Componenten > Computer > Desktop-pc's
Het RAM-geheugen Uitbreiden is een Snelle Upgrade
Geef je computer meer denkruimte!
Voelt jouw computer of laptop tergend langzaam aan en zat je al enigszins te overwegen om hem in de prullenbak te kieperen? Dan hebben we goed nieuws: wellicht dat is helemaal niet nodig. Je kunt namelijk het RAM-geheugen uitbreiden en je apparaat zo op redelijk simpele wijze een forse upgrade geven. 💪
Inhoudsopgave
- Het installeren van het RAM-geheugen
- Belangrijke overwegingen voordat je begint
- RAM-generaties en kloksnelheden
RAM staat voor random access memory. Dit geheugen noemt men ook wel het intern geheugen of het werkgeheugen. Je processor slaat hier tijdelijke bestanden op. Het is deels verantwoordelijk voor de snelheid en het vermogen om te multitasken.
Hoe meer RAM een computer of laptop heeft, hoe soepeler alles werkt. De snelheid en algehele prestaties krijgen meteen een boost zodra je het RAM uitbreidt. Ook merk je dat je soepeler meerdere taken tegelijkertijd uitvoert.
Het installeren van het RAM-geheugen
Om RAM-geheugen te installeren, schakel je eerst je computer uit en ontlad je statische elektriciteit. Open vervolgens de behuizing, lokaliseer de RAM-slots op het moederbord en plaats de RAM-module stevig in het slot totdat deze vastklikt. Sluit de behuizing en start je computer opnieuw op om de nieuwe RAM te herkennen.
Belangrijke overwegingen voordat je begint
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord.
Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
Zo lenen de recentere MacBooks zich niet voor een RAM-upgrade omdat Apple heeft gekozen ruimte te besparen en het RAM niet uitbreidbaar te maken.
Kortom: voordat je enthousiast een nieuwe RAM-module op de kop tikt, is het verstandig om eerst zeker te weten dat een upgrade tot de mogelijkheden behoort.
Blijkt dat zo te zijn? Dan start de zoektocht naar een nieuwe RAM-module en rijst wellicht de vraag hoeveel je precies nodig hebt.
Voor de meeste computergebruikers is 8 GB aan werkgeheugen voldoende. Als je intensievere taken wilt uitvoeren, is 16 GB wel zo verstandig. Denk aan het spelen van zware games of videobewerkingen.
Zelf controleer ik in het taakbeheer hoeveel van mijn geheugen gemiddeld wordt opgeslokt. Aangezien RAM-geheugen tegenwoordig niet meer zo prijzig is, kies ik voor better safe than sorry en zorg ik dat ik voldoende RAM-geheugen koop, zo ben je ook toekomstbestendig.
RAM-generaties en kloksnelheden
Je vindt online werkgeheugen van verschillende generaties, uitgedrukt in DDR, met daarachter een nummer (zoals "DDR4").
DDR4 is de nieuwere standaard en biedt hogere snelheden en efficiëntie dan DDR3. Controleer de specificaties van je moederbord of raadpleeg de handleiding om te bepalen welk type RAM ondersteund wordt.
Ik ga niet in op de precieze verschillen, maar de kern van het verhaal is dat iedere generatie en standaard zijn eigen kloksnelheid of kloksnelheidsrange heeft. Ook de timing verschilt per generatie.
Let er altijd op of jouw computer of laptop de RAM-module die je wilt kopen ondersteunt. Hierbij geldt dat moederborden die DDR4 ondersteunen, meestal ook met voorgaande generaties werken. Dit heet backwards compatibility.
Als je een ouder moederbord hebt die alleen DDR3 en ouder ondersteunt, heb je niets aan een DDR4-module. Je leest dit terug in de specificaties van je laptop (die je terugvindt in je handleiding of op de productpagina).
DIMM en SODIMM verwijzen naar de fysieke grootte van de RAM-modules. DIMM wordt typisch gebruikt in desktopcomputers, terwijl SODIMM wordt gebruikt in laptops vanwege zijn compactere formaat.
Hoewel je het RAM ook door bijvoorbeeld een computerwinkel kunt laten vervangen, moet je daar vaak redelijk diep voor in de buidel tasten. Het zelf doen scheelt aardig in de portemonnee – en geloof me: het is nog best simpel ook! Ik leg je uit hoe je weer voor een goede laptop of pc zorgt.
Benodigdheden voor RAM-uitbreiding
Ben je er klaar voor om je computer of laptop weer snel en soepel te laten werken? Dan gaan we aan de slag! Je hebt een aantal spullen nodig om je RAM uit te breiden:
- Je laptop of desktop
- Een of twee RAM-modules (idealiter zorg je dat je een even aantal RAM-modules in je apparaat hebt na je upgrade)
- Gereedschap voor het openmaken van je computer of laptop, zoals een schroevendraaier
- Een antistatische armband (optioneel)
Statische elektriciteit is vaak funest voor je pc-componenten. Je hebt slechts 5 à 10 V nodig om je componenten te frituren, terwijl je pas rond 1500 V voelt dat je statische elektriciteit meedraagt.
Je bouwt al snel 10.000 à 12.000 V op met een wandeling over tapijt. Heb je dus geen houten, stenen of plastic ondergrond om op te werken (en op te staan of zitten), dan is een antistatische armband de investering zeker waard.
Meer info nodig? Dan raad ik je dit artikel aan!
Stap 1: Veilig uitschakelen van je apparaat
We beginnen met het uitschakelen van je computer of laptop. Niet op stand-by, maar helemaal uit.
Koppel ook eventuele aangesloten accessoires los, zoals een muis, toetsenbord of printer. Ook mag het apparaat niet aan de stroom hangen. Als je een verwijderbare accu hebt, haal je die ook eruit.
Stap 2: Statisch ontladen
Een elektrische schok is zoals gezegd fataal voor de onderdelen van je computer of laptop. Je voorkomt dit door statisch te ontladen, wat onder andere lukt met een antistatische armband.
In sommige gevallen heb je het niet eens door als je je computer 'frituurt', zo zegt Jeff Gerckens op Quora: "Je kunt zeker RAM-slots beschadigen met een statische schok. Het hoeft zelfs geen grote schok te zijn. Sterker nog, je merkt het misschien niet eens wanneer het gebeurt."
Vind je het zonde om zo'n armband te kopen? Dan ontlaad je door het metalen deel van de behuizing van je computer of laptop aan te raken. Let op: je moet dit wel regelmatig herhalen tijdens het proces.
Stap 3: Open de behuizing
Een desktop kun je het beste op zijn kant leggen, bij een laptop moet je bij de onderkant zijn. Je opent de laptop of desktop door de schroeven los te draaien met je schroevendraaier. Als alle schroeven los zitten, haal je de klep (laptop) of het zijpaneel (desktop) eraf.
Deze stap verschilt mogelijk enigszins op basis van het model van jouw apparaat. Het openen van de behuizing gebeurt namelijk niet altijd op precies dezelfde manier. Mogelijk komen er nog een aantal stappen bij of gaan er juist een paar af.
Zo is het mogelijk dat je ook binnenin panelen open moet schroeven om te kijken waar de RAM-module zich precies op het moederbord bevindt, of dat je het zijpaneel van je desktop zonder schroevendraaier los krijgt.
Het RAM-geheugen bevindt zich meestal in specifieke sleuven op het moederbord, vaak dicht bij de CPU. In veel gevallen zul je deze sleuven rechtsboven op het moederbord vinden, afhankelijk van de oriëntatie van je desktop.
Bij het openen van de behuizing van je computer, zoek naar lange, smalle sleuven met kleine hendels aan de zijkanten. Dit zijn de RAM-sleuven.
Stap 4: Verwijder de oude RAM-module
Ook de bevestiging van de RAM-module is niet altijd precies hetzelfde. In de meeste desktops en laptops zitten klemmetjes om de RAM-module, die je opzij drukt. Je zou de RAM-module er nu eenvoudig uit moeten kunnen halen. Pak de module aan de zijkanten voorzichtig vast tijdens het verwijderen.
Wil je de RAM-module niet vervangen, maar extra RAM naast je huidige module plaatsen? Bij veel modellen is dit mogelijk. Je slaat deze stap dan over.
Stap 5: Plaats de nieuwe RAM-module
Haal de nieuwe RAM-module heel voorzichtig uit de verpakking. In principe schuif je de nieuwe RAM-module zo op de plek waar de oude module zat, of in een vrije sleuf naast je oude RAM. Let erop dat de inkeping van de RAM-module precies passend is.
Open de hendels aan beide zijden van de RAM-sleuf voordat je de module plaatst. Zodra de RAM correct is gepositioneerd, duw je deze stevig naar beneden totdat de hendels automatisch sluiten.
Na de installatie is het essentieel om te controleren of de RAM stevig vastzit en de computer opnieuw op te starten om te zien of het nieuwe geheugen correct wordt herkend.
Gaat het om een uitbreiding van je RAM-geheugen, dan krijgt een dual channel of quad channel set-up de voorkeur. Dat eerste betekent dat je een module in de tweede en in de vierde sleuf zet; dat tweede betekent dat je een module in alle vier de sleuven zet.
Dit verzekert je van efficiënte communicatie tussen de processor en het werkgeheugen. Ga je voor een andere set-up, zoals triple channel, dan kan de processor niet alle modules tegelijkertijd aanspreken.
Stap 6: Maak je laptop of computer weer dicht
Tijd om je laptop of computer weer dicht te maken. Schroef alles weer vast. Plaats de accu weer terug als je deze in de eerste stap hebt verwijderd, en zet je pc of laptop aan. Open een paar applicaties; hij zou weer als nieuw moeten aanvoelen en lekker snel moeten lopen! 🎉
Wil je nakijken of je computer nu aangeeft de nieuwe hoeveelheid RAM te hebben? In Windows vind je dit in Taakbeheer (Ctrl + Alt + Delete
) bij het tabblad Prestaties > Geheugen. Op een Mac klik op je het Apple-logo in de linkerbovenhoek en dan op Over deze Mac > Geheugen.
Oplossingen voor eventuele problemen
Als iets niet goed is gegaan, zijn er meerdere oorzaken mogelijk:
- Weet je zeker dat jouw apparaat de gekochte RAM-module ondersteunt? Dubbelcheck dit voor je de boel weer uit elkaar haalt.
- Heb je problemen met opstarten? Volg dezelfde stappen als boven beschreven en plaats de oude RAM-module opnieuw. Werkt je laptop of computer weer, dan ligt het aan de RAM-module. Als het nog steeds niet werkt, is er een probleem met je apparaat.
Conclusie
Zoals je hierboven leest, is het uitbreiden van je RAM een fluitje van een cent. Via deze weg is het helemaal niet lastig om je laptop of pc een upgrade te geven. Het voelt in een mum van tijd alsof je een van de beste desktops in handen hebt!
Is het gelukt met het uitbreiden van het RAM van jouw apparaat? Laat het ons weten!