel slicing-programma's online beschikbaar, maar de twee populairste zijn:
- Cura: Een open-source 3D-printer slicing-programma ontwikkeld door Ultimaker;
- Slic3r: Een gratis gcode slicing-programma gemaakt door Alessandro Ranellucci.
Om je bestand printklaar te maken, moet je het exporteren naar een bestandsformaat dat de 3D-printer kan lezen.
STL-bestanden zijn het meest gebruikte formaat. Ze bevatten een benadering van het originele 3D-model, niet het model zelf, dus je krijgt geen kleuren, texturen of materialen, wat een voordeel of een nadeel kan zijn, afhankelijk van wat je wilt printen.
Voor eenvoudige prints is STL het beste 3D-printbestand. Ze zijn klein, eenvoudig en worden breed ondersteund, waardoor ze een soort industriestandaard zijn geworden. Wanneer je kleuren en texturen wilt opslaan, is OBJ het beste bestandsformaat. OBJ is ook capabeler dan STL als het gaat om het beschrijven van geometrieën.
De 5 beste 3D-printers onder elkaar
1. Gebruiksvriendelijk en budgetvriendelijk model: Creality3D Creality 3D Ender 3
Belangrijke specificaties:
De Creality3D Ender 3 S1 Pro is een gebruiksvriendelijke en budgetvriendelijke 3D-printer die een uitgebreid pakket biedt voor 3D-printliefhebbers. Het heeft een scala aan functies en accessoires, waardoor upgrades overbodig zijn. De printer heeft een modern ontwerp met een glad metalen frame, platte kabels en een volledig metalen Sprite directe aandrijving, wat de prestaties verbetert en de noodzaak van een Bowdenbuis elimineert. Daarnaast bevat het een run-out sensor, power loss recovery en een CR Touch voor automatische bednivellering. Het aanraakscherm is anders dan eerdere versies, dus het kan even wennen zijn.
De Ender 3 S1 Pro is grotendeels voorgemonteerd, waardoor het montageproces relatief eenvoudig is. Het wordt geleverd met een gedetailleerde handleiding en een montagevideo op de bijgeleverde SD-kaart, waardoor een soepele installatie-ervaring voor gebruikers wordt gegarandeerd. De printer biedt ook een goede balans tussen gebruiksgemak en functionaliteit. Het heeft een stevig ontwerp met een open frame en een veerstalen PEI-bouwplaat die zorgt voor snelle verwarming en goede hechting.
Een van de opvallende kenmerken van de Ender 3 S1 Pro is de veelzijdigheid op het gebied van materialen. Het biedt printtemperaturen tot 300°C, waardoor gebruikers kunnen werken met een breed scala aan filamenten. Het ondersteunt verschillende filamenttypen, waaronder PLA, ABS, hout, TPU, PETG en PA, waardoor gebruikers de flexibiliteit hebben om te experimenteren met verschillende materialen voor hun projecten.
Qua prestaties levert de printer soepele toevoer en nauwkeurige prints. Het heeft een dubbele Z-as upgrade, wat zorgt voor soepelere prints en de kans op laagverschuiving vermindert. De automatische nivellering, aangedreven door de CR Touch-technologie, verbetert het printproces verder door het printbed automatisch aan te passen voor optimale nivellering.
Hoewel de printer een scala aan indrukwekkende functies biedt, zijn er een paar beperkingen om rekening mee te houden. Enige handmatige aanpassing is nog steeds vereist om ervoor te zorgen dat het printbed goed genivelleerd is, ondanks het automatische nivelleringsprogramma. Het proces is echter geschikt voor beginners, dankzij de gemakkelijk toegankelijke knoppen op elke hoek van de bouwplaat. Daarnaast kan het aanraakscherm even wennen zijn voor gebruikers die bekend zijn met eerdere versies.
Over het algemeen is de Creality3D Ender 3 S1 Pro een betrouwbare en gebruiksvriendelijke 3D-printer die een uitgebreid pakket biedt voor zowel beginners als liefhebbers. De verschillende kenmerken, waaronder de volledig metalen directe aandrijving, automatische bednivellering en de compatibiliteit met veelzijdige materialen, maken het een uitstekende optie in zijn prijsklasse. Zoals een recensent van Tom's Hardware zegt: "De Creality Ender 3 S1 Pro is een uitgebreid pakket, met een scala aan functies en accessoires die upgrades overbodig maken." Gebruikers moeten echter wel rekening houden met de noodzaak van enige handmatige aanpassing bij het nivelleren van het printbed en de kleine leercurve die gepaard gaat met het nieuwe aanraakscherm.
Voordelen Creality3D Creality 3D Ender 3
- Komt met een scala aan functies en accessoires, waardoor upgrades overbodig zijn.
- Veelzijdig in materialen, ondersteunt een breed scala aan filamenten.
- Levert soepel voeden en nauwkeurige prints met de dual Z-as upgrade en automatisch nivelleringsfunctie.
Nadelen Creality3D Creality 3D Ender 3
- Sommige handmatige aanpassing is nog steeds vereist om een goede nivellering van het printbed te garanderen.
- De touchscreen-interface kan even wennen zijn.
2. Beste 3D Printer: Bambu Lab P1P
Belangrijke specificaties:
De Bambu Lab P1P 3D-printer is een indrukwekkend apparaat dat op alle fronten uitblinkt en geweldige kwaliteit en snelheid levert. Dankzij de CoreXY-technologie en acceleratie tot wel 20000 mm/s², kan ik razendsnel printen met snelheden tot wel 500 mm/s. Deze printer bevat trillingscompensatie- en extrusiecompensatie-algoritmen, waardoor ik vloeiende en nauwkeurige prints kan maken. Met de automatische bednivelleringssensor ben ik verzekerd van een perfecte eerste laag bij elke 3D-print. En het leuke is dat ik de P1P nog verder kan aanpassen door mijn eigen zijpanelen te ontwerpen en te installeren. 🖨️
Volgens een recensie van Tom's Hardware is de P1P een uitgeklede versie van de luxe X1-Carbon 3D-printer. Hij heeft een compact formaat en een bouwvolume van 256 x 256 x 256 mm. Bij de printer worden alle benodigde gereedschappen, reserveonderdelen en een microSD-kaart met testmodellen meegeleverd. Hij heeft een Core XY-ontwerp en een eigen automatisch bednivelleringssysteem. Het is echter vermeldenswaardig dat de .4mm roestvrijstalen nozzle niet vervangbaar is en dat de hele hotend moet worden vervangen om verschillende nozzlegroottes te gebruiken. Reserveonderdelen kunnen rechtstreeks bij Bambu Lab worden aangeschaft. De recensie vermeldt ook dat de spoelhouder aan de achterkant is gemonteerd en niet goed is ontworpen.
Een andere recensie van Tom's Hardware bespreekt de Bambu Lab P1S, een budgetmodel van de X1-Carbon 3D-printer. Hij heeft een volledig gesloten ontwerp met plastic zijpanelen en een D-pad selectie-interface. Deze printer maakt gebruik van een Core XY-bewegingssysteem, wat resulteert in soepeler en sneller printen. Hij heeft een zeer gevoelig automatisch bednivelleringssysteem en is compatibel met het vierkleuren automatische materiaalsysteem van Bambu Lab. De P1S wordt geleverd met een volledig metalen hotend en een duurzame .4mm roestvrijstalen nozzle. Net als bij de P1P moet de hele hotendmodule worden vervangen om de nozzle te vervangen. Hij heeft een topsnelheid van 500mm/s en een acceleratie van 20.000 mm/s.
Over het algemeen springt de Bambu Lab P1P 3D-printer eruit vanwege zijn indrukwekkende printmogelijkheden en gebruiksklaar ontwerp. Hij biedt snelle printsnelheden, vloeiende en nauwkeurige prints, en een aanpasbare ervaring. Het niet-vervangbare mondstuk en de noodzaak om aangepaste onderdelen rechtstreeks bij Bambu Lab aan te schaffen, kunnen echter potentiële beperkingen zijn om te overwegen. In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de P1P zich door zijn CoreXY-technologie en automatische bednivelleringssensor. Het kan een geschikte optie zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare 3D-printer met geweldige snelheid en kwaliteit. Zoals een recensie zegt: "De Bambu Lab P1P is een uitgeklede versie van de luxe X1-Carbon 3D-printer, maar hij biedt nog steeds hoogwaardig printen tegen een betaalbare prijs."
Voordelen Bambu Lab P1P
- Indrukwekkende printmogelijkheden en klaar-om-te-printen ontwerp
- Snelle print snelheden
- Gladde en nauwkeurige prints
Nadelen Bambu Lab P1P
- Niet-vervangbare spuitmond
- Moet aangepaste onderdelen rechtstreeks bij Bambu Lab kopen
- Spoelhouder is niet goed ontworpen
3. Voorzien van een snelle AI-camera voor probleemdetectie: AnkerMake M5
Belangrijke specificaties:
De AnkerMake M5 3D-printer is een krachtige en snelle machine die zorgt voor soepel en snel printen. Met zijn geavanceerde bewegingsbesturingssysteem en S-smoothing algoritme kan hij een maximale snelheid van 500 mm/s bereiken en versnelling van 5.000 mm/s², terwijl hij nauwkeurige details van 0,1 mm behoudt. Volgens Ankermake.com beschikt de printer over PowerBoost™ 2.0, waardoor de printsnelheid en versnelling worden verhoogd zonder concessies te doen aan de printkwaliteit. De nieuwe ultra-directe extruder verbetert de controle en vermindert fouten, waardoor 3,1x snellere extrusie en 1,5x sneller smelten mogelijk is. Het dubbele koelsysteem zorgt voor snellere koeling om stringing te voorkomen en gedrukte modellen snel af te koelen.
"De AnkerMake M5 is een snelle en gebruiksvriendelijke 3D-printer met een strak design" - Tom's Hardware
Wat betreft gebruiksvriendelijkheid wordt de AnkerMake M5 zeer geprezen om zijn gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige installatie. De printer wordt grotendeels voorgemonteerd geleverd en vereist minimale installatietijd. Hij beschikt over automatische bednivellering, waardoor handmatige aanpassingen overbodig zijn. Het laden van filament is eenvoudig dankzij de filament runout-sensor en de eenvoudige filamentbaan. Het stevige en stabiele ontwerp van de printer zorgt voor soepele en nauwkeurige prints, zelfs bij hoge snelheden.
"De AnkerMake M5 biedt een naadloze printervaring met zijn gebruiksvriendelijke interface en robuuste constructie" - Tom's Hardware
Het is echter vermeldenswaardig dat de AnkerMake M5 zich nog in de bètafase bevindt, zelfs na meer dan een jaar op de markt te zijn. The Verge merkt op dat hoewel de snelheid van de printer indrukwekkend is, er nog verfijningen en verbeteringen moeten worden aangebracht voordat het als een geavanceerd product kan worden beschouwd.
"Anker's eerste 3D-printer, de AnkerMake M5, staat bekend om zijn indrukwekkende snelheid" - The Verge
Wat specificaties betreft, heeft de AnkerMake M5 een printformaat van 220x220x250 mm³ en een maximale plaattemperatuur van 100℃. Het biedt precisie-, standaard- en snelle printmodi, met een printsnelheid van 500 mm/s en een maximale hotend-temperatuur van 300℃. De printer ondersteunt verschillende materialen, waaronder PLA, PETG, ABS, TPU en meer. Hij heeft meerdere connectiviteitsopties, waaronder WiFi, Bluetooth en USB-C.
"De snelle prestaties van de printer hebben de aandacht getrokken" - The Verge
Over het algemeen biedt de AnkerMake M5 3D-printer een krachtige en snelle printervaring met zijn hoge snelheidsmogelijkheden en handige monitoringfuncties. Hoewel er misschien nog wat verfijningen nodig zijn, biedt hij een naadloze printervaring met zijn gebruiksvriendelijke interface en robuuste constructie.
"De AnkerMake M5 belooft snel, soepel en eenvoudig printen met krachtige verwerkingsmogelijkheden en handige monitoringfuncties" - AnkerMake.com
Voordelen AnkerMake M5
- Krachtige en snelle printmogelijkheden, met een maximale snelheid van 500 mm/s en versnelling van 5.000 mm/s².
- Gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige installatie, met automatische bednivellering en eenvoudig inladen van filament.
- Stevig en stabiel ontwerp zorgt voor vloeiende en nauwkeurige prints, zelfs bij hoge snelheden.
Nadelen AnkerMake M5
- Nog in de bètafase met verfijningen en verbeteringen nodig.
4. Dremel DigiLab 3D45
Belangrijke specificaties:
De Dremel DigiLab 3D45 is een professionele 3D-printer die veelzijdigheid, betrouwbaarheid en hoogwaardige printmogelijkheden biedt. Ik ben echt gek op dit apparaat! Het valt op door zijn vermogen om een breed scala aan materialen te verwerken, waardoor gebruikers meer vrijheid hebben voor hun printprojecten. Volgens PCMag is het zelfs erkend als de "Beste 3D-printer voor professionals en kleine bedrijven". Dat is nogal wat, toch? Deze printer is ontworpen voor dagelijks gebruik en gaat lang mee, met meer dan 85 jaar betrouwbare kwaliteit van Dremel.
De printer heeft een verwarmd bouwplatform en een automatisch 9-punts nivelleringssysteem, waardoor de printbedkalibratie optimaal is. Dit, in combinatie met de 0,4 mm volledig metalen nozzle die tot 280°C verwarmt, maakt consistente en nauwkeurige printing van verschillende filamenten zoals ECO-ABS, Nylon, PETG en PLA mogelijk. Het verwijderbare glazen bouwplatform, dat tot 100°C verwarmt, maakt het gemakkelijk om voltooide prints te verwijderen.
Het instellen van de Dremel 3D45 is eenvoudig en de gebruiksvriendelijke interface, inclusief een 4,5-inch full-color touchscreen, zorgt voor eenvoudige navigatie en bediening. De printer heeft ook een geautomatiseerde 9-punts nivelleringssensor, waardoor het nivelleringsproces probleemloos verloopt. Met de ingebouwde HD-camera kun je zelfs op afstand je printproces in de gaten houden. Gewoonweg fantastisch!
Een opvallende functie van de Dremel 3D45 is het open filament systeem, waarmee gebruikers kunnen printen met filamenten van derden. Deze flexibiliteit geeft je meer opties en breidt de potentie van de printer uit. Bovendien wordt de printer geleverd met Dremel's versie van Cura slicer software en biedt het connectiviteitsopties zoals Wi-Fi en ethernet, waardoor het beheren en monitoren van prints via cloud-based software een eitje is.
De Dremel DigiLab 3D45 staat bekend om zijn betrouwbaarheid en consistente printkwaliteit. Volgens 3DPrinting.com levert hij betrouwbare prints van goede kwaliteit. De hardware van de printer is stevig, met een verwarmd verwijderbaar bed en een verborgen nivelleringssensor. De ingebouwde koolstoffilter zorgt voor de filtratie van schadelijke VOC's. Het aanraakscherm is misschien niet super responsief, maar over het algemeen is de gebruikersinterface goed ontworpen met duidelijke pictogrammen en instellingen.
De Dremel DigiLab 3D45 is geschikt voor professionals, kleine bedrijven, scholen en maker spaces. Dankzij zijn veelzijdigheid in het verwerken van verschillende materialen en betrouwbare prestaties is het een waardevol gereedschap voor een breed scala aan toepassingen.
Hoewel de Dremel DigiLab 3D45 positieve beoordelingen heeft gekregen vanwege zijn prestaties en veelzijdigheid, is het belangrijk om te weten dat het misschien niet de meest budgetvriendelijke optie op de markt is. Echter, de uitzonderlijke bouwkwaliteit, betrouwbaarheid en uitstekende klantenservice van Dremel maken het een investering die de moeite waard is voor degenen die een professionele 3D-printer nodig hebben.
Samengevat is de Dremel DigiLab 3D45 een solide en goed gebouwde 3D-printer die veelzijdigheid, betrouwbaarheid en hoogwaardige prints biedt. Hij valt op door zijn brede scala aan materiaalcompatibiliteit, gebruiksvriendelijke interface en handige connectiviteitsopties. Hoewel het misschien niet de meest budgetvriendelijke optie is, maken de uitzonderlijke prestaties en klantenservice het tot de beste keuze voor professionals en kleine bedrijven. 🌟
Voordelen Dremel DigiLab 3D45
- Veelzijdig en kan een breed scala aan materialen verwerken
- Betrouwbare en consistente printkwaliteit
- Gebruiksvriendelijke interface met touchscreen en op afstand printmonitoring
Nadelen Dremel DigiLab 3D45
- Niet de meest budgetvriendelijke optie
- Touchscreen-interface zou responsiever kunnen zijn
- Mogelijk niet geschikt voor gebruikers met een beperkt budget
5. AnyCubic Photon Mono X 3D
Belangrijke specificaties:
De Anycubic Photon Mono X 3D-printer is een veelzijdige en hoogwaardige harsprinter met indrukwekkende functies voor 3D-printliefhebbers. Met zijn grote bouwvolume en hoge resolutie valt hij op in zijn categorie. Volgens Tom's Hardware wordt de printer geleverd met alle benodigde accessoires en verbruiksmaterialen, waardoor de installatie moeiteloos verloopt. Het ontwerp is stevig en goed gebouwd, met een UV-bestendige deksel en een betrouwbaar Z-stage dat buigen of wiebelen voorkomt. De bouwplatformconstructie heeft echter enkele gebreken, zoals bouten die naar boven staan en in het harsvat kunnen onderdompelen, en een gleuf die gevuld raakt met hars en moeilijk schoon te maken is.
TechRadar benadrukt het eenvoudige en duidelijke ontwerp van de Anycubic Photon Mono X. Het heeft een groot geel UV-beschermend scherm en een aanraakscherm LCD voor eenvoudige navigatie. De printer heeft een hoogwaardige filament lichtbron en biedt een indrukwekkende printkwaliteit van 3840*2400 (4K) met een laagresolutie van 0.01-0.15mm. Met een maximale printsnelheid van 60mm/uur is hij drie keer sneller dan het vorige model, de Photon. De Mono X heeft ook een nieuwe matrix UV-lichtbron en een 8.9-inch monochroom LCD voor snellere belichtingstijden en meer details. Hij heeft een complex koelsysteem om temperatuurfluctuaties te reguleren en de levensduur te verlengen. Het meest opvallende kenmerk is het grote printgebied, dat de beschikbare ruimte maximaliseert terwijl het harsvat beheersbaar blijft.
De AnyCubic Photon Mono X 6K, zoals beoordeeld door TechRadar, is een ideale keuze voor degenen die grotere modellen met fijnere details willen printen. Met een resolutie van 6K en een bouwvolume van 9,6 x 7,8 x 4,8 inch biedt het scherpere details en voldoende printcapaciteit. Met een prijs van $659 wordt het geleverd met een garantie van 12 maanden op onderdelen, wat gebruikers gemoedsrust geeft. De installatie is snel en eenvoudig, het duurt slechts 20-30 minuten om aan de slag te gaan. Deze printer is een geweldige optie voor hobbyisten, prototyping en kleine bedrijven die behoefte hebben aan extra productieruimte.
Volgens 3D Print Beginner wordt de Anycubic Photon Mono X goed beschermd geleverd en bevat het een reeks accessoires om de gebruikerservaring te verbeteren. De printer heeft een metalen basis en een transparante plastic hoes, hoewel sommige vroege modellen problemen hadden met barsten in de hoeken. Hij is uitgerust met een kleurentouchscreen aan de voorkant voor eenvoudige navigatie en heeft ventilatieopeningen met ventilatoren aan de achterkant voor temperatuurregeling. De dubbele lineaire rails voor de Z-as zorgen voor consistente printkwaliteit en verbeterde nauwkeurigheid. Het meest opvallende kenmerk is het 8,9-inch 4K monochrome scherm, dat de printsnelheid verhoogt en een langere levensduur heeft. Met een bouwvolume van 192x120x245mm maakt deze printer het mogelijk om grotere modellen te maken in vergelijking met gewone harsprinters.
Al met al biedt de Anycubic Photon Mono X 3D-printer indrukwekkende prestaties en veelzijdigheid. Het grote bouwvolume, de hoge resolutie en het betrouwbare ontwerp maken het een uitstekende keuze voor een breed scala aan toepassingen, van hobbyisten tot kleine bedrijven. Er moeten echter enkele beperkingen worden opgemerkt, zoals de gebreken in het bouwplatformontwerp en de mogelijke barsten in de plastic hoes. Desalniettemin is de Anycubic Photon Mono X, met zijn opvallende kenmerken en positieve beoordelingen, een sterke concurrent op de markt voor hars 3D-printers.
Voordelen AnyCubic Photon Mono X 3D
- Groot bouwvolume en hoge resolutie
- Stevig en goed ontwerp met UV-bestendige deksel en betrouwbare Z-stage
- Snelle print snelheid en complex koelsysteem
Nadelen AnyCubic Photon Mono X 3D
- Ontwerpfouten in het bouwplatform
- Mogelijkheid tot scheuren in de plastic cover
Veelgestelde vragen over 3D-printers
🤔 Hoe werkt een 3D-printer?
Een typische 3D-printer heeft veel weg van een inkjet printer die je via een computer bedient. Hij bouwt een 3D-model laag voor laag op, van onder naar boven, door herhaaldelijk over hetzelfde gebied te printen volgens een methode die bekend staat als FDM.
In plaats van inkt te gebruiken, die nooit veel volume zou opbouwen, legt de printer laagjes gesmolten plastic of poeder en smelt ze samen met lijm of uv-licht.
👟 Wat kun je maken met een 3D-printer?
Met 3D-printers maakt men onder meer schoenontwerpen, meubels, sieraden, gereedschap, statieven en speelgoed. De auto- en luchtvaartindustrie gebruikt 3D-printers om onderdelen te maken.
Kunstenaars maken er beeldhouwwerken mee, en architecten modellen van hun projecten. In de medische wereld gebruikt men 3D-printers voor de ontwikkeling van protheses en het maken van patiëntspecifieke replica's van botten, organen en bloedvaten.
🖊️ Hoe maak je een ontwerp voor een 3D-printer?
Enkele vuistregels: vermijd overhangen in je ontwerp door hoeken kleiner dan 45 graden te gebruiken. Voeg tenminste 0,8 mm wanddikte toe aan je modellen. Vermijd grote platte vlakken en gebruik afgeronde hoeken om kromtrekken te voorkomen. Bepaal de minimale detaillering van je ontwerp en kies op basis daarvan een 3D-printproces.
💡 Is MJF sterker dan FDM?
De materiaaleigenschappen en de sterkte zijn vergelijkbaar voor zowel MJF als FDM processen. Bij MJF printen heb je echter meer ontwerpflexibiliteit, waardoor je complexere structuren kunt printen.
Welke 3D-printer moet ik kopen?
Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 3D-printers. Zo kun jij de beste keus maken.
Creality3D Creality 3D Ender 3 | Bambu Lab P1P | AnkerMake M5 | Dremel DigiLab 3D45 | AnyCubic Photon Mono X 3D | |
---|---|---|---|---|---|
Printtechnologie 3D-printer | FDM | ||||
Introductiejaar | 2022 | 2022 | |||
Minimale printdikte | 0.1 | 0.04 | |||
Printoppervlak diepte | 220 mm | 196 mm | |||
Printmateriaal | ABS , PLA , PETG | Resin | |||
Aantal printkoppen | 1 | 1 | |||
Conclusie
3D-printers zijn betaalbaarder dan ooit, maar je moet nog steeds niet meer uitgeven dan nodig is. Weet wat je wilt printen en gebruik dat om de verwachtingen voor je nieuwe printer te bepalen. Zoek naar hoogwaardige functies zoals een verwarmd glasbed, een groter bouwvolume en een gebruiksvriendelijke gebruikersinterface.
Een kwaliteitsprinter heeft ook een goed ondersteuningssysteem en ingebouwde beveiligingsprotocollen. Onderzoek de ervaringen van anderen bij het beoordelen van een potentiële printer. Ben je overweldigd door de complexiteit van 3D-printers? Bekijk dan eens een 3D-printer in zakformaat; de beste 3D pen!
Heb jij al je favoriete model op het oog? Laat het me weten en deel zeker je ervaringen hieronder! 🙋♂️