Veilig Bellen Onderweg – de Beste Telefoonhouder voor in de Auto

Robbert van Tol

Geschreven door:

11 min. leestijd

Maak je reizen veiliger met een telefoonhouder voor in de auto.

Veilig Bellen Onderweg – de Beste Telefoonhouder voor in de Auto

Wanneer ik onderweg ben naar een optreden gebruik ik mijn telefoon als navigatie en meldingen van flitsers. Het is uiteraard niet toegestaan dat je tijdens het rijden je smartphone in je hand houdt, want dat is niet veilig. Alleen die goedkope houders van de benzinepomp zijn niet de beste telefoonhouder voor in de auto.

Tijdens het rijden wil ik geen afleiding en dat gaat niet als dat stuk plastic niet goed blijft zitten in mijn ventilatierooster. Daarom ging ik op zoek naar de beste telefoonhouders die op dit moment verkrijgbaar zijn en in dit artikel neem ik je mee in mijn bevindingen.

Hieronder vind je de meest luxe houders (zoals die van iSetchi of de R2B Alkmaar), maar ook goede telefoonhouders voor een kleiner budget. Daar kun je pas mee thuis komen!

#1 iSetchi Telefoonhouder Auto 
Dé beste telefoonhouder voor in de auto van 2024

Onze score: 9.0

De iSetchi telefoonhouder

Kies deze telefoonhouder als je een telefoon hebt die je draadloos wilt opladen en je nog geen flauw benul hebt waar je de houder wilt plaatsen. Dankzij de veelzijdigheid van de iSetchi zet je hem overal neer – op je voorruit, dashboard of in je ventilatierooster.

Bevestiging: Zuignap, Ventilatieklem, plakstrip
Min./max. breedte telefoon: 6,5 t/m 8,5 cm
Draadloos opladen: Ja

Automatische sluiting: Ja
Verstelbaar: Ja
Garantie: 2 jaar

Check prijs op Bol.com →

#2 R2B Alkmaar
De beste telefoonhouder voor grote telefoons

Onze score: 9.5

De R2B Alkmaar telefoonhouder voor in de auto

De R2B Alkmaar staat zo goed als op gelijke voet met de iSetchi. Het feit dat je geen autoadapter en plakstrip krijgt bij de R2B en het uiterlijk ervan zorgen dat het op de tweede plek komt. Het voordeel is dat je er daarom minder voor betaalt.

Bevestiging: Zuignap, Ventilatieklem
Min./max. breedte telefoon: 6 t/m 9,5 cm
Draadloos opladen: Ja

Automatische sluiting: Ja
Verstelbaar: Ja
Garantie: 2 jaar

Check prijs op Bol.com →

Een overzicht van de 5 beste telefoonhouders voor in de auto

 1. iSetchi Telefoonhouder Auto – Dé beste allround telefoonhouder voor in de auto.
 2. R2B Alkmaar – De beste telefoonhouder voor grote telefoons.
 3. Phreeze CH-32W – Het beste waar voor je geld voor een telefoonhouder.
 4. Brothers4Change Safari – Beste magnetische telefoonhouder voor in de auto.
 5. R2B Hilversum – De beste telefoonhouder voor een klein budget.

Veilig in het verkeer dankzij telefoonhouders

Met je telefoon bezig zijn in het verkeer wordt een steeds groter probleem. Sinds het eerste onderzoek van SWOV uit 2017 is het aantal mensen dat hun telefoon gebruikt in het verkeer stelselmatig toegenomen. Onder jongeren is dit aanzienlijk hoger, 85 procent!1Kint, S.T. van der; Mons, C. SWOV (2021). 'Interpolis Barometer 2021'

Slechts zes van de respondenten uit dat onderzoek gaven aan dat ze een boete hiervoor hebben gekregen, waardoor mensen de kans op een boete terecht laag inschatten. De afschrikwekkende werking van de boete is (ondanks de hoogte van € 389) daardoor laag.2Boete.nu (n.d.). 'Boete telefoon auto onterecht?'

Het is goed dat je je beseft dat telefoongebruik in het verkeer jaarlijks leidt tot tientallen doden en honderden gewonden. Uit onderzoek van Interpolis bleek dat alleen al "drie op de vijf tieners de afgelopen twee jaar betrokken [waren] bij een gevaarlijke verkeerssituatie of een verkeersongeval terwijl ze op hun telefoon zaten...".3Veilig Verkeer Nederland (n.d.). 'Afleiding door smartphonegebruik'4Ton Voermans, Algemeen Dagblad (2023). 'Drie op de vijf jongeren afgelopen tijd in gevaarlijke verkeerssituatie door mobieltje'

Voorkom dus een hoge boete en het risico op ongevallen en zet je telefoon in een houder. Gebruik je smartphone onderweg alleen voor navigatie, verkeersinformatie en muziek onderweg!

Top 5 – Wat is de beste telefoonhouder voor in de auto?


Bevestiging: Zuignap, Ventilatieklem, plakstrip
Min./max. breedte telefoon: 6,5 t/m 8,5 cm
Draadloos opladen: Ja
Automatische sluiting: Ja
Verstelbaar: Ja
Garantie: 2 jaar

De iSetchi telefoonhouder

Verstelbaar goed

Deze telefoonhouder voor in de auto heeft alles wat je ooit nodig gaat hebben. Het maakt niet uit welke auto je hebt of wat je voorkeur heeft wat betreft plaatsing van je telefoon, de iSetchi zet of plak je waar je hem hebben wilt. Dit komt door de meegeleverde zuignap, plakstrips en ventilatieklem.

Door het gebruik van een kogelbevestiging op al deze verschillende opzetstukken, kantel je de telefoon naar je eigen voorkeur. Wanneer je de zuignapinstallatie gebruikt, heb je een verstelbare arm tot je beschikking. Hiermee zet je de telefoon op een plek waar je hem gemakkelijk ziet, maar waar hij niet in de weg zit.

De houder zelf is geschikt voor telefoons met een breedte van 6,5 tot en met 8,5 centimeter. Is je telefoon groter dan dit, lees dan verder. Hieronder vind je houders waar je telefoon wel in gaat passen.

Aan de onderkant wordt je telefoon vastgehouden door de verstelbare draagvoet. Wanneer je de telefoon hierop zet, grijpt de houder je smartphone automatisch vast dankzij de ingebouwde infraroodsensor.

Ben je op je bestemming, druk dan simpelweg op het knopje aan de rechterzijkant en de houder laat je telefoon weer los. Wat een gemak!

Infraroodsensors: hoe werkt dat?

Bij een automatische sluiting van een telefoonhouder detecteert een infraroodsensor wanneer een telefoon in de buurt van de houder komt. De sensor stuurt dan een signaal naar een motor die de klemmen van de houder activeert en de telefoon vastgrijpt. Met een druk op het knopje laten de klemmen weer los. Simpel, maar doeltreffend.

I've got the power

Je hoeft je met deze telefoonhouder ook geen zorgen te maken dat je batterij onderweg leegraakt. De ingebouwde Qi draadloze oplader van 15 watt laadt je telefoon op terwijl je onderweg bent, zonder dat je gedoe hebt met stekkertjes en draadjes.

Sluit de telefoonhouder aan op de sigarettenaansteker met behulp van de meegeleverde Quick Charge 3.0 oplader, zet je telefoon erin en ga op pad. Zodra je aankomt, heb je genoeg batterij voor de rest van je dag. ⚡

Dit geldt natuurlijk alleen voor telefoons die draadloos opladen ondersteunen. Heb je dit niet, dan is deze houder nog steeds handig. De laadpoort van je telefoon is nog steeds bereikbaar en laad snel op dankzij de meegeleverde oplader. Ik raad je echter wel een andere houder aan, want de iSetchi is aan de dure kant.

Wat we goed vinden:

 • Past in elke auto
 • Laadt je telefoon draadloos op
 • Meegeleverde stekker voor in de auto
 • 2 jaar garantie

Wat we minder goed vinden:

 • Prijzig
 • Niet geschikt voor grote telefoons

Bevestiging: Zuignap, Ventilatieklem
Min./max. breedte telefoon: 6 t/m 9,5 cm
Draadloos opladen: Ja
Automatische sluiting: Ja
Verstelbaar: Ja
Garantie: 2 jaar

Roomba

Waar voor je geld

De top 2 is erg close, omdat de R2B Alkmaar bijna alles doet wat de telefoonhouder van iSetchi doet. Laadt hij mijn telefoon draadloos op onderweg? Ja. Heeft hij een automatische sluiting en een stevige draagvoet? Jazeker. Is de arm van de zuignapinstallatie verstelbaar? Nou en of.

Waarom staat de R2B dan op de tweede plek? Dit komt doordat de R2B niet monteerbaar is op een dashboard zonder egaal oppervlak. Je krijgt er geen plakstrips bij. Tenzij je een egaal dashboard hebt en het aandurft, ben je dus beperkt tot montage in je ventilatierooster of op je voorruit. 😕

De R2B Alkmaar heeft daarentegen wel een groter bereik in de breedte (6 tot en met 9,5 cm) en is daarmee geschikt voor grotere telefoons. Daar komt ook nog eens bij dat je minder betaalt voor nagenoeg dezelfde functionaliteit. Zeker geen slechte deal.

Wat we goed vinden:

 • Lagere prijs
 • Laadt draadloos op
 • Geschikt voor grotere telefoons
 • Automatische sluiting

Wat we minder goed vinden:

 • Geen meegeleverde plakstrips voor op het dashboard
 • Duur voor mensen met een telefoon die niet draadloos oplaadt

Bevestiging: Zuignap, Ventilatieklem
Min./max. breedte telefoon: 6,2 t/m 9,2 cm
Draadloos opladen: Ja
Automatische sluiting: Ja
Verstelbaar: Ja
Garantie: 2 jaar

De telefoonhouder van Phreeze

Werelds voor weinig

Vond je de eerste twee geweldig klinken, maar vallen die buiten je budget? Dan is de Phreeze CH-32W voor jou. Net als de R2B Alkmaar wordt deze telefoonhouder zonder plakstrips geleverd, maar de zuignap werkt ook op oneven ondergrond. Je dashboard is voor deze telefoonhouder dus begaanbaar terrein (zolang je de plek eerst goed schoonmaakt).

Net als bij de eerste twee wordt deze telefoonhouder geleverd met een verstelbare arm voor de zuignapinstallatie. Bedenk dat je er ook nog een usb-C kabel bij krijgt, dan is de prijs die je ervoor betaalt heel gunstig. 🤑

De vernufitge Phreeze

In de breedte heeft de CH-32W nagenoeg hetzelfde bereik als de R2B Alkmaar (6,2 tot en met 9,2 cm) en zit er een ingebouwde Qi oplader in van 15 watt.

Het maakt niet uit waar de draadloze chip van je telefoon zit, want de slimme sensor van de oplader zoekt hem automatisch op. Zo is er altijd contact en kom je niet met een lege telefoon te zitten.

Let er op dat je telefoon niet te dik is, want de draagvoet en de armen van de Phreeze lopen krom zoals je ziet in de foto. Hierdoor houdt hij je telefoon stevig vast onderweg, maar heeft de ruimte die je in de diepte hebt wel een grens.

De vernuftige automatische sluiting zorgt voor een extra stevige grip. Het systeem is heel slim bedacht. Het gewicht van je telefoon duwt de draagvoet naar beneden, waardoor de armen dankzij tandwielen je smartphone vastklemmen.

Het opzetstuk voor montage op het ventilatierooster is eveneens ingenieus. Een lipje die achter de lamellen klemt en de klem met springveer houden de telefoonhouder stevig op zijn plek. Geen wonder dat ze twee jaar garantie geven.

Wat we goed vinden:

 • Relatief lage prijs voor wat je krijgt
 • Mechanische, automatische sluiting
 • Slimme sensor in oplader
 • Ook monteerbaar op dashboard

Wat we minder goed vinden:

 • Geen plakstrips
 • Werkt niet met dikkere telefoons

Bevestiging: Ventilatieklem
Draadloos opladen: Nee
Automatische sluiting: Nee
Verstelbaar: Ja
Garantie: 2 jaar

De Brothers4Change Safari magnetische telefoonhouder

Laws of attraction

Heb je geen zin in gedoe met klemmen en zuignappen die je zicht belemmeren? Kijk dan eens naar de strakke Brothers4Change Safari. Dankzij de robuuste klem die achter de lamellen van je ventilatierooster haakt, blijft het stevig zitten.

Draai de haak uit en zodra hij in het rooster zit weer in. Het is hierbij belangrijk dat je auto geen diagonale ventilatieroosters heeft.

Het enige wat je vervolgens moet doen is de achterkant van je telefoon schoonmaken met de schoonmaakdoekjes uit de verpakking en een van de drie meegeleverde metalen plaatjes op je smartphonehoes plakken. Daarna ben je ready to go!

Vriendelijk op alle fronten

Doordat de telefoon niet vast zit geklemd tussen allerlei plastic armpjes, neem je hem na de rit gemakkelijk mee. Het neemt ook de grootte beperking weg die je bij andere telefoonhouders tegenkomt.

De magneet in de houder zorgt dat je smartphone (of zelfs je tablet) stevig blijft zitten tijdens het rijden. Kantel hem bij zodat je goed zicht hebt op het scherm.

Deze telefoonhouder is niet alleen gebruiksvriendelijk, het is ook nog lief voor het milieu. Voor de productie en de verpakking gebruiken ze voornamelijk gerecyclede en organische materialen. Hiermee houdt Brothers4Change hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk.

En daar blijft het niet bij, want 10% van alle winst gaat naar hun empowerment programma. Dit programma maakt onderwijs toegankelijker in ontwikkelingslanden. Hiervoor sturen ze lesmateriaal en andere ondersteunende goederen naar deze landen toe.

Dus met de aanschaf van de Safari telefoonhouder draag je ook je steentje bij aan de verbetering van de wereld.

Wat we goed vinden:

 • Sterke magneten en stevige klem
 • Gebruiksvriendelijk
 • Ondersteunt goede doelen
 • Geen breedte limiet

Wat we minder goed vinden:

 • Geen ondersteuning voor draadloos laden
 • Past niet op alle ventilatieroosters

Bevestiging: Ventilatieklem
Min./max. breedte telefoon: 5,5 t/m 8,5 cm
Draadloos opladen: Nee
Automatische sluiting: Nee
Verstelbaar: Ja
Garantie: 1 jaar

Roomba

Double trouble

Tot slot keren we terug bij R2B voor de beste telefoonhouder voor een klein budget. Het Hilversum model is een stevigere versie van die simpele klemmen die je bij de benzinepomp koopt. Dit komt door de dubbele bevestiging aan de achterkant.

Hij roteert 360 graden. Dus als je liever je navigatie op horizontaal scherm bekijkt, is dat mogelijk.

Het nadeel van deze dubbele bevestiging is dat het niet past als de lamellen van je ventilatierooster niet recht zijn. Houd hier rekening mee!

De grips aan de zijkant houden je telefoon stevig vast tijdens het rijden. De R2B Hilversum gaat maximaal tot een breedte van 8,5 cm. Dit is voldoende voor de meeste telefoons, maar een groter model smartphone gaat wel problemen opleveren. Zeker met een hoesje.

Wat we goed vinden:

 • Stevige bevestiging
 • 360 graden-rotatie
 • Kleine prijs

Wat we minder goed vinden:

 • Slechts een jaar garantie
 • Werkt niet bij kromme ventilatieroosters
 • Niet geschikt voor grote telefoons

Koopgids

Dit was onze top 5, maar misschien ziet die er van jou er heel anders uit. Als je op zoek gaat naar een telefoonhouder die goed bij je past, moet je op een paar dingen letten. Wat een mazzel heb je dat ik die hieronder ga behandelen. 😜

Lees maar gauw verder!

Compatibiliteit

Je wilt natuurlijk een telefoonhouder die past bij je smartphone. Sommige telefoonhouders zijn universeel, wat betekent dat ze geschikt zijn voor de meeste smartphones. Maakt niet uit welk merk, model of formaat.

Andere telefoonhouders zijn toestelspecifiek, wat betekent dat ze ontworpen zijn voor een bepaald type smartphone. Bijvoorbeeld een telefoonhouder speciaal voor een iPhone of een Samsung Galaxy.

Een universele telefoonhouder is meestal goedkoper en flexibeler, maar een toestelspecifieke telefoonhouder heeft misschien weer functies waardoor je smartphone een verlengde van je auto wordt. Denk goed na wat je van de telefoonhouder wilt en wat je budget is.

Bevestiging

Je wilt ook een telefoonhouder die goed vastzit in je auto. Er zijn verschillende manieren waarop je een telefoonhouder bevestigt in je auto: op het dashboard, aan het ventilatierooster of op de voorruit. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en de indeling van je auto.

Een voorruithouder wordt met een zuignap op de voorruit gezogen. Een dashboardhouder plaats je eveneens met een zuignap of een plakstrip op het dashboard. Voor de bevestiging van een ventilatieroosterhouder gebruik je meestal een klem.

Een houder op het dashboard is meestal stabiel en toegankelijk voor het aanpassen van je navigatie bijvoorbeeld. Je loopt echter het risico dat de houder sporen achterlaat op het dashboard of (vele malen erger) het zicht op de weg belemmert.

Ondanks dat een voorruithouder meestal verstelbaar en goed zichtbaar is, loop je net zo'n risico dat het kringen achterlaat op je ruit of het zicht belemmert.

Een telefoonhouder die op de voorruit bevestigd is

Telefoonhouders die je aan het ventilatierooster bevestigt, zijn over het algemeen compact en discreet. Dit is dus veiliger, maar ze leveren soms ook beschadigingen aan het ventilatierooster op en blokkeert de luchtstroom.

Een extra nadeel is dat niet alle ventilatieroosters geschikt zijn voor een telefoonhouder. Zoek uit wat je voorkeur heeft en wat het beste in je auto past.

Opladen

Je wilt misschien ook een telefoonhouder die je telefoon onderweg oplaadt. Sommige telefoonhouders hebben een ingebouwde oplaadfunctie, die je telefoon draadloos of via een kabel van stroom voorziet.

Dit is handig als je veel gebruikmaakt van je telefoon in de auto, bijvoorbeeld voor navigatie of muziek. Een oplaadfunctie maakt een telefoonhouder echter ook duurder of groter, waardoor het meer ruimte inneemt op je dashboard.

Mits je niet kiest voor een ingebouwde oplaadfunctie, maar wel wilt opladen onderweg, let er dan op dat de houder je laadpoort niet belemmert. Zo plug je alsnog zelf met gemak een laadkabel in je telefoon.

Extra functies

Tot slot zijn er altijd telefoonhouders met extra technologische snufjes. Denk aan een draaibare kop, een verstelbare arm, een automatische klem, een antislip coating, een ingebouwde speaker of microfoon. 🎙

Deze functies verbeteren het gebruiksgemak, maar krikken vaak ook de prijs of het formaat van de telefoonhouder op. Bedenk dus goed wat je nodig hebt en wat in je budget past.

De beste telefoonhouder voor in de auto

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
iSetchiHigh-end9,6Bekijk hem hier
R2B AlkmaarGrote telefoons9,5Bekijk hem hier
Phreeze CH-32WWaar voor je geld9,4Bekijk hem hier
Brothers4Change SafariGebruiksgemak8,5Bekijk hem hier
R2B HilversumKleinere budgets8,2Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen over telefoonhouders voor in de auto

Ik heb een hoop behandeld, maar het is natuurlijk mogelijk dat ik iets over het hoofd heb gezien. Dus hieronder nog enkel van de meestgestelde vragen omtrent telefoonhouders in de auto.

Hoe hoog is de boete voor rijden met je telefoon in je hand?

Voor dit vergrijp ben je € 389 kwijt als ze je pakken. Dit is flink wat geld, maar schrikt niet echt af. Uit onderzoek is gebleken dat slechts een klein percentage van de mensen die hier schuldig aan is ook gepakt wordt.

Dit is geen vrijbrief en aanmoediging dat je het moet gaan doen, want het is een steeds groter wordende oorzaak van ongelukken in het verkeer!

Zit een magnetische houder de technologie van mijn telefoon in de weg?

Nee, het zit de werking van de telefoon niet in de weg. Een magnetische houder heeft een magneet die sterk genoeg is voor het vasthouden van je telefoon, maar niet zo sterk dat het de functies van je telefoon beïnvloedt.

4G, wifi, gps en bluetooth raken niet verstoord. Draadloos opladen daarentegen wel, dus houd daar rekening mee als je dit wilt gebruiken.

Waarom blijft de zuignap van mijn telefoonhouder niet goed zitten?

De kwaliteit van de zuignap heeft hier uiteraard invloed op, maar het oppervlak speelt ook mee. Als die niet goed schoon is, heeft de zuignap moeite met sluiting maken. Temperatuur en luchtvochtigheid in de auto zijn ook bepalend.

Hierdoor gebeurt het soms dat de zuignap krimpt of uitzet, waardoor de sluiting wegvalt en de zuignap loslaat.

Conclusie

Zo, dat was een hele rit. Maar ik ga ervan uit dat het duidelijk is waarom de telefoonhouders van iSetchi en R2B volgens ons de beste zijn. Allebei zijn ze veelzijdig, hebben ze een automatische sluiting met infraroodsensor en laden ze je telefoon draadloos op.

De iSetchi pakt de kop, ondanks dat hij duurder is. Dit komt doordat deze houder veelzijdiger is dankzij de meegeleverde plakstrips. De verschillen zijn echter heel klein, dus er is er ongetwijfeld een die bij jouw situatie past.

Let bij het uitzoeken van een telefoonhouder in ieder geval op de compatibiliteit met je telefoon en met je auto. Het moet allebei passen. Daarnaast moet je goed nagaan welke functies je wilt hebben. (Draadloze) oplaadfuncties, automatische sluiting, meegeleverde onderdelen of zelfs ingebouwde speakers.

Ik wil je tot slot bedanken voor het lezen van mijn artikel. Vond je het informatief, leuk of heb je opmerkingen? Vul dan vooral het feedbackformulier hieronder in en laat het ons weten! Veel rijdplezier.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen