Een Sonos Koppelen aan een Tv? Dat Doe je Zo

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Zelfs de buren genieten nu mee!

Een Sonos Koppelen aan een Tv? Dat Doe je Zo

Vorige kerst gaf ik een 65 inch tv aan mijn moeder. Dolblij was ze, maar het geluid viel haar tegen. Of ik hier een oplossing voor had? Zeker! Kort daarop volgde haar verjaardag en gaf ik haar een Sonos-speaker. Wat moest ze hiermee? Simpel: de Sonos koppelen aan de tv. Dolblij was ze weer, en deze keer viel het niet tegen. 😉

Wil jij je moeder, jezelf of een ander ook dolblij maken met zo'n Sonos-speaker? Nu ik er alles over heb uitgezocht, draag ik die kennis graag aan je over. Lees hier stap voor stap hoe je je Sonos koppelt aan je tv.

Vrouw wijst met de afstandsbediening naar de tv aan de muur die nog uitstaat

Dit heb je nodig

Dit is in principe alles, maar ook zeer breed. Welke tv je hebt, maakt niet uit. Of het nou de beste qled-tv of oled-tv is of een ouder model. Zolang die maar werkt en beschikt over de juiste aansluitingen.

Wat betreft de Sonos-speaker en de aansluitkabel is het een ander verhaal. Niet alle Sonos-speakers zijn te koppelen aan een tv. En de modellen die wel koppelbaar zijn, sluit je met verschillende aansluitkabels aan.

Daarom heb ik hieronder een overzicht voor je met de Sonos-speakers die te koppelen zijn aan een tv en de daarbij horende aansluitkabel. Met die kabel kun je je Sonos koppelen aan je tv, dus zorg dat je hem bij de hand hebt.

Sonos-speakerAansluiting
Playbar & Playbase & RayOptische kabel
ARC & BeamHDMI (e)ARC-kabel
Play:5 & Play FiveAux-kabel
Connect & Connect:AmpRCA naar 3,5 mm
Move & One modellen & SubmodellenVia soundbar (wifi)

Staat je Sonos-speaker hiertussen? Dan heb je de juiste guide voor je! Aan de slag! 😁

Stappenplan per model

Zoals je in de tabel ziet, komt de aansluiting van enkele speakers overeen. Bij deze speakers komt ook de koppeling met de tv overeen. Daarom verdeel ik deze speakers onder in groepen. In het stappenplan hieronder omschrijf ik de stappen per groep.

Sonos Playbar, Sonos Playbase en Sonos Ray

De Sonos Ray is net als de Sonos Playbar een soundbar die je onder de televisie plaatst. De Sonos Playbase is een soundplate. Dit is een speaker in de vorm van een plateau waarop je de tv zet. Zet je de tv liever niet op de speaker? Plaats de speaker dan onder de tv.

Alle drie de speakers verbind je met de tv door middel van een optische kabel. Om de Ray, Playbar of Playbase te koppelen met de tv, volg je onderstaande stappen. 👇

 • Pak de optische kabel erbij.
 • Stop de optische kabel in de ingang van de Sonos Ray, Sonos Playbar of Sonos Playbase.
 • Stop het uiteinde in de optische poort van je tv.
Close-up van het Sonos-logo op een Sonos soundbar

Sonos Arc & Sonos Beam

De Sonos Arc en Sonos Beam zijn beide soundbars. De koppeling van deze speakers is vrijwel hetzelfde als bovenstaande stappen, alleen sluit je deze speakers aan met een HDMI-kabel. Het is daarom belangrijk dat je tv een HDMI-aansluiting heeft.

Sonos Arc en Beam (evenals Amp) kunnen via HDMI ARC/eARC worden aangesloten op de tv. Zoek naar de ARC/eARC-poort op je tv en verbind deze met de HDMI-poort op het Sonos-apparaat met behulp van de door Sonos meegeleverde HDMI-kabel.

De Sonos-app kan naar elke Sonos-speaker of -groep streamen.

Turok4336, op Reddit

Heeft je tv deze aansluiting niet? Dan maakt een optische audioadapter het mogelijk om de speaker alsnog met een HDMI-kabel te verbinden, alleen zit er een tussenstuk tussen: de adapter. Dit is wat je doet:

 • Pak de HDMI-kabel erbij en stop een van de twee uiteindes in de Sonos Arc of Sonos Beam.
 • Maak je gebruik van een adapter? Stop het andere uiteinde dan in de adapter en stop de adapter in de optische audioaansluiting van je tv.
 • Geen adapter nodig? Stop dan de andere kant van de HDMI-kabel in de HDMI-aansluiting van de tv.

Sonos Play:5 en Sonos Five

De Sonos Play:5 en Sonos Play Five (ook wel Sonos Five) zijn de enige speakers in de Play-lijn die zijn voorzien van een analoge aansluiting: de aux-aansluiting. Dit maakt ze de enige Sonos Play speakers die te koppelen zijn aan de televisie.

Hoe? Stop de ene kant van de kabel in de speaker en de andere kant in de tv. Let erop je tv over een aux-ingang beschikt en that's it! Gelukkig bestaan er maar weinig tv's zonder deze ingang. 🥳

Close-up van het Sonos-logo van een wit-zwarte Sonosspeaker

Sonos Connect en Sonos Connect:AMP

De situatie bij het koppelen van de Sonos Connect en de Sonos Connect:AMP verschilt van de hierboven genoemde speakers. De Connect-speakers zijn enkel geschikt voor het afspelen van muziek vanaf je tv. 🎶

Kijk je bijvoorbeeld een film op tv en zou je het geluid hiervan laten afspelen op deze speakers? Dan is er sprake van vertraging. Je ziet dan op het beeld iets gebeuren en pas later klinkt het geluid.

Luister je muziek op je smart tv en wil je dit via de speakers afspelen? Dan kan dat gelukkig. Hiervoor heb je een RCA naar 3,5 mm-kabel nodig. Dit is een kabel voorzien van een wit, rood en zwart stekkertje. Het koppelen zelf is weer een kwestie van stekkertjes in aansluitingen stoppen.

 • Sluit de RCA-aansluiting aan op de Connect-speaker.
 • Stop de 3,5 mm-aansluiting in de tv

De Sonos Move, Sonos One modellen en Sonos Submodellen

De Sonos Move is een opzichzelfstaand model. De Sonos One-modellenreeks bestaat uit de Sonos One en Sonos One SL. De Sonos Sub-modellenreeks bestaat uit de Sonos Sub (meerdere generaties, nu G3) en Sonos Sub Mini.

Ook de koppeling van deze modellen wijkt af van bovenstaande modellen. Er is geen sprake van vertraging zoals bij de Connect-speakers, maar het direct aansluiten op de tv is niet mogelijk.

Om deze modellen aan de tv te koppelen, is er een Sonos-soundbar (of Sonos-soundplate) nodig. Je koppelt de soundbar aan de tv en de Sonos Move+. Sonos One of Sonos Subspeaker aan de soundbar.

Eerst koppel je de soundbar aan de tv via de Sonos-app. Hoe je dat doet, zie je in onderstaande video.

Vervolgens koppel je de Sonos Move, -One of -Sub speaker aan de soundbar. Dat doe je als volgt:

 • Download de Sonos-app.
 • Zet de Sonos Move, -One of -Subspeaker aan.
 • Navigeer in de app naar 'Instellingen' door op het tandwiel rechts onderin je scherm te klikken.
 • Klik op 'Product toevoegen'. De app zoekt nu naar je speaker.
 • Eenmaal gevonden klik je op 'Toevoegen'.
 • Volg de stappen in de app. Ergens in het installatieproces krijg je de mogelijkheid om de Sonos-speaker te koppelen aan een andere speaker: in dit geval de soundbar.

Geniet vervolgens van je bioscoop-ervaring. Het nadeel van een Move-, One- of Submodel is dat deze niet direct met de tv te koppelen is, waardoor je daarnaast nog een soundbar nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat de twee kanjers van speakers de beleving nog meer ten goede doen!🤩

Probleemoplossing bij het koppelen van Sonos aan je tv

Heb je alles volgens het boekje gedaan, maar hoor je nog steeds geen geluid uit je Sonos-speaker? Geen zorgen, dit is een veelvoorkomend probleem en de oplossing is vaak eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om het probleem te identificeren en op te lossen.

 1. Controleer de Geluidsuitgang: Zoals je al weet, is het instellen van de juiste geluidsuitgang op je tv meestal de eerste stap. Als je tv dit niet automatisch doet, navigeer dan naar de geluidsinstellingen en selecteer de juiste uitgang. Dit is cruciaal, want een verkeerde instelling kan leiden tot een volledige geluidsstoring.
 2. Kabels en Aansluitingen: Controleer of alle kabels correct zijn aangesloten. Een losse kabel kan al genoeg zijn om het geluid te verstoren. Zorg ervoor dat de kabels stevig zijn aangesloten en dat je de juiste kabeltypes gebruikt, zoals HDMI, optische kabels of 3,5 mm jacks, afhankelijk van je Sonos-model.
 3. Software Update: Zorg ervoor dat zowel je tv als je Sonos-speaker up-to-date zijn met de nieuwste software. Een verouderde software kan compatibiliteitsproblemen veroorzaken.
 4. Reset de Speaker: Als niets werkt, reset dan je Sonos-speaker. Dit verschilt per model, dus raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies. Een reset kan kleine softwarefouten corrigeren die de prestaties beïnvloeden.
 5. Test Andere Apparaten: Sluit je Sonos-speaker aan op een ander apparaat om te zien of het probleem bij de tv of de speaker ligt. Als de speaker op een ander apparaat wel werkt, ligt het probleem waarschijnlijk bij de tv.
 6. Raadpleeg de Klantenservice: Als al het andere faalt, neem dan contact op met de klantenservice. Zij kunnen je voorzien van gespecialiseerde hulp en, indien nodig, je doorverwijzen voor reparatie.

Extra tips

Ik heb enkele extra tips die ik je graag meegeef, ongeacht welke Sonos-speaker je koppelt aan de tv. Of ze nuttig zijn, bepaal je zelf. Ik zet ze in ieder geval hieronder voor je op een rijtje. 😄

Belichte witte Sonos speaker op een Witte ondergrond in een donkere ruimte
 • Zorg voor de juiste kabellengte. Een te korte kabel beperkt je in de plaatsing van de speaker en een te lange kabel ziet er rommelig uit.
 • Werk kabels weg. Dit zorgt voor een strakker en netter beeld. Leidt de kabel met kabelleiders zodat je geen losse kabels ziet hangen of werk de kabels helemaal weg met een kabelgoot.
 • Breid je Sonos-speakers uit. Sonos-speakers zijn onderling met elkaar te koppelen. Dit is ideaal om zelf een surroundsound-systeem samen te stellen. Koppel één speaker aan de tv en koppel de andere speakers aan deze speaker. 
 • Kies een soundbar of soundplate als basis. Zelf een surroundsound-systeem samenstellen? Gebruik dan een Sonsos-soundbar of soundplate als basis. Deze zijn, in tegenstelling tot de andere speakers, specifiek bedoeld om te koppelen aan de tv.

Conclusie

Je Sonos koppelen aan een tv? Hoewel niet iedere Sonos-speaker ervoor bedoeld is, is het voor veel speakers wel mogelijk. De meeste Sonos-speakers sluit je aan met een kabel. Andere Sonos-speakers koppel je via een soundbar of zijn niet koppelbaar.

Bedankt voor het lezen! En heb je nog een vraag? Laat het ons hieronder weten. 🙂

Was dit artikel behulpzaam?