Himiway Cruiser-Review: een Stoere en Krachtige E-Bike

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Himiway Cruiser-Review: een Stoere en Krachtige E-Bike

Het is momenteel nog lastig voor te stellen, maar ooit had de e-bike een oubollig imago. Anno 2024 hebben elektrische fietsen dat imago helemaal van zich afgeschud en scheurt jong en oud er door stad en platteland mee. 🚴 Zo ook de redactie van Wifiwijs – vandaar deze Himiway Cruiser-review!

De e-bike in zijn algemeenheid is in verschillende soorten en maten beschikbaar. De fatbike is een van die soorten. Dit betekent letterlijk vertaald 'dikke fiets', maar slaat vooral op de grote en robuuste banden. Hierdoor heb je extra grip, waardoor je ook moeiteloos off-road gaat. Een ander kenmerk is het stoere uiterlijk.

De Himiway Cruiser is zo'n fatbike. Het merk belooft een soepele rit door de dikke banden en de trapondersteuning. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: die belofte maakt het zeker waar. Deze e-bike heeft bovendien een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

In deze Himiway Cruiser-review vertel ik je alles over dit product en hoe mijn collega deze heeft ervaren. Wat zijn de voor- en nadelen? Wat mag je verwachten? Hoe ervaarden onze tester het?

Over Himiway

Himiway ontwerpt kwalitatieve e-bikes. Het merk belooft dat je met hun e-bikes op betrouwbare wijze lange afstanden kunt afleggen, of dat nu door het bos, de bergen of de stedelijke jungle is. 

Zwarte e-bike Himiway Cruiser staat op grasveld

Wat we goed vinden:

 • De e-bike heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding
 • De batterij is los te koppelen en heeft een hoge capaciteit
 • De e-bike heeft veel kracht 
 • Veel zaken zijn instelbaar
 • De materialen zijn van goede kwaliteit
 • De e-bike brengt je zonder moeite naar de maximale snelheid
 • Er is een goede bagagedrager aanwezig
 • Hij heeft zeven versnellingen
 • De e-bike heeft een handig display met snelheid, batterij, powerniveau en ritlengte

Wat we minder goed vinden:

 • De e-bike is redelijk zwaar
 • De trapondersteuning voelt soms aan als 'alles of niets'
 • Harder trappen houdt niet meer ondersteuning in
 • De motor en de wielen maken redelijk veel geluid bij hoge snelheid
 • De e-bike wordt half gedemonteerd geleverd

Dingen om te overwegen voordat je een e-bike koopt

Een e-bike heeft veel voordelen: hij is snel, comfortabel en beter voor het milieu dan bijvoorbeeld een auto of een scooter. Je legt er dan ook makkelijker lange afstanden mee af dan met een 'normale' fiets, want je hoeft veel minder inspanning te leveren.

Nadelen zijn er ook. Een e-bike heeft niet het vriendelijkste prijskaartje en ook onderhoud en reparatie zijn duur. Ook zijn e-bikes zwaarder dan normale fietsen en gaan ze gemiddeld minder langer mee.

Of je een e-bike nodig hebt, hangt sterk af van je wensen en behoeften. Leg je vaak langere afstanden af of ben je van plan dit te doen? Dan is een e-bike een goede investering.

De Himiway Cruiser is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een krachtige fatbike die je met weinig moeite naar de maximale snelheid kan brengen. Hieronder review ik de e-bike op verschillende punten op basis van mijn collega's bevindingen. 👇

Zwarte e-bike Himiway Cruiser nog verpakt in de doos

Montage

Goed om te weten is dat de e-bike half gedemonteerd wordt geleverd. Je moet zelf nog aan de slag met het monteren van het voorwiel, de lichten en het stuur. Houd er rekening mee dat je hier ongeveer een uurtje aan kwijt bent.

Het monteren ging onze tester prima af, maar hij vond dat de instructies beter hadden gekund. Bovendien waren die alleen maar in het Engels beschikbaar. Kom je er niet uit? Dan helpt dit filmpje wellicht:

Kwaliteit van de onderdelen

De Himiwayer Cruiser is absoluut een kwalitatieve e-bike. Alle onderdelen zijn van materialen van oerdegeiljke kwaliteit – van het frame tot het stuur.

Vooral over de banden is onze tester zeer te spreken. De banden zijn dik en maken daardoor meer geluid als je rijdt, maar voelen enorm stabiel aan. Het is helemaal prettig rijden als het glad of nat is. Ook is het een fluitje van een cent om off-road te gaan: de-bike heeft goede vering voor.

Snelheid

De maximale snelheid van de Himiway Cruiser is standaard 25 km per uur. Wettelijk gezien mag een e-bike niet harder. Volgens Himiway zelf is het heel eenvoudig op de fiets op te voeren naar 40 km per uur. Disclaimer: dit raden we niet aan en mocht je het alsnog doen, dan zijn wij daar niet verantwoordelijk voor. ⚠️

De Himiway Cruiser heeft verder een gashendel bij je rechterhand. In Europa gaat deze tot maximaal 5 km per uur. Het gaspedaal is handig als je uit stilstand op gang moet komen, aangezien de fiets behoorlijk zwaar is – vooral als je op een hoge versnelling tot stilstand bent gekomen.

Veel zaken zijn bij deze e-bike instelbaar, en dat geldt ook voor de snelheid waarbij de motor power geeft. Onze tester vond dit standaard te hard staan: als je de trappers een klein beetje bewoog, schoot je al vooruit. Deze functie heeft gelukkig vier niveaus: één is het sterkst en vier het zwakst. De tester heeft hem op twee gezet en dat bevalt goed.

Versnellingen

De Himiway Cruiser heeft een versnellingssysteem van het gerenommeerde Shimano en er zijn in totaal zeven versnellingen.

Met de knop en het hendel op het stuur wissel je gemakkelijk van versnelling. De lichtere versnellingen zijn geschikt voor bergop rijden, de zwaardere versnelling voor rijden op hoge snelheid. In combinatie met het trapsysteem stel je altijd de juiste snelheid in voor je rit, maar je zult hier waarschijnlijk even mee moeten experimenteren.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk punt bij de aanschaf van een elektrische fiets. Dat zit bij deze e-bike wel goed: de tester voelde zich erg veilig op de e-bike. Ook goed om te weten: de e-bike heeft goed zichtbare lampen en een remlicht. 

Onze tester heeft nu 180 kilometer gereden op de fiets en nog geen problemen gehad. Mochten hij die alsnog tegenkomen, dan wordt deze review geüpdatet.

Trapondersteuning

Elke e-bike heeft trapondersteuning. Dat houdt in dat tijdens het trappen zowel jij als de motor kracht geeft om vooruit te gaan. In het geval van de Himiway Cruiser dekt de term 'ondersteuning' niet helemaal de lading. Onze tester vond het meer een ondersteuningslimiet.

Het maakt niet namelijk uit hoe hard je je trappers beweegt, het geeft altijd kracht. Je kunt de trappers heel langzaam bewegen, zonder al te veel moeite te doen, en de e-bike brengt je automatisch naar de maximale snelheid die aansluit op welke van de instellingen je hebt gekozen.

Als je voor de maximale instelling kiest, brengt de e-bike je met maximale motorkracht naar de maximale snelheid. Kies je de minimale instelling, dan brengt zelfs de lichtste trapbeweging je naar de bovenlimiet qua snelheid die bij deze instelling hoort.

De trapondersteuning is gelukkig heel makkelijk met je linkerduim te bedienen. Standaard heb je vijf niveaus van trapondersteuningen, maar dit kun je instellen naar zeven of negen.

Afmetingen en gewicht

Dit zijn alle afmetingen van de Himiway Cruiser:

 • De totale lengte is 190,5 cm;
 • De stuurhoogte is 118 cm;
 • De wielbasis is 114 cm;
 • De minimale zithoogte is 71 cm;
 • De maximale zithoogte is 92,7 cm;
 • De kettingsteunlengte is 48 cm;
 • De standover-hoogte is 78,7 cm;
 • De lengte van de bovenbuis is 57 cm;
 • De wieldiameter is 71 cm;
 • De balhoofdbuislengte is 15 cm;
 • De stuurlengte is 66 cm.

Volgens Himiway is de e-bike geschikt voor mensen die tussen de 160 en 195 cm lang zijn. Het totale laadvermogen is 160 kilogram en de fiets zelf weegt 32 kilogram. 🏋️

Batterij

We zijn heel enthousiast over de batterij! De e-bike is uitgerust met een Samsung/LG 48V 17.5Ah-accu en heeft een batterijcapaciteit van 840 Wh.

Himiway adverteert met een batterijduur van 56 tot 96 kilometer en volgens de tester klopt dit. Bij een rit van Amsterdam naar Haarlem van ongeveer 19 kilometer zit de tester op twee derde van de batterij, na continu gebruik van maximale trapondersteuning.  

Ook het opladen is fijn. De batterij is ontkoppelbaar en laadt volgens onze tests in ongeveer vijf uur op. Een extra pluspunt is dat de batterij vervangbaar is en los te kopen is. Je hoeft dus niet de hele e-bike te vervangen als je batterij er onverhoopt mee ophoudt.

Display

Het display is een handig snufje die je enkele belangrijke gegevens laat zien. Het bevat informatie over:

 • De batterijcapaciteit;
 • Het motorvermogen in watt;
 • Hoeveel kilometer je hebt gereden;
 • Het niveau van de trapondersteuning;
 • De snelheid. Je kunt de snelheidsmeter instellen op huidige snelheid, maximale snelheid of gemiddelde snelheid.

Dankzij de achtergrondverlichting lees je het lcd-scherm ook in het donker af. Handig: via de usb-poort laad je onderweg ook je mobiele telefoon of fietsnavigatie op!

Accessoires

Er zit geen ingebouwd slot op deze fiets, dus je moet er zelf een goed slot bij kopen. Himiway verkoopt deze zelf niet, maar je vindt op de website wel accessoires als fietstassen, wielerkleding, fietsspeakers en mandjes. Ook verkoopt het merk alle onderdelen los, zoals de batterij, het lcd-scherm en de koplamp.

Garantie

De Himiway Cruiser heeft twee jaar garantie. In deze periode vervangt Himiway alle defecte of beschadigde productonderdelen, zolang dit niet het gevolg is van onjuist gebruik. Gooi je hem op straat neer na er snel van af te springen, dan valt eventuele schade als gevolg hiervan natuurlijk buiten de garantie.

Die twee jaar is een gebruikelijke garantietermijn voor een e-bike. Wel zit er vaak een langere garantie op het frame; dat is bij deze e-bike niet het geval.

Zwarte e-bike Himiway Cruiser op straat met focus op display

Himiway Cruiser ervaringen

Als je een grote aankoop als een e-bike doet, kan een andere mening nooit kwaad. 😉 Je vindt hieronder nog een paar positieve reviews van andere gebruikers:

Himiway Cruiser review
Review Himiway Cruiser

Himiway Cruiser alternatieven

Ook benieuwd naar de concurrentie? Check hier dan twee alternatieven die misschien beter in je straatje passen.

#1 Knaap Bikes AMS

Een uitstekend alternatief voor de Himiway Cruiser is de Knaap Bikes AMS. Dit is een stoer uitziende fatbike met een iets hoger prijskaartje, maar die wel helemaal rijklaar bij je wordt afgeleverd. Als je geen zin hebt om te monteren, is dit iets voor jou.

Spacegrey fatbike Knaap Bikes AMS

#2 DYU D3 plus 

Zoek je juist een e-bike die liever is voor de portemonnee? De DYU D3 is zeer vriendelijk geprijsd, maar presteert goed.

Een groot voordeel van dit exemplaar is dat hij deels opvouwbaar is. Makkelijk mee te nemen dus, en dat is wel zo prettig als je hem ook mee wilt nemen in het openbaar vervoer, of als je wat krapper woont.

Himiway Cruiser-review – conclusie

De hoofdrolspeler van deze Himiway Cruiser-review maakt indruk. E-bikes zijn niet goedkoop, maar voor de prijs krijg je een hele degelijke fatbike, met genoeg kracht, superstabiele banden en een cool uiterlijk. Hij is wat zwaar en maakt veel geluid, maar dat mag wat mij betreft de pret niet drukken.

Fiets jij zelf rond op een Himiway Cruiser? Dan zijn we erg benieuwd wat jij vindt! Of ben je juist geïnteresseerd geraakt, en heb je nog vragen? In beide gevallen verwijs ik je door naar het formulier hieronder. Hoe dan ook: bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?