Wat is NFC? Een introductie tot de wereld van Near Field Communication
Het komt ineens heel dichtbij.
Je hebt vast weleens gehoord van 'contactloos betalen', maar wat is NFC en hoe werkt het? Geen zorgen, na het lezen van dit artikel weet je precies wat NFC is, hoe het werkt, en welke verrassende toepassingen het biedt, met name voor je smartphone en andere gadgets.
Inhoudsopgave
Dus zet je schrap voor een eenvoudige uitleg van deze draadloze communicatietechnologie, en ontdek waarom het in rap tempo onmisbaar wordt in ons dagelijks leven!
BELANGRIJKSTE PUNTEN:
- NFC is een draadloze communicatietechnologie die gegevensuitwisseling over korte afstanden mogelijk maakt en diverse toepassingen heeft.
- Contactloze betalingen en OV-chipkaart-vervanging zijn enkele praktische toepassingen van NFC in het dagelijks leven.
- Hoewel NFC ingebouwde beveiligingsmaatregelen heeft, is het belangrijk om bewust te zijn van privacy- en gegevensbescherming/
De basis: NFC uitgelegd in simpele woorden
NFC, oftewel near field communication, is een draadloze communicatietechnologie die gegevensuitwisseling tussen apparaten over korte afstanden mogelijk maakt. 📱 Het is ontstaan uit de RFID-technologie (radio frequency identification) en werkt op een frequentie van 13,56 MHz.1TechPats (n.d.) 'The Evolution of Near Field Communication (NFC)'
Hoe werkt de NFC-technologie?
NFC maakt gebruik van inductieve koppeling, waarbij twee spoelen in de betrokken apparaten een elektromagnetisch veld genereren. Hierdoor kunnen de apparaten draadloos gegevens uitwisselen.
Het ene apparaat dient als initiator (startende partij), terwijl het andere als target (ontvangende partij) dient. De communicatieafstand van NFC is beperkt tot enkele centimeters, wat de veiligheid van de verbinding ten goede komt. Daarover zometeen meer.
NFC in je smartphone: waarom is het zo handig?
Moderne smartphones hebben vaak een ingebouwde NFC-chip. Dit maakt het koppelen van apparaten, zoals draadloze koptelefoons en speakers, een fluitje van een cent. NFC biedt voordelen vergeleken met andere draadloze technologieën als Bluetooth, omdat het een sneller en eenvoudiger een verbinding opzet.
De rol van NFC in contactloze betalingen
NFC maakt betalingen mogelijk zonder fysiek contact, zoals je gewend bent van een bankpas of creditcard. Dit is veiliger dan traditionele betaalmethoden, omdat er geen fysieke overdracht van gegevens plaatsvindt die gaandeweg onderschept kan worden.
Populaire contactloze betaalsystemen zijn Apple Pay en Google Wallet. Zelf gebruik ik regelmatig Apple Pay, en ik kan je zeggen dat het een lifesaver is – aangezien ik met regelmaat mijn beurs vergeet in mijn broekzak te steken.
OV-chipkaart en NFC: reizen met je telefoon
NFC vervangt de OV-chipkaart voor reizen met het openbaar vervoer. Dit biedt eveneens voordelen als gemak en snelheid. In Nederland ondersteunen steeds meer openbaarvervoerbedrijven het gebruik van NFC in plaats van de OV-chipkaart, dus onderschat de waarde hiervan niet!
Koppel je koptelefoon en andere apparaten met één tik
NFC vereenvoudigt het koppelen van apparaten als koptelefoons, speakers en printers. Veel van deze apparaten hebben tegenwoordig een NFC-chip, waardoor je ze met één tik aan je smartphone kunt koppelen.
Verschil tussen NFC en RFID: wat moet je weten?
NFC en RFID zijn beide draadloze communicatietechnologieën, maar er zijn verschillen. Beide technologieën hebben verder diverse toepassingen, zoals toegangscontrole, contactloos betalen en het volgen van voorwerpen.
NFC is om te beginnen echter veiliger dan RFID, omdat het een beperkte communicatieafstand heeft. Daarnaast communiceert NFC twee kanten op, terwijl RFID enkel eenrichtingsverkeer toelaat.
5 verrassende toepassingen van NFC die je nog niet kende
Dacht je dat de pret daar eindigde? Echt niet! 😄
1. Smart posters: interactieve reclame
NFC kom je tegen in smart posters voor interactieve marketing. Door je smartphone bij de poster te houden, ontvang je extra informatie of aanbiedingen. Een voorbeeld van een succesvolle smart-poster-campagne is de Open Happiness-campagne van Coca-Cola.
2. Slimme klantenkaarten: meer dan alleen spaarpunten
NFC verbetert klantenkaarten met extra functionaliteit, zoals het ontvangen van speciale aanbiedingen. Bedrijven zoals Starbucks en Albert Heijn maken al gebruik van NFC-klantenkaarten. Eentje van de Albert Heijn zit al in die beurs van me die ik écht wat vaker mee moet gaan nemen ...
3. Toegangscontrole: zeg maar dag tegen je sleutels
NFC is ook in te zetten als toegangscontrole in gebouwen. Het gaat hierbij om een combinatie van een soort pasje met een NFC-chip erin, en een slot met eveneens een NFC-chip erin.
De twee wisselen de nodige data uit om uiteindelijk de deur voor je te openen – ervan uitgaande dat je de juiste sleutelkaart voor het desbetreffende slot hebt! Voorbeelden van NFC-toegangscontrolesystemen zijn SALTO en Nuki.
4. NFC in de gezondheidszorg: draadloos medische gegevens delen
NFC dient ook voor het delen van medische gegevens, zoals bij slimme glucosemeters (die gegevens naar een app op je smartphone sturen), en medische identificatiearmbandjes in klinische settings.
5. Gaming: breng je favoriete games tot leven
NFC zie je ook in de gaming-wereld, zoals in speelgoed en accessoires. Populaire games en speelgoedlijnen die NFC-technologie gebruiken zijn bijvoorbeeld de Amiibo-figuren van Nintendo! ⤵️
NFC-tags en NFC-punten: wat kun je ermee?
NFC-tags en -punten zijn de fysieke punten waarin de NFC-chips zitten verwerkt. Soms is dit een apparaat, en soms een hele dunne sticker.
Deze chips kunnen gegevens opslaan en delen en kunnen voor een weelde aan creatieve toepassingen dienen, zoals het automatisch inschakelen van je wekker als je je telefoon op je nachtkastje legt.
Is NFC veilig en wat zijn de risico's?
NFC heeft ingebouwde beveiligingsmaatregelen, maar er bestaan nog steeds risico's, zoals gegevensdiefstal en ongeautoriseerde toegang. Zorg voor een veilig gebruik van NFC door bijvoorbeeld je telefoon te vergrendelen en alleen betrouwbare apps toegang te geven tot de NFC-functionaliteit van je smartphone.
Hoe zit het met privacy en gegevensbescherming?
NFC-gebruikers kunnen hun privacy waarborgen door bewust te zijn van de gegevens die ze delen en gegevensbeschermingsmaatregelen te treffen, zoals het gebruik van dataversleuteling. Zo kunnen kwaadwillenden niet zomaar bij je informatie, en wordt deze enkel vrijgegeven voor gebruik in vertrouwde applicaties en gebruiksscenario's.
Verder moet je voorzichtig zijn met waar je contactloos betaalt. Je wilt niet te grazen genomen worden door een scam-artiest met een pinautomaat op zak, maar daarin speelt je eigen verstand een grotere rol dan de NFC-functionaliteit!
Hoe gebruik je NFC op je Android-telefoon of iPhone?
Dat verschilt per besturingssysteem, maar ik kan je verklappen dat de iPhone-eigenaren hier het snelst mee klaar zijn.
iOS
NFC staat per definitie aan en is altijd klaar voor gebruik. Je hoeft geen menu's in om het handmatig in te schakelen.
Android
- Tik op je Android-toestel op Instellingen.
- Tik op Meer.
- Scrol omlaag naar de opties NFC en Android Beam.
- Tik op de NFC-schakelaar om deze te activeren. Android Beam wordt automatisch ingeschakeld. (Als Android Beam niet automatisch wordt ingeschakeld, tik er dan op en selecteer Ja om het in te schakelen).
Het is ook mogelijk dat het NFC-logootje (een 'N' met twee pijlen eromheen) in het drag-down-menu staat, welke je vanaf de bovenrand van je scherm omlaag kunt slepen. Tik hier eenmaal op om NFC aan te zetten, en je bent klaar!
Conclusie
Ik heb je meegenomen op een informatieve reis door de wereld van NFC, of Near Field Communication. Hopelijk heb je nu een beter begrip van wat het is, hoe het werkt en waarom het steeds vaker wordt toegepast, vooral in de context van smartphones en andere apparaten. 🌐
Of het nu gaat om contactloos betalen, slimme marketing of je koptelefoon verbinden met één tik op de knop: NFC maakt ons leven gemakkelijker, veiliger en sneller. Wil je meer weten over gerelateerde technologieën en toepassingen?
Duik dan gerust verder in onze schatkamer aan artikelen. Bedankt voor het lezen, en we waarderen feedback als je die met ons wilt delen!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1