Je iPhone Als Muis Gebruiken: een Handige Gids

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Je telefoon is zelfs een muis!

Je iPhone Als Muis Gebruiken: een Handige Gids

In een wereld waar technologie steeds meer geïntegreerd raakt in ons dagelijks leven, biedt het gebruik van je iPhone als muis een innovatieve oplossing. Of je nu je presentatie wilt beheersen vanaf de andere kant van de kamer of je laptop wilt bedienen vanaf je bank, je iPhone transformeert moeiteloos in een handige muis.

In dit artikel leiden we je stap voor stap door het proces om je iPhone als muis te gebruiken. Van het kiezen van de juiste app tot het verbinden met je computer, we zorgen dat je snel en efficiënt aan de slag kunt. Ontdek de gemakken en verrassende mogelijkheden van deze moderne techniek.

Hoe gebruik je je iPhone als muis?

Om je iPhone als muis te gebruiken, download je eerst een app zoals 'Remote Mouse' uit de App Store. Zorg dat zowel je iPhone als je computer verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk of koppel ze via Bluetooth.

Open vervolgens de app op je iPhone en volg de instructies om een verbinding met je computer te maken, waarna je je iPhone kunt gebruiken om de cursor te bewegen en te klikken.

De magie van 'Remote Mouse': je iPhone verandert in een muis

Met Remote Mouse app tover je de beste iPhone om tot een muis voor je computer. Zo'n iPhone-muis is niet alleen supercool, maar ook nog eens praktisch. Denk maar eens aan die momenten dat je in bed ligt en je computer wilt bedienen zonder op te staan. Of als je muis het plotseling begeeft en je geen tijd (of zin 😉) hebt om een nieuwe te kopen.

Misschien heb je weleens iets over de Magic Mouse van Apple gelezen: een draadloze oplaadbare muis met handige technische snufjes om soepel je computer te navigeren.

Toen ik voor het eerst over de Magic Mouse hoorde, leek dit me een geweldige uitvinding, maar toen ik de prijs zag, besloot ik toch maar een traditionele muis te kopen...

Maar wat als je diezelfde functies kunt gebruiken zónder meer dan 100 euro aan een nieuwe muis te besteden? Daar komt de Remote Mouse om de hoek! Deze app heeft bijna precies dezelfde functies als de Magic Mouse van Apple. Maar hoe werkt dit nu precies? Lees snel verder!

Kan elke iPhone veranderen in een muis?

Niet alle iOS-versies zijn compatibel met apps die je iPhone als muis laten functioneren. Over het algemeen vereisen deze apps iOS 10 of hoger. Controleer altijd de vereisten van de specifieke app in de App Store.

Remote Mouse app downloaden en installeren

Om te beginnen, moet je natuurlijk de Remote Mouse-app op je iPhone zetten. Dit doe je simpelweg door naar de App Store te gaan en daar 'Remote Mouse' te zoeken. Download en installeer de app vervolgens op je iPhone.

Vervolgens moet je ook een de computer versie van de app op je computer installeren. Dit kun je doen door naar de Remote Mouse website te gaan en daar het juiste programma voor jouw besturingssysteem te downloaden. De installatie is zo gepiept. 👌

Instructies remote mouse

Je computer en iPhone koppelen via Remote Mouse

Nu je de app op beide apparaten hebt geïnstalleerd, is het tijd om ze met elkaar te verbinden. Open vervolgens de Companion Server op je computer en de Remote Mouse app op je iPhone. Volg de instructies op uit de app op je telefoon en je kunt binnen no time aan de slag!

instructies instellen remote mouse

Hoe bedien je de Remote Mouse?

De precieze bediening zal helemaal uitgelegd worden in de app wanneer je deze voor het eerst opent. Hieronder lees je enkele voorbeelden van de mogelijke functies:

 • Je kunt de cursor bedienen door met je vinger over het scherm heen en weer te vegen.
 • Aan de rechterkant van je scherm vind je een scrollbalk, waar je met een snelle veeg van je vinger omhoog en omlaag kunt scrollen over je scherm. Je kunt eveneens scrollen door met twee vingers omhoog of omlaag te slepen over het scherm van je iPhone.
 • Met één vinger tikken werkt als de linkermuisknop.
 • Met twee vingers tikken werkt als de rechtermuisknop.
 • Je kunt bij Mac computers ook in- en uitzoomen door twee vingers uit elkaar of juist naar elkaar toe te bewegen op je scherm.
 • Als je drie vingers tegelijkertijd over je scherm beweegt, kun je items selecteren en verslepen.
instructies instellen remote mouse

Loopt het toch niet helemaal soepel?

Geen paniek! Probeer de volgende dingen:

 • Controleer of je firewall de verbinding niet blokkeert.
 • Controleer of beide apparaten goed zijn verbonden met hetzelfde netwerk.
 • Controleer of de app op zowel je computer als iPhone toestemming heeft om Bluetooth te gebruiken. Als het goed is, krijg je een pop-up zodra je de apps opent, waar je de toestemming kan verlenen. Een goede Bluetooth-verbinding is essentieel voor het soepel verlopen van de bediening.
  • Soms helpt het om Bluetooth simpelweg even uit en weer aan te zetten!

De gebruiksduur van je iPhone als muis hangt af van je batterijcapaciteit en het model van je iPhone. Gemiddeld kun je verwachten dat een volledig opgeladen iPhone ongeveer 3 tot 4 uur meegaat bij continu gebruik als muis.

Het is aan te raden om je iPhone op te laden voordat je deze als muis gaat gebruiken, zodat je niet midden in een taak zonder stroom komt te zitten.

instructies instellen remote mouse
 • Mocht je problemen hebben met het koppelen van je computer met je iPhone, kun je via het programma op de computer ook een QR-code genereren. Deze kun je scannen via je iPhone, waarna de koppeling plaatsvindt. Bij Mac vind je deze bovenaan in je werkbalk.
instructies voor instellen remote mouse
 • Als het koppelen nog steeds niet lukt, kan dit ook komen doordat je computer de app blokkeert.
  • Bij Mac kun je via Systeemvoorkeuren > Beveiliging en privacy > Toegankelijkheid toestemming geven dat je via Remote Mouse je computer kunt besturen. Klik op het slotje linksonder, vul je wachtwoord in, en vink daarna Remote Mouse aan in het optiemenu rechts.
instructies instellen remote mouse

Toch nog beperkingen of uitdagingen? Geen zorgen, oefening baart kunst. En vergeet niet: er zijn altijd alternatieve apps om te proberen.

Alternatieve apps voor het gebruik van je iPhone als muis

Hieronder vind je alternatieve apps als bovenstaande opties geen mogelijkheid zijn.

Mobile Mouse Remote: nog een optie om te overwegen

Remote Mouse is niet de enige app die je iPhone in een muis verandert. Mobile Mouse Remote is een andere optie die je kunt overwegen. Deze app heeft vergelijkbare functies en voordelen, maar kost wel eenmalig 4,99 euro.

Hiermee kun je ook met drukgevoelig tekenen en het touchpad ondersteunt multitouch, waarmee je makkelijk in- en uit kunt zoomen en kunt scrollen. Kijk in de app store en kijk welke het beste bij jou past!

iPad als muis gebruiken: vergelijkbare mogelijkheden

Wist je dat je ook je iPad als muis kunt gebruiken? Het principe is hetzelfde als bij je iPhone, en je kunt dezelfde apps gebruiken. Het grotere scherm van je tablet kan zowel voordelen als beperkingen bieden, afhankelijk van je voorkeur en situatie. Probeer het eens!

Handige tips voor een vlotte iPhone-muis ervaring

Als je al een beetje door hebt hoe de Remote Mouse werkt, kun je gaan experimenteren met extra functies en instellingen. De handigste trucjes om je muis te personaliseren bespreken we hier!

Neem een kijkje bij de instellingen van de app

Als je links op de drie streepjes in de app op de telefoon drukt, kom je bij de instellingen terecht van de Remote Mouse app.

Hier kun je verschillende functies aan en uit zetten, zoals opties voor linkshandigen, geluidseffecten, snelheid van de aanwijzer en scroller en ga zo maar door. Probeer de mogelijkheden uit en kijk wat bij je past.

Aanwijzerbediening beheren

Aanwijzerbediening is een belangrijke functie om je iPhone als muis te gebruiken. Je kunt het instellen door naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken > Assistive Touch > Aanwijzerbediening te gaan.

Hier kun je bijvoorbeeld de snelheid van de aanwijzer aanpassen. Experimenteer ermee om de perfecte instellingen voor jou te vinden!

Je iPhone-schermtoetsenbord configureren voor optimaal gebruik

Om het meeste uit je iPhone-muis te halen, kun je het schermtoetsenbord aanpassen voor betere functionaliteit. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toetsenborden en experimenteer met de instellingen om het schermtoetsenbord te optimaliseren.

Andere toegankelijkheidsopties verkennen

Voor mensen met beperkte mobiliteit zijn er nog veel meer opties om je computer en iPhone toegankelijker te maken. Met oogtracking apps zoals Hawkeye Accesskun je je apparaten bijvoorbeeld bedienen via je oogbewegingen.1App Store (2023) 'Hawkeye Access'

Assistive Touch is een andere handige functie op je iPhone die je eveneens helpt bij het gebruik van je telefoon als muis. Het is een soort virtuele homeknop met extra functies, zoals aanwijzerbediening. Iedere iPhone heeft deze functie, dus je hoeft geen extra apps te downloaden.

Ga voor het aanzetten van Assistive Touch naar Instellingen > Toegankelijkheid > Aanraken en schakel Assistive Touch in. Je kunt zelfs speciale gebaren en functies handmatig toevoegen, die kunnen helpen met het vermijden van het gebruik van knoppen.2Apple (2023) 'AssistiveTouch gebruiken op de iPhone'

Verder zijn er tal van andere toegankelijkheidsopties beschikbaar op je iPhone en computer. Duik in de wereld van toegankelijkheid en ontdek welke opties het beste bij jou passen!

Conclusie

Nou, daar heb je het: de volledige uitleg over hoe je jouw iPhone als muis kunt gebruiken! Met een paar eenvoudige stappen en een app zoals 'Remote Mouse' heb je je computer binnen no-time onder controle vanaf je iPhone.

Maar onthoud: dit is slechts het topje van de ijsberg! Er zijn nog veel meer toegankelijkheidsopties om te verkennen, evenals alternatieve apps en zelfs de mogelijkheid om je iPad als muis te gebruiken.

Dus waar wacht je nog op? Duik in de wereld van creatieve oplossingen en laat hieronder in een reactie weten hoe de Remote Mouse je bevalt! Bedankt voor het lezen 😊

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen