Philips Fidelio FS1-Review: Philips Antwoord op de Sonos One?

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Philips Fidelio FS1-Review: Philips Antwoord op de Sonos One?

Een standalone bluetooth- en wifi-speaker, een stereopaar, een onderdeel van een audiosysteem – dat allemaal met prachtig geluid en in een mooi jasje gestopt. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dit is waar de Fidelio-speaker aan behoort te voldoen. Of dit daadwerkelijk zo is, bekijken we in deze Philips Fidelio FS1-review.

Deze speaker van Philips heeft een behoorlijke belofte waar te maken. Als de Fidelio-speaker dat daadwerkelijk doet, is het een werkelijk pareltje voor iedereen die van goede audio houdt en op zoek is naar een Sonos-alternatief.

Hoe doet de speaker het in de praktijk? Maakt hij zijn belofte waar of is het toch te mooi om waar te zijn? Daar kom je hier achter, met dank aan de inzichten van onze tester.

Meegeleverde accessoires

Wanneer je de Philips Fidelio FS1-speaker bestelt, krijg je een doos met daarin de speaker zelf, een snelstartgids, een netwerkadapter en een wereldwijde garantiekaart.

Dat is alles. Het is daarmee nog een kwestie van alles uitpakken, de speaker opzetten en dat is het! Appeltje-eitje, toch? Niet helemaal, maar daar kom je later in deze review achter. First things first. 👇

Over Philips

Philips werd in 1891 opgericht in Eindhoven door de Nederlandse Frederik Philips en zijn zoon Gerard. Philips begon als gloeilampenfabriek, maar groeide al snel uit tot zoveel meer.

In de jaren 20 van de vorige eeuw kwam de eerste Philips-radio op de markt, in 1958 had Philips een revolutionaire tentoonstelling van kleur, geluid en beeld wat later de voorbode bleek van de Philips Ambient Experience, en in de jaren 60 bracht Philips de eerste compacte (draagbare) cassettespeler uit.

Over de jaren heen groeide Philips uit tot een enorme marktspeler in technologie en innovatie. Met meer dan een eeuw aan geschiedenis heeft Philips tegenwoordig meer dan 450 producten en diensten, ruim 37.000 werknemers en een werkveld bestaande uit 100 landen.1Philips (2020). 'More than a century of innovation and entrepreneurship'

Close-up van de accessoiredoos van de Philips Fidelio FS1-speaker met daarin de netwerkadapter van de speaker

Wat we goed vinden:

  • Er komt een geweldig geluid uit de speaker
  • De speaker is standalone te gebruiken, als stereopaar, en in een multi-room-opstelling
  • De speaker heeft meerdere verbindingsopties: bluetooth, wifi en via een aux-kabel

Wat we minder goed vinden:

  • De speaker is relatief duur
  • De speaker scoort niet goed op gebruikersgemak

Dingen om te overwegen voordat je een draadloze speaker koopt

Lekker een muziekje draaien tijdens het schoonmaken, de ruimte vullen met beats tijdens een feestje of een compleet audiosysteem integreren in je woning. Draadloze speakers zijn ideaal voor wie waarde hecht aan verschillende geluidservaringen.

Dat gezegd hebbende draait een speaker om meer dan alleen geluid produceren. Dit is een zeer belangrijk aspect, misschien zelfs hét belangrijkste aspect, maar er komt zoveel meer bij kijken.

Denk hierbij aan de verbindingsmogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid, de extra functies, het design, prijs-kwaliteitverhouding, noem maar op.

Deze factoren zijn belangrijk voor ieder soort speaker, maar als je enkel je geluid van je pc wat wenst op te krikken, is een bedraad speakersetje vaak ook prima, terwijl dit voor échte audio-liefhebbers vaak niet voldoet, laat staan als je ze buiten je pc om wilt gebruiken. Goede draadloze speakers zijn dan ook meestal niet goedkoop, maar wel de investering waard.

Hoe goed een speaker is, hangt van ontzettend veel af af. Hoe goed scoort de Philips Fidelio FS1 op deze onderdelen? Laten we een kijkje nemen. 👀

Philips Fidelio FS1-speaker met blauw licht in een kast

Het geluid

Laten we beginnen met de hoofdtaak van een speaker: geluid produceren. Op dat gebied scoort de Philips Fidelio FS1-speaker zeer goed volgens onze tester. Ik kan je vertellen dat de techniek die hierachter ligt dit ook grotendeels verklaart.

RMS-vermogen en piekvermogen

Met een RMS-vermogen (uitgangsvermogen) van 60 W en een piekvermogen van 120 W vult de speaker met gemak een middelgrote kamer met geluid.

Het vermogen geeft aan wat de speaker qua wattage aankan. Het RMS-vermogen in het specifiek is het maximale vermogen dat een speaker kan verwerken gedurende langere tijd zonder te verhitten of beschadigen.

Het RMS-vermogen zegt daarom meer dan het piekvermogen. Het piekvermogen is het vermogen dat de speaker maximaal kan verwerken tijdens bepaalde (korte) momenten.

Het vermogen zegt niet alles. Doorgaans geldt dat hoe hoger het RMS-vermogen is, hoe harder het geluid is dat de speaker levert. Zou een speaker exact hetzelfde zijn maar over een lager RMS-vermogen beschikken? Dan is het geluid wat eruit komt zachter en andersom geldt het tegenovergestelde.

Maar meer wattage betekent niet altijd dat het geluid ook beter is. Dit hangt af van meerdere factoren, waaronder het frequentiebereik en de luidsprekers. Ook hierbij scoort de Philips Fidelio goed.

Speakers en frequentievermogen

De Philips Fidelio FS1-speaker beschikt over een frequentiebereik van 50 tot 20.000 Hz, waardoor je geniet van een groot bereik van lage en hoge tonen. Het menselijke gehoor hoort tonen van 20 tot 20.000 Hz.2RIVM (n.d.). 'Grondbeginselen van geluid' Deze speaker van Philips is daarmee in staat om haast alle tonen te produceren die wij mensen horen. 👂

De Philips Fidelio FS1-speaker bevat een naar boven gerichte mid-range driver, een naar voren gerichte tweeter, een naar beneden gerichte woofer en twee passieve radiatoren links en rechts van de speaker. Dat vertaalt zich als volgt in de praktijk:

  • De naar bovengerichte mid-range driver is verantwoordelijk voor de middentonen van het totale frequentiebereik.
  • De naar voren gerichte tweeter zorgt voor de hoge tonen van het totale frequentiebereik.
  • De naar beneden gerichte woofer produceert de lage tonen van het totale frequentiebereik.
  • De passieve radiatoren reproduceren het geluid van de bovenstaande luidsprekers en versterken en ondersteunen zo het geluid, in dit geval in de richting van de zijkanten van de speaker.

De verschillende luidsprekers, met ieder een eigen specialisatie in de tonen, zorgen ervoor dat het geluid en de tonen mooi naar voren komen. De verschillende richtingen van de luidsprekers, en de passieve radiatoren zorgen voor een goede verspreiding van het geluid.

Als het allemaal om het geluid zou draaien, zou de Philips Fidelio FS1-speaker voor zo'n beetje iedere audio-liefhebber perfect zijn. Maar zoals gezegd: het verhaal stopt niet bij audiokwaliteit.

Connectiviteit en compatibiliteit

De connectiviteit en compatibiliteit zijn ook belangrijke aspecten om op te letten bij het kopen van nieuwe speakers. Op dit gebied scoort de Philips Fidelio FS1-speaker op sommige onderdelen zeer goed, maar op andere onderdelen valt nog wat te winnen.

Connectiviteit

De speaker is bedraad te verbinden via een 3,5mm-poort. Dit is iets wat veel speakers tegenwoordig jammer genoeg missen, maar gelukkig is dat hier niet het geval.

Ook is de speaker standalone te verbinden met bluetooth (bluetooth-versie 5.0), wat ideaal is als je één speaker hebt en deze snel en makkelijk wenst te verbinden met bijvoorbeeld je telefoon.

De wifi-verbinding van de speaker biedt daarbovenop nog meer mogelijkheden. Het zorgt voor de mogelijkheid tot multi-room-audio: de optie om je muziek via verscheidene speakers tegelijkertijd af te spelen, zelfs in verschillende kamers.3Doublepoint (2018). 'Wat is multi-room audio en hoe werkt het precies?'

De connectiviteit in de praktijk heeft helaas nog wat minpunten. Zo is het opzetten van de speaker vrij lastig, omdat hij moeite heeft met het verbinden met de wifi. Ook stopt de speaker af en toe willekeurig met het afspelen van muziek, alhoewel dit vaker voorkomt bij wifi-speakers.

Bovendien verloopt de connectiviteit onderling niet zo lekker. Onze tester gebruikt twee Philips Fidelio FS1-speakers met elkaar en had regelmatig last van problemen met gesynchroniseerd afspelen: de audio liep niet 100% synchroon, wat ontzettend storend is.

De ene dag kwam er perfect geluid uit en de andere dag moest hij ze opnieuw instellen, omdat er vertraging zat tussen de speakers onderling. 😩

Twee Philips Fidelio FS1-speakers aan beide zijden van een bank in een woonkamer met op de achtergrond een tv aan de muur

Compatibiliteit

Deze Philips-speaker behoort tot een reeks home entertainment-producten van Philips. Tot deze reeks behoren ook de FB1-soundbar en FW1-subwoofer.

De speakers zijn standalone te gebruiken, als stereopaar, als multi-room-set, maar ook als onderdeel van een audiosysteem met bijvoorbeeld de soundbar en subwoofer uit dezelfde reeks.

Het Philips-audio-systeem werkt op het Play-fi systeem van DTS. Naar eigen zeggen is het een eersteklas draadloos audiosysteem met het grootste ecosysteem van merken ter wereld.4Play-Fi (n.d.). 'DTS PLAY-FI: Eersteklas draadloze audio voor elke ruimte in je huis'

Of het daadwerkelijk zo'n fantastisch systeem is durven we je niet te zeggen – zeker in dit geval, maar daarover vertel ik straks meer. Het betekent in ieder geval dat het in theorie makkelijk is om de FS1-speakers met onderdelen van AV-systemen van andere merken te koppelen.

Dit is top, want als je bijvoorbeeld al een soundbar bezit (van een ander merk) die compatibel is met het Play-fi systeem, is het een optie om deze te blijven gebruiken; ook in combinatie met de Fidelio-speaker.

Tot slot stream je rechtstreeks vanaf je iOS- of Android-apparaat naar de Philips Fidelio FS1-speaker, is de speaker compatibel met Chromecast, Spotify Connect en AirPlay 2 en werkt hij met Google Assistent, Alexa en Siri. Aan keuze geen gebrek!

Leuk extraatje: de speaker beschikt over 8 ledlampen op het achterpaneel. Als je de speakers aansluit op een compatibele Philips-televisie, heb je de optie om ze te matchen met het Ambilight-systeem van je tv. 🤩

Gebruikersgemak

Als je het onze tester en mij vraagt, vallen hier de grootste verbeteringen te maken en mag Philips inspiratie opdoen bij Sonos. Dat de muziek stopt met spelen, hoort helaas nog een beetje bij wifi-speakers: de wifi-verbinding valt hierbij nog weleens weg.

Maar dat er sprake is van vertraging tussen de speakers, waardoor je deze opnieuw dient in te stellen, is niet bepaald handig. Zeker niet vanwege de app – en dat heeft te maken Play-fi van DTS.

Net las je al dat ik niet durfde te zeggen of het Play-fi-systeem daadwerkelijk zo'n fantastisch systeem is. Het biedt mooie mogelijkheden, maar in dit geval zorgt het al snel voor onduidelijkheden en omslachtig gebruik van apps.

Philips heeft gekozen om samen te werken met Play-fi van DTS in plaats van met een eigen app of smart-omgeving. Hierdoor heb je allereerst een aparte app nodig om de lichten van de speakers in te stellen en om de firmware te updaten.

Screenshot van het bijwerken van de firmware van twee Philips Fidelio FS1-speakers in de app

Daarnaast is de app van Play-fi redelijk verwarrend. In de app heb je 4 verschillende groepen om aan te maken: speakergroepen, Spotify-groepen, stereoparen en home theaters. Dit maakt het opzetten van de speakers vrij lastig: je hebt geen doorlopend hulpscherm dat je stap voor stap meeneemt in het opzetten.

Ook is de app niet duidelijk tijdens het koppelen van de speakers. Je dient een aparte pagina te bezoeken tijdens het opzetten om te achterhalen in welke stand je speakers op het moment zitten.

Zijn ze ready to pair, of zijn ze al verbonden, maar is er sprake van een wifi-probleem? Dan resulteert dit mogelijk in situaties waarin je onnodig lang moet wachten of in onnodig uitzoekwerk moet plegen.

Play-fi heeft wel als voordeel dat je ongelimiteerd speakers kan toevoegen die allemaal compatibel zijn met Play-Fi, maar ik vraag me persoonlijk af of dit de beste keuze was voor Philips, gezien de gebruiksvriendelijkheid hier aardig onder lijdt.

Heb ik nog iets goeds te zeggen over het gebruikersgemak van de speaker? Jawel: als alles lekker werkt, heb je geen last van de onhandigheden van de app en geniet je van topgeluid. 🥳Daarnaast is het een mogelijkheid om de speaker op te hangen met een muurbevestiging door de voorgeboorde gaten – super voor als je een vaste en clean opstelling wilt.

Design

Wat betreft het design scoort de Philips Fideolei FS1-speaker weer goed, en lijkt in enkele opzichten op de Sonos One. De leds op het achterpaneel zijn echter een leuke extra die je bij de Sonos niet vindt. Het design is verder duurzaam, stevig en wat mij betreft een genot voor het oog.

Een zwarte Philips Fidelio FS1-speaker ligt op plat op een houten ondergrond

De speaker heeft een lederen (Muirhead-leer) afschuining rond het bovenpaneel en bij de voet van de speaker. Dit is een van de duurzaamste en koolstofarmste leeropties die bestaan.5Muirhead (2022). 'Muirhead leder, de duurzame keuze.' De rest van de speaker is bedekt met een stevig metalen gaas voor een strakke uitstraling.

Ook het formaat is een pluspunt. Voor iets wat zo'n krachtig geluid produceert, is het een relatief kleine en lichte speaker. De speaker is zo'n 25 cm hoog, en 14 cm breed en diep, en weegt ongeveer 2,3 kilo.

Met dit formaat en gewicht is het zelfs een optie om de speaker met je mee te nemen. Houd er dan wel rekening mee dat er geen sprake is van enige stootbeveiliging of waterdichtheid.

Prijs-kwaliteitverhouding

Investeren in goede speakers vind ik al snel de moeite waard. Als ik iets belangrijk vind, ergens meerwaarde aan hecht of iets veelvuldig gebruik, mag daar van mij een aardig prijskaartje aanhangen – mits het aan het merendeel van (en het liefste al) mijn verwachtingen voldoet.

Ik luister veel muziek, heb tot een zekere hoogte verstand van audio en hecht veel waarde aan een goede speaker. Wat betreft de geluidskwaliteit van de Philips Fidelio FS1-speaker, staat de prijs zeker in verhouding. De prijs staat daarentegen niet in verhouding tot de gebruiksvriendelijkheid. ⚖️


Philips Fidelio FS1-ervaringen

Op papier kan iets perfect zijn, maar ervaringen van anderen zeggen zoveel meer. Op internet staan behoorlijk wat gebruikersbeoordelingen. Hieronder vind je een paar van de vele goede gebruikerservaringen!

Schermafbeelding van 3 reviews over de Philips Fidelio FS1 speakers

Philips Fidelio FS1-alternatieven

Geen enkele speaker is perfect: perfectie bestaat niet. Maar vaak is de ene beter dan de andere. Als je over een relatief klein budget beschikt, een zeer gebruiksvriendelijke speaker zoekt of geen fan bent van leer, is de Philips Fidelio FS1-speaker misschien niet de beste keuze voor je.

#1 Sonos One SL

De Sonso One SL-speaker is een gebruiksvriendelijke speaker voor een redelijke prijs. Deze wifi-speaker is standalone te gebruiken, als stereopaar of als onderdeel van een homecinema-set.

Sonos-speakers zijn echter alleen te verbinden met andere Sonos-speaker, en dus vooral een goede optie als je binnen dit ecosysteem wilt blijven. Verder heeft de speaker geen bluetooth of 3,5mm-poort. Ook de geluidskwaliteit is minder dan de speaker van Philips.

Sonos One SL speaker

#2 Philips TAW6205

De Philips TAW6205 is een van de voorgangers van de Philips Fidelio FS1. De speaker werkt nagenoeg hetzelfde: hij gebruikt dezelfde app en heeft dezelfde functies.

Het verschil zit hem in 3 dingen. Allereerst is de speaker een stuk goedkoper. Ten tweede is de speaker gemaakt van kunstof, zonder leren afwerking.

Tot slot is de geluidskwaliteit van de TAW6205 minder goed. Het heeft geen mid-range driver en een lager RMS-vermogen. Ook de bluetooth-versie ligt lager (4.2 in plaats van 5.0) – maar dat reflecteert de prijs ook.

Philips TAW6205

Philips Fidelio FS1-review – conclusie

Als het om geluidskwaliteit gaat, is de Philips Fidelio FS1 goud waard. Gaat het om de connectiviteit dan zijn er nog her en der wat minpuntjes. Gaat het om gebruikersgemak? Dan zijn er aardig wat verbeteringen te maken. Dit doet daarmee ook af aan de prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe goed de Fidelio-speaker is, hangt af van een stukje persoonlijke benadering. Wil je genieten van goed geluid, maar daar geen moeite voor doen of ben je simpelweg niet zo technisch? Dan is een andere speaker – zoals de enigszins gelijk ogende Sonos One – misschien een betere optie.

Vind je het niet zo vervelend als de opzet en het gebruik niet altijd even soepel verloopt en vind je het geluid veruit het belangrijkste aspect? Dan is de Fidelio-speaker waarschijnlijk een goede keuze voor je.

Hopelijk helpt deze Philips Fidelio FS1-review je met het maken van de juiste keuze. Heb je nog vragen of deel je graag je ervaring? Doe dit dan via het feedbackformulier. In ieder geval bedankt voor het lezen. 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen