Met de Beste Elektrische Grasmaaier houd je je Gazon in Tiptop Conditie

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

Beperk de lengte van je perk.

Met de Beste Elektrische Grasmaaier houd je je Gazon in Tiptop Conditie

Op zoek naar de beste elektrische grasmaaier voor je tuin? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het kiezen van de perfecte grasmaaier die past bij je tuinbehoeften. Ontdek de topmodellen met hun unieke kenmerken en voordelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Wat zijn de beste elektrische grasmaaiers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste elektrische grasmaaiers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste elektrische grasmaaiers van 2024

1. Beste elektrische maaier: Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart

1. Beste elektrische maaier: Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart

Belangrijke specificaties:

De Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart Trek elektrische grasmaaier springt eruit als een eersteklas keuze met zijn krachtige functies en efficiënt ontwerp. De borstelloze motor zorgt voor een langere levensduur en energie-efficiëntie, terwijl het zelfaangedreven Smart Trek-systeem en zeven hoogteverstellingen voldoende kracht en gebruiksgemak bieden. Zoals opgemerkt door Top Ten Reviews, heeft het een "stalen dek en iets groter mes voor efficiënt maaien," waardoor het geschikt is voor een breed scala aan grastypen. Bovendien verlengt de toevoeging van een dubbele batterijbay de gebruiksduur, waardoor "een uur of meer gebruik" mogelijk is volgens Pro Tool Reviews. Het heeft echter moeite met langer gras, en de meegeleverde batterij biedt ongeveer een kwart acre aan maaien voordat deze leeg is. Niettemin kunnen extra batterijen deze beperking verminderen.

De evolutie van de Ryobi 40V-serie, zoals benadrukt in Pro Tool Reviews, toont een focus op verbeterde prestaties en gebruikerservaring. Het model van de tweede generatie, de Ryobi 40V HP Brushless AWD zelfaangedreven grasmaaier, introduceert All-Wheel Drive (AWD) voor verbeterde tractie op hellingen, een functie die ontbreekt in zijn voorganger. Deze verbetering, in combinatie met de LED-brandstofmeter, verstelbare duimpaddles, eenvoudige dekhoogteverstelling en efficiënte zijuitworp, mulchen en opvangen, benadrukt de evolutie naar efficiëntie en veelzijdigheid.

In vergelijking met zijn tegenhangers kan de Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart Trek elektrische grasmaaier zich gunstig meten door zijn krachtige maai-prestaties, lange gebruiksduur en zelfaangedreven functionaliteit. Het kan echter achterblijven qua maaien van langer gras, in tegenstelling tot sommige van zijn concurrenten. De Ryobi 40V HP Brushless Crosscut zelfaangedreven grasmaaier is een sterke concurrent, uitblinkend in mulchen, opvangen en zijuitworp, en biedt indrukwekkende maai-kracht en gebruiksduur. Aan de andere kant onderscheidt de Ryobi 40V HP Brushless AWD zelfaangedreven grasmaaier zich met zijn AWD-functie voor extra tractie op hellingen en verbeterde algehele efficiëntie.

Als conclusie is de Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart Trek elektrische grasmaaier een uitstekende keuze voor gebruikers met gazons van 1/4 acre of kleiner, vooral gezien zijn "huidige verlaagde prijs" zoals benadrukt in Pro Tool Reviews. Zijn krachtige maai-prestaties, zelfaangedreven ontwerp en lange gebruiksduur maken het een waardevolle investering. Hoewel het beperkingen kan hebben met langer gras, positioneert zijn algehele prestaties, vooral onder lichte belasting, het als een sterke kandidaat in de categorie elektrische grasmaaiers.

Voordelen Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart
 • Robuuste functies en efficiënt ontwerp
 • Borstelloze motor voor een langere levensduur en energie-efficiëntie
 • Zelfaangedreven Smart Trek-systeem en zeven hoogteverstellingen
Nadelen Ryobi 40V 21-inch Brushless Smart
 • Moeite met langer gras
 • Meegeleverde batterij biedt ongeveer een kwart hectare aan maaien voordat deze leeg is
 • Kan vertraging oplopen bij het maaien van langer gras

2. Ego Power Plus 21-inch 56-volt

2. Ego Power Plus 21-inch 56-volt

Belangrijke specificaties:

Ik ben trots om de EGO Power Plus 21-inch 56-volt Select Cut XP maaier aan te bevelen. Met zijn geavanceerde kenmerken, hoge prestaties en duurzaamheid staat deze elektrische maaier echt bovenaan. Het Select Cut ™ Multi-Blade System, met drie verwisselbare ondermessen voor aangepast maaien, maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die veelzijdigheid zoeken in hun maai-ervaring. De krachtige 1200W borstelloze motor, Touch Drive zelfaangedreven technologie en een looptijd van 75 minuten met de 56V 10.0Ah ARC Lithium batterij dragen allemaal bij aan zijn indrukwekkende prestaties. Zoals opgemerkt door een recensent: "De EGO Select Cut XP maaier wordt geprezen om zijn verbeterde kracht en prestaties." De maaier biedt drie-in-een functionaliteit (mulchen, opvangen, zijdelings lossen), variabele snelheid zelfaandrijving en verstelbare maaihoogtes, voor diverse maai behoeften.

Het hoog opgetilde mes zorgt voor een uitstekende maai gelijkheid, terwijl het mulchmes de maaisel fijn hakt, wat zorgt voor een schone, afgewerkte uitstraling. Daarnaast maken het weerbestendige ontwerp en compacte opslag het een handige en duurzame optie voor gebruikers. De toevoeging van LED-koplampen verbetert de bruikbaarheid, vooral bij weinig licht. De 5-jarige garantie op het gereedschap en een 5-jarige garantie op de batterij bij registratie weerspiegelen het vertrouwen van de fabrikant in zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de EGO Power Plus 21-inch 56-volt Select Cut XP maaier op vanwege zijn verbeterde maai kracht, looptijd en maai kwaliteit, waardoor het een overtuigende keuze is voor degenen die prestaties prioriteren. Het is echter belangrijk op te merken dat de premium prijs en de beperkte effectiviteit van de achterzijde lossen als nadelen zijn genoemd. Daarnaast hebben sommige gebruikers verminderde batterij looptijden ervaren bij gebruik van de zelfaandrijving, wat wijst op een potentieel compromis tussen kracht en langdurig gebruik.

De EGO Power Plus 21-inch 56-volt Select Cut XP maaier wordt gepositioneerd als een premium elektrische maaier, uitblinkend in prestaties en geavanceerde kenmerken. Zijn voornaamste gebruiksscenario's zijn grote gazons, waar zijn uitgebreide looptijd en verbeterde maai kracht schitteren. Echter, voor gebruikers die een meer budgetvriendelijke optie zoeken, kunnen alternatieven met een lagere prijs aantrekkelijker zijn, met name als de zelfaandrijving geen prioriteit heeft.

Samengevat bewijst de EGO Power Plus 21-inch 56-volt Select Cut XP maaier een top mededinger te zijn in de categorie elektrische maaiers, met superieure prestaties, geavanceerde kenmerken en duurzaamheid. Hoewel de premium prijs en beperkingen in bepaalde functionaliteiten als nadelen kunnen worden beschouwd, maken zijn verbeterde kracht en maai kwaliteit het tot een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een eersteklas maai ervaring.

Voordelen Ego Power Plus 21-inch 56-volt
 • Geavanceerde functies en hoge prestaties
Nadelen Ego Power Plus 21-inch 56-volt
 • Premium prijs
 • Beperkte effectiviteit van achteruitwerping
 • Verminderde batterijduur bij gebruik van de zelfrijdende functie

3. Toro SmartStow Personal Walk-Behind Lawn

3. Toro SmartStow Personal Walk-Behind Lawn

Belangrijke specificaties:

Als ik op zoek ben naar een krachtige, gebruiksvriendelijke grasmaaier met ruimtebesparende mogelijkheden, dan is de Toro 21" Super Recycler Personal Pace SmartStow Electric Mower een overtuigende keuze. Met een 190cc Briggs & Stratton motor en de ReadyStart automatische choke start hij betrouwbaar, zoals bevestigd door gebruikers die opmerkten dat hij "met één of twee keer trekken" start. Het Personal Pace systeem, met handmatige, volledig automatische en tractie-ondersteunde bediening, verbetert de wendbaarheid, hoewel sommige gebruikers vonden dat het volledig automatische handvat een leercurve heeft. De snelwisselhendel voor mulch- of opvangmodus biedt veelzijdigheid, ondanks incidentele "verstoppingsproblemen" in de opvangmodus. De verstelbare maaihoogte, variërend van 1 inch tot 4 inch met zeven stops, is geschikt voor verschillende gazonomstandigheden. Bovendien vereenvoudigt de aanwezigheid van een spoelopening de reiniging na het maaien.

In vergelijking met zijn elektrische tegenhangers onderscheidt de Toro SmartStow Electric Mower zich met een krachtige 190cc motor en een SmartStow functie, waardoor verticale opslag mogelijk is om ruimte te besparen. Terwijl de EGO Power+ 21-Inch Mower indruk maakt met een lange batterijduur en efficiënt gras maaien, kan de gasmotor van de Toro een voorsprong hebben voor grotere of taaiere gazons. Op dezelfde manier wordt de Ryobi 21-Inch Dual-Blade Mower geprezen om zijn gebruiksgemak, maar de krachtige motor van de Toro en het SmartStow ontwerp kunnen het een betere keuze maken voor gebruikers die op zoek zijn naar een alternatief op gas.

De Toro 60V Self-Propelled Lawn Mower, een opmerkelijke voorganger, wordt geprezen om zijn lichte bouwkwaliteit en wendbaarheid. Echter, de 190cc motor en SmartStow functie van de SmartStow Electric Mower tillen hem naar een hoger niveau, waarbij opslagproblemen worden aangepakt en krachtige prestaties worden geleverd. Het stalen dek, de hoogteverstelling en het Flex-Force krachtsysteem rusten de Toro SmartStow Electric Mower uit met de essentiële kenmerken voor een betrouwbare en efficiënte maaibeurt. De "naadloze kracht" en het vermogen om een 1/4 acre gazon te behandelen met een half opgeladen batterij laten zijn kwaliteiten zien. Desondanks hebben gebruikers kleine ongemakken gemeld, zoals verstoppingsproblemen in de opvangmodus en uitdagingen met het volledig automatische handvat.

Samenvattend is de Toro 21" Super Recycler Personal Pace SmartStow Electric Mower een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een krachtige, gebruiksvriendelijke grasmaaier met ruimtebesparende mogelijkheden. Zijn krachtige motor, SmartStow functie en verstelbare maaihoogte maken het een veelzijdige optie voor verschillende gazonomstandigheden. Hoewel het kleine beperkingen kan hebben, zoals incidentele opvangproblemen, positioneert zijn algehele prestaties en gebruiksgemak hem als een sterke concurrent in de markt voor elektrische grasmaaiers, vooral voor gebruikers met kleine tot middelgrote gazons en opslagbeperkingen.

Voordelen Toro SmartStow Personal Walk-Behind Lawn
 • Robuuste 190cc Briggs & Stratton motor voor betrouwbaar starten en krachtige prestaties
 • SmartStow-functie voor verticale opslag, bespaart ruimte en lost opslagproblemen op
 • Verstelbare maaihoogte met zeven stops voor veelzijdig gazononderhoud
Nadelen Toro SmartStow Personal Walk-Behind Lawn
 • Af en toe verstopping bij de opvangzakmodus
 • Leercurve geassocieerd met de volledig automatische handgreep

4. Husqvarna Lawn Xpert LE-322 Battery-Powered

4. Husqvarna Lawn Xpert LE-322 Battery-Powered

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast om de Husqvarna Lawn Xpert LE-322 accu-grasmaaier aan te bevelen. Met zijn stevige en milieuvriendelijke elektrische ontwerp biedt deze maaier efficiënte en relatief stille prestaties. Dankzij zijn duurzame plastic en metalen constructie, verstelbare handvatten, en een bedieningspaneel met indicatorlampjes en knoppen, is het een gebruiksvriendelijke ervaring. Met drie maaimodi, waaronder mulchen en achteruitwerpen, is deze maaier geschikt voor diverse gazononderhoudsbehoeften. De opvallende kenmerken zijn onder andere een enkel mes, achterwielaandrijving, een zelfrijdend systeem met een maximale snelheid van vier mph, en LED-koplampen voor maaien bij weinig licht. Zoals geprezen door Homes & Gardens, kan deze maaier dikke en hoge grassen effectief aan, vooral op hellend terrein, wanneer het zelfrijdende systeem wordt gebruikt.

Volgens Pro Tool Reviews wordt de Husqvarna Lawn Xpert LE-322 aangedreven door een borstelloze motor, die tot 75 minuten looptijd levert, en beschikt over een actief koelsysteem voor consistente kracht en een langere levensduur van de batterij. Met een lichtgewicht ontwerp, meerdere maaimodi en verstelbare maaihoogtes, biedt deze maaier veelzijdigheid en gebruiksgemak. De inklapbare handgrepen vergemakkelijken compacte opslag, waardoor het praktisch is voor huiseigenaren met beperkte ruimte. Dit model wordt verkocht voor $599 als losse machine en $849 als set, inclusief 2 40V batterijen en een oplader, met een garantie van 3 jaar.

Ondanks zijn sterke punten, zoals efficiënte prestaties en aanpasbare maaimogelijkheden, vormt het gewicht van de maaier, 102 lbs, een uitdaging voor de wendbaarheid, vooral zonder gebruik van het zelfrijdende systeem. Zoals opgemerkt in reviews, kan dit leiden tot vermoeidheid bij de gebruiker, met name in de polsen en onderarmen. Bovendien kan de noodzaak om de remhendel en de bedieningsknoppen tijdens langdurig gebruik vast te houden, ongemak veroorzaken, zoals vermeld door Top Ten Reviews.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Husqvarna Lawn Xpert LE-322 op door zijn duurzame constructie, efficiënte prestaties en langere levensduur van de batterij. Echter, het gewicht en mogelijke gebruikersvermoeidheid kunnen een beperking zijn voor degenen die op zoek zijn naar een lichter en wendbaarder alternatief. Voor huiseigenaren met grotere tuinen of hellend terrein maken het zelfrijdende systeem en de effectieve maaimogelijkheden het echter een geschikte keuze. Aan de andere kant, voor gebruikers die wendbaarheid boven geavanceerde functies stellen, zijn lichtere alternatieven op de markt misschien meer geschikt.

Als conclusie, excelleert de Husqvarna Lawn Xpert LE-322 accu-grasmaaier in het leveren van efficiënt en effectief gazononderhoud, vooral voor gebruikers met grotere tuinen en gevarieerd terrein. Zijn robuuste constructie, langere batterijduur en veelzijdige maaimogelijkheden maken het een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare elektrische maaier. Echter, mogelijke gebruikersvermoeidheid vanwege het gewicht en wendbaarheidsproblemen moeten worden overwogen, met name voor individuen met kleinere tuinen of degenen die gebruiksgemak boven geavanceerde functies stellen. Zoals beknopt samengevat door Pro Tool Reviews, biedt de Husqvarna Lawn Xpert LE-322 verbeterde prestaties en ontwerp, waardoor het een opmerkelijke optie is in de categorie elektrische grasmaaiers.

Voordelen Husqvarna Lawn Xpert LE-322 Battery-Powered
 • Efficiënte en relatief stille prestaties
 • Meerdere snijmodi, waaronder mulchen en achteruitwerpen
 • Verlengde batterijlevensduur
Nadelen Husqvarna Lawn Xpert LE-322 Battery-Powered
 • Gewicht van 102 lbs kan leiden tot vermoeidheid en problemen met manoeuvreerbaarheid

5. Sun Joe MJ401E-PRO 13

5. Sun Joe MJ401E-PRO 13

Belangrijke specificaties:

Ik ben fan van de Sun Joe MJ401E-PRO 13' elektrische maaier! Met zijn krachtige 13-amp motor en 14-inch snijpad is hij perfect voor kleinere tuinen. Het lichte plastic ontwerp en de handmatige hoogteverstelling met 3 standen maken hem makkelijk te hanteren. En met een 10,6-gallon opvangzak en een uitwerpopening heb je genoeg opties om het gras af te voeren. Het is echt een geweldige keuze voor wie een nette afwerking wil op een kleinere tuin.

Wat deze elektrische maaier echt onderscheidt, is de combinatie van kracht en gemak. Dankzij de duurzame stalen messen en de achterste uitwerpopening krijg je een efficiënte maaibeurt zonder gedoe met benzine, olie of onderhoud. En met de bijgevoegde 120-voet verlengkabel is hij perfect voor buitenruimtes. De Sun Joe MJ401E-PRO biedt de kracht van een benzine maaier met het gemak van een elektrische, met een stille werking en zonder gedoe met traditioneel onderhoud.

Hoewel deze elektrische maaier zijn beperkingen heeft, zoals het gras te kort snijden, is hij toch waar voor je geld, wendbaar en makkelijk in gebruik. In vergelijking met andere elektrische maaiers springt de Sun Joe MJ401E-PRO eruit door zijn compacte ontwerp, afneembare zak en inklapbare handvat, waardoor opbergen en manoeuvreren moeiteloos zijn. Met zijn 14-inch mes en drie standen voor de snijhoogte biedt hij precies trimmen voor kleine tuinen.

Kortom, de Sun Joe MJ401E-PRO 13' elektrische maaier is de ideale keuze voor wie in kleine ruimtes wil manoeuvreren, met een mix van kracht, gemak en betaalbaarheid. Zijn compacte ontwerp, krachtige motor en gebruiksgemak maken hem een aantrekkelijke optie voor mensen met kleinere tuinen. Hoewel hij misschien beperkingen heeft met betrekking tot de hoogteverstelling en geschiktheid voor grotere tuinen, is zijn algehele prestatie en waarde maken hem een opmerkelijke kandidaat in de categorie elektrische maaiers.

Voordelen Sun Joe MJ401E-PRO 13
 • Compact en efficiënt, ideaal voor manoeuvreren in krappe ruimtes
 • Krachtige 13-amp motor en 14-inch brede snijpad voor kleinere tuinen
 • Duurzame stalen messen en achterste uitwerpopening voor efficiënt maaien zonder gas of olie
Nadelen Sun Joe MJ401E-PRO 13
 • Kan het gras zelfs op de hoogste stand behoorlijk kort maaien
 • Het aanpassen van de maaihoogte kan een uitdaging zijn voor sommige gebruikers
 • Niet geschikt voor grotere gazons

Hoe kies je de beste elektrische grasmaaier?

Elektrische grasmaaiers verschillen in vele opzichten van accumaaiers, benzinemaaiers en een robotmaaiers en ze hebben vele voordelen. Wat deze voordelen precies zijn en alles wat je moet weten om de beste elektrische grasmaaier te kopen, vind je in deze koopgids!

Laten we beginnen met waarom je een elektrische grasmaaier zou kopen. 👇

Soorten elektrische grasmaaiers

Elektrische grasmaaiers verdelen we onder in drie soorten op basis van hun maaitechniek: cirkelmaaiers, kooimaaiers en zweefmaaiers.

De meeste elektrische grasmaaiers zijn cirkelmaaiers. Deze maaiers beschikken over messen die met hoge snelheid evenredig aan de grond (horizontaal) ronddraaien. De luchtstroom trekt het gras omhoog waarna de messen de bovenkant van het gras eraf slaan. 

Het maaimechanisme van een elektrische grasmaaier

Elektrische kooimaaiers zijn uitgerust met een kooi of cilindervormige constructie. In de zogenaamde kooi zit een rol (die beweegt als een wiel over de weg) met spiraalvormige messen. Onderin de kooi zit een snijplaat.

Een kooimaaier snijdt het gras preciezer af dan een cirkelmaaier. Hierdoor is een kooimaaier geschikter om het gras zeer kort te maaien met een netter resultaat tot gevolg. De rol van een kooimaaier zorgt tevens voor een banenpatroon.

Een cirkelmaaier is geschikter voor lang gras. Een kooimaaier heeft daar moeite mee, waardoor je regelmatig dient te maaien. Ook zijn cirkelmaaiers beter in het rijden over onvlakke ondergronden

Een zweefmaaier is nog geschikter voor onvlakke ondergronden. Deze maaier is bijna hetzelfde als een cirkelmaaier en heeft dan ook hetzelfde messenmechanisme. Het verschil? Een zweefmaaier heeft geen wielen, maar zweeft letterlijk boven de grond.

Ook is het met deze maaier mogelijk om de randen van het gazon of rond bosjes te maaien. Bij een cirkel- en kooimaaier is dit niet aan te raden en ben je beter uit met de beste grastrimmer.

Het maaimechanisme

Het belangrijkste van iedere maaier is het maaimechanisme. Naast de maaitechniek zijn de maaibreedte, het materiaal en de maaihoogte van het maaimechanisme belangrijk om rekening mee te houden.

Maaibreedte

De maaibreedte is de breedte van de grasstrook die je maait in één maaibeweging.

Rode grasmaaier heeft een gemaaide grasstrook achtergelaten in het hoge gras

Een grasmaaier met een kleine maaibreedte is geschikter voor oneven oppervlakken en om in hoeken of langs randen maaien.

Een grote maaibreedte zorgt ervoor dat je meer gras in één strook maait, waardoor je minder vaak op en neer loopt om het gehele gazon te maaien.

De ideale maaibreedte staat in verhouding met de grootte van het gazon. Een kleine grasmaaier is effectiever voor lastig maaibare plekken, maar ook arbeidsintensiever. Voor kleine gazons is een kleine maaibreedte aan te raden. Voor grote gazons is een grotere maaibreedte beter.

GazonoppervlakteAanbevolen maaibreedte
Kleiner dan 50 m² Tot 33 cm
Van 50 tot 250 m² 33 tot 37 cm
Van 250 tot 500 m² 37 tot 42 cm
Van 500 tot 1000 m² 42 tot 45 cm
Van 1000 tot 1500 m² 45 tot 50 cm
Groter dan 1500 m² Groter dan 50 cm

Materiaal

Metalen messen zijn scherper dan kunststofmessen en geven een mooier resultaat. Ook is metaal geschikter voor nat gras. Als de metalen mesjes bot raken, zijn ze niet per se aan vervanging toe, maar slijp je de mesjes. 

Kunststoffen mesjes zijn niet te slijpen, werken minder goed op nat gras en slijten sneller. Ze zijn wel goedkoper dan metalen messen.

Instelbare maaihoogte

De maaihoogte is de hoogte van de grond tot de maaimessen. Er zijn elektrische grasmaaiers waarbij je de maaihoogte zelf instelt. Deze maaiers beschikken over verschillende standen.

Iedereen heeft een eigen mening over wat ze mooi vinden, zo ook over de lengte van het gazon, maar het allermooiste en gezondste gazon bereik je met verschillende maaihoogtes op basis van het seizoen en de ondergrond.

Zo is het geen probleem om het gras in de zomer goed kort te wieken, en in de winter het gras wat langer te houden om de wortels niet te beschadigen.

Ook wanneer de ondergrond zacht is, zakt de grasmaaier een beetje weg en stel je de maaihoogte hoger in om het gras even hoog te maaien als een grasmaaier op een harde ondergrond.

Een goede grasmaaier is in hoogte verstelbaar en minimaal het liefst in te stellen tussen de drie en tien centimeter. Controleer ook of de maaihoogte in te stellen is zonder al te veel moeite.

Close-up van de ruimte tussen gemaaid gras en de onderkant van een groene grasmaaier

Het vermogen van de maaier

Elektrische grasmaaiers hebben meestal een vermogen tussen 700 en 2000 watt. Het vermogen van een elektrische grasmaaier is de hoeveelheid energie (in dit geval watt).

Gene op Quora legt dit uit: Vermogen is de snelheid waarmee werk wordt verricht of de snelheid waarmee energie van de ene vorm naar de andere wordt overgedragen. Een laag wattage kan het werk klaren als er genoeg tijd voor is. Meer wattage klaart de klus sneller.

Als de grasmaaier meer energie heeft om te gebruiken, kan deze meer kracht gebruiken. Vergelijk het met ons lichaam: als we veel energie hebben, rennen we harder dan wanneer we weinig energie hebben.

Het geluidsniveau

Een elektrische grasmaaier is relatief stil. Meestal produceert een elektrische grasmaaier minder dan 90 decibel. 1Natuurkunde.nl (n.d.). 'Geluid en decibel, hoe zit dat?'

Dat is gemiddeld minder dan een grasmaaier op benzine en dit komt doordat een elektrische grasmaaier geen verbrandingsmotor heeft. Ook de kap over het maaimechanisme dempt het geluid. Zo is een cirkelmaaier doorgaans stiller dan een kooimaaier, omdat een cirkelmaaier een afgesloten overkapping heeft.

Opties voor grasafvoer

Een opvangbak voor het afgemaaide gras bespaart je al dit werk. Het grasmaaisel komt terecht in de bak en het enige dat je doet, is de bak af en toe legen.

Wat misschien nog handiger is, is een mulchfunctie. Mulchen is een milieuvriendelijk systeem dat je nóg meer werk bespaart en bovendien extra helpt om je gazon te verzorgen en onderhouden. 

Een grasmaaier met deze functie versnippert het afgemaaide gras in zeer kleine stukjes en strooit ze uit over het gazon. Je hebt hierbij geen bak om te legen en je hoeft het strooisel ook niet op te harken. Sterker nog: het is beter om het te laten liggen. 🍃

De grassnippers verteren snel en dienen als bemesting voor de grasplanten. Ook beschermen ze het onderliggende gras tegen hitte, reguleren ze de vochtigheid en houden ze deels onkruid tegen. Hierdoor verschijnen minder snel kale plekken en blijft het gras mooier en gezonder

De opvangbak

De inhoud van een opvangbak van een elektrische grasmaaier verschilt per model en varieert tussen 20 tot 50 liter. Het beste is om de bak na iedere maaibeurt te verwijderen omdat het organisch en rottend materiaal is.

De inhoud is vooral van belang bij grotere gazons. Hoe kleiner de inhoud en hoe groter het gazon, des te vaker je de opvangbak tijdens het maaien leegt.

Kijk ook hoe je het afgemaaide gras verwijdert en of dit moeilijk of makkelijk is. Lees hiervoor bijvoorbeeld de reviews. Eén of twee keer een vervelende opvangbak legen is niet zo storend, maar na tien keer kun het je al aardig gek maken. 😅

De duwboom

Iedere elektrische grasmaaier beschikt over een duwboom, ook wel duwstang genoemd. Dit is het handvat waarmee je de maaier bestuurt. Wanneer de duwboom te hoog of te laag is, krijg je mogelijk last van je schouders of rug. Daarom is een verstelbare duwboom aan te raden. 

Je stelt de duwboom in op de geschikte hoogte, en als je iemand anders de taak geeft om het gras te maaien, hebben ze in ieder geval niet het excuus dat de duwboom van de maaier te hoog of laag is. 😉

De duwboom van een elektrische grasmaaier

Ook is een opvouwbare duwboom handig om de maaier op te bergen. Ondanks dat elektrische grasmaaiers doorgaans kleiner zijn dan de traditionele benzinemaaiers, nemen grotere modellen alsnog veel plaats in. 

En als je inderdaad kiest voor een elektrische grasmaaier met een verstelbare of opvouwbare duwboom, let dan goed op of de duwboom stevig is en de onderdelen van goede kwaliteit zijn, zodat het goed bestand is tegen het verstellen en inklappen.

Het materiaal van het chassis

Staal is stevig en slijtvast, maar gevoelig voor roest. Aluminium is lichter en beter bestand tegen roest, maar krijgt uiteindelijk alsnog last van corrosie door het zure gras. Gietijzer is goed bestand tegen roest, maar is weer behoorlijk zwaar.

Kunststof roest niet en is licht van gewicht, maar is het minst slijtvast, kan niet goed tegen schokken en verkleurt in de zon.

Kortom: het ideale materiaal bestaat niet. Het beste materiaal hangt af van je gebruik. Wanneer je vaak nat of vochtig gras maait, verwijder dan na iedere maaibeurt het maaiafval van de maaier of kies voor een elektrische grasmaaier met een opbouw van kunststof. 

Ook raad ik aan vooraf het maaien de keitjes en stukjes hout op het gazon weg te halen om de levensduur van je grasmaaier te verlengen.

Blije man springt in de lucht terwijl hij het gras maait

Handmatig of zelfrijdend?

Wellicht denk je dat een elektrische grasmaaier zelf rijdt en je hem enkel bestuurt. Helaas is dat niet altijd het geval. De motor is in eerste instantie puur voor het aandrijven van de messen en niet van de wielen. 

Zonder de zogenaamde wielaandrijving duw je de grasmaaier op eigen kracht vooruit. 💪

Een zelfrijdende of zelftrekkende grasmaaier heeft meestal een groter vermogen, omdat het aandrijven van de wielen een gedeelte van de energie verbruikt. Deze maaier kost je geen kracht om te duwen; je corrigeert enkel de richting. Dit is vooral fijn bij een groot gazon of een gazon met veel hellingen.

Wielmaat

Als je geen vlak gazon hebt en een zelfrijdende elektrische grasmaaier niet is wat je wenst, let dan op de wielmaat. Als de wielen van de grasmaaier klein zijn, heb je meer kracht en finesse nodig om de maaier te duwen of trekken. 

Het wiel van een elektrische grasmaaier

Grotere wielen zorgen dat de grasmaaier makkelijker te verplaatsen is over een oneven oppervlak. Dit komt doordat grotere wielen meer grip hebben. Ook brede banden en banden met profiel helpen hierbij.

De opvangbak van een elektrische grasmaaier.

De stroomkabel

De stroomkabel is een van de hoofdonderdelen van een elektrische grasmaaier. Allereerst is de snoerlengte belangrijk om op te letten. Het is wel zo fijn als je vanuit het gewenste stopcontact de hele de tuin bereikt met je grasmaaier.

Een snoer van minimaal zes meter is wenselijk, maar hoe groter je gazon, hoe langer de ideale snoerlengte.  Gelukkig is een te kort snoer niet het einde van de wereld; er bestaan verlengsnoeren om dit probleem op te lossen.

De kwaliteit van de stroomkabel is belangrijker, want dit bepaalt de levensduur. Kabels zonder een zogeheten trekontlasting trek je niet alleen makkelijk uit het stopcontact, maar ze zijn ook gevoeliger voor interne kabelbreuken wat leidt tot stroomverlies. 

Een kabelhouder draagt bij aan het gebruiksgemak én de levensduur van de stroomkabel. De kabel zit dan niet in de weg en je maait er ook niet zomaar overheen.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste elektrische grasmaaier?

De beste elektrische grasmaaier volgens Consumentenbond is de Powerplus POWPG10240. Dit model blinkt uit in efficiëntie en gebruiksgemak, met een krachtige motor en een maaibreedte van 42 cm, ideaal voor middelgrote tuinen. 

De maaihoogte is eenvoudig instelbaar, waardoor je altijd het perfecte resultaat bereikt. Bovendien zorgt de opvangbak van 45 liter dat je minder vaak hoeft te stoppen om het grasafval te legen, wat tijd bespaart. Met zijn duurzame ontwerp en betrouwbare prestaties is de Powerplus POWPG10240 een topkeuze voor elke tuinliefhebber.

Wat is volgens Tweakers de beste elektrische grasmaaier?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste elektrische grasmaaier vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tuinplaats de beste elektrische grasmaaier?

De beste elektrische grasmaaier volgens Tuinplaats is de WOLF-Garten A 340 E. Deze grasmaaier valt op door zijn krachtige 1400 W motor en een maaibreedte van 34 cm, wat hem ideaal maakt voor kleinere tot middelgrote tuinen. 

De maaihoogte is verstelbaar in 6 standen tussen 25 en 75 mm, waardoor je altijd de gewenste grashoogte kunt bereiken. Het compacte design en de opvangbak van 30 liter zorgen voor gemak bij het maaien en het opruimen. 
De WOLF-Garten A 340 E combineert gebruiksgemak met efficiëntie, en is daarmee een uitstekende keuze voor elke tuinier.

Veelgestelde vragen over elektrische grasmaaiers van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen