Asus RT-AC5300 Review

Wayne Koers

Geschreven door:

7 min. leestijd

Asus RT-AC5300 Review

Zonder zelfs maar de doos te openen kun je zien dat de Asus RT-AC5300 Tri-band Gigabit Router meer gericht is op gamers dan op thuiskantoor-, professionele en zakelijke gebruikers. Dit is geen onopvallende beige box die rustig en vakkundig uw netwerk aanstuurt. In plaats daarvan heeft het een gedurfd en brutaal ontwerp dat opvallend of verschrikkelijk schreeuwerig is, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur.

Het is een grote router met acht omvangrijke antennes die het lijkt op een opgewekte spin die recht uit Darth Vader’s nachtmerries komt. U kunt het wandmontage – niet dat u het vooral wilt – of verbergen en hopen dat de kracht van zijn tri-band netwerken nog steeds al uw apparaten kan bereiken.

Echter, alleen al omdat dit een router is die gericht is op gamers en degenen onder ons die graag films en muziek willen streamen, moet het dan over het hoofd worden gezien door professionele gebruikers? Niet per se, want Asus heeft een aantal indrukwekkende specificaties in de RT-AC5300 gepropt en zijn belofte van’ snelle, gemakkelijke, stabiele’ prestaties zal zeker veel netwerkbeheerders aanspreken.

Echter, met £382 ($360, rond AU$490) is dit echter een zeer dure router, dus u zult er zeker van willen zijn dat de functies en specificaties van dit apparaat in overeenstemming zijn met uw behoeften voordat u dat soort geld naar beneden steekt. Als dat niet het geval is, dan wordt uw geld beter besteed aan een eenvoudigere, zakelijk georiënteerde router.

Asus router

Kenmerken van de router

Voor een router met dit soort prijskaartje verwacht je een lange lijst van functies, en in dat opzicht is de Asus RT-AC5300 Tri-band Gigabit Router zeker niet teleurgesteld. De headline functie (zoals het in de naam is opgenomen) is dat de RT-AC5300 drie draadloze banden uitzendt, waarbij de meeste andere routers aan twee vasthouden.

Dat betekent dat u één 2,4 GHz band krijgt op 1000 Mbps voor oudere legacy apparaten, samen met twee 5 GHz banden op 2167 Mbps 802,11ac. Het idee met meerdere banden is dat je oudere apparaten op de 2,4GHz band kunt hebben, waardoor je 5GHz banden vrijmaakt voor nieuwe apparaten.

Nu er steeds meer 5GHz-apparaten beschikbaar zijn, kan de 5GHz-band overvol raken, met meer verkeer tot gevolg dat de verbindingen langzamer of minder betrouwbaar worden.

Dit is er de tweede 5GHz band komt binnen, die het verkeer helpt verspreiden, met de tweede band gericht op gaming en 4K media streaming. Natuurlijk, in een bedrijfssituatie is gaming en 4K streaming geen probleem, maar je kunt nog steeds gebruik maken van deze drie afzonderlijke draadloze netwerken in een thuiskantoor of bedrijfsomgeving, en de acht grote antennes, die de Asus RT-AC5300 zo’ n onderscheidende look geven, zijn er om de netwerken rond een gebouw te helpen stralen. Deze kunnen in verschillende richtingen worden ingesteld op punten, waardoor het netwerkbereik wordt vergroot.

Het wordt geleverd met een 1,4 GHz dual-core processor van Broadcom en 512 MB RAM. Andere functies zijn WPA-Enterprise en WAP2-Enterprise encryptie, MU-MIMO, adaptieve QoS (denk aan een router die vooral op gamers is gericht, zodat gaming en mediaverkeer een hogere prioriteit kunnen krijgen), netwerkfunctionaliteit voor gasten, VPN-servers, 3G en 4G datadeling en koppeling aggregatie, die meerdere netwerkverbindingen combineert om de doorvoer te verhogen.

Het wordt geleverd met vijf Gigabit Ethernet poorten – echter omdat dit alleen een router is en geen modem, betekent dit dat één van deze poorten een speciale WAN-poort is om verbinding te maken met uw bestaande modem. Het zou leuk zijn geweest als er ook een modem was ingebouwd, waardoor het aantal dozen waarin je moet worden gestoken is afgenomen, maar het geeft de Asus RT-AC5300 ook wat meer flexibiliteit. Het wordt ook geleverd met één USB 2.0-poort en één USB 3.0-poort.

Dit is geenszins een uitputtende lijst van de Asus RT-AC5300’s functies – een opsomming van al deze functies hier zou te tijdrovend zijn, maar u kunt er zeker van zijn dat u voor uw geld een ongelooflijk robuuste en functierijke router krijgt.

Router Prestaties

Het installatieproces voor de Asus RT-AC5300 is snel en eenvoudig. Het enige wat we hoefden te doen was het aan te sluiten op het open Asus-netwerk dat we ontdekten. Als u hiermee verbinding maakt, wordt uw webbrowser geopend en komt u direct bij de Quick Internet Setup wizard terecht, die u door het proces van het controleren van uw verbinding en het configureren van uw internet voert.

Als u volledige controle wilt over het installatieproces, is er ook een handmatige modus waarmee u functies kunt toevoegen of verwijderen. Dit is handig als u een aantal van de meer gaming en streaming-georiënteerde functies wilt uitschakelen. Anders doet de Quick Internet Setup wizard er goed aan om de router snel te configureren voor uw netwerk, de drie nieuwe draadloze netwerken te creëren en beveiligingsmaatregelen toe te passen.

Als dat eenmaal is ingesteld, kunt u eenvoudig toegang krijgen tot de instellingeninterface van de router door router. asus. com in te typen, wat betekent dat u niet langer een IP-adres hoeft te proberen en te onthouden.

Deze gebruikersinterface is eenvoudig te begrijpen en geeft u alle informatie over uw netwerk die u nodig hebt. Ik was zeer aangenaam verrast met de interface, zoals in het verleden heb ik ervaren router software die grauw, onhandig en soms te complex is geweest, maar hier wordt het stijlvol gepresenteerd zonder al te flamboyant (een zorg met sommige gaming-georiënteerde apparaten die proberen te hard om stijlvol te zijn). U kunt uw eigen firmware, zoals OpenWRT, niet installeren, dus u krijgt nooit de volledige controle over uw router, wat voor sommige netwerkbeheerders een probleem kan zijn.

Om het bereik van de Wi-Fi te testen hebben we eerst de Broadband Speed Checker gebruikt om onze downloadsnelheden te meten met ons apparaat naast de Asus RT-AC5300 met behulp van een van de 5GHz netwerken.

Het boekte 151,19Mb/s. We verhuisden naar de kamer naast ons grote kantoor, en de resultaten waren nog steeds indrukwekkend 134,2Mb/s. Om het assortiment echt te testen zijn we daarna nog twee keer door twee sets deuren gegaan en hebben we het opnieuw geprobeerd. Dit keer daalden de snelheden tot 55,81Mb/s. Hoewel dit een behoorlijke daling is, stonden we nu ongeveer 60 meter van de router vandaan, met een aantal deuren en muren tussen ons.

Met een beetje fijnafstelling van de antennes zodat ze in onze richting wijzen, slaagden we erin de snelheid te verhogen tot 68,24 MB/s. Hoewel nog steeds een druppel, zijn deze snelheden nog steeds volkomen acceptabel. Uiteindelijk gingen we naar beneden en stonden ruwweg onder de Asus RT-AC5300. Daar registreerden we snelheden van 140,26 MB/s.

Wat deze tests hebben aangetoond was dat de Asus RT-AC5300 een uitstekende Wi-Fi dekking biedt, dus zelfs in grote huizen en kantoren moet u nog steeds in staat zijn om uw apparaten aan te sluiten voor fatsoenlijke dataoverdrachtsnelheden.

De USB 3.0-poort maakt het mogelijk om harde schijven en USB-sticks over het netwerk te delen. Dit is gemakkelijk in te stellen, maar ga niet te verwachten snelheden vergelijkbaar met een speciale NAS – de resultaten waren een nogal teleurstellend 38MB/s gelezen, 40MB/s schrijven.

Er is geen twijfel over dat de Asus RT-AC5300 een ongelooflijk krachtige router is die een enorme hoeveelheid functies biedt.

Echter, het feit dat veel van deze functies zijn gaming en media georiënteerd, kan pro-gebruikers uitzetten. Als je een huis vol mensen hebt waar je kunt streamen en spelletjes kunt spelen, zijn de extra bands en de snelheid van de Wi-Fi-verbinding zeker een bonus.

Conclusie

De Asus RT-AC5300 is absoluut feature-pack, dus als er een geavanceerde netwerktechnologie is, dan heeft u deze router nodig die waarschijnlijk ondersteunt. Als je veel apparaten thuis of op kantoor hebt en ze worden regelmatig gebruikt voor het spelen van games of mediastreaming, dan is de Asus RT-AC5300 een verleidelijke koop.

De extra 5GHz band is ook welkom aangezien we een toename zien van 5GHz-apparaten, dus deze extra band helpt de congestie te verminderen. De snelheden en sterkte van het Wi-Fi-signaal zijn ook zeer indrukwekkend en de installatieprocedure en interface van de software van de router was eenvoudig te gebruiken.

We vonden het niet leuk

Dit is een zeer dure router, en de focus op games kan betekenen dat u betaalt voor functies die u niet gaat gebruiken.

Ook het ontwerp van de router zal tot verdeeldheid leiden. Tot slot, USB 3.0 snelheden voor gedeelde opslagapparaten is niet zo snel als we willen met een router van deze prijsklasse.

Definitieve uitspraak

Als je een groot huis (of kantoor) hebt met veel Wi-Fi-apparaten – velen van hen spelen spelletjes of streaming media – dan is de Asus RT-AC5300 mogelijk de beste router die je kunt kopen.

De derde band verlaagt de congestie, en dankzij de QoS-functies van gaming en media-specifieke QoS kun je zonder hitch games spelen of 4K video’s streamen.

Echter, als dit niet uw scenario is, dan is de Asus RT-AC5300 waarschijnlijk overkill. Het is erg duur, en als je niet op zoek bent naar die media-gerelateerde functies, zou je er beter aan doen om een goedkopere, rechtere router te krijgen, zoals de Linksys WRT 1200AC.

Zodra we de Asus RT-AC5300 uit de doos haalden, wisten we dat het tot verdeeldheid zou leiden. Afhankelijk van uw behoeften is dit de beste, meest feature-rijke router ooit gemaakt, of een schreeuwerige verspilling van geld. Dat klinkt misschien te simplistisch, maar bij deze prijsklasse is er geen ruimte voor grijze gebieden.

Check op Bol.com   →

Was dit artikel behulpzaam?