Met De Beste Webcam Heb Je Haarscherp Beeld
In de meeste moderne laptops zit tegenwoordig al een webcam ingebouwd. Bij een desktop is dat weer minder vaak het geval. Bovendien hebben ingebouwde webcams meestal niet de allerbeste resolutie. Een externe webcam biedt dan uitkomst!
Inhoudsopgave
- De 5 beste webcams in een oogopslag
- De geschiedenis van de webcam
- De beste webcams, gedetailleerd.
- #1 Logitech BRIO 4K Stream EditionDĂ© beste webcam van 2024
- #2 Logitech C920 HD ProBeste koop webcam van 2024
- #3 Razer KiyoBeste webcam voor streamers
- #4 Microsoft LifeCam StudioBeste webcam voor zakelijke gebruikers
- #5 Microsoft LifeCam HD-3000Beste webcam voor kleine budgets
Of je nu graag videobelt met familie of vrienden, een virtuele vergdeadering hebt of videocontent wilt streamen: het is toch wel zo prettig als je elkaar goed ziet en hoort.
Maar wat is de beste webcam van dit moment? Ik zocht het voor je uit en maakte een selectie van de 5 beste webcams voor je.
#1 Logitech BRIO 4K Stream Edition
DĂ© beste webcam van 2024
Onze score: 9,5
De Logitech BRIO 4K Stream Edition is dé beste webcam voor elk gebruik: van professioneel streamen tot bijkletsen met je vrienden. De scherpte is dankzij de 4K/UHD-resolutie ongeëvenaard.
Totaal aantal megapixels: 13 MP
Maximale resolutie: 4K
Compatibel met: Windows, MacOS
Gewicht: 63 g
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Ja
#2 Logitech C920 HD Pro
Beste koop webcam van 2024
Onze score: 9,0
De Logitech C920 HD Pro levert indrukwekkende prestaties, een steengoede beeldkwaliteit en is betaalbaar. De ultieme kandidaat voor de beste koop dus.
Totaal aantal megapixels: 15 MP
Maximale resolutie: Full HD (1080p)
Compatibel met: Android, Chrome OS, Windows, Mac OS
Gewicht: 275 G
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Ja
De 5 beste webcams in een oogopslag
- Logitech BRIO 4K Stream Edition - DĂ© beste webcam van dit moment.
- Logitech C920 HD Pro - Op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding krijg je niet beter dan dit exemplaar.
- Razer Kiyo - Streamers doen een goede aankoop met deze webcam.
- Microsoft LifeCam Studio - De juiste webcam voor zakelijke gebruikers.
- Microsoft LifeCam HD-3000 - Voor mensen met een kleiner budget is dit een uitstekende webcam.
De geschiedenis van de webcam
Een webcam is een minicamera die videobeelden via het internet verstuurt. Hiermee hebben anderen vanaf elke plek op de wereld de mogelijkheid om je te zien en te horen.
Je sluit dit apparaatje via usb aan op je laptop of desktop-pc. Het werkt heel simpel: je hoeft in principe alleen de usb-kabel in de usb-poort te stoppen en voilĂ . Tegenwoordig zijn er ook draadloze exemplaren, waarbij je verbinding maakt via micro-usb of Bluetooth.
De eerste echte webcam zag in 1991 het levenslicht. Deze webcam liet een koffiezetapparaat in het computerlab van de Universiteit van Cambridge zien. Zo werd meteen zichtbaar of de koffie al klaar was.
De eerste commerciële webcam kwam in 1994 op de markt: de Quickcam. Deze zwart-wit webcam had een resolutie van 320 bij 240 pixels.
De webcam maakte sindsdien veel ontwikkelingen mee. Hoewel de resolutie alsmaar beter wordt, is het niet te vergelijken met die van een digitale camera.
De beste webcams, gedetailleerd.
#1 Logitech BRIO 4K Stream Edition
DĂ© beste webcam van 2024
Totaal aantal megapixels: 13 MP
Maximale resolutie: 4K (2160p)
Compatibel met: Windows, MacOS
Gewicht: 63 g
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Ja
De Logitech BRIO 4K Stream Edition is dé beste webcam van dit moment.
Het is de enige met een 4K/UHD-resolutie uit dit rijtje. Hierdoor is de scherpte ongekend en zie je zelfs de kleinste details. 4K is maar liefst vier keer zo scherp als Full HD en dus een flinke stap vooruit. Bovendien zoom je twee keer in zonder dat dat kwaliteit onder de 1080p (Full HD) zakt.
Dit is een exemplaar waar vrijwel elke gebruiker een warm kloppend hart van krijgt. Van iemand die graag videobelt met vrienden tot zakelijke gebruikers tot professionele gamestreamers. De webcam is misschien niet goedkoop, maar als je bereid bent om meer neer te leggen voor een webcam kun je niet fout gaan met dit model.
De Logitech BRIO 4K Stream Edition levert 2160p bij 30 fps of 1080p bij 60 fps. Dit houdt in dat je mag rekenen op een vloeiende weergave van het beeld. (Wat fps precies is, leg ik uit in de koopgids!)
Met een fotoresolutie van 13 megapixels is dit model ook zeer geschikt voor het schieten van foto's.
Een handige feature is de mogelijkheid om het gezichtsveld aan te passen. Zo vestig je met 65° de aandacht volledig op jezelf, terwijl je met 90° meer achtergrond laat zien.
De voorkant van de webcam verpakt een infrarood- en optische sensor voor gezichtsherkenning. Hierdoor staat hij je toe om via Windows Hello in te loggen in Windows!
De webcam is volledig geĂŻntegreerd met XSplit. Voor diegenen onder ons die hier niet bekend mee zijn: dit is een live streaming-applicatie. Je krijgt er zelfs een XSplit-premiumlicentie van 12 maanden bij. Ook is hij officieel gecertificeerd voor Skype for Business.
Helaas is de webcam alleen compatibel met Windows en MacOS. Linux- en Chrome OS-gebruikers vissen dus achter het net.
Ook minder: de webcam is geen plug & play webcam. Het installatieproces duurt wat langer en wordt door sommigen ook wel als omslachtig beschouwd.
Wat we goed vinden:
- Heeft een 4K/UHD-resolutie
- Biedt de mogelijkheid om het gezichtsveld aan te passen
Wat we minder goed vinden:
- Is alleen compatibel met Windows en MacOS
- Het is geen plug & play-model
#2 Logitech C920 HD Pro
Beste koop webcam van 2024
Totaal aantal megapixels: 15 MP
Maximale resolutie: Full HD (1080p)
Compatibel met: Android, Chrome OS, Windows, MacOS
Gewicht: 275 g
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Ja
De Logitech C920 HD Pro bestaat al sinds 2012 (!). Ondanks dat dit dus al een oudere webcam is, blijft dit exemplaar een van de beste die er op de markt is en wint het gemakkelijk van veel van zijn nieuwere concurrenten.
Dat is bijzonder, want webcams ontwikkelen zich voortdurend door. De C920 HD Pro mag dan ook met recht een klassieker onder webcams worden genoemd. En dat je er ook nog eens een schappelijke prijs voor betaalt, maakte de keuze voor de beste koop webcam van 2024 heel simpel.
De webcam heeft een Full HD-resolutie (1080p). Dat is een slag minder dan de 4K-resolutie die de nummer Ă©Ă©n heeft, maar het beeld blijft desondanks ontzettend scherp en alleen fijnproevers merken het verschil. Aan 4K hangt bovendien een prijskaartje. Je ziet nog steeds meer dan genoeg details en ook van de kleuren word ik blij.
De CD920 HD Pro stelt het beeld automatisch scherp door autofocus. Is het bovendien donker in de ruimte waarin je je bevindt? Door de RightLight 2-technologie van Logitech past de webcam de helderheid, de kleurinstellingen en het contrast automatisch aan.
Een ander punt dat opvalt, is de fotoresolutie van 15 megapixels. Hiermee onderscheidt dit exemplaar zich van de rest van het aanbod. Het maakt dit apparaat uiterst geschikt om foto's mee te schieten.
De webcam is de definitie van plug & play en daardoor erg eenvoudig te installeren. Je hoeft geen software te installeren, de webcam werkt direct zodra je hem aansluit.
Dit model heeft een opklapbare voet die uit twee delen bestaat. Daardoor bevestig je de webcam Ăłf aan je monitor of laptop, Ăłf je zet hem los op je bureau. Bovendien is het mogelijk om een statief te monteren. Wel is het jammer dat je de standaard er niet af kunt halen, mocht je de webcam willen meenemen.
De C920 HD Pro heeft twee ingebouwde microfoons, Ă©Ă©n aan elke kant van de lens. Hierdoor legt het geluid vanaf verschillende hoeken vast. Maar het moet gezegd worden: de geluidskwaliteit kan beter.
Nog een punt dat overtuigt, is de bouwkwaliteit: stevig en robuust. Het is geen klein apparaat, maar gelukkig mag het strakke design er zijn.
Wat we goed vinden:
- De beeldkwaliteit is uitstekend
- Heeft autofocus en past de helderheid automatisch aan bij weinig licht
Wat we minder goed vinden:
- Geluidskwaliteit kan beter
- Heeft geen afneembare standaard
#3 Razer Kiyo
Beste webcam voor streamers
Totaal aantal megapixels: 4 MP
Maximale resolutie: Full HD (1080p)
Compatibel met: Windows
Gewicht: 200 g
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Ja
De Razer Kiyo overlegt misschien niet de meest indrukwekkende speficiaties van het huidige aanbod. Maar de webcam is wel speciaal voor streamers ontworpen en dat is te merken. Daarom vind ik dit exemplaar voor deze doelgroep de beste keuze.
Deze webcam blinkt vooral uit op het gebied van verlichting – een belangrijk punt voor streamers. Door de ring light ben je altijd goed verlicht tijdens het streamen. Een simpel, maar ontzettend effectief concept.
Zelf voor professionele verlichting zorgen is na aankoop van dit model nagenoeg overbodig. Ook in een niet-verlichte ruimte overtuigen de prestaties van de Razor Kiyo.
Je streamt jezelf bij 60 fps bij 720p (HD) of 30 fps bij 1080p (Full HD). Genoeg om snellere bewegingen ook vloeiend in beeld te brengen. De webcam heeft autofocus en stelt het beeld dus automatisch scherp.
Hoewel de microfoon zijn werk doet, raad ik voor mensen die het Ă©cht professioneel willen aanpakken een externe microfoon aan. Je wilt tenslotte zeker weten dat je volgers je optimaal horen.
Ook niet onbelangrijk in de streamingwereld: de Razor Kiyo is compatibel met de streamingapplicaties XSplit en OBS.
Het volgende is misschien niet broodnodig, maar wel handig: het is een echte plug & play webcam, wat van een lang installatieproces verleden tijd maakt. Na het aansluiten is de webcam direct te gebruiken.
De camera valt wat tegen: met slechts 4 megapixels is het niet ideaal om foto's met dit apparaat te maken. Als streamer is dit echter niet je grootste zorg.
De compatibiliteit is ook een minpuntje: de webcam is alleen te gebruiken met Windows. Ik had op zijn minst graag gezien dat hij ook compatibel met MacOS was. Ook Linux en Chrome OS vallen buiten de boot.
Wat we goed vinden:
- Dankzij de ring light ben altijd de goed verlicht
- Heeft een prima beeldkwaliteit
Wat we minder goed vinden:
- Alleen compatibel met Windows
- Je maakt er niet de beste foto's mee
#4 Microsoft LifeCam Studio
Beste webcam voor zakelijke gebruikers
Totaal aantal megapixels: 2 MP
Maximale resolutie: Full HD (1080p)
Compatibel met: Windows
Gewicht: 300 g
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Ja
Zoek je een webcam voor zakelijk gebruik, bijvoorbeeld voor de wekelijkse virtuele vergadering of voor het opnemen van belangrijke videoconferenties?
Dan is de Microsoft LifeCam de webcam voor jou.
De webcam heeft een Full HD-sensor van 1080p voor het maken van opnames. Live videogesprekken blijven wel beperkt tot 720p (HD). Dit exemplaar is daarmee nét iets meer geschikt voor het opnemen van video's dan voor live gesprekken. Hij draait vanaf elke richting 180 graden, waardoor het totaalplaatje goed te zien is.
Ik word blij van de weergave van de kleuren en de lichtgevoeligheid van dit exemplaar. Dit komt onder meer door de True Color-technologie. Die brengt subtiele wijzigingen in de kleur en belichting aan.
Hierdoor ben je ook in minder goed verlichte ruimte goed te zien. En dankzij de autofocus van tien centimeter tot oneindig ook altijd scherp. De Clear Frame-technologie zorgt weer voor het vloeiend en gedetailleerd vastleggen van de beelden.
Met de ingebouwde breedbandmicrofoon voer je kraakheldere gesprekken. Goed geluid is natuurlijk immens belangrijk als je een meeting of presentatie hebt.
Houd er wel rekening mee dat je een krachtige pc nodig hebt als je de maximale instellingen van deze webcam wilt gebruiken. Daarnaast geldt ook nog eens dat hij niet echt zo plug & play is als dat Microsoft zelf aangeeft. De installatie levert wat gedoe op als je de hele 1080p uit de webcam wilt halen.
Alhoewel smaken uiteraard verschillen, vind ik het persoonlijk niet het allermooiste ontwerp, al voelt het wel erg stevig aan. Maar zeker op zakelijk gebied zijn effectieve prestaties veel meer van belang en dat zit bij deze webcam wel goed.
Ook de fotoresolutie is niet om over naar huis te schrijven: met 2 megapixels maak je je foto's liever met een ander apparaat.
Wat we goed vinden:
- Perfect voor zakelijke gebruikers
- 1080p-sensor voor het opnemen van video's
Wat we minder goed vinden:
- Alleen compatibel met Windows
- Live videogesprekken zijn beperkt tot 720p
- Slechts 2 megapixels aan fotoresolutie
#5 Microsoft LifeCam HD-3000
Beste webcam voor kleine budgets
Totaal aantal megapixels: 7,2 MP
Maximale resolutie: HD (720p)
Compatibel met: Windows
Gewicht: 269 g
Ingebouwde microfoon: Ja
Autofocus: Nee
Heb je een beperkt budget en wil je de webcam vooral gebruiken om in contact te blijven met je vrienden, familie of kennissen? Dan doe je goede zaken met de Microsoft LifeCam HD-3000.
Voor een zeer scherpe prijs krijg je een degelijke webcam met prima prestaties.
De webcam is een plug & play-model en daardoor razendsnel klaar voor gebruik.
De 720p-sensor registreert video's in HD-kwaliteit met 30 fps. Voor een budgetcam is dat zeker niet slecht, alhoewel veel webcams dit tegenwoordig in een hogere resolutie doen. Kanttekening daarbij is dat het alleen voor opnemen geldt en helaas niet voor videobellen, daar blijft het beperkt tot VGA-resolutie (640x480).
Net als de Microsoft LifeCam Studio, een duurder model van het merk, heeft dit model de TrueColor-technologie. Dit maakt de helderheid en kleur beter bij slechte lichtomstandigheden.
Met slechts 4 megapixels haal je voor het maken van foto's liever je camera of smartphone tevoorschijn, dus dat is een minpuntje – al vertonen sommige duurdere varianten hetzelfde gebrek.
De webcam heeft een zeer prettige standaard. Hierdoor past de webcam perfect op je desktop of laptop, ongeacht welk model je in huis hebt.
Ondanks de lage prijs zit er een ingebouwde microfoon in. Erg fijn is dat de microfoon ruisonderdrukking heeft. Hierdoor ligt de focus op de persoon die spreekt en hoor je minder achtergrondgeluiden.
Wat we goed vinden:
- Heeft een fijn prijskaartje
- Goed voor thuisgebruik
Wat we minder goed vinden:
- Heeft geen autofocus
- Maakt niet de beste foto's
Koopgids
Technologie is voortdurend aan verandering onderhevig en de webcam is daar geen uitzondering op. Vaste functionaliteiten krijgen regelmatig een upgrade en er komen alsmaar nieuwe features bij. Tel daar een aantal ingewikkelde termen bij op en het wordt al snel lastig om je weg te vinden in het aanbod. Ik help je graag met deze koopgids.
Resolutie
De resolutie is het aantal pixels op een beeldscherm. Hoewel er veel meer resoluties mogelijk zijn, zie je bij webcams voornamelijk de volgende termen terug:
- HD: 1280x720 pixels, dit noemt men ook wel 720p
- Full HD: 1920x1080 pixels, dit noemt men ook wel 1080p
- Ultra HD/4K: 3840x2160 pixels, dit noemt men ook wel 2160p
Hoe groter het scherm, hoe beter de verschillen zichtbaar zijn. 4K/Ultra HD is nog niet heel gebruikelijk en vooral weggelegd voor mensen die echt de allerbeste kwaliteit zoeken.
Megapixels
Deze term geeft aan hoeveel miljoen pixels de lens van een camera heeft. Wie ook foto's wilt maken met de webcam, doet er goed om aan naar een model met een hoog aantal megapixels te kijken.
Met 2 megapixels zit je al boven de meeste ingebouwde webcams, maar hoger is wenselijk. Er is echter ook zoiets als teveel pixels, afhankelijk van hoe groot de lens is. Dit is een erg technisch verhaal waarover je hier meer leest.
Een digitale camera blijft overigens doorgaans een betere optie voor het schieten van foto's.
Autofocus
Webcams met autofocus stellen het beeld automatisch scherp dankzij een sensor. Zeker bij betaalbare modellen is deze functie minder gebruikelijk. Vind je dit belangrijk, check dan altijd even of er autofocus aanwezig is.
Fps
Fps staat voor frames per second, of beelden per seconde. Het geeft weer hoeveel beelden de webcam in Ă©Ă©n seconde verwerkt, oftewel hoe vaak het beeld zich ververst per seconde.
Hoe hoger de fps, hoe vloeiender het beeld. Dit punt is vooral belangrijk als je streamer bent. 15 fps is daarbij noodzakelijk, maar 60 fps is aan te raden.
Microfoon
Het gros van de webcams heeft anno 2024 een ingebouwde microfoon, maar niet allemaal. Mocht je zelf een externe microfoon willen aansluiten, dan is dit punt wellicht minder van belang. Een feature als ruisonderdrukking is een pre als je tĂłch de ingebouwde microfoon wilt gebruiken.
Plug & play
Dit staat voor "inpluggen en spelen", wat betekent dat je geen extra software hoeft te downloaden of andere dingen moet doen om een apparaat aan de praat te krijgen.
Een plug & play webcam hoef je alleen maar aan te sluiten aan je laptop of pc. Daarna is hij meteen klaar voor gebruik! Als je geen zin hebt in een lang installatieproces, is dit een punt om op te letten.
Compabiliteit met besturingssysteem
Als je een Windows-desktop of -laptop hebt, is het niet moeilijk om een geschikte webcam te vinden. Niet elke webcam is echter ook compatibel met MacOS, Chrome OS of Linux. Als je een van deze besturingssystemen hebt, is het aan te raden om altijd vooraf te checken of de webcam daar wel mee te gebruiken is.
De beste webcams
Productsoort | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
Logitech BRIO 4K Stream Edition | Allround | 9,5 | Bekijk hem hier |
Logitech C920 HD Pro | Prijs-kwaliteit | 8,7 | Bekijk hem hier |
Razer Kiyo | Streamers | 8,5 | Bekijk hem hier |
Microsoft LifeCam Studio | Zakelijke gebruikers | 8,3 | Bekijk hem hier |
Microsoft LifeCam HD-3000 | Kleinere budgets | 7,9 | Bekijk hem hier |
Veelgestelde vragen
Je sluit bedrade webcams aan door de usb-kabel van de webcam in de usb-poort van je laptop of computer te stoppen. In veel gevallen hoef je niet meer te doen dan dat. Sommige webcams vergen echter een driver oftewel besturingsprogramma. Die download je op de productpagina. Volg hiervoor de handleiding.
Er zijn tegenwoordig ook draadloze webcams die via Bluetooth werken. Hierbij geldt hetzelfde: soms hoef je alleen een ontvanger in te pluggen; soms moet je een software downloaden.
4K noemt men ook wel 2160p en is de beste resolutie onder webcams, gevolgd door 1080p en daarna 720p. Er liggen nog niet ontzettend veel exemplaren in de schappen met een 4K-resolutie.
Op het moment dat de webcam aanstaat, gaat er een lampje branden. Maar let op: hackers kunnen de webcam aanzetten zonder lampje. Het is daarom verstandig om de webcam af te plakken als je hem niet gebruikt.
Conclusie
De webcam blijft onverminderd populair. Ik hoop dat ik je een stapje verder heb kunnen helpen in je zoektocht naar het beste exemplaar. Je weet nu dat je onder andere op de resolutie, de fps en de compatibiliteit moet letten.
Welke webcam is volgens jou de beste? Laat het ons weten!