Hoelang Gaan AirPods Mee - en Kun je Hier wat Aan Doen?

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min. leestijd

Hoelang Gaan AirPods Mee - en Kun je Hier wat Aan Doen?

Je hebt vast goede verhalen gehoord over AirPods van je vrienden of collega's, maar het is een flinke investering. Je vraagt je misschien dan ook wel af: hoelang gaan AirPods mee?

In dit artikel lees je wat de gemiddelde levensduur van de verschillende soorten AirPods is en wat je eraan kunt doen om ze zo lang mogelijk in goede staat te houden.

Hoelang gaat de batterij van AirPods mee?

De batterij van je AirPods gaat zo'n 5 tot 6 uur mee en de oplaadcase kan na één keer opladen voor 24-30 uur luisterplezier zorgen. Hoelang je precies kunt luisteren zonder de oortjes tussendoor op te laden hangt af van meerdere factoren:

 • Het type AirPods. De derde generatie AirPods en de AirPods Pro 2 hebben een uur extra batterijduur en gaan dus 6 uur mee, terwijl de AirPods 2 na aankoop 5 uur meegaan. Ook de oplaadcase van de AirPods 3 en AirPods Pro 2 gaat langer mee, namelijk 30 uur vergeleken met 24 uur bij de AirPods 2. 1Apple, 'n.d.', 'Vergelijk AirPods-modellen'
 • Of je alleen luistert of ook praat. Gebruik van de microfoon gaat ten koste van de batterijduur. De gesprekstijd van de AirPods 2 is 3 uur voor de oortjes en 18 uur voor de oplaadcase. Bij de AirPods 3 is dit 4 uur voor de oortjes en 20 uur voor de oplaadcase en bij de AirPods Pro is dit 4,5 uur voor de oortjes en 24 uur voor de oplaadcase.
 • Of je ruimtelijke audio ingeschakeld hebt. Alleen de AirPods 3 en AirPods Pro hebben deze functie. De oortjes van de AirPods 3 gaan 5 uur mee in plaats van 6 met ruimtelijke audio aan, en de AirPods Pro gaan 5,5 uur mee. Gelukkig kun je je AirPods helemaal zelf instellen, dus als je deze functies niet wil gebruiken, kun je ze uitzetten.
 • Of je je noise cancelling (ruisonderdrukking), automatische oordetectie en reageren op "Hé Siri!" ingeschakeld hebt. De AirPods Pro zijn de enige AirPods met noise cancellation. Hoe meer extra functies je gebruikt, hoe sneller de batterij leeg is. Zonder noise cancelling of transparantiemodus gaan de AirPods Pro een half uur langer mee.
 • Hoelang je de AirPods al hebt. Na enkele jaren gaat de batterijduur achteruit.
 • Het volume waarop je luistert. Hoe harder de muziek, hoe korter de batterij meegaat. De getallen die Apple als gemiddelde batterijduur opgeeft zijn gebaseerd op een volume van 50%.

Een kwartiertje opladen zal de AirPods 2 weer 3 uur luistertijd of 2 uur gesprekstijd geven en bij de AirPods 3 en de AirPods Pro is zelfs maar 5 minuten al voldoende voor een uur luisteren of praten.

De batterijduur verbeteren

 • Schakel de functies uit die je niet nodig hebt, zoals ruimtelijke audio en noise cancelling, wat de AirPods Pro hebben.
 • Open de case alleen wanneer je de AirPods wil gebruiken. Iedere keer dat je de case opent, verbindt deze met Bluetooth. Ik weet dat het verleidelijk is om ermee te spelen als je je AirPods in je hand of in je zak hebt, maar probeer je in te houden als je iets langer met de batterij wilt doen. 😉 
 • Houd je AirPods schoon en droog! De nieuwere versies zijn dan wel zweet- en vuil proof, maar niet waterproof!
 • Tot slot is het een optie om één oortje in te doen en de ander in de oplaadcase te laten, zodat je altijd één opgeladen oortje hebt. Zelf vind ik dit helemaal niks, maar in noodgevallen is dit een handig trucje om de batterijduur te rekken, om zo toch nog je favoriete artiest of podcast te kunnen luisteren in de trein onderweg naar huis.
AirPods in iemands oor

Wat is de levensduur van AirPods?​

Na zo'n twee à drie jaar gaat de batterijduur meestal achteruit, wat het eerste teken is dat ze langzamerhand hun einde naderen, wat wellicht uiteindelijk eindigt in verbindingsproblemen.

Dat wil gelukkig niet zeggen dat ze gelijk niet meer bruikbaar zijn. Zelf heb ik mijn AirPods Pro al drie jaar en ze doen het nog steeds perfect, ik moet ze alleen iets vaker opladen.

De levensduur verbeteren

 • Extreme temperaturen kunnen de batterij beschadigen. Laat de AirPods liever binnen bij extreme hitte of koude en laat ze niet in de volle zon liggen.
 • De recentere iOS-versies analyseren je dagelijkse routine en oplaadgewoonten om de levensduur van de batterij te verbeteren. De AirPods zullen dan langzamer opladen zodra ze 80% batterij hebben bereikt. Dit is beter voor de levensduur van de batterij. Deze functie staat als het goed is automatisch ingeschakeld, maar je kunt dit controleren in de instellingen.
 • Laad het hoesje niet langer op dan nodig. Wanneer je batterijen blijft opladen terwijl ze al vol zijn, gaat de levensduur van de batterij achteruit. Dit geldt ook voor het hoesje van de AirPods. Meestal is het hoesje na 1 à 2 uur opladen weer helemaal vol, dus je kunt dan het beste direct de lader eruit halen.
 • Als je je AirPods voor langere tijd niet gebruikt, laad je je case het beste 50% op. De batterij gaat het langst mee als deze niet volledig vol of juist helemaal leeg is.

Waardoor gaan AirPods kapot?

Waterschade is een van de grootste gevaren voor je AirPods. Ook de AirPods Pro, die water- en zweetresistent zijn, zijn niet waterdicht. Waterresistentie betekent dat ze wel tegen druppels kunnen, maar dat je ze niet in water kunt onderdompelen.

Toch kan het gebeuren dat ze vies worden of in het water vallen. Mochten ze toch nat worden, maak ze dan droog met een droge stofvrije doek en stop ze pas in de oplaadcase als ze helemaal droog zijn.

Niet alleen de wasmachine, maar ook de droger kan de oortjes beschadigen. AirPods kunnen ook niet goed tegen hitte. Een dodelijke combinatie is dan ook de sauna, waarbij warme vochtdruppeltjes al gauw je oortjes binnendringen.

Verder kunnen shampoo, olie, insectenspray, zonnebrand, parfum, haarverf en ga zo maar door de oortjes beschadigen. Dit kan het materiaal aantasten waardoor de oortjes water- en zweetresistent zijn.

Mochten er toch één van deze dingen op je oortjes terecht gekomen zijn, maak ze dan voorzichtig schoon met een vochtige doek en droog ze daarna goed af.

Oeps...

Zelf heb ik mijn AirPods Pro een keertje twee uur lang in de wasmachine met mijn lakens meegewassen op 60 graden. Toen ik besefte wat ik gedaan had, heb ik ze in de rijst gelegd – de beste huis-tuin-en-keuken-truc om je nat geworden elektronica te redden, maar ik had weinig hoop. Wonder boven wonder bleken ze het nog te doen, ook al zijn ze officieel niet waterdicht!

Apple geeft officieel geen informatie over hoe valresistent de oortjes zijn, maar er is duidelijk wel over het design nagedacht.

AirPods overleven een val uit je oren meestal goed, want ze zijn gemaakt van een sterke soort plastic, acrylonitrile butadiene styrene (ABS). Dit is hetzelfde spul als waar lego van gemaakt is en kan goed tegen een stootje.

Toch is het natuurlijk beter om je AirPods niet te vaak te laten vallen. Dit geldt des te meer voor de oplaadcase, die zwaarder is dan de oortjes zelf en daardoor sneller beschadigd raakt.

Conclusie

AirPods moeten na een uur of 5 weer opgeladen worden in de oplaadcase, die in totaal 20 uur luisterplezier geeft. Daarnaast gaan ze zeker twee jaar mee voordat de batterijduur achteruit gaat en als je goed voor je oortjes zorgt, zullen ze langer meegaan.

Hopelijk is het antwoord op je vraag "Hoelang gaan AirPods mee?" nu uitgebreid beantwoord. Heb je toch nog vragen, laat het dan weten in de reacties. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen