Brand door je Oplader Vermijden met 7 Tips

Thomas

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Brand door je Oplader Vermijden met 7 Tips

Kan er een brand door een oplader ontstaan? Het klinkt misschien als een vreemd concept, maar het is helaas een maar al te reëel risico als je onbetrouwbare opladers gebruikt. Deze opladers, vooral die van onbekende merken, kunnen serieuze gevaren opleveren voor jou en je geliefde apparaten.

Gelukkig ben je hier aan het juiste adres om erachter te komen hoe je veilig kunt blijven tijdens het opladen van je telefoon. In dit artikel bespreken we waarom je moet uitkijken voor die zogenaamde 'koopjes' en hoe je een goede oplader kunt herkennen. Bovendien delen we enkele praktische tips om een brand door je oplader te voorkomen. ✅

De gevaren van goedkope telefoonopladers

Goedkope en ongecertificeerde opladers lijken misschien een koopje, maar ze kunnen een groot risico vormen voor jou en je telefoon. Inferieure materialen en ontwerpen kunnen leiden tot oververhitting, kortsluiting en uiteindelijk brand.

Ik had hier eerst ook geen idee van en heb onwetend jarenlang mijn telefoon opgeladen met goedkope opladers. Gelukkig is dit bij mij nooit echt fout gegaan, maar het zal je maar overkomen ... Er zijn talloze incidenten met goedkope opladers gemeld, waaronder een geval waarbij een goedkope telefoonoplader een huis in brand zette.1Arike Idris en Howard Lloyd Wales Online (2023). 'Fire brigade warning after faulty phone charger fire wrecks house'

Hoe een oplader van onbekend merk brand kan veroorzaken

Onbekende merken volgen mogelijk geen veiligheidsnormen, waardoor hun producten gevaarlijk kunnen zijn. Slechte kwaliteit en defecte onderdelen kunnen oververhitting en brand veroorzaken. Om betrouwbare oplader merken te identificeren, kijk naar keurmerken zoals Apple MFi (made for iPhone) of CE (Conformité Européenne) en lees reviews.

Veilig opladen: tips om brand door oplader te voorkomen

Welke oplader je ook hebt: het is zeer verstandig om enkele tips te volgen, ongeacht het merk en herkomst van je lader.

1. Kies een gecertificeerde oplader

Dit is de belangrijkste tip. Gecertificeerde opladers, zoals Apple MFi of CE-keurmerk, voldoen aan strenge veiligheidsnormen en -tests. Dit vermindert de kans op oververhitting en brand aanzienlijk.

Bovendien zijn de originele opladers ook het beste voor de batterij van je apparaat. Het gebruik van andere laders kan een te hoog of te laag voltage geven, wat de batterij kan beschadigen.

Het CE-keurmerk is helaas heel makkelijk om te vervalsen. Let daarom altijd op de verpakking waar de lader in komt. Zie je hier het merk op staan? Worden er veiligheidswaarschuwingen meegegeven? Dan zit je waarschijnlijk goed. Als je apparaat en oplader na aankoop als twee losse pakketten verzonden worden, is de kans groter dat de lader 'nep' is.

Een laatste manier om een goedkope oplader van het origineel te onderscheiden, is het gewicht. Goedkope laders zijn doorgaans lichter, omdat ze minder gecompliceerd en veilig zijn qua samenstelling.

2. Vermijd overbelasting van stekkerdozen

Beperk het aantal apparaten dat op één stekkerdoos wordt aangesloten. Overbelasting kan leiden tot oververhitting en brand. Probeer ook ruimte te laten tussen de stekkers om de warmteafvoer te bevorderen.

3. Houd je oplader uit de buurt van brandbare materialen

Laad je telefoon op op een vlakke, niet-brandbare ondergrond op en vermijd contact met beddengoed, gordijnen en andere brandbare materialen die hitte vasthouden.

4. Trek de stekker uit het stopcontact als je telefoon volgeladen is

Ontkoppel de oplader na het opladen om energieverspilling en oververhitting te voorkomen. Een oplader met automatische uitschakeling is ook een slimme investering en houdt bovendien de batterij van je apparaat langer goed.

5. Let op de kwaliteit van de kabel en stekker

Een stevige kabel en goed ontworpen stekker dragen bij aan veilig opladen. Controleer de dikte van de kabel en inspecteer de aansluitingen om de kwaliteit van een oplader te beoordelen.

Het is goed om te letten op eventuele gaten of gebreken in de kabel en de aansluitingen die in het stopcontact gaan. Merk je dat er iets niet klopt aan de 'bouw' van de lader? Ofwel: kraakt hij, sluiten de onderdelen niet goed op elkaar aan, en zijn de verbindingen instabiel?

Vermijd dan het risico en koop een nieuwe lader die degelijker in elkaar zit, en/of neem contact op met de verkoper voor eventuele garantie!

6. Controleer je oplader regelmatig

Slijtage en beschadigingen aan een oplader kunnen brandgevaar verhogen. Controleer en onderhoud je oplader regelmatig om problemen tijdig op te sporen. Het tijdig vervangen van je oplader kan bijdragen aan de brandveiligheid. Kies een veilige en betrouwbare oplader om risico's te minimaliseren.

7. Houd je oplader droog

Een natte oplader kan kortsluiting veroorzaken. Mocht je oplader onverhoopt toch nat worden, laat deze dan eerst volledig drogen voordat je hem gebruikt. Veel telefoons geven tegenwoordig gelukkig een waarschuwing als je een natte oplader gebruikt, maar blijf waakzaam!

Brandveiligheidstips van de brandweer 🧑‍🚒

De brandweer beveelt aan om gecertificeerde opladers te gebruiken, overbelasting van stekkerdozen te voorkomen, en je oplader uit de buurt van brandbare materialen te houden. Deze tips kunnen helpen om brand door een oplader te voorkomen.

Huis in brand

Echte verhalen over brand door oplader

Het komt steeds vaker voor dat opladers brand veroorzaken, meldt Stichting Salvage.2Stichting Salvage (2022). 'Jaaroverzicht 2022' In 2022 werd 21,3% van de branden veroorzaakt door kortsluiting of een slechtwerkend apparaat. Dit is de op één na belangrijkste oorzaak en komt vlak na menselijk handelen, wat in datzelfde jaar met 23% de grootste oorzaak was van branden in Nederland.

Soms worden alleen brandplekken in meubels gerapporteerd, maar er zijn ook meer dan voldoende verslagen van grotere branden door telefoons die bijvoorbeeld op het bed opgeladen werden en daar oververhit raakten.3RTL Nieuws (2021). 'Vaker woningbrand door opladers: 'We hebben echt geluk gehad''4Wales Online (2023). 'Fire brigade warning after faulty phone charger fire wrecks house'5Daily Record (2021). 'Dad's warning to others after home destroyed in blaze caused by phone charger'6 Daily Mail (2022). 'Mother warns others not to leave phone chargers plugged in after fire destroyed home' Zo blijkt maar dat aandacht besteden aan je manier van opladen zeker geen overbodige luxe is! 🧐

Conclusie

Je staat er misschien niet bij stil, maar het kiezen van een veilige en betrouwbare oplader is belangrijker dan je denkt. Goedkope en onbetrouwbare opladers kunnen leiden tot oververhitting, kortsluiting en zelfs brand. Dus, in plaats van geld te besparen met die 'koopjes', is het verstandiger om te investeren in een oplader van hoge kwaliteit die je veiligheid garandeert.

Vergeet niet de tips te volgen die we in dit artikel hebben besproken om brand door je oplader te voorkomen. Geïnteresseerd in meer handige tips en informatie? Blijf dan vooral onze website verkennen en laat een reactie achter! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen