Wat is een Podcast? Dé Introductie tot dit Populaire Fenomeen!

Daan Daniels

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Wat is een Podcast? Dé Introductie tot dit Populaire Fenomeen!

Ben je al podcastverslaafd? Ik wel! En ik ben niet de enige, want in 2022 luisterde maar liefst de helft van de Nederlanders weleens naar een podcast.1Petit, M., Cuenen, R., Markteffect (2022) ‘De Markteffect Podcastmonitor’ Het medium is niet meer weg te denken uit onze digitale media en dat is niet gek, want het is dé manier om je te vermaken, interesseren of inspireren. Maar wat is een podcast precies?

In dit artikel leg ik je graag uit wat het is en waarom ze zo populair zijn. Misschien heb je hier al wat ideeën over, dus laat me aan het einde van dit artikel vooral weten of je vermoedens overeenkwamen met wat ik hier met je deel!

Wat is een podcast?

Een podcast is een digitale audio-uitzending die je kunt downloaden of streamen via internet. Het lijkt op radio, maar in plaats van luisteren naar een live-uitzending, is een podcastaflevering vooraf opgenomen en eventueel bewerkt, en speel je deze overal en op elk moment af via je smartphone, tablet of computer.

Er zijn podcasts te vinden over honderden verschillende onderwerpen – van nieuws en politiek tot comedy en sport, en nog veel meer. Ook jij kunt een podcast maken!

Vrouw met koptelefoon spreekt in microfoon

De oorsprong van de podcast

In 2004 bedacht de Nederlands-Amerikaanse radio DJ Adam Curry – ook wel bekend als de ‘Podfather’ – om digitale audiobestanden over te zetten naar een iPod. Hij ontwikkelde samen met developer Dave Winner de RSS-technologie voor podcasts. Ze creëerden een programma genaamd iPodder om 'audioblogs' te downloaden voor op de iPod.

RSS 

RSS (really simple syndication) is een gestandaardiseerde technologie om webcontent als nieuwsartikelen, blogposts en podcasts te publiceren en te verspreiden. Gebruikers kunnen zich abonneren op zogeheten RSS-feeds en deze in een feedreader bekijken om op de hoogte te blijven van nieuwe content. 

Niet veel later, in 2005, introduceerde Steve Jobs het podcast-idee aan het publiek. Hij was razendenthousiast en bouwde al snel een aparte podcast-app in Apple. Vanaf dat moment was het voor het eerst mogelijk om je te ‘abonneren’ op podcasts in de iTunes-app!

Hoewel de term 'podcast' in het begin nog een toverwoord was, groeide de populariteit sinds de opkomst van de smartphones en is het concept vooral de afgelopen jaren écht van de grond gekomen.2Govender, S, Marketsplash (2022). ‘100+ Laatste Podcast Statistieken (Editie 2022/2023)’

Wat zijn de voordelen van podcasts?

Podcasts hebben superveel voordelen. Je luistert ernaar waar en wanneer je maar wilt – in de auto, tijdens het sporten, onderweg naar je werk of zelfs tijdens je werk. 

Daarnaast is er voor ieder wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in een inhoudelijk interview over wetenschappelijke vraagstukken, een spannende true-crime-aflevering of een luchtig gesprek over de dagelijkse rompslomp. In elke niche is wel wat te vinden!

Een ander groot voordeel is dat je podcasts van dichtbij ervaart. Vaak luister je alleen, in je eigen tijd, waardoor het voelt alsof je bij het gesprek bent. Net als bij een goed boek of een mooie film kan een podcast je amuseren, inspireren of nieuwe inzichten geven. 

Hoe luister je naar een podcast?

Podcasts beluisteren is eenvoudig! Open een streamingsapp die je graag gebruikt, zoals Spotify of Apple Music, zoek naar de podcast die je wilt beluisteren en klik op afspelen. Je kunt hier ook gelijk je favoriete podcasts ‘volgen’, zodat je up-to-date blijft als er een nieuwe aflevering uitkomt. 

Ook zijn specifieke podcasts apps, zoals Pocket Casts, waar een groot aanbod aan podcasts afleveringen klaarstaat om te downloaden en offline te beluisteren. Zo beluister je probleemloos je favoriete true-crime-podcast, terwijl je zonder internet in het vliegtuig zit.

Heb je internet nodig om een podcast te beluisteren?

Tot op zekere hoogte wel. Podcasts kun je streamen via verschillende diensten, en om te streamen heb je altijd toegang tot het internet nodig. Veel apps laten je afleveringen van je favoriete podcasts downloaden.

In dat geval heb je alleen internet nodig om die afleveringen te downloaden. Als je ze daarna wilt beluisteren, heb je hier geen internetverbinding voor nodig, omdat ze op je apparaat zijn opgeslagen.

Is een podcast gratis te beluisteren?

De meeste podcasts zijn gratis te beluisteren. Spotify en de Apple Music geven je de mogelijkheid om deze kosteloos af te spelen. Ja, ook zonder premiumabonnement!

Maar er zijn ook andere apps waar je podcasts helemaal gratis beluistert. Podcast Addict is een app die veel Nederlandse podcasts aanbiedt, en RadioPublic beschikt over een groot aantal bekende internationale podcasts. Beide apps zijn gratis en zonder account te gebruiken!

Conclusie

Podcasts zijn een populair en veelzijdig fenomeen. Dankzij een hoop voordelen, zoals het gemak van luisteren, het grote aanbod aan onderwerpen en de persoonlijke luisterervaring, is het geen wonder dat zoveel mensen minstens één favoriete podcast hebben. En het beste van alles is dat de meeste podcasts helemaal gratis zijn!

Dus, waar wacht je nog op? Zet een podcast aan en je gaat zien dat je niet meer zonder wil. Bedankt voor het lezen en laat vooral een goede podcast-tip voor ons achter hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen