Wikken en Wegen over de Beste Personenweegschaal

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Wikken en Wegen over de Beste Personenweegschaal

Met de beste personenweegschaal in je arsenaal hou je je gewicht nauwkeurig in de gaten. En dat is niet alles, want tegenwoordig heb je allerlei diverse mogelijkheden om je lichaam en gezondheid nóg nauwkeurig in kaart te brengen. Dit biedt een weelde aan mogelijkheden.

In dit artikel beschrijf ik daarom de belangrijkste aspecten en bereid ik je voor op je aankoop. Check hieronder de top drie en duik daarna in de koopgids! 👇

TANITA BC-731 Zwart Lichaamsanalyse weegschaal

TANITA BC-731 Zwart Lichaamsanalyse weegschaal
Analoog of Digitaal: Digitaal
Geschikt voor type vloer: Gietvloer , Hout , Kurk , Laminaat , Linoleum , Parket , PVC , Tegels
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 0.15 kg
Smart: Nee
Weegschaalfunctie: Botmassa , Spiermassa , Vetpercentage , Vochtgehalte
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Materiaal weegplatform: Gehard glas
Bekijk op Bol.com

Ade Analyseweegschaal Digitaal Tamina 30 zwart , zilver

Ade Analyseweegschaal Digitaal Tamina 30 zwart , zilver
Analoog of Digitaal: Digitaal
Weegnauwkeurigheid: 0.1 g
Maximale weegvermogen: 0.18 kg
Smart: Ja
Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Gewicht , Spiermassa , Visceraal vet , Vochtgehalte , Vetpercentage
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Materiaal weegplatform: Gehard glas
Bekijk op Bol.com

FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x zwart

FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x zwart
Analoog of Digitaal: Digitaal
Geschikt voor type vloer: Gietvloer , Hout , Laminaat , Parket , PVC , Tegels
Weegnauwkeurigheid: 0.1 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Smart: Ja
Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet
Koppelbaar met ander apparaat: Weegschaal , Smart Watch , Sporthorloge , Activitytracker
Materiaal weegplatform: Glas
Bekijk op Bol.com

Personenweegschaal koopgids: hoe maak je de beste koop?

Je gewicht is een van de indicatoren die aangeeft hoe gezond je bent, want een gezond gewicht vermindert de kans op allerlei gezondheidsproblemen.

Een gezond eetpatroon heeft niet alleen invloed op de verwachte zaken, zoals gewicht en eventueel je hart, maar ook je gebit en zelfs je haargroei. Dat is waar de beste elektrische tandenborstel of een goede föhn dan ook van pas komt.

Waar weegschalen vroeger 'slechts' dienden om je gewicht vast te stellen, staat ook bij dit product de tijd niet stil. Tegenwoordig zijn veel weegschalen uitgerust met extra snufjes die een vollediger beeld geven van je lichaam en je gezondheid.

Heb je behoefte aan handige extra's? Of is enkel het meten van je gewicht voldoende? Hieronder zet ik de belangrijkste eigenschappen uiteen.

Digitaal of analoog

Een digitale weegschaal werkt met sensoren en geeft je gewicht weer op een digitale display. Digitale weegschalen meten je gewicht doorgaans nauwkeurig tot 100 gram. Daarnaast bieden sommige weegschalen smartfuncties en de mogelijkheid je BMI, lichaamsvet en/of spiermassa te berekenen.

Een analoge weegschaal is de klassieke manier om je gewicht te meten. Door middel van een veer en mechaniek, geeft een simpele wijzer je gewicht aan. Door het ontbreken van allerlei poespas is een analoge weegschaal eenvoudig, gebruiksvriendelijk en heb je geen batterijen nodig. 🔋

De nadelen? Het ontbreekt de analoog aan handige functionaliteiten, zoals het berekenen van je BMI, lichaamsvet of spiermassa. Daarnaast valt je gewicht minder nauwkeurig af te lezen dan bij een digitale weegschaal, die doorgaans afleesbaar is tot 100 gram.

Welke van de twee weegschalen beter is, is niet eenvoudig te bepalen. Tussen zowel digitale als analoge weegschalen zitten onbetrouwbare exemplaren tussen.

Het ligt maar net aan je behoeftes! Wil je nauwkeurig je gewicht aflezen en genieten van extra functionaliteiten? Kies dan voor een digitale weegschaal. Hecht je waarde aan eenvoud en gebruikersgemak? Kies dan een analoge weegschaal.

Een vrouw stapt uit bed op een weegschaal

BMI, vetpercentage en spiermassa

Hoewel je eenvoudig je eigen BMI kunt uitrekenen, maken sommige digitale weegschalen het extra makkelijk door dit automatisch uit te rekenen. De BMI (body mass index) is een maat om te bepalen of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25.

Aangezien je de BMI berekent op 'slechts' je lengte en gewicht, is het niet de betrouwbaarste meting om te bepalen of je daadwerkelijk een gezond gewicht hebt. Je krijgt al snel de stempel 'overgewicht' als je bijvoorbeeld gespierd of zwanger bent.

Wat wellicht meer inzicht geeft in je eigen lichaam, is het bereken van het percentage lichaamsvet en spiermassa. Dit wordt gemeten door middel van de bio-elektrische impedantie analyse (BIA).

Simpel gezegd: de weegschaal (of handvat) stuurt niet-waarneembare elektrische schokjes door je lichaam. De weegschaal meet hiermee hoe goed de stroom door het vocht in je lichaam wordt geleid.

Waarom? Vetmassa bevat amper vocht, in tegenstelling tot vetvrije massa, zoals spieren. Stroom geleidt goed door water. Hierdoor stuiten de elektrische schokken op minder weerstand bij spieren dan bij vet.

Hierdoor meet de BIA hoe snel de elektriciteit door je lichaam 'reist', en maakt op basis hiervan een schatting van je spier- en vetmassa.

Let hierbij op dat het een schatting betreft. De analyse onderscheidt slechts de vetmassa en vetvrije massa, maar in werkelijkheid heb je ook te maken hebt met botmassa, organen en overig weefsel.

Het is bijzonder lastig om het vetpercentage en de spiermassa nauwkeurig in kaart te brengen. Beschouw daarom het meten van deze massa's als handige extra die slechts een indicatie geven!

Geheugenfunctie 💭

Digitale weegschalen met geheugenfunctie bieden doorgaans de mogelijkheid om een persoonlijk profiel aan te maken voor alle gebruikers binnen je huishouden. In dit profiel sla je bijvoorbeeld de geschiedenis van je gewicht, geslacht, leeftijd en lengte op.

Sommige weegschalen herkennen zelfs de gebruiker automatisch zodra de persoon op de weegschaal stapt. Uit gemakzucht de knoppen met je tenen proberen te bedienen, kun je jezelf dus besparen.

Tenminste, als de techniek meewerkt, want deze methode werkt niet altijd feilloos. De gebruikersherkenning is gebaseerd op je laatst ingevoerde gewicht. Als twee of meer gebruikers een soortgelijk gewicht hebben, moet je waarschijnlijk alsnog handmatig de juiste gebruiker selecteren.

Display

Analoge weegschalen geven het gewicht weer met een simpele wijzer. Zoals eerder genoemd valt het gewicht hierdoor niet nauwkeurig af te lezen.

Wanneer het nauwkeurig bepalen van je gewicht een must is, kies je voor een digitale weegschaal met een lcd- of led-display. Hiermee lees je het gewicht eenvoudig af tot 100 gram of minder.

Een meetbalk van een klassieke weegschaal

Materiaal

Het materiaal van de schaal is doorgaans gemaakt van kunststof, metaal, gehard glas of hout.

Kunststof is goedkoop, licht en makkelijk schoon te maken. Dit type tref je vooral aan bij analoge weegschalen. Het nadeel van kunststof is dat het van de vier soorten het kwetsbaarste is.

Schalen van metaal zijn geliefd omdat ze licht en robuust zijn. Ook is metaal doorgaans een stuk sterker dan kunststof, maar wel duurder. 💵 

Gehard glas is een esthetische optie die perfect past binnen een moderne badkamer. De glazen schaal ziet er binnen het interieur strak uit en is makkelijk schoon te maken. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is gehard glas robuust en hoef je niet bang te zijn voor beschadigingen.

Houten schalen zijn populair vanwege hun natuurlijke uitstraling. Het nadeel van een houten weegschaal is dat de staat van het hout kwetsbaar is voor invloeden van buitenaf, met als bekendste voorbeeld vocht.

Slimme weegschalen

Je smartphone verbinden met je weegschaal? Geen probleem! Sommige digitale weegschalen zijn 'slim' en verbind je eenvoudig met je smartphone of smartwatch. Hiermee kun je binnen de bijbehorende app je geschiedenis opslaan en je voortgang bekijken qua gewicht, BMI, lichaamsvet en/of spiermassa.

Via een bluetooth- of wifi-verbinding hou je de gegevens bij in de app. Hier zie je bijvoorbeeld je voortgang in een handige grafiek en hoe dit zich verhoudt tot je vooraf ingestelde doel.

Overige punten

Behalve het kiezen van de juiste weegschaal, zijn er nog enkele andere tips waarmee je het meeste haalt uit je weegschaal. 👌

Consistentie is belangrijk bij het meten van je gewicht. Weeg jezelf bijvoorbeeld altijd vóór je ontbijt in je ondergoed, want je gewicht neemt wellicht gedurende dag met enkele kilo's toe.

De ondergrond moet stabiel zijn en niet doorzakken, anders kan je gemeten gewicht wel enkele kilo's lichter of zwaarder uitpakken. Zoek daarom een stabiele plek in je huis om jezelf te wegen.

Weeg jezelf wekelijks en niet dagelijks. Hoewel het overgrote deel van de mensen zich dagelijks weegt, geeft dit niet altijd het betrouwbaarste beeld.

Je gewicht kan flink schommelen, en daarom is het slimmer je één of twee keer per week te wegen om een betrouwbaar beeld van je progressie te krijgen.

De 5 beste personenweegschalen onder elkaar

1. TANITA BC-731 Zwart Lichaamsanalyse weegschaal

1. TANITA BC-731 Zwart Lichaamsanalyse weegschaal
Analoog of Digitaal: Digitaal
Geschikt voor type vloer: Gietvloer , Hout , Kurk , Laminaat , Linoleum , Parket , PVC , Tegels
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 0.15 kg
Smart: Nee
Weegschaalfunctie: Botmassa , Spiermassa , Vetpercentage , Vochtgehalte
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Materiaal weegplatform: Gehard glas

2. Ade Analyseweegschaal Digitaal Tamina 30 zwart , zilver

2. Ade Analyseweegschaal Digitaal Tamina 30 zwart , zilver
Analoog of Digitaal: Digitaal
Weegnauwkeurigheid: 0.1 g
Maximale weegvermogen: 0.18 kg
Smart: Ja
Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Gewicht , Spiermassa , Visceraal vet , Vochtgehalte , Vetpercentage
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Materiaal weegplatform: Gehard glas

3. FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x zwart

3. FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x zwart
Analoog of Digitaal: Digitaal
Geschikt voor type vloer: Gietvloer , Hout , Laminaat , Parket , PVC , Tegels
Weegnauwkeurigheid: 0.1 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Smart: Ja
Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet
Koppelbaar met ander apparaat: Weegschaal , Smart Watch , Sporthorloge , Activitytracker
Materiaal weegplatform: Glas

4. e.volve Personenweegschaal Zwart

4. e.volve Personenweegschaal Zwart
Analoog of Digitaal: Digitaal
Geschikt voor type vloer: Behandeld parket , Gietvloer , Hout , Laminaat , Linoleum , Parket , PVC , Tegels
Weegnauwkeurigheid: 100 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Smart: Ja
Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet , Vochtgehalte , Buikvet
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Materiaal weegplatform: Gehard glas

5. LifeGoods Personenweegschaal Lichaamsanalyse & Vetpercentage zwart

5. LifeGoods Personenweegschaal Lichaamsanalyse & Vetpercentage zwart
Analoog of Digitaal: Digitaal
Geschikt voor type vloer: Tegels , Parket , Laminaat , Hout , Gietvloer
Weegnauwkeurigheid: 500 g
Maximale weegvermogen: 180 kg
Smart: Ja
Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet , Vochtgehalte
Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device
Materiaal weegplatform: Gehard glas

Veelgestelde vragen over personenweegschalen

Heb je toch nog vragen of behoefte aan een tl;dr (too long, didn't read)? Neem dan de onderstaande vragen met hun antwoorden door.

🔧 Hoe werkt een personenweegschaal?

Een digitale weegschaal werkt met sensoren die de druk wegen als je er op staat. Deze sensoren geven de informatie door aan de interne chip, en die zet de informatie om in het bijbehorende gewicht.

Een analoge weegschaal werkt met een veer die de druk doorgeeft aan de interne mechaniek. Deze mechaniek stuurt de wijzer aan die het gewicht op het scherm weergeeft.

💵 Wat kost een personenweegschaal?

Een personenweegschaal vind je al vanaf 10 euro, maar dan bezit je slechts de basisfuncties. Wil je meer opties, dan kost een weegschaal voor in je eigen badkamer al gauw 20 tot 30 euro tot maximaal 60 euro. Een krachtpatser die je sneller in medische settings tegenkomt, heeft waarschijnlijk een prijskaartje dat de honderden euro's in loopt.

🤔 Hoe kies ik tussen een analoge en digitale weegschaal?

Zoek je naar gebruiksvriendelijkheid en wil je slechts je gewicht weten? Overweeg dan de eenvoud van een analoge weegschaal.

Wil je nauwkeuriger je gewicht aflezen, en zoek je naar andere functionaliteiten zoals het meten van je BMI, vetpercentage of spiermassa? Kies dan voor een digitale weegschaal.

Welke personenweegschaal moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste personenweegschaal. Zo maak jij de beste keus!

Maximale weegvermogenSmartWeegschaalfunctieKoppelbaar met ander apparaatMateriaal weegplatform
1TANITA BC-731 Zwart Lichaamsanalyse weegschaal0.15 kgNeeBotmassa , Spiermassa , Vetpercentage , VochtgehalteNiet koppelbaar met ander deviceGehard glas
2Ade Analyseweegschaal Digitaal Tamina 30 zwart , zilver0.18 kgJaBMI , Botmassa , Gewicht , Spiermassa , Visceraal vet , Vochtgehalte , VetpercentageNiet koppelbaar met ander deviceGehard glas
3FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x zwart180 kgJaBMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vetWeegschaal , Smart Watch , Sporthorloge , ActivitytrackerGlas
4e.volve Personenweegschaal Zwart180 kgJaBMI , Botmassa , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet , Vochtgehalte , BuikvetNiet koppelbaar met ander deviceGehard glas
5LifeGoods Personenweegschaal Lichaamsanalyse & Vetpercentage zwart180 kgJaBMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet , VochtgehalteNiet koppelbaar met ander deviceGehard glas

TANITA BC-731 Zwart Lichaamsanalyse weegschaal

Maximale weegvermogen: 0.15 kg

Smart: Nee

Weegschaalfunctie: Botmassa , Spiermassa , Vetpercentage , Vochtgehalte

Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device

Materiaal weegplatform: Gehard glas

Ade Analyseweegschaal Digitaal Tamina 30 zwart , zilver

Maximale weegvermogen: 0.18 kg

Smart: Ja

Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Gewicht , Spiermassa , Visceraal vet , Vochtgehalte , Vetpercentage

Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device

Materiaal weegplatform: Gehard glas

FITAGE Personenweegschaal Weegschaal met 17x zwart

Maximale weegvermogen: 180 kg

Smart: Ja

Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet

Koppelbaar met ander apparaat: Weegschaal , Smart Watch , Sporthorloge , Activitytracker

Materiaal weegplatform: Glas

e.volve Personenweegschaal Zwart

Maximale weegvermogen: 180 kg

Smart: Ja

Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet , Vochtgehalte , Buikvet

Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device

Materiaal weegplatform: Gehard glas

LifeGoods Personenweegschaal Lichaamsanalyse & Vetpercentage zwart

Maximale weegvermogen: 180 kg

Smart: Ja

Weegschaalfunctie: BMI , Botmassa , Buikvet , Caloriebehoeften in rust (BMR) , Gewicht , Spiermassa , Vetpercentage , Visceraal vet , Vochtgehalte

Koppelbaar met ander apparaat: Niet koppelbaar met ander device

Materiaal weegplatform: Gehard glas

Conclusie

Hopelijk heb je nu voor jezelf helder welke weegschaal bij je past! Digitaal of analoog, het kunnen berekenen van je BMI, slimme functies, het materiaal – het zijn allemaal aspecten die je mee moet nemen in je beslissing.

Wat is voor jou de beste personenweegschaal? Is het eentje hieronder uit de top 5? Laat het ons hieronder weten welke het is geworden! 😁

Was dit artikel behulpzaam?