De Omvormer van je Zonnepanelen Tikt, wat nu?

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Van lotje getikt, of de normaalste zaak van de wereld?

De Omvormer van je Zonnepanelen Tikt, wat nu?

De omvormer van je zonnepanelen tikt. Ik kan me voorstellen dat dat wat vragen met zich meebrengt. Waarom tikt je omvormer? Is dit normaal? Wat kun je eraan doen? Gelukkig ben je hier aan het juiste adres. 🙌

Dit artikel ontdek je wat het tikkende geluid is, wat mogelijk de oorzaak is en – belangrijker nog – wat je eraan doet. Lees snel verder, want des te eerder is het opgelost!

Belangrijke punten:

  • Een 'tikkende' omvormer is een indicatie dat de omvormer aan het schakelen is, wat normaal is tijdens het opstarten.
  • Continu tikken wijst mogelijk op problemen met de stroomtoevoer van de zonnepanelen of de omvormer zelf.
  • Regelmatige inspectie van zonnepanelen en omvormer, correcte dimensionering van de omvormer en het juist schakelen van de panelen zijn essentieel om problemen te voorkomen.

Wat betekent het als je omvormer tikt?

Een tikkende omvormer is een fenomeen dat je wellicht waarnam bij je zonnestroomsysteem. Maar wat betekent dit? Een 'tikkende' omvormer is een indicatie dat je omvormer aan het schakelen is.

Dit proces vindt plaats wanneer de omvormer bepaalt of er voldoende spanning is om op te starten. Dit is vooral merkbaar wanneer de zon opkomt en de omvormer de overgang maakt van inactief naar actief.

De mogelijke oorzaken van dit tikkende geluid variëren. Het heeft misschien te maken met de interne werking van de omvormer, of is een teken van een probleem met de zonnepanelen zelf.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat de panelen niet genoeg stroom leveren, waardoor de omvormer moeite heeft om op te starten. Het kan ook zijn dat de omvormer zelf een technisch probleem heeft. Zeker als de omvormer van je zonnepanelen heet wordt, is het verstandig om dit nader te onderzoeken.

Zon schijnt op een aantal zonnepanelen

De technische kant van een tikkende omvormer

Om het tikkende geluid van de omvormer beter te begrijpen, duiken we even in de techniek. Een omvormer is een essentieel onderdeel van je zonnestroomsysteem. Het apparaat zet de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren om in wisselstroom, die je in huis gebruikt.1!ngenium (n.d.). 'Gelijkstroom versus wisselstroom'

Het relais binnen de omvormer speelt een cruciale rol in dit proces. Dit onderdeel fungeert als een soort schakelaar die de stroom doorlaat of onderbreekt, afhankelijk van de hoeveelheid stroom die de zonnepanelen leveren.

Wanneer de zon opkomt en de zonnepanelen beginnen met het produceren van stroom, schakelt het relais meerdere keren. Dit is het moment waarop je het tikkende geluid hoort.

Het aantal zonnepanelen dat je op een omvormer aansluit, is ook belangrijk voor het functioneren van het systeem. Als je te veel zonnepanelen op een omvormer aansluit, leidt dit mogelijk tot overbelasting en mogelijk zelfs schade aan de omvormer.

Wanneer is een tikkende omvormer normaal?

Het is volkomen normaal dat een zonnepaneel omvormer tikt tijdens het opstarten. Dit is een teken dat het apparaat zijn werk doet en de beschikbare stroom 'beoordeelt'. Als de omvormer continu tikt, is dit wél een teken dat er iets aan de hand is.

Een constante tikkende omvormer duidt mogelijk op een probleem met de stroomtoevoer van de zonnepanelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de panelen niet genoeg stroom leveren of dat er iets mis is met de omvormer zelf.

In dergelijke gevallen is het mogelijk dat je de omvormer van je zonnepanelen moet resetten om het probleem op te lossen.

Het geluid van verschillende soorten omvormers

Er zijn verschillende soorten omvormers voor zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken, waaronder het geluid dat ze maken.

Het geluid varieert afhankelijk van het ontwerp en de constructie van de omvormer. Een stringomvormer maakt bijvoorbeeld nog wel eens een zoemend geluid tijdens het omzetten van de stroom. Een off-grid-omvormer maakt vaak een tikkend geluid wanneer het relais schakelt.

Het geluid van de omvormer heeft mogelijk invloed op de gebruikerservaring. Maar maak je nog geen zorgen, de meeste geluiden zijn normaal en niets om je zorgen over te maken.

Wat te doen als je omvormer van zonnepanelen tikt?

Je omvormer tikt? Geen paniek! Hier zijn enkele stappen om het probleem te identificeren en op te lossen. 🛠️

Meerdere omvormers voor zonnepanelen op de muur

1. Controleer de staat van je zonnepanelen

De staat van je zonnepanelen heeft invloed op de werking van je omvormer. Een beschadigd of vuil paneel beïnvloedt de stroomvoorziening naar de omvormer, wat onder andere leidt tot een tikkend geluid.

Inspecteer je zonnepanelen regelmatig. Kijk uit voor beschadigingen, vuil of schaduw op de panelen. Een goede tip is om te leren hoe je zonnepanelen op de omvormer aansluit, zodat je de verbindingen zelfstandig kunt controleren.

2. Inspecteer de omvormer en de aansluitingen

De volgende stap is het inspecteren van de omvormer en de aansluitingen. Controleer of de omvormer goed is aangesloten en of alle kabels in goede staat zijn.

Problemen die je bij deze stap kunt tegenkomen zijn losse kabels, beschadigde aansluitingen of een defecte omvormer.

3. Raadpleeg een professional voor verdere hulp

Als je het probleem niet zelf kunt oplossen, is het raadzaam een professional te raadplegen. Een gekwalificeerde technicus inspecteert de omvormer, identificeert het probleem identificeren en biedt een oplossing.

Het inschakelen van een professional kost geld, maar bespaart tijd en moeite. Bovendien heeft hij of zij de nodige ervaring en kennis om problemen met de omvormer efficiënt op te lossen. Dus aarzel niet om hulp te vragen als je het nodig hebt! 👍

Hoe voorkom je dat je omvormer van zonnepanelen tikt?

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het tikkende geluid van je omvormer. Zorg dat je de juiste stappen neemt om toekomstige problemen te voorkomen.️

Een belangrijk punt is het correct dimensioneren van je omvormer. Een goed gedimensioneerde omvormer voorkomt veel problemen, waaronder het tikkende geluid. Meer informatie hierover vind je in onze gids over hoe een omvormer van zonnepanelen dimensioneren in zijn werk gaat.

Het belang van regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud van je zonnestroomsysteem is essentieel. Het houdt je systeem in topconditie en verlengt de levensduur. Onderhoud brengt ook vroegtijdig problemen aan het licht, zoals een tikkende omvormer.

Een goed onderhouden systeem zorgt voor een optimale elektriciteitsopbrengst en voorkomt onnodige slijtage aan de componenten. Zo vermijd je dure reparaties of zelfs vroegtijdige vervangingen op de lange termijn.

Man repareert de omvormer van zonnepanelen

De voordelen van het upgraden naar een stringomvormer

Een andere mogelijke oplossing voor een tikkende omvormer is de overstap naar een stringomvormer. Dit type omvormer werkt anders dan de traditionele omvormers en maakt doorgaans minder geluid.

Een stringomvormer verwerkt bovendien de stroom van meerdere panelen tegelijk, wat bijdraagt aan zijn efficiëntie. Win-win! Houd er wel rekening mee dat dit soort omvormers enkel gedijen als je zonnepanelen weinig tot geen schaduw vangen.

Zorg dat je zonnepanelen goed zijn geschakeld

De manier waarop je je zonnepanelen schakelt heeft ook invloed op de werking van je omvormer. Een onjuiste schakeling leidt tot inefficiëntie en zelfs tot schade aan de omvormer.

Een correcte schakeling zorgt daarentegen voor een soepele werking van je zonnestroomsysteem en helpt bij het voorkomen van problemen, zoals een tikkende omvormer.

Controleer daarom altijd of je panelen correct zijn geschakeld. Dit doe je door de handleiding van de panelen en de omvormer te raadplegen en de schakeldiagrammen te vergelijken met hoe jouw zonnepanelen zijn geschakeld, of door een professional in te schakelen.

Conclusie

Daar heb je het, alles wat je moet weten over het mysterie van de tikkende omvormer van je zonnepanelen. Terwijl een tikkende omvormer je zeker enigszins kan laten schrikken, is het meestal geen slecht teken. Het tikkende geluid dat je hoort, is een onderdeel van de normale werking van de omvormer!

Is het tikkende geluid continu aanwezig? Dan duidt dit mogelijk wél op een onderliggend probleem dat verdere aandacht vereist.

Door regelmatig je zonnepaneelsysteem en de omvormer te inspecteren, problemen snel te signaleren en op te lossen, zorg je dat je zonnestroomsysteem soepel en efficiënt blijft werken.

Mocht je nog vragen hebben, bekijk dan onze andere artikelen of laat een berichtje achter via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen