Digitale media > Internet > Website
Een Podcast Maken? Dat Kan in 5 Simpele Stappen 📝
Ken je dat moment waarop je een geweldig gesprek hebt met een vriend of vriendin en denkt: “Dit hadden we moeten opnemen!”. Een goed gesprek over de beste indie-band van het moment of een discussie over de grootste kunstenaar van de vorige eeuw zou perfect zijn voor een podcast. Maar hoe begin je met het maken van een podcast?
Inhoudsopgave
- Waarom een podcast beginnen?
- Dit heb je nodig voordat je een podcast begint
- Nubex Pro Koptelefoon Active Noise
- Maono MH601 DJ Koptelefoon met
- OneOdio Studio Dj Headphone Pro
In dit artikel leg ik stap-voor-stap uit hoe je een eigen podcast maakt. Of je nu geïnteresseerd bent in het delen van persoonlijke verhalen, het discussiëren over maatschappelijke vraagstukken of het bespreken van de beste albums van het afgelopen jaar, na het lezen van dit artikel kan je die langverwachte podcastdroom waarmaken!
Een podcast is een digitale audio-uitzending die je kan downloaden of streamen via internet. Het lijkt op radio, maar in plaats van luisteren naar een live uitzending, speel je een podcast overal en op elk moment af via je smartphone, tablet of computer. Met duizenden verschillende onderwerpen, van nieuws en politiek tot comedy en sport.
Waarom een podcast beginnen?
Er zijn genoeg redenen waarom een podcast beginnen een slim idee is. Het is een manier om je passie met anderen te delen en je stem te laten horen over onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Hierdoor ontstaan diepe gesprekken, en kan het leiden tot het opbouwen van nieuwe connecties en een nauwere band met je publiek. 1Rob Scheerbath, Podcast Rocket (n.d.). '18 Powerful Advantages of Podcasting'
Bovendien is het starten van een podcast een geweldige kans om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zoals het verbeteren van je spraak- en interviewtechnieken. En wie weet, misschien wordt je podcast een hit, en verdien je er zelfs geld mee!
Dit heb je nodig voordat je een podcast begint
Als je eenmaal serieus bent over het maken van een podcast, heb je naast (genoeg) tijd ook bepaalde apparatuur en software nodig.
Het is aan te raden om minstens één microfoon aan te schaffen, afhankelijk van of je een co-host hebt of gasten ontvangt. Daarnaast heb je een audio-interface nodig waarmee je meerdere microfoons aansluit, en koptelefoons om te luisteren naar wat je opneemt.
Voor de software heb je een audio-opnameprogramma nodig om je podcast op te nemen en een bewerkingsprogramma om het eindresultaat te bewerken en te mixen. Daar kom ik later in meer detail op terug.
Een podcast maken hoeft in zijn totaliteit niet duur te zijn, maar kies wel voor betrouwbaarheid en kwaliteit om de beste resultaten te krijgen! Om gelijk goed van start te gaan heb ik hieronder wat koptelefoons voor je klaargezet:
Nubex Pro Koptelefoon Active Noise
Maono MH601 DJ Koptelefoon met
OneOdio Studio Dj Headphone Pro
In 5 stappen een podcast beginnen
Stap 1: Onderwerp en doelgroep kiezen
Kies een onderwerp waar je passie ligt en veel kennis over hebt. Je moet er genoeg over kunnen vertellen, dus maak een lijst van minstens 15 afleveringen en kijk naar vergelijkbare podcasts om te zien hoe populair deze zijn. Concurrentie is goed, want dat betekent dat het onderwerp aanslaat. Bedenk ook wie je doelgroep is en wat zij graag willen horen.
Kies vervolgens het format van je podcast, bijvoorbeeld interview, alleen, met een co-host, verhalend, of een combinatie hiervan. Het is belangrijk dat afleveringen ongeveer even lang duren want dat schept duidelijkheid voor de luisteraars.
Vergeet niet om aantrekkelijk beeldmateriaal, een duidelijke beschrijving én een pakkende naam te bedenken om je podcast goed in de markt te zetten. Als je dit allemaal doet, ga je zien dat het concept van je podcast vorm begint te krijgen!
Stap 2: Plan en organiseer
Bij het maken van een podcast is het cruciaal om goed te plannen en te organiseren.
Het is verstandig om voor elke aflevering een script of outline te maken om ervoor te zorgen dat je een duidelijke structuur hebt en niet te veel afdwaalt van het onderwerp. Ook is het belangrijk om consistent te zijn in je uitgaveschema. Beslis bijvoorbeeld of je wekelijks of maandelijks een nieuwe aflevering uitbrengt en zorgt ervoor dat je je hieraan houdt.
Daarnaast heb je de juiste apparatuur nodig, zoals een microfoon en opname-apparatuur. Zo zorg je ervoor dat de kwaliteit hoog blijft en de luisterervaring van je publiek aangenaam is.
Stap 3: Opnemen
Dit is het moment op je stem te laten schitteren! Er zijn verschillende manieren om podcast op te nemen. Hoewel opnemen met alleen een telefoon of computer mogelijk is, raad ik aan om een aparte microfoon te gebruiken om de geluidskwaliteit te verbeteren.
Kies een rustige locatie om achtergrondgeluiden te vermijden en zorg ervoor dat alles goed is ingesteld. Het is altijd verstandig om een proefopname te maken met je set-up, voordat je de podcast opneemt. Als je tijdens het opnemen een foutje maakt, hoef je deze niet te onderbreken, want na afloop bewerk je de opname in een bewerkingsprogramma.
Uiteindelijk sla je de opname op. MP3 (in constante bitsnelheid) is een goed formaat, omdat je het gemakkelijk comprimeert en afspeelt op andere apparaten. Daarbij wordt een bitsnelheid van 128 kbps en een sample rate 44,1 MHz aanbevolen voor een optimale balans tussen bestandsgrootte en audiokwaliteit.2Nightcast (2020). ‘How to export my podcast’s audio files?’
Blue Yeti USB microphone
Shure MV7
Rode PodMic Cardioid Dynamic Broadcast
Stap 4: Bewerk en publiceer
Nadat je de audio-opname hebt gemaakt is het tijd om deze te bewerken. Voeg een intro en outro toe, stabiliseer het volume en verwijder eventuele stiltes, ruis of fouten. Hier zijn verschillende gratis en betaalde software voor, zoals Audacity en Adobe Audition.
Als je moeite hebt met het bewerken van je podcast, kun je bijvoorbeeld op Fiverr een freelancer inhuren die in je stijl en voorkeuren kan werken. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van online diensten zoals Auphomic, waarmee je het volume van elke aflevering normaliseert zodat elke aflevering hetzelfde geluid heeft.
Vervolgens ga je je podcast publiceren. Zoek een mediahost voor een platform dat speciaal gericht is op podcasts, bijvoorbeeld Libsyn, Podbean of Springcast. Hiermee laat je je opnames distribueren naar de meest populaire podcast-directories, zoals Apple Podcast, Spotify of Google Podcast.
Wanneer je een mediahost hebt gekozen en je hier tenminste één aflevering op uploadt, voorziet de mediahost je van een RSS-feed. Deze feed bevat alle informatie over je afleveringen, zoals de naam, het beeldmateriaal, de beschrijving en de locatie van het MP3-bestand. De mediahost regelt dit allemaal voor je.
Een RSS-feed is als een persoonlijke assistent die je automatisch op de hoogte houdt van de laatste updates van je favoriete websites of blogs. Geen gedoe met handmatig controleren, want de feed brengt de nieuwe content rechtstreeks naar de gebruikers toe.
Vervolgens dien je de RSS-feed in bij de podcast-directories. Dit hoef je slechts één keer te doen. Steeds als je een nieuwe aflevering uploadt bij de mediahost, wordt de feed automatisch bijgewerkt in de directory waar je de podcast hebt aangeboden; een kind kan de was doen!
Stap 5: Promotie en marketing
Om je podcast te laten groeien en meer luisteraars te bereiken, is het belangrijk om ook te focussen op promotie en marketing. Een goede introductie van je podcast is essentieel om op te vallen bij directories, zoals Apple Podcast, zodat je direct luisteraars en beoordelingen krijgt. Zo vergroot je de kans dat je wordt uitgelicht en gelijk een goede kickstart maakt.
Begin bijvoorbeeld met het maken van een speciale landing page waar geïnteresseerden zich kunnen aanmelden voor de maillijst, zodat ze een e-mail krijgen op de dag van de lancering. Bouw – voordat je begint – een kleine fanbase op en start bijvoorbeeld met 3 afleveringen zodat je publiek de podcast kan leren kennen. Maak er écht een happening van!
Promoot je podcast ook op social media zoals Twitter, LinkedIn en Instagram. Kies de juiste platformen waar je doelgroep op zit en laat ze weten dat je regelmatig nieuwe content publiceert. Vraag of ze zich willen abonneren en een beoordeling achterlaten, want dit vergroot de kans om uitgelicht te worden in de podcast-directory.
Conclusie
Hopelijk heb je met dit artikel antwoord op je vraag: "Hoe maak ik een podcast?". Nog één keer in een notendop: Kies een boeiend onderwerp, plan en organiseer goed, neem op met de juiste apparatuur, bewerk de audio en publiceer je podcast op bekende platforms. En vergeet niet te investeren in de promotie en marketing om je afleveringen te laten groeien!
Volg deze 5 stappen en je komt dichterbij het realiseren van die langverwachte podcastdroom. Dus waar wacht je nog op? Pak die microfoon en laat de wereld horen wat je te zeggen hebt!
Bedankt voor je tijd en laat hieronder gerust wat feedback achter!
Was dit artikel behulpzaam?
Bronnen
- 1
- 2