iPhone kan Printer Niet Vinden – Los het in 7 Stappen Op!

Jet Bollen

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

iPhone kan Printer Niet Vinden – Los het in 7 Stappen Op!

Printen via mijn iPhone verliep altijd heel makkelijk, tot mijn iPhone de printer opeens niet meer kon vinden. Superfrustrerend! 😩 Na een zoektocht op Google en wat eigen uitprobeersels, vond ik gelukkig de oplossing en sindsdien heb ik altijd weer zorgeloos kunnen afdrukken.

In dit artikel deel ik de meest voorkomende problemen waarom je iPhone de printer niet kan vinden en geef ik je enkele eenvoudige oplossingen om je snel weer aan het printen te krijgen. Zo wordt die enge foutmelding verleden tijd!

Hoe druk je af via je iPhone?

Afdrukken via je iPhone werkt het beste via AirPrint. Met AirPrint druk je draadloos af vanaf ieder Apple-apparaat. Laten we beginnen met hoe je dit precies doet.1Apple (2023). 'AirPrint gebruiken om af te drukken vanaf uw iPhone of iPad'

  1. Open dat wat je wilt printen (een document of foto).
  2. Tik op de deelknop of de actieknop om de optie 'Druk af' te vinden.
  3. Druk op het printerlogo of 'Druk af'. Als je deze optie niet kunt vinden, kan het zijn dat de app waarin je je document of foto hebt geopend, AirPrint niet ondersteunt.
  4. Door te klikken op 'Geen printer geselecteerd' kies je een AirPrint-printer.
  5. Vul in hoe en wat je precies wil printen.
  6. Druk op 'Druk af' en voilà! Je hebt je printje gemaakt.

De printer vinden in 7 stappen

Helaas gaat het niet altijd zo vlekkeloos als hierboven beschreven. Lees hieronder wat je kunt doen als jouw AirPrint-printer niet bij de opties verschijnt die bij stap 4 tevoorschijn komen.

1. Zorg ervoor dat je printer AirPrint ondersteunt

Ten eerste: check of je printer AirPrint-compatibel is. Als dat niet het geval is, heb ik slecht nieuws: je iPhone zal de printer helaas nooit gaan vinden. Of je printer AirPrint ondersteunt, vind je terug in de specificaties van je printer. Als je die niet bij de hand hebt, zoek je op de officiële Apple-website op welke printers AirPrint ondersteunen.2Apple (n.d.). 'Over AirPrint'

2. Verbinding maken met het juiste wifi-netwerk

Zorg dat zowel je iPhone als printer verbonden zijn met wifi en op hetzelfde netwerk zitten! AirPrint werkt namelijk via het wifi-netwerk. Controleer dit via de netwerkinstellingen van je iPhone en printer. Hoe je je printer met het wifi-netwerk verbindt, hangt af van welke printer je hebt.3Apple (2015). 'Een AirPrint-printer verbinden met een Wi-Fi-netwerk' Raadpleeg hiervoor de handleiding van je printer.

illustratie van canon printer met een smartphone ervoor op een houten tafel

Bij sommige printers moet de functie 'afdrukken via wifi' eerst ingesteld worden via een computer. Installeer in dat geval de bij de printer meegeleverde software en verbind de printer met je pc via een usb-kabel. Volg de instructies die bij de software horen en doorloop zo het installatieproces!

Je kunt vervolgens via de laptop je printer laten verbinden met het wifi-netwerk. De printer blijft daarna verbonden als je de usb-kabel weer loskoppelt.

3. Schakel AirPrint in op je printer

Hoe je AirPrint inschakelt, verschilt per printer. Alle mogelijke instellingsstructuren van de honderden printermodellen bespreken gaat meer tijd kosten dan dat het jou zou kosten om je handleiding erbij te pakken! Dus: raadpleeg de handleiding van je printer voor instructies hoe je AirPrint kunt inschakelen.

4. Update je printerfirmware

Soms helpt het om je printers firmware te updaten zodra er een update beschikbaar is. Op de website van de printerfabrikant vind je terug wanneer het tijd is voor een update, meestal door even een blik te werpen op de pagina met bestanden voor jouw printer. Hoe dit moet, is afhankelijk van welke printer je hebt. 🔍

5. Gebruik de juiste app voor het afdrukken

Kies een app die AirPrint ondersteunt om af te drukken vanaf je iPhone, zoals de ingebouwde Mail of Safari-app. Niet alle apps ondersteunenden AirPrint, dus raadpleeg de App Store voor aanvullende AirPrint-compatibele apps, of lees roundup-reviews die de beste AirPrint-apps bespreken!

6. Voeg de printer toe via de instellingen van je iPhone

Soms helpt het om de printer toe te voegen via de instellingen van je telefoon in plaats van vanuit de app vanwaar je probeert af te drukken. Navigeer naar Instellingen > Printers en Scanners. Kies 'Voeg printer toe' en selecteer je printer uit de lijst!

7. Neem contact op met de klantenservice als je er niet uit komt

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds problemen? Geen zorgen, er is hulp beschikbaar! Zoek het klantenservicenummer van het merk van je printer en/of bezoek de ondersteuningswebsite voor extra hulp. 📞

Hopelijk kun je nu weer zorgeloos printen!

Ziezo, we zijn aan het eind van onze wonderbaarlijke reis door de wereld van AirPrint gekomen. We hebben alles doorgenomen: van het controleren of je printer AirPrint-compatibel is, tot het toevoegen van een AirPrint-printer aan je iPhone en – als je er echt niet uit komt – het contacteren van de klantenservice.

Hopelijk heb je met deze tips in je achterzak de sleutel gevonden tot je probleem en staat er nu niets meer in de weg om je mooiste creaties af te drukken. Vergeet niet om verder te kijken op onze website voor meer nuttige artikelen en ondersteuning. Zo ben je altijd op de hoogte van de laatste trucjes! Veel succes en bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen