Beste 3D-printer: Kies het juiste Apparaat voor je Behoeften en Budget

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Voor de hobbyist of professional!

Beste 3D-printer: Kies het juiste Apparaat voor je Behoeften en Budget

Ben je op zoek naar de beste 3D-printer voor jouw projecten? In dit artikel leiden we je stap voor stap door de wereld van 3D-printen, van instapmodellen tot geavanceerde machines. Ontdek welke 3D-printer het beste aansluit bij jouw behoeften op het gebied van precisie, snelheid en materiaalgebruik.

Wat zijn de beste 3D-printers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste 3D-printers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste 3D-printers van 2024

1. Metalen printmogelijkheden, populair bij hobbyisten en ontwerpers/ingenieurs: MakerBot Replicator+

1. Metalen printmogelijkheden, populair bij hobbyisten en ontwerpers/ingenieurs: MakerBot Replicator+

Belangrijke specificaties:

Aantal printkoppen: 1
Voorgemonteerd: Ja
Maximale printtemperatuur: 250
Printtechnologie 3D-printer: FDM
Diameter printmateriaal: 1.75

De MakerBot Replicator+ 3D-printer is geoptimaliseerd voor metaalprinten en professionele ontwerptoepassingen, waardoor het een uitstekende keuze is voor gebruikers met specifieke behoeften aan hoogwaardige output. Met een prijs van $2.499 is deze printer gericht op educatieve en gebruikers die veel printen, met een 22% grotere bouwvolume en 30% snellere printsnelheid in vergelijking met zijn voorganger. Met een printvolume van 11,6 x 7,6 x 6,3 inch biedt het voldoende ruimte voor het maken van ingewikkelde en grootschalige ontwerpen. De Smart Extruder+ zorgt voor betrouwbaarheid en een soepelere printervaring. De toevoeging van een 3-inch LCD, USB, Wi-Fi, Ethernetverbindingen en een webcam voor externe monitoring verbetert de toegankelijkheid en veelzijdigheid.

Volgens Tom's Guide is de Makerbot Replicator+ 3D-printer gericht op educatieve en gebruikers die veel printen, met een 22% grotere bouwvolume en 30% snellere printsnelheid in vergelijking met zijn voorganger. De Smart Extruder+ zorgt voor betrouwbaarheid en een soepelere printervaring. Echter, de vervangingskosten voor de Smart Extruder+ zijn $199, en de opslaglade voor het filament maakt het uitdagend om het resterende filament te monitoren, zoals vermeld door Tom's Guide.

De compatibiliteit van de printer met filament van derden draagt bij aan zijn aantrekkingskracht, waardoor gebruikers meer flexibiliteit hebben in materiaalopties. Het is echter belangrijk om op te merken dat het ontbreken van een verwarmd printbed het bereik van materialen die effectief met deze printer kunnen worden gebruikt, kan beperken. De review van 3D Beginners benadrukt dat hoewel het gemiddelde tot goede printkwaliteit biedt, de hoge prijs van ongeveer $2000 mogelijk niet wordt gerechtvaardigd door de algehele prestaties. Daarnaast ontbreken de ondersteuning en tutorials voor dit model, waardoor het mogelijk moeilijker wordt voor gebruikers om hun ervaring met de printer te optimaliseren.

De MakerBot Replicator+ 3D-printer valt op door zijn focus op professionele ontwerptoepassingen en metaalprinten, waardoor het een geschikte keuze is voor degenen die op zoek zijn naar hoogwaardige output. Het verbeterde bouwvolume, de snellere printsnelheid en de Smart Extruder+ dragen bij aan de efficiëntie en betrouwbaarheid, in lijn met de behoeften van educatieve en gebruikers die veel printen. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de extra kosten van vervangingsonderdelen en de beperkingen van het niet-verwarmde printbed, vooral in vergelijking met andere opties in een vergelijkbare prijsklasse. Voor professionals die een betrouwbare 3D-printer nodig hebben die is geoptimaliseerd voor metaalprinten, biedt de MakerBot Replicator+ ondanks zijn nadelen een robuuste oplossing, waardoor het een overtuigende keuze is voor gespecialiseerde toepassingen.

Voordelen MakerBot Replicator+
  • Geoptimaliseerd voor metaalprinten en professionele ontwerptoepassingen
  • 22% toename in bouwvolume en 30% snellere printsnelheid in vergelijking met zijn voorganger
  • Smart Extruder+ pakt betrouwbaarheidsproblemen aan en zorgt voor een soepelere printervaring
Nadelen MakerBot Replicator+
  • Vervangingskosten voor Smart Extruder+ zijn $199
  • Het ontbreken van een verwarmd printbed kan de materiaalopties beperken
  • De hoge prijs kan niet gerechtvaardigd zijn door de algehele prestaties en mist ondersteuning en tutorials

2. Beste 3D Printer: Bambu Lab P1P

2. Beste 3D Printer: Bambu Lab P1P

Belangrijke specificaties:

De Bambu Lab P1P 3D-printer is een gestripte, bliksemsnelle machine met een royale bouwvolume van 256 x 256 x 256 mm en compatibiliteit met verschillende materialen. Het beschikt over automatische bednivellering, een filament runout-sensor en meerdere connectiviteitsopties, waaronder microSD-kaart, WiFi en Bluetooth. Het Core XY-printing systeem van de printer, eigen automatische bednivellering en volledig metalen hotend met een .4mm roestvrijstalen mondstuk dragen bij aan zijn indrukwekkende snelheid en printkwaliteit.

Volgens beoordelingen springt de P1P eruit vanwege zijn moderne hoofdprintplaat functies, directe aandrijving extruder, PEI bouwoppervlak en een CoreXY Kinematic System, waardoor het een capabele 3D-printervaring biedt zonder de noodzaak van montage of uitgebreide kalibratie. Het wordt echter opgemerkt dat het een aanraakscherm mist en sommige gebruikers het LCD-scherm gedateerd vinden. Ondanks deze nadelen zijn de printkwaliteit en snelheid van de P1P vergelijkbaar met die van duurdere modellen, waardoor het een overtuigende optie is voor gebruikers die hoge prestaties zoeken zonder de complexiteit van montage en kalibratie.

In vergelijking met de Creality K1 biedt de P1P een groter printoppervlak en een meer gebruiksvriendelijke app-interface. Hoewel beide printers op vergelijkbare snelheden werken, liggen de voordelen van de P1P in zijn grotere bouwvolume en een meer gestroomlijnde app. De Creality K1 heeft daarentegen kostenvoordelen en een meer gebruiksvriendelijke touchscreen-interface.

De Bambu Lab P1P 3D-printer biedt een aantrekkelijke optie voor gebruikers die snelheid, bouwvolume en moderne functies prioriteren boven een gebruiksvriendelijke touchscreen-interface. Zijn bliksemsnelle snelheid en compatibiliteit met verschillende materialen maken het een overtuigende keuze voor degenen die een capabele 3D-printer zoeken zonder de noodzaak van uitgebreide montage of kalibratie. Potentiële kopers moeten echter de afweging maken tussen de snelheid en bouwvolume van de P1P tegen het ontbreken van een aanraakscherm en de behoefte aan onderdelen en ondersteuning van de fabrikant. Zoals een beoordeling opmerkt, "De Bambu Lab P1P is een gestripte printer met bliksemsnelheid," waarbij de opvallende eigenschap benadrukt wordt, hoewel het misschien niet de beste keuze is voor degenen die meer gebruiksgemak en onafhankelijke hardware-ondersteuning wensen.

Samenvattend springt de Bambu Lab P1P 3D-printer eruit als een toppresteerder op het gebied van snelheid en bouwvolume, waardoor het een uitstekende optie is voor gebruikers die deze eigenschappen prioriteren. Potentiële kopers moeten echter de beperkingen, zoals het ontbreken van een aanraakscherm en de behoefte aan fabrieksondersteuning, afwegen tegen de hoge snelheid en moderne functies.

Voordelen Bambu Lab P1P
  • Ruim bouwvolume van 256 x 256 x 256 mm
  • Automatische bednivellering en filament-uitloopsensor
  • Compatibiliteit met diverse materialen
Nadelen Bambu Lab P1P
  • Geen aanraakscherm
  • Afhankelijkheid van ondersteuning van de fabrikant voor onderdelen en assistentie

3. Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

3. Dremel DigiLab 3D45 3D Printer

Belangrijke specificaties:

Ik ben de Dremel DigiLab 3D45 3D-printer, een professionele, veelzijdige en betrouwbare open materiaal 3D-printer die perfect is voor prosumers en professionals. Mijn verwarmingsplaat bereikt 100°C en mijn extruder bereikt 280°C, waardoor een breder scala aan materialen kan worden gebruikt, waaronder PLA, ABS, PETG en nylon. Mijn compacte formaat, 4,5-inch touchscreen, ingebouwde camera voor op afstand printen en luchtfiltratiesysteem maken mij uniek op de markt. Ik ben uitgerust met spoelen met RFID-chips voor automatische materiaalherkenning en ik ben compatibel met een open filament systeem, waardoor je flexibel bent in de materiaalkeuze.

Volgens 3D Printing Industry wordt ik geprezen als een professionele, veelzijdige en betrouwbare open materiaal 3D-printer." Deze mening wordt gedeeld door 3Dnatives, die mijn premiumfuncties en accessoires benadrukt, zoals filamentspoelen, lijm, spatel en een complete handleiding, waardoor ik een uitgebreide 3D-printoplossing ben. Mijn gebruiksvriendelijke ontwerp wordt versterkt door mijn eenvoudige installatie, verwijderbaar printblad en rechttoe rechtaan filament laden dat rechtstreeks vanaf het bedieningsscherm wordt beheerd.

Mijn semi-automatische karakter, met functies zoals automatische bednivellering, filamentdetectie en een ingebouwde HD-camera voor op afstand monitoren, maakt mij een eersteklas optie. Mijn betrouwbaarheid, printconsistentie en slicer-software hebben hoge beoordelingen ontvangen, waardoor ik geschikt ben voor scholen, maker spaces en print farms. Mijn hardware, waaronder een verwarmd, verwijderbaar bed met een glazen oppervlak en een ingebouwd koolstoffilter, is goed gebouwd, hoewel het aanraakscherm minder responsief is dan verwacht.

Mijn gebruikersinterface, met duidelijke pictogrammen en doordachte lay-out, biedt handige instellingen voor filamentbehandeling, temperatuuraanpassingen, printsnelheid en ventilatiekoeling. De Dremel 3D Slicer-software wordt geprezen om zijn ingebouwde aanbevolen instellingen voor de 3D45, hoewel toegang tot alle Cura-instellingen beperkt is. Mijn mogelijkheden voor monitoring, inclusief de ingebouwde HD-camera voor realtime printmonitoring en cloudbeheersoftware voor op afstand printstatus en filamentmonitoring, worden benadrukt als handige functies voor gebruikers.

In vergelijking met mijn tegenhangers blink ik uit in betrouwbaarheid, printconsistentie en monitoringmogelijkheden, waardoor ik een geschikte keuze ben voor professionele en educatieve omgevingen. Echter, ik schiet tekort op bepaalde gebieden, zoals het minder responsieve aanraakscherm en beperkte toegang tot Cura-instellingen. Ondanks deze nadelen blijf ik een topkandidaat op de 3D-printermarkt, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een professionele, veelzijdige en betrouwbare printoplossing voor een scala aan materialen en toepassingen.

Voordelen Dremel DigiLab 3D45 3D Printer
  • Professionele kwaliteit
  • Veelzijdige printmaterialen (PLA, ABS, PETG, Nylon)
  • Ingebouwde camera voor op afstand printen controleren
Nadelen Dremel DigiLab 3D45 3D Printer
  • Minder responsief touchscreen
  • Beperkte toegang tot Cura-instellingen

4. Voordelige keuze voor beginners: Anycubic Kobra 2 Max

4. Voordelige keuze voor beginners: Anycubic Kobra 2 Max

Belangrijke specificaties:

Aantal printkoppen: 1
Diameter printmateriaal: 1.75

De Anycubic Kobra 2 Max is een grote 3D-printer die indruk maakt met zijn hoge printsnelheid en betaalbaarheid, waardoor het een opvallende optie is op de markt. Met een ruim bouwvolume van 420 x 420 x 500mm en ondersteuning voor diverse materialen tot 260 graden, voldoet het aan een breed scala aan printbehoeften. Zoals TechRadar opmerkt, is het een "upgrade van de standaard Kobra 2 Neo," met een robuuste gereedschapskop, dubbele schroefdraad en USB-poorten voor bestandsdownloads. Dit maakt het bijzonder aantrekkelijk voor beginners vanwege zijn gebruiksvriendelijke open-frame Cartesian-stijl en semi-geassembleerd ontwerp, wat zorgt voor een snelle en gemakkelijke montage.

De Kobra 2 Max valt op door zijn indrukwekkende 10X verhoging van de printsnelheid, bereikt door een krachtige processor en geoptimaliseerde directe extruder, zoals vermeld in de beoordeling van TechRadar. Deze snelle printsnelheid onderscheidt het in de markt en maakt het een overtuigende keuze voor degenen die efficiëntie zoeken zonder in te boeten aan kwaliteit. Het geavanceerde LeviQ 2.0 automatische nivelleringssysteem, filament-uit sensorsysteem en Dual-shaft Core met SG15-lagers dragen bij aan de functionaliteit, waardoor een soepele printervaring gegarandeerd is.

Het is echter vermeldenswaardig dat hoewel het automatische bednivelleringssysteem en het filament-laadproces handig zijn, aanpassingen nodig kunnen zijn voor perfecte nivellering, zoals vermeld in de review van Tom's Hardware. Bovendien zijn er zorgen geuit over het eventueel kromme bed dat kan arriveren. Daarnaast kan de beperkte Wi-Fi-connectiviteit met de Anycubic-slicer en app, evenals de grote omvang van de printer, uitdagingen opleveren in bepaalde ruimtes.

In vergelijking met zijn voorgangers biedt de Kobra 2 Max opmerkelijke verbeteringen, waaronder een metalen PEI-flexplaat en een directe aandrijving, zoals benadrukt in de review van Tom's Hardware. Deze verbeteringen dragen bij aan de algehele prestaties en printmogelijkheden. De integratie met alternatieve software zoals CURA, naast de AnycubicSlicer-software, draagt bij aan de veelzijdigheid en gebruiksgemak.

In het competitieve landschap van 3D-printers onderscheidt de Anycubic Kobra 2 Max zich door zijn indrukwekkende printsnelheid, groot bouwvolume en gebruiksvriendelijk ontwerp, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Zijn geavanceerde functies en opmerkelijke verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen positioneren het als een sterke concurrent op de markt.

Kortom, de Anycubic Kobra 2 Max is een overtuigende optie voor degenen die een grote 3D-printer met hoge printsnelheid zoeken tegen een betaalbare prijs. Hoewel het opmerkelijke prestaties en gebruiksvriendelijke functies biedt, moeten potentiële kopers rekening houden met de behoefte aan handmatige aanpassingen, potentiële bedvervorming en ruimtevereisten, vooral in vergelijking met andere modellen op de markt.

Voordelen Anycubic Kobra 2 Max
  • Hoge printsnelheid
Nadelen Anycubic Kobra 2 Max
  • Handmatige aanpassingen vereist voor perfecte nivellering
  • Mogelijke bedvervorming
  • Beperkte Wi-Fi-connectiviteit en grote omvang kunnen passingsuitdagingen opleveren

5. Prusa Mini+

De Prusa Mini+ 3D-printer is een toonaangevende optie die indrukwekkende resultaten en uitzonderlijk gebruiksgemak biedt. Het wordt geprezen om zijn vermogen om schone en gladde prints te produceren met minimale stringing, dankzij gedetailleerde optimalisatie-instructies. De ondersteuning voor een breed scala aan filamenten, in combinatie met de juiste kalibratie, stelt het in staat om effectief om te gaan met ingewikkelde modellen en functionele objecten. Zijn compacte formaat onderscheidt het van andere kleine 3D-printers, waardoor het een uitstekende keuze is voor mensen met beperkte ruimte.

Een opvallende eigenschap van de Prusa Mini+ is het gebruiksvriendelijke ontwerp en de handige montage, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginners. Zijn printoppervlak van 7x7x7 inch en stille motoren bedienen een breed scala aan printbehoeften, terwijl de inbegrepen filament spoelhouder met lagers en een filament sensor bijdragen aan de algehele efficiëntie. De eigen Prusa Slicer-software vereenvoudigt het snijproces, waardoor het aantrekkelijk is voor gebruikers die een gestroomlijnde printervaring zoeken.

De Prusa Mini+ biedt waarde voor zijn iets hogere kosten in vergelijking met andere instapniveau 3D-printers, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die bereid zijn te investeren in kwaliteit. De semi-geassembleerde en complete kit-versies voldoen aan verschillende gebruikersvoorkeuren en bieden flexibiliteit in het installatieproces. Bovendien onderstreept het assortiment 3D-printers van Prusa Research, inclusief de Original Prusa MK4 en i3 MK3S+, samen met hun ondersteuning voor onderwijsinstellingen en makerspaces, hun toewijding om een uitgebreid 3D-printecosysteem te bieden.

In vergelijking met andere kleine 3D-printers blinkt de Prusa Mini+ uit in uitzonderlijke printkwaliteit en gebruiksgemak. Zijn vermogen om een breed scala aan filamenten en ingewikkelde prints te verwerken, in combinatie met zijn compacte formaat en gebruiksvriendelijk ontwerp, positioneert het als een opvallende keuze op de markt. Hoewel de iets hogere kosten budgetbewuste kopers kunnen afschrikken, maakt de algehele waarde en kwaliteit het een de moeite waard investering voor degenen die op zoek zijn naar eersteklas 3D-printmogelijkheden.

Samenvattend straalt de Prusa Mini+ 3D-printer uit als een topoptie, uitblinkend in printkwaliteit, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Zijn compacte formaat, brede ondersteuning voor filamenten en gebruiksvriendelijk ontwerp onderscheiden het van zijn tegenhangers, waardoor het een ideale keuze is voor zowel beginners als ervaren gebruikers. Ondanks de iets hogere kosten, levert de Prusa Mini+ uitzonderlijke waarde, waardoor het een van de beste opties is in de categorie kleine 3D-printers.

Voordelen Prusa Mini+
  • Uitzonderlijke printkwaliteit
Nadelen Prusa Mini+
  • Iets hogere kosten

Hoe kies je de beste 3D-printer?

Hier zijn enkele tips om je te oriënteren in deze terminologisch dichtbegroeide, maar wonderbaarlijke wereld van de 3D-printers. Het is niet zomaar een printer, zoals een inkjetprinter, maar stelt je in staat om 3D-objecten uit te printen. 🧐

Waarom wil je 3D-printen?

Je moet je niet afvragen wat je wilt printen, maar een meer fundamentele vraag: waarom wil je in 3D-printen?

Ben je geïnteresseerd in het maken van speelgoed of huishoudelijke artikelen? Ben je een trendsetter die graag de nieuwste snufjes aan zijn vrienden laat zien? Ben je een hobbyist of doe-het-zelver die graag experimenteert met nieuwe projecten en technologieën?

Of ben je een ontwerper, ingenieur of architect die prototypes of modellen wilt maken van nieuwe producten, onderdelen of constructies? Misschien wel een kunstenaar die het vervaardigen van 3D objecten ziet als een soort beeldhouwwerk, of een fabrikant die kunststof artikelen in relatief kleine oplagen wil printen?

Hobbyisten en kunstenaars willen misschien speciale functies, zoals de mogelijkheid om objecten in meer dan één kleur te printen. Ontwerpers en andere professionals eisen een uitstekende printkwaliteit. Winkels die in kleine oplagen produceren, willen dan weer een groot printoppervlak om meerdere objecten tegelijk te printen.

3D printers in actie

Welk formaat objecten wil je printen?

Zorg dat het bouwgebied van de 3D-printer groot genoeg is voor het soort objecten dat je wilt printen. Het bouwgebied is de grootte – in drie dimensies (lengte, breedte en hoogte) – van het grootste object dat een bepaalde printer kan produceren.

De printoppervlakte van een 3D-printer varieert van een paar centimeter tot meer dan twee meter aan een kant! Let hier dus hele goed op bij je aankoop, want dit is van cruciaal belang voor je printbehoeften!

Hoe een 3D-printer werkt, is relatief eenvoudig, Karen Reijneveld van de Consumentenbond legt het uit:

"Een 3D-printer zet een digitaal .stl-bestand, een soort bouwtekening, om naar een tastbaar object. Het computerprogramma deelt het ontwerp op in dunne laagjes. Deze informatie wordt naar de printer gezonden, zodat de printer het object laagje voor laagje kan opbouwen."

Technieken en materialen

Hieronder vind je de meest gebruikte materialen.

FDM

Wat betreft de materialen die je gebruikt om mee te printen, is de meeste betaalbare de fused lilament fabrication (FFF)-techniek, ook bekend als fused deposition modeling (FDM). Het is ideaal om conceptmodellen en prototypes mee te printen, alsook en productiehulpmiddelen en onderdelen in kleine hoeveelheden.

Een FDM-printer werkt door kunststof laag voor laag uit te stoten op de vormtafel. Het is een slimme en snelle strategie voor het leveren van modellen.

De printer smelt plastic filament – verkrijgbaar in spoelen – extrudeert dit (warm persen), waarna het stolt om het object te vormen. De twee meest gebruikte soorten filament zijn acrylonitril-butadieen-styreen (ABS) en polymelkzuur (PLA). 1Alexandrea P., 3Dnatives (n.d.). 'A Closer Look at 3D Printing Materials: Plastics'

Beide hebben enigszins verschillende eigenschappen. ABS smelt bij een hogere temperatuur dan PLA en is flexibeler, maar geeft bij het smelten dampen af die onaangenaam zijn, en het vereist een verwarmd printbed.

Andere materialen die men gebruikt bij FFF-printen zijn onder andere high-impact polystyreen (HIPS), composietfilamenten van hout, brons en koper, uv-luminescente filamenten, nylon, polyvinylalcohol (PVA), polyethyleentereftalaat (PETT), enzovoort.

Hoewel veel 3D-printers generieke spoelen accepteren, gebruiken de printers van sommige bedrijven eigen spoelen. Deze bevatten vaak een RFID-chip waarmee een printer het filamenttype en de eigenschappen identificeert. Zorg dat het filament de juiste diameter heeft voor je 3D-printer, en dat de spoel de juiste maat heeft.

SLA en DLP

Stereolithografie (SLA) en digitale lichtverwerking (DLP) 3D-printen zijn de twee meest voorkomende processen voor hars 3D-printen.

Hars 3D-printers zijn populair voor het produceren van zeer nauwkeurige en waterdichte prototypes en onderdelen in een reeks van geavanceerde materialen met fijne kenmerken en gladde oppervlakteafwerking.

Terwijl deze technologieën ooit complex en kostenverlagend waren, produceren de kleine desktop SLA en DLP 3D-printers van vandaag de dag onderdelen van industriële kwaliteit tegen een betaalbare prijs, en dat met een ongeëvenaarde veelzijdigheid dankzij een breed scala aan materialen.

Beide processen werken door het selectief blootstellen van vloeibare hars aan een lichtbron – SLA met een laser, DLP via een projector – om zeer dunne lagen plastic te vormen die zich opstapelen om een massief object te creëren. Hoewel ze in principe sterk op elkaar lijken, leveren de twee technologieën zeer uiteenlopende resultaten op.

Een SLA-printer ontwikkelt elk van deze lagen met behulp van een laser, gecoördineerd door X- en Y-filterende spiegels. Hij verwarmt het plastic eerst om het in een semi-vloeibare structuur om te zetten, waarna het stolt bij contact.

Net als hun SLA-tegenhangers zijn DLP-printers opgebouwd rond een harsreservoir met transparante bodem en een bouwplatform dat in het harsreservoir afdaalt om ondersteboven, laag voor laag, onderdelen te maken.

SLS

Selective laser sintering (SLS) is een technologie die gebruikmaakt van een high power laser om kleine deeltjes polymeerpoeder te sinteren tot een vaste structuur op basis van een 3D-model. Ingenieurs en fabrikanten vertrouwen op SLS-printers, omdat ze het vermogen hebben om sterke, functionele onderdelen te produceren. 2Sinterit (n.d.). 'What is SLS 3D Printing?'

Het apparaat verspreidt een thermoplastisch poeder (Nylon 6, Nylon 11, Nylon 12) in een dunne laag over het printoppervlak.

De printer verwarmt het poeder voor tot een temperatuur iets onder het smeltpunt van het ruwe materiaal, waardoor het voor de laser gemakkelijker is om de temperatuur van specifieke gebieden van het poederbed te verhogen.

De laser scant een dwarsdoorsnede van het 3D-model en verhit het poeder tot net onder of vlak bij het smeltpunt van het materiaal. Hierdoor smelten de deeltjes mechanisch samen tot één massief onderdeel.

Na het printen moet alles licht afkoelen om optimale mechanische eigenschappen te garanderen en kromtrekken van onderdelen te voorkomen. De afgewerkte onderdelen verwijdert men dan uit de bouwkamer, en ontdoet men van overtollig poeder. Het poeder kan je recycleren.

MJF

Multi jet fusion (MJF) gebruikt een inkjet array om selectief smelt- en detailleringsmiddelen aan te brengen op een bed van nylonpoeder, die de printer vervolgens door verwarmingselementen tot een vaste laag versmelt. Na elke laag verdeelt de printer poeder over het bed en herhaalt het proces tot het onderdeel compleet is.

Dit resulteert in meer voorspelbare mechanische eigenschappen in tegenstelling tot SLS, evenals een betere afwerking van het oppervlak. Een ander voordeel van de MJF-cyclus is de snellere fabricagetijd, waardoor de fabricagekosten lager zijn.

MJ verschilt van andere types 3D-printtechnologieën die bouwmateriaal sinteren of harden met puntvormige afzetting. In plaats daarvan spuit de printkop honderden druppels fotopolymeer en hardt deze uit met uv-licht.

Zodra een laag is aangebracht en uitgehard, zakt het bouwplatform met één laagdikte. Dit proces herhaalt zich tot het 3D object volledig gebouwd is.

MJ-printers kunnen meerdere objecten in één enkele lijn fabriceren zonder dat dit ten koste gaat van de bouwsnelheid. Zolang de modellen correct zijn gerangschikt met een optimale tussenruimte, produceren MJ-printers sneller onderdelen dan andere soorten 3D-printers.

Extra zaken om op te letten bij je aankoop

Hieronder vind je extra zaken (maar niet onbelangrijk) om op te letten.

Let op met printers voor beginners

Veel 3D-printers die men promoot als zijnde voor 'beginners' of kinderen, doen zoveel moeite om jou als gebruiker te vertroetelen. Je zult echter meer beperkingen dan mogelijkheden tegenkomen naarmate je ervaring groeit.

Als je voor goedkoop gaat, volg dan de massa. Hoewel de algemene kwaliteit van goedkope 3D-printers de laatste jaren sterk is verbeterd, kan het niveau van kwaliteitscontrole soms tekort schieten. De fabrikanten met een groter gebruikersbestand passen zich aan om aan de eisen van hun nieuwe fans te voldoen.

Zelf besloot ik te investeren in een kwalitatieve en duurdere 3D-printer. Goedkoop is in sommige gevallen duurkoop, en ik wilde zeker weten enkele jaren met mijn printer te kunnen.

Wil je echt voor iets simpels gaan om kleine, simpele kunstobjecten of andere dingen te maken? Dan is de beste 3D-pen misschien nog wel de beste optie; deze houd je in je hand vast. Je bepaalt hiermee volledig zelf het ontwerp terwijl je bezig bent.

Begrijp de kosten

Een 3D-printer voor thuis is zelden een eenmalige investering. Naast de voortdurende aanschaf van materialen om mee te printen, zijn er onderhoudskosten voor onderdelen van de printer – denk aan mondstukken (of nozzles) bij een FDM-printer.

Natuurlijk kunnen onderdelen ook slijten of stuk gaan, wat betekent dat het kopen van vervangende onderdelen een verstandige overweging is als je van plan bent om op lange termijn te gaan printen. Controleer bij je aankoop of het eenvoudig is om vervangstukken te vinden voor de 3D-printer die je op het oog hebt! 👁

Kies een printer die geschikt is voor je ruimte

De technologie en het materiaal dat je printer gebruikt, moet afgestemd zijn op de omgeving. Alle soorten 3D-printers moet je in extra goed geventileerde ruimten zetten!

Vooral als je gaat voor hars-printen (SLA of DLP), moet je de unieke eisen goed onderzoeken alvorens te investeren. De hars stinkt en is zeer giftig voor het milieu en schadelijk bij langdurig contact op de huid.

Het vereist speciale schoonmaak- en persoonlijke beschermingsmiddelen. Meestal is 95%+ isopropanol nodig om de prints schoon te maken, zodat de niet uitgeharde hars van de oppervlakken oplost.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 3D-printer?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste 3D-printer vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste [Productgroep]?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste 3D-printer vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens CNET de beste 3D-printer?

De beste 3D-printer volgens CNET is de Bambu Lab P1S. Deze printer valt op door zijn hoge printsnelheid en nauwkeurigheid, met een indrukwekkende laagresolutie van maximaal 50 micron. Het toestel ondersteunt een breed scala aan filamenten, waardoor je flexibel bent in je materiaalkeuze.

Veelgestelde vragen over 3D-printers van onze redactie

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen