Bouwsoftware Zorgt voor Meer Structuur Binnen je Bedrijf

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Ooit al eens stilgestaan bij de waarde ervan?

Bouwsoftware Zorgt voor Meer Structuur Binnen je Bedrijf

Heb jij een bouwbedrijf, maar mis je soms overzicht? Dan is het verstandig om gebruik te maken van bouwsoftware. Met deze software kun jij ontzettend nauwkeurig te werk gaan, omdat alles op één centrale plek te vinden is. Hierdoor hoef jij niet meer uren rond te zoeken naar bepaalde documenten. Daarnaast kun je ook kosten besparen, omdat de kans op misverstanden en fouten veel kleiner is. Na het doornemen van dit artikel raak jij er zeker van overtuigd om te kiezen voor een bouwsoftware.

Wat kun je met bouwsoftware?  

Het belangrijkste kenmerk van bouwsoftware is dat je alles vanaf een centrale plek kunt beheren. Hierbij kun je denken aan BIM-bestanden, foto’s, bouwtekeningen, verslagen en nog veel meer.

Hierdoor hoef je deze bestanden niet meer op te slaan in verschillende mappen in je computer, de mail of op je telefoon. Daarnaast wordt alles veilig in de cloud opgeslagen, waardoor je altijd en overal de desbetreffende bestanden kunt openen.

De documenten worden uiteraard gedeeld tussen medewerkers, maar je kunt ook rechten ontlenen aan externe partijen. Je kunt kiezen of zij het alleen mogen inzien of het bestand ook kunnen bewerken. Door gebruik van bouwsoftware stimuleer je automatisch een optimale samenwerking.

een bouwvakker bekijkt tekeningen op een tablet aan een bureua

Welke voordelen heeft bouwsoftware te bieden?    

Naast het bevorderen van een goede samenwerking heeft bouwsoftware veel meer voordelen te bieden, zoals dat je gemakkelijk grote bestanden kunt versturen. Dit kan ook in grote hoeveelheden met slechts een paar klikken. Tijd besteden aan het verkleinen van je bestanden is met bouwsoftware verleden tijd.

Binnen de documenten is er ook sprake van automatisch versiebeheer. Hierdoor werk je altijd met de laatste en relevante versie van het document. Hierbij kun je ook oudere versies van het document terughalen. Verder kun je documenten bekijken zonder dat je ze direct hoeft te downloaden, want je kunt de preview modus gebruiken. 

Hoe vind je software die aansluit op de Wet Kwaliteitsborging?

De Wet Kwaliteitsborging is een nieuwe wet die is ingegaan op 1 januari 2024. Hierdoor krijgen bouwbedrijven extra werk, maar door te kiezen voor slimme software kunnen deze taken gemakkelijker worden. Deze wet is ontwikkeld door de overheid, zodat zij meer toezicht en controle kunnen hebben op de bouw.

Het belangrijkste doel van deze wet is om de kwaliteit van de bouw te waarborgen. Ook moet de wet zorgen voor minder faalkosten. Faalkosten zijn onnodige extra kosten die veroorzaakt worden door onder andere menselijke fouten of slechte communicatie.

Om dit te voorkomen moeten bouwbedrijven voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Het vinden van de juiste software wkb kan best lastig zijn, omdat er ontzettend veel aanbieders zijn. Daarom is het handig om je eerst in te lezen over de wet, zodat je deze goed begrijpt.

Vervolgens moet je je huidige software onder de loep nemen of je moet op zoek naar software die jou interessant lijkt. Hierbij kun je letten op de volgende aandachtspunten. 

  • Kan je eenvoudig kwaliteit borgen binnen het systeem?
  • Kan je eenvoudig informatie en taken delen binnen het systeem?
  • Kan je rapporten genereren met de software?

Na het beantwoorden van deze vragen kun je zeker bouwsoftware vinden die bij jouw organisatie past.

Was dit artikel behulpzaam?