Nooit meer Ongerust met de Beste Gps-Tracker voor je Hond

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Wie weg is, is gezien.

Nooit meer Ongerust met de Beste Gps-Tracker voor je Hond

We doen veel om onze geliefde viervoeters te beschermen, zoals ze aanlijnen en de juiste omheining plaatsen. Maar zelfs als je alle preventieve maatregelen neemt, is het nog steeds mogelijk dat je hond ontsnapt. Met de beste gps-tracker voor je hond slaap je weer op je twee oren.

Je hoeft je geen zorgen meer te maken dat je je hond niet terug vindt, aangezien de gps-tracker je op de hoogte houdt van waar hij precies is.

Niet alle gps-trackers zijn echter hetzelfde, en daarom heb ik een koopgids samengesteld met de belangrijkste functies om op te letten voordat je een gps-tracker voor je hond aankoopt. Ontdek het snel hieronder! 😉

WhatsGoods hond en kat huisdieren siliconen halsband bescherm hoesje

WhatsGoods hond en kat huisdieren siliconen halsband bescherm hoesje
Type dier: Hond | Kat
Product gewicht: 10 gram
Grootte honden/kattenras: Alle formaten
Bediening via mobiele app: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Invoxia

Invoxia
Type dier: Hond | Kat
Product breedte: 2,4 cm
Product gewicht: 120 gram
Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)
Bediening via mobiele app: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Tractive gps hond 4

Tractive gps hond 4
Type dier: Hond
Product breedte: 1,7 cm
Product gewicht: 40 gram
Grootte honden/kattenras: Kleine hondenrassen (5-15 kg)
Bediening via mobiele app: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste gps-tracker voor je hond koopgids: hoe maak je de beste koop?

De technologie staat niet stil, zo ook niet in de wereld van de huisdieren. Tegenwoordig schaf je de beste automatische voerbak aan en scoor je gps-trackers om je huisdieren op te sporen. En dat is maar goed ook, want veel berichten op sociale media gaan over verloren huisdieren en het is hartverscheurend om te zien hoeveel honden vermist raken!

Vaak zijn dit nieuwe huisdieren of zijn ze bang en niet bekend met hun omgeving. Dit is waar een gps-tracker om de hoek komt kijken. Het hebben van een tracker die je vertelt waar je hond is, is een onbetaalbaar geschenk en bespaart je een hoop stress en angst!

Wat is een gps-tracker voor honden?

Een gps-tracker is een speciaal apparaatje die tracking mogelijkheden biedt als je hond mocht verdwalen. Let op: het is géén vervanging voor een microchip. In Nederland is het verplicht om je hond te laten chippen, dus sla dit vooral niet over.

Gps is de afkorting van global positioning satellite en veel gps-trackers stellen je in staat om een app te gebruiken om je huisdier te lokaliseren.

Gps is in feite een netwerk van satellieten die in een baan om de aarde draaien. Met behulp van deze satellieten vraag je als gps-gebruiker de informatie op om een exacte locatie van iets of iemand te achterhalen.

Hond met gps-tracker

Als je hond een gps-tracker draagt, worden de signalen heen en weer gestuurd tussen de hond en de satellieten, zodat je precies weet waar hij zich bevindt.

Meestal ontvang je deze gegevens via een app op je telefoon. Best cool, toch?

Voor wie zijn gps-trackers handig?

gps-trackers zijn uiterst nuttig voor mensen met honden die de neiging hebben om weg te lopen. En dan vooral die met een bijzonder avontuurlijke of snel wegrennende hond in de familie. Voor honden met een jachtinstinct bijvoorbeeld, is een gevonden spoor al een trigger om het op een lopen te zetten. 🐕

Als je je hond naar je zin iets te vaak moet zoeken, is het waarschijnlijk gemakkelijk om de initiële kosten en mogelijke abonnementskosten van een gps-tracker te rechtvaardigen.

Zelfs als je hond nog nooit de neiging heeft gehad om te ontsnappen, kan een gps-tracker goed van pas komen. Ze zorgen niet alleen voor gemoedsrust, maar geven je ook inzicht in de bewegings- en gedragsgewoonten van je hond.

Typen trackers

Er zijn twee verschillende soorten opties voor gps-trackers in termen van ontwerp. Je hebt modellen met een geïntegreerd gps-systeem in de halsband, of hulpstukken die je op de bestaande halsband van je huisdier klemt.

Er is geen 'betere' optie om het zo te zeggen; het hangt af van hoe groot je hond is, wat het meest comfortabel is en welke technologie je verkiest.

Er zijn ook 2 verschillende types van trackers in termen van functionaliteit:

gps-trackers

Gps-locatie is een belangrijke reden om een tracker aan te schaffen. gps-trackers op basis van een abonnement zijn van toepassing bij de modellen waar je een app gebruikt om je hond vanaf je telefoon te volgen.

Vrouw heeft maps open op haar smartphone

Deze werken het beste voor degenen die in de buurt van een stad wonen. Ervoor zorgen dat je een consistente cellulaire verbinding hebt, is noodzakelijk voor de betrouwbaarheid van de gps-tracker.

Als je in een gebied bent met dekking, stuurt de tracker de verblijfplaats van je huisdier naar de app.

Dit gebeurt niet altijd onmiddellijk; er is vaak een paar minuten vertraging totdat het apparaat zich realiseert dat je huisdier zich buiten de veilige zone bevindt.

Dat is genoeg tijd voor een snel huisdier om er vandoor te gaan, maar beter dan helemaal niet te weten dat je geliefde viervoeter over het hek is gesprongen. Hieronder som ik nog enkele van de belangrijkste voordelen van een gps-tracker voor je hond op:

  • Je kent de exacte locatie van je hond.
  • Gps tracking systemen, zoals de Garmin Astro en Garmin Alpha, geven je een exacte locatie, de afstand tot jou, de reisrichting (indien in beweging), en de status of wat de hond aan het doen is: rennen, zitten, enzovoorts.
  • Gps is geruisloos. In tegenstelling tot pieperhalsbanden, maakt gps geen geluid. Dit is beter voor jou, je hond en de omgeving.
Vrouw houdt een hondje in haar armen

Radiotelemetrische trackers

Deze trackers hebben geen app, maar gebruiken een tracking apparaatje voor het opspeuren van je hond. Radiotelemetrie trackers zenden een richtinggevoelig radiosignaal uit, waarmee je de richting van je hond bepaalt en het geeft beperkte informatie over de afstand.

Dit type trackers is het beste voor mensen die in gebieden wonen waar cellulaire service niet consistent is. Deze optie is meestal duurder, maar er zijn geen maandelijkse abonnementskosten aan verbonden.

Een probleem met een radiotelemetrische tracking is dat hij je nooit de exacte afstand vertelt, zodat je wat giswerk moet doen. Ze geven zeer beperkte informatie over de afstand waarop de tracker zich bevindt – het gaat meer om de richting.

Je schat de afstand op basis van de hoeveelheid versterking (signaalsterkte) die nodig is om het signaal van de tracker te krijgen, maar dit kan veranderen afhankelijk van het terrein dat zich tussen jou en de hond bevindt.

Tags

Bluetooth-apparaten om voorwerpen te volgen en terug te vinden, zoals de AirTag van Apple, lijken misschien goede opties voor huisdieren, gezien de levensduur van de batterij, het kleine formaat en de betaalbare prijs. Maar...

Aangezien AirTags niet bedoeld zijn om te gebruiken voor het volgen van huisdieren, kunnen ze gemakkelijker beschadigd raken, waardoor ze snel defect te raken. Huisdieren kunnen de AirTag bovendien verliezen. Als je huisdier verdwaalt of wegloopt en de AirTag verliest, kunt je de AirTag wel vinden, maar je huisdier niet.

Apple AirTag en iPhone in hand

Een ander nadeel van de Airtag is het bereik. Het maximale Bluetooth-bereik is ongeveer 100 meter, dus een AirTag is maximaal tot die afstand te volgen.

Een specifieke gps-tracker voor een hond, maar ook een gps-tracker voor je kat, is specifiek ontworpen voor huisdieren en om te bevestigen aan een halsband (of wordt geleverd met halsband) en is robuust. Ze zijn allemaal vuil- en waterafstotend genoeg om de avonturen van je ontsnapte huisdier te weerstaan.

Beperkingen van trackers voor honden

Hoewel de technologie voor het volgen van huisdieren zich snel ontwikkelt, is er nog geen perfecte oplossing voor het terugvinden van je huisdier en is er nog steeds ruimte voor verbetering.

De belangrijkste beperking van gps-trackers is dat hun betrouwbaarheid en nauwkeurigheid slechts zo goed is als de satellietverbinding waartoe het toegang heeft. De meeste tracking-bedrijven gebruiken nu zowel satellietsignalen als de middelen van grote mobiele telefoonnetwerken om hun dekkingsgebied nadrukkelijk te vergroten.

Peuter wandelt met zijn hondje aan de leiband

Hierdoor betaal je waarschijnlijk elke maand een klein bedrag voor toegang tot dat mobiele netwerk. Voor veel eigenaars is dit abonnementsgeld de gemoedsrust waard die de technologie met zich meebrengt, maar voor anderen is het moeilijk te rechtvaardigen, vooral als de dekking van het mobiele netwerk in de buurt niet optimaal is.

Radiotelemetrische trackers, aan de andere kant, werken betrouwbaar de hele tijd, maar het bereik is veel kleiner en het heeft niet de vereiste technologie voor nauwkeurige locatie of real-time tracking, wat lastig is als je hond grote afstanden aflegt.

Als dat het geval is, moet je rondlopen of rijden totdat het tracking apparaat je vertelt dat je binnen het bereik van de signalen van je hond bent.

Andere zaken om op te letten bij je aankoop

Koop de juiste maat voor je hond

Als je besluit een gps-tracker voor je hond te kopen, is het belangrijk dat je er een kiest dat niet te omslachtig is voor je hond om mee te nemen.

Meestal is de tracker een halsbandbevestiging. Zorg ervoor dat hij duurzaam genoeg is om aan de halsband te blijven – zelfs als je hond hard loopt – maar licht genoeg om je hond niet te irriteren. Een gps-tracker van bijvoorbeeld 35 gram mag je gebruiken voor een hond vanaf 4 kg.

Waterdichtheid

Sommige van de meer gesofisticeerde trackingmodellen zijn volledig waterdicht, terwijl andere slechts waterbestendig zijn.

Als je een avontuurlijke hond die graag door water loopt, is het de moeite waard om je zoektocht te beperken tot uitsluitend waterdichte modellen. Als de tracker niet waterdicht is en je hond laat het toch onder water lopen, raakt de gps-tracker beschadigd en in het slechtste geval werkt hij naderhand niet meer.

Hond met zijn baasjes in de zee

Activiteit bijhouden

Een van de belangrijkste extra functies van sommige gps-trackers is dat u definitief kunt bijhouden hoeveel je hond actief is. Dit kan een bijzonder nuttig hulpmiddel zijn als je probeert om hun gewicht te verminderen of als ze een blessure hebben.

Door het meten van hun activiteitsniveaus, pas je eenvoudig hun voedselinname en je interactieve speeltijd met hen hierop aan.

Trackers die de bewegingen van je hond binnenshuis volgen, geven een fascinerend inzicht in het gedrag van je hond als u niet thuis bent. Je kunt zien of ze ontspannen zijn of dat ze last hebben van verlatingsangst en zich krampachtig voortbewegen.

Levensduur van de batterij

Een zeer belangrijk kenmerk om op te letten, is de levensduur van de batterij. Dit is van vitaal belang omdat als je huisdier ergens verloren is, deze functie ervoor zorgt dat je een paar uur de tijd hebt om je hond op te sporen.

Radio-trackers hebben meestal een veel langere batterijlevensduur dan gps-trackers, aangezien deze laatste harder moeten werken om voortdurend signalen te verbinden en je hond te volgen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wees wel proactief met het opladen van het apparaat. 🔋

Geo-zones

Met sommige gps-trackers stel je ook een 'veilige zone' in voor je huisdier en krijg je automatisch een melding zodra je hond die vooraf bepaalde zone verlaat. Dit is een bijzonder nuttige functie voor eigenaars van escape artists die bij de minste gelegenheid door de omheining glippen.

Veilige zones zijn meestal je huis, hoewel je bij sommige producten meerdere veilige zones per dier kunt instellen, wat handig is als je je hond meeneemt op vakantie. Let ook op de mogelijkheid om meldingen voor het verlaten van de veilige zone uit te schakelen wanneer je je hond doelbewust meeneemt naar buiten voor wandelingen of andere activiteiten.

De 5 beste gps-trackers voor honden onder elkaar

1. WhatsGoods hond en kat huisdieren siliconen halsband bescherm hoesje

1. WhatsGoods hond en kat huisdieren siliconen halsband bescherm hoesje
Type dier: Hond | Kat
Product gewicht: 10 gram
Grootte honden/kattenras: Alle formaten
Bediening via mobiele app: Nee

2. Invoxia

2. Invoxia
Type dier: Hond | Kat
Product breedte: 2,4 cm
Product gewicht: 120 gram
Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)
Bediening via mobiele app: Ja

3. Tractive gps hond 4

3. Tractive gps hond 4
Type dier: Hond
Product breedte: 1,7 cm
Product gewicht: 40 gram
Grootte honden/kattenras: Kleine hondenrassen (5-15 kg)
Bediening via mobiele app: Ja

4. Apple Airtag Hondenhalsband

4. Apple Airtag Hondenhalsband
Type dier: Hond | Kat
Product gewicht: 20 gram
Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)
Bediening via mobiele app: Ja

5. Weenect DOGS² GPS Tracker voor honden

5. Weenect DOGS²  GPS Tracker voor honden
Type dier: Hond
Product breedte: 2,3 cm
Product gewicht: 30 gram
Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)
Bediening via mobiele app: Ja

Veelgestelde vragen over gps-trackers voor honden

🐶 Waarom moet ik een gps-tracker voor mijn hond kopen?

In tegenstelling tot een microchip, volg je met een gps-tracker je hond in real time, zodat je je hond onmiddellijk lokaliseert en terugvindt, mocht hij ooit vermist raken.

🐕 Hoe ver kunnen honden wegrennen?

Grote sterke honden, vooral jonge honden, kunnen 8 km of meer lopen. De meeste kleine honden halen maar een kilometer. De meeste honden worden teruggevonden binnen een straal van 3 km rond hun huis, vooral omdat ze normaal nooit een langere afstand in een rechte lijn lopen, hoe sterk of snel ze ook zijn.

1️⃣ Wat is de populairste gps-tracker voor honden?

De Tractive gps-tracker is een van de meest populaire en best verkochte gps-trackers voor honden over de hele wereld. De tracker biedt baasjes de mogelijkheid om hun geliefde viervoeter in real time te volgen met behulp van de live tracking-functie.

Welke gps-tracker moet ik kopen voor mijn hond?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste gps-trackers voor honden. Zo kun jij de beste keus maken.

Type dierProduct gewichtGrootte honden/kattenrasBediening via mobiele app
1WhatsGoods hond en kat huisdieren siliconen halsband bescherm hoesjeHond | Kat10 gramAlle formatenNee
2InvoxiaHond | Kat120 gramMiddelgrote hondenrassen (15-30 kg)Ja2,4 cm
3Tractive gps hond 4Hond40 gramKleine hondenrassen (5-15 kg)Ja1,7 cm
4Apple Airtag HondenhalsbandHond | Kat20 gramMiddelgrote hondenrassen (15-30 kg)Ja1,7 cm
5Weenect DOGS² GPS Tracker voor hondenHond30 gramMiddelgrote hondenrassen (15-30 kg)Ja2,3 cm

WhatsGoods hond en kat huisdieren siliconen halsband bescherm hoesje

Type dier: Hond | Kat

Product gewicht: 10 gram

Grootte honden/kattenras: Alle formaten

Bediening via mobiele app: Nee

Invoxia

Type dier: Hond | Kat

Product gewicht: 120 gram

Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)

Bediening via mobiele app: Ja

Product breedte: 2,4 cm

Tractive gps hond 4

Type dier: Hond

Product gewicht: 40 gram

Grootte honden/kattenras: Kleine hondenrassen (5-15 kg)

Bediening via mobiele app: Ja

Product breedte: 1,7 cm

Apple Airtag Hondenhalsband

Type dier: Hond | Kat

Product gewicht: 20 gram

Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)

Bediening via mobiele app: Ja

Product breedte: 1,7 cm

Weenect DOGS² GPS Tracker voor honden

Type dier: Hond

Product gewicht: 30 gram

Grootte honden/kattenras: Middelgrote hondenrassen (15-30 kg)

Bediening via mobiele app: Ja

Product breedte: 2,3 cm

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een idee van de vele voordelen van gps-trackers voor honden en welk type product het beste zou werken voor jou en je hond. Gezien het enorme aantal huisdieren dat elk jaar vermist raakt, is een gps-tracker goed voor je eigen gemoedsrust.

Heb je reeds ervaring met een gps-tracker voor je hond? Deel dan zeker je ervaringen hieronder! En laat me ook even weten welke tracker jouw favoriet is uit onze top 5 hieronder. 😉

Was dit artikel behulpzaam?