Audio > Elektronica > Speakers
HEOS vs. Sonos: Wat zijn de Verschillen?
Als je op zoek gaat naar een draadloos muzieksysteem, dan is de kans groot dat je bij Sonos of HEOS uitkomt. Ben je benieuwd wat de verschillen zijn tussen deze twee populaire systemen? Lees dan snel verder, want in dit artikel zet ik de twee grootmachten tegenover elkaar: HEOS vs. Sonos.
Inhoudsopgave
Net als dat LG en Samsung onder de tv's onvermijdbaar zijn, en Appie Heijn en de Lidl onder de supermarktketens, zijn HEOS en Sonos eveneens moeilijk te missen binnen de audiowereld. Wil je je bij een van deze giganten aansluiten, dan is het handig om te weten op welke verschillen je je keuze wilt baseren.
Draadloze muzieksystemen
HEOS en Sonos zijn beide merken met een eigen ecosysteem van multiroom speakers. Met multiroom bedoelt men de mogelijkheid om het geluid synchroon over meerdere speakers tegelijkertijd af te spelen.
Sonos bestaat sinds 2005. In 2014 kwam Denon met een tegenhanger: HEOS. Het systeem lijkt zoveel op elkaar, dat Sonos Denon zelfs meerdere keren voor de rechter heeft gesleept. 🧑⚖️
Zowel HEOS en Sonos hebben de beste wifi-speakers voor verschillende soorten ruimtes, subwoofers en soundbars. Beide zijn compatibel met meerdere streamingdiensten. Ook kun je andere apparaten, mits compatibel, aansluiten op het muzieksysteem.
Draadloze muzieksystemen kunnen onderling onder andere van elkaar verschillen op het gebied van de soorten speakers, Bluetooth-ondersteuning en compatibiliteit met streamingdiensten en andere merken.
HEOS of Sonos?
HEOS
- Draadloze connectiviteit: Wifi, Bluetooth
- Soorten speakers: Wifi-speakers, soundbars, subwoofers
- Compatibel met: Spotify, Deezer, Tidal, SoundCloud
Sonos
- Draadloze connectiviteit: Wifi
- Soorten speakers: Wifi-speakers, soundbars, subwoofers
- Compatibel met: Spotify, Apple Music, Deezer, Tidal, Google Play, SoundCloud
HEOS
Een groot voordeel van Sonos' tegenhanger, de Denon HEOS, is dat naast de wifi-verbinding, ook koppeling via Bluetooth mogelijk is. Heb je plekken in huis met een minder sterk wifi-signaal, zoals de garage of de tuin? Dan verbind je gewoon via Bluetooth.
Ook biedt HEOS draagbare speakers met accu aan – perfect voor bijvoorbeeld in het park of op het strand. En omdat je ook via Bluetooth verbinding maakt, hoef je je zorgen te maken over wifi in de buurt.
Een ander voordeel van HEOS ten opzichte van Sonos is dat je een usb-stick of externe harde schijf kunt aansluiten om muziek te luisteren. Ook zijn er aux-ingangen om bijvoorbeeld een mp3-speler aan te sluiten, als je toevallig nog een iPod hebt rondslingeren – of zo'n échte old school, langwerpige mp3-speler.
Ook fijn: HEOS ondersteunt hi-res audio, wat bij Sonos niet het geval is. Dit houdt in dat je naar ongecomprimeerde wav- en flac-bestanden tot 24-bit bij 192-kHz kunt luisteren.
Bestanden in deze hoge resolutie zitten vol met details en komen daardoor dichter bij de originele studio-opname, ofwel hoe de producent de geluidsweergave precies voor ogen had. Luister je vooral naar streamingdiensten als Spotify? Dan is dit niet heel belangrijk, maar als je lokaal opgeslagen hi-res-bestanden hebt, is dit absoluut een aandachtspunt.
HEOS heeft een app die eenvoudig te gebruiken is, maar niet de gebruiksvriendelijkheid heeft van de SONOS-app. Een veelgehoorde klacht is dat het niet mogelijk is om podcasts te bewaren voor later, en dat er geen wekker- en timerfuncties aanwezig zijn.
Vanuit mijn collega, naar jullie: die functie kun je niet meer missen, zodra je hem eenmaal hebt leren gebruiken. Hij kookt ermee, sport ermee, en staat er mee op. Diezelfde functies op een smartphone lijken hem ineens erg basic, en dat kan ik me goed voorstellen!
HEOS is compatibel met verschillende populaire streamingdiensten, maar loopt hierin nog ietwat achter op Sonos. Apple Music is bijvoorbeeld niet beschikbaar als muziekdienst op HEOS-app, maar je kunt het via een omweg alsnog afspelen op de speakers.
Bij HEOS-producten heb je daarnaast altijd een aparte externe voeding nodig. Dit is nog een verschil met Sonos, waar de voeding is ingebouwd. Externe voeding heeft zowel voor- als nadelen: het is eenvoudiger te vervangen, maar je moet wel een ander (groot) apparaat in je huis neerplempen.
Check op Bol.com →Voordelen:
- Alle Denon HEOS-apparaten hebben Bluetooth-ondersteuning
- Heeft een draagbare speaker met accu in het assortiment
- Ondersteunt hi-res audio
- Heeft usb- en aux-ingangen
Nadelen:
- De app is minder gebruiksvriendelijk dan de Sonos-app
- Heeft geen wekker- en timerfunctie
- Minder compatibele streamingdiensten
Sonos
De grootste kracht van Sonos is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem. De app laat je het systeem heerlijk bedienen en heeft zeker een streepje voor op die van HEOS. Niet alleen is de app heel gebruiksvriendelijk, hij is ook stabieler dan de HEOS-app.
Sonos heeft – in tegenstelling tot HEOS – een wekker- en timerfunctie. Dat klinkt wellicht niet als het allerbelangrijkste detail, maar kan toch voor sommigen de doorslag geven. Je kunt dus een Sonos-speaker in de slaapkamer zetten om je 's ochtends te wekken. Ook handig: luister een podcast in bed en laat die automatisch laten stoppen na een bepaalde tijd.
Er zijn enkele functionaliteiten die Sonos zo'n fijn systeem maken. Zo stem je met de TruePlay-functie het geluid van speakers automatisch af op de akoestiek van de ruimte.
Met Sonos Boost kun je een krachtig draadloos netwerk voor je speakers maken. Je versterkt het wifi-signaal, waardoor je de kans op storingen door een zwak wifi-signaal verkleint. Je bent hiermee minder afhankelijk van een goed wifi-signaal.
Goed om te weten is dat de meeste Sonos-apparaten geen Bluetooth ondersteunen. Alleen de Sonos Move vormt hier vooralsnog een uitzondering op. Ook zijn er geen usb-poorten en heeft alleen de Play:5 een aux-ingang.
Wil je wat oudere apparatuur op de speaker aansluiten via een kabel, dan moet je dus per definitie uitwijken naar HEOS, tenzij je voor die Play:5 gaat.
Check op Bol.com →Voordelen:
- Met Sonos Boost versterk je het wifi-signaal
- Heeft een wekker- en timerfunctie
- Laat je het geluid van de speakers afstemmen op de akoestiek van de ruimte
Nadelen:
- Heeft geen Bluetooth-ondersteuning (met uitzondering van de Sonos Move)
- Heeft geen usb-poorten
- Heeft geen aux-ingangen (met uitzondering van Play:5)
Winnaar prijs: Sonos
Beide muzieksystemen zijn niet goedkoop. Over het algemeen ligt Sonos qua prijs net iets lager dan HEOS, dus als budget voor jou een rol speelt, kies je hiervoor.
Winnaar gebruiksvriendelijkheid: Sonos
Ik schreef het hierboven al: Sonos wint het op gebied van gebruiksvriendelijkheid. De app laat zich net wat makkelijker bedienen en is stabieler.
Winnaar geluidskwaliteit: HEOS
Laat ik vooropstellen dat zowel Sonos als HEOS een uitstekende geluidskwaliteit overleggen. De twee muzieksystemen ontlopen elkaar niet veel. En dan is een geluidservaring ook nog voor een groot deel persoonlijk.
Wat mij betreft wint HEOS nipt: het geluid klinkt naar mijn oren net een tikje beter. Zeker als je het volume hoger zet, blijft de kwaliteit beter intact. Ook ondersteunt HEOS hi-res audio.
Winnaar mobiliteit: HEOS
Een groot voordeel van HEOS is dat hun producten Bluetooth ondersteunen en een speaker met accu in het assortiment hebben. Het merk is daarmee de duidelijke winnaar op dit gebied.
Uitblinkende eigenschappen
Sonos
- Zeer gebruiksvriendelijk
- Heeft een wekker- en timerfunctie
- Krachtig draadloos eigen netwerk
HEOS
- Bluetooth-ondersteuning
- Speakers met draagbare accu beschikbaar
- Hi-res ondersteuning
- Usb- en aux-ingangen
Conclusie
Voor zowel HEOS of Sonos valt zonder meer iets te zeggen. Beide muzieksystemen hebben punten waarmee ze zich onderscheiden, en dingen waar de ander weer beter in is.
Ik hoop dat dit artikel duidelijk heeft gemaakt waar beide goed en minder goed in zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Voor mij is geluidskwaliteit het belangrijkst en daarmee doorslaggevend, waardoor HEOS mijn voorkeur krijgt – maar als jij gebruiksvriendelijkheid voorop stelt en een wekkerfunctie moet hebben, is Sonos jouw match! Bedankt voor het lezen, en veel luisterplezier! 👍