Wat is het Verschil Tussen AirPods 2 en 3?

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min. leestijd

Wat is het Verschil Tussen AirPods 2 en 3?

Misschien heb je al AirPods en ben je toe aan vervanging, of misschien ben je geïnteresseerd en wil je weten welke AirPods het beste bij je passen.

In 2021 heeft Apple de derde generatie AirPods, de AirPods 3, op de markt gebracht. Dit zijn nu de nieuwste AirPods. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen de AirPods 2 en 3 en ontdek je welke jij het best kunt kopen.

Wat is het verschil tussen AirPods 2 en 3?

De nieuwere generatie AirPods is duurder, maar heeft ook net wat meer functies dan de vorige generatie. De AirPods 3 zijn makkelijker te bedienen en zijn waterbestendig.

Naast de AirPods 2 en 3 zijn er ook de AirPods Pro en Pro 2. Dit is de luxere variant met active noise cancellation (ruisonderdrukking), wat handig is als je de oortjes in luidruchtige omgevingen wil gebruiken. Je kunt zelf deze noise cancelling aanzetten op je AirPods en ook weer uitzetten wanneer je wil. Daarnaast bieden ze net wat meer mogelijkheden.

Bij de AirPods 3 zitten wat betreft die mogelijkheden tussen de AirPods 2 en de Airpods Pro in. Hier onder wordt uitgelegd wat de verschillen precies zijn.

Vorm

De AirPods 3 lijken qua model wat meer op de AirPods Pro. De steeltjes zijn korter en ook drukgevoelig, terwijl die van de AirPods 2 dat niet zijn. Daarmee kun je de oortjes ook beter bedienen, net als bij de AirPods Pro. Hierdoor heeft het hoesje van de AirPods 3 ook een wat andere vorm, het is iets korter en breder.

Daarnaast is de pasvorm van de oortjes anders dan van de eerdere generatie, maar ze zijn niet verstelbaar.

De AirPods Pro zijn nog steeds de enige AirPods die opzetstukjes in verschillende maten hebben. Omdat de pasvorm iets heel persoonlijks is, kan het zijn dat de ene bij jou net wat lekkerder zitten dan de andere. Uitproberen dus!

AirPods 3 in een oplaadcase
AirPods 3

Geluid

De geluidskwaliteit van beide oortjes is in principe hetzelfde, maar de AirPods 3 hebben wel een extra geluidsfunctie, genaamd "persoonlijke ruimtelijke audio met dynamische hoofdtracking".

Dit betekent dat de oortjes en je apparaat vanwaar je geluid afspeelt meten wat hun positie ten opzichte van elkaar zijn en het geluid daarop afstemmen. Als je je laptop links van je hebt, zul je het geluid meer links horen en andersom.

Vind je dit nu juist niet fijn klinken, en heb je veel liever dat het geluid altijd constant over beide oortjes verdeeld wordt? Geen zorgen, je kunt altijd zelf beslissen of je de dynamische hoofdtracking wilt inschakelen of uitschakelen.

Batterij

De duurzaamheid van je AirPods is ook afhankelijk van welk type je koopt. De batterijduur van de AirPods 3 is een stukje beter: de oortjes gaan buiten het hoesje 6 uur mee wanneer ze volledig zijn opgeladen, terwijl de AirPods 2 maar 5 uur meegaan. Een volledig opgeladen oplaadcase zal bij de Airpods 2 bovendien maar voor 24 uur luisterplezier garant staan en bij de AirPods 3 is dit 30 uur.

Bij de AirPods 3 kun je kiezen wat voor oplaadcase je wil. De MagSafe oplaadcase die de AirPods Pro ook hebben is draadloos oplaadbaar. Het gewone oplaadhoesje is alleen met de kabel op te laden. Er is geen verschil in batterijduur tussen deze twee opties.

Beide oortjes laden snel op als ze leeg zijn en je toch nodig hebt. Apple geeft aan dat de AirPods 2 na 15 minuten in de oplaadcase weer 3 uur meegaan en dat de AirPods 3 na 5 minuten in de oplaadcase weer een uur lang presteren.

De AirPods 2 komen met een Lightning-kabel die op usb-a (de 'ouderwetse' usb-versie) aansluit. De AirPods 3 komen met een Lightning-kabel die op usb-c aansluit.

AirPods 2 in een oplaadcase met in de rechterhand een smartphone
AirPods 2

Bediening

De AirPods 2 kun je enkel bedienen door twee keer snel achterelkaar op de oortjes te tikken. Hiermee kun je afspelen, naar een volgend nummer doorspoelen en je telefoon opnemen als je gebeld wordt.

De AirPods 3 hebben bijna dezelfde functies als de AirPods Pro 2. Er zit een knopje in het steeltje. Als je hier één keer op drukt, kun je afspelen, pauzeren en je telefoon opnemen. Bij twee keer drukken, ga je naar het volgende nummer. Druk drie keer achterelkaar om naar het vorige nummer terug te spoelen.

De enige extra functie die de AirPods Pro 2 nog hebben, is dat je het volume kunt aanpassen door omhoog of omlaag te swipen.

Waterproof

Zowel de oplaadcase als de oortjes zelf zijn water- en zweetbestendig bij de AirPods 3, terwijl de AirPods 2 dat niet zijn. Handig als jij wat minder voorzichtig met je oortjes om wil gaan.

Prijs

Een groot verschil tussen beide modellen is de prijs. De AirPods 2 zijn te verkrijgen voor € 159 en de AirPods 3 kosten € 209 of € 219, afhankelijk van welk oplaadhoesje je kiest. Als je geen sterke voorkeur hebt voor de een of de ander, geeft dit misschien de doorslag.

Hoe lang gaan AirPods mee?

Hoe lang Airpods meegaan? Zoals alle elektronica hebben AirPods niet het eeuwige leven. Na 2 of 3 jaar begint de batterijduur vaak achteruit te gaan. Het kan dan uiteindelijk nodig zijn om ze na enkele jaren te vervangen. 

Waar kun je de AirPods het beste kopen?

De AirPods zijn altijd te koop op de website van Apple, maar worden ook door derden aangeboden. Vaak zijn er betere deals te vinden op andere websites en kun je ze voor een lagere prijs krijgen dan de prijzen die hierboven genoemd zijn.

Ook zijn ze te koop in winkels zoals de Apple Store, Mediamarkt of Coolblue als je ze liever in de winkel koopt in plaats van online.

Andere handige functies van AirPods

Nu je precies weet wat alle verschillen tussen de modellen zijn, moeten de functies die alle AirPods gemeen hebben ook nog even genoemd worden. Deze zijn best handig!

Als je je AirPods verloren bent, kun je de functie "Zoek mijn AirPods" gebruiken om te zien waar ze zijn. Als de batterij leeg is, wordt de laatst geregistreerde locatie laten zien. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je ze even niet meer kunt vinden.

Als je net nieuwe AirPods hebt, kun je ze koppelen aan al je apparaten, maar je kunt ook altijd weer je AirPods resetten.

Tot slot kan het weleens voorkomen: je AirPods verbinden niet. Geen zorgen, vaak is dit makkelijk op te lossen. Mocht er toch een probleem zijn door een productiefout, kun je contact opnemen met Apple en helpt de klantenservice je verder.

Conclusie

De AirPods 2 en 3 zijn de beste keuze voor jou als je niet op zoek bent naar goede draadloze oortjes zonder noise cancelling. De AirPods 3 zijn wat luxer en hebben meer mogelijkheden, zoals een betere en makkelijkere bediening, en daarnaast zijn ze waterdicht.

Hopelijk heeft dit artikel je meer duidelijkheid geboden over de verschillende AirPods. Laat in de reacties weten wat jij van de AirPods vindt!

Was dit artikel behulpzaam?