Kraakhelder Geluid met de Beste FM-Antenne

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Haal die signalen moeiteloos binnen.

Kraakhelder Geluid met de Beste FM-Antenne

Genieten van goede radio vereist een combinatie van drie dingen: een goede stereo-installatie, de beste FM-antenne en een goede locatie. Als je dat allemaal hebt, luister je naar je favoriete zenders van kilometers ver weg zonder ruis of onderbreking van andere bronnen.

Je moet er wel voor zorgen dat je de antenne correct plaatst. Raadpleeg altijd de handleiding van de antenne voor de specifieke installatie-instructies. Daarnaast heb ik hieronder een handige koopgids voor je klaarstaan, zodat je de beste FM-antenne voor jou aankoopt. 🧐

S-Impuls FM dipool antenne met coax connector vrouwelijk

S-Impuls FM dipool antenne met coax connector vrouwelijk
Gewicht: 0.20 kg
Maximale frequentie: 108 MHz
Minimale frequentie: 87.5 Hz
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Hama- Antenne

Hama- Antenne
Gewicht: 569 g
Maximale frequentie: 17400 Hz
Minimale frequentie: 174 Hz
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Air4us

Air4us
Gewicht: 543 g
Maximale frequentie: 868 MHz
Minimale frequentie: 868 MHz
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste FM-antenne koopgids: hoe maak je de beste koop?

FM-antennes zijn er in verschillende soorten en met verschillende prestaties, waardoor het moeilijk is om te bepalen welke voor jou geschikt is. In deze koopgids bespreek ik welke factoren van vitaal belang zijn om te overwegen in een antenne bij je aankoop.

Binnen- of buitenantenne?

De prestaties van beide soorten antennes zijn even goed, maar als je bijvoorbeeld in een huurhuis of een appartement woont en de huisbaas staat niet toe dat je een antenne op het dak plaatst, dan is een binnenantenne een goede optie.

Buitenantennes lopen altijd het risico om eraf te vallen of beschadigd te raken tijdens zware weersomstandigheden, hoewel ze meestal zeer duurzaam zijn. Ze worden gebouwd met weerbestendige materialen die hun totale prijs verhogen. Binnenantennes hebben niet met dergelijke problemen te maken en gaan meestal langer mee.

Buitenantenne in beeld

Binnenantennes hebben aan populariteit gewonnen, omdat ze minder kosten dan buitenantennes. Een ander groot voordeel is het installatiegemak.

Het installeren van een binnenantenne is veel eenvoudiger dan het installeren van een buitenantenne. Als je niet je dak wilt beklimmen of een professional wilt inhuren om het te doen, dan is een binnenantenne waar je voor moet gaan.

Soorten FM-antennes

Een FM-antenne ontvangt het signaal dat door torens wordt uitgezonden in de vorm van radiogolven. Eenmaal opgepikt, zet de antenne ze om in elektrische signalen die de stereo in staat stelt geluid te produceren. Er zijn twee soorten FM-antennes op de markt: versterkte en niet-versterkte.

Versterkte antennes hebben een ingebouwde versterker, waardoor ze een betere geluidskwaliteit bieden. Dit komt omdat het de ontvangststerkte van de antenne verbetert, waardoor het ook zwakke signalen opvangt. Ze kosten daardoor ook meer dan onversterkte antennes.

Onversterkte antennes hebben daarentegen geen versterker. Toch zijn er veel onversterkte antennes op de markt die ook goede prestaties leveren, maar tegen een meer betaalbare prijs.

Wil je meer uit je auto halen en via je smartphone naar muziek luisteren? Overweeg dan de beste fm-transmitter.

Bereik

Het ontvangstbereik bepaalt van welke afstand de antenne signalen opvangt. Elke FM-antenne heeft een ander ontvangstbereik. Je moet ervoor zorgen dat de antenne die je kiest het juiste bereik heeft, afhankelijk van hoe ver je huis van de zendmasten staat. Neem een antenne met een ontvangstbereik dat iets groter is dan de afstand tot de zendmasten.

FM

FM staat voor frequentiemodulatie, d.w.z. de codering van het audiosignaal op de draaggolffrequentie. FM-stations werken in de 88-108 MHz-band.

De locatie van je huis

De locatie heeft een grote invloed op de prestaties van een FM-antenne. Als veel objecten rond je huis de signalen blokkeren, zoals bomen, gebouwen en meer, koop dan een antenne die een zeer goed ontvangst heeft.

Dat betekent een antenne die zich meer kan richten op het ontvangen van signalen uit één richting om zelfs zwakke signalen op te pikken. Dit zorgt voor consistente prestaties zonder enige interferentie. Als je locatie vrij is van belemmerende objecten en lichtbevolkt is, dan is dit niet zo'n probleem.

Topzicht van een stad

Frequentie

Antennefrequentie definieert men als het aantal cycli van een golf per seconde. Hoewel een gewone televisie-antenne voor buitenshuis in sommige gevallen aanvaardbare resultaten oplevert, zijn antennes die speciaal zijn ontworpen voor de ontvangst van de FM-omroepband, in het algemeen 88 MHz tot 108 MHz, het meest effectief voor FM-ontvangst.

Geluidskwaliteit

Na het bereik en de locatie van je huis, is de geluidskwaliteit je eerste zorg zijn. Zorg ervoor dat de antenne die het gewenste ontvangstbereik heeft ook in staat is een goede geluidskwaliteit te leveren.

Sommige antennes bevatten zoals gezegd een versterker. Dergelijke eenheden zijn in staat om een helder en vervormingsvrij geluid te leveren. Het is echter niet per se nodig om een antenne met versterker te kopen, want er zijn er ook veel die geen versterker hebben en toch een goede geluidskwaliteit leveren.

Materiaal

Een antenne moet gemaakt zijn van een materiaal dat een goede geleiding heeft en toch duurzaam is. Duurzaamheid is zeer belangrijk als je een buitenantenne koopt. Koper is een metaal dat aan deze criteria voldoet. Het is zeer buigzaam en robuust. Dit is de reden waarom men tegenwoordig de meeste antennes van koper maakt.

Een ander goed materiaal is staal. Roestvrij staal geleid minder goed dan koper, maar het heeft een hoge treksterkte. Het is ook bestand tegen roest, waardoor het duurzaam is.

Binnenhuisantennes zijn er in verschillende vormen en ontwerpen. Probeer een antenne te vinden die alle functies heeft die je nodig hebt en die ook mooi opgaat in je interieur!

Tips om een uitstekend signaal met grote helderheid te krijgen

Verwijder blokkades

Plaats je antenne zo dat hij zo min mogelijk wordt geblokkeerd. Hoe minder spullen rond de antenne, hoe groter de kans op een goed ontvangst. Een goed idee is om hem voor een raam te plaatsen, aangezien het signaal beter door de ramen binnenkomt.

Plaats hem hoog

Realiseer je dat FM-signalen de zichtlijn van de zender volgen. Daardoor is het zinvol om de antenne hoog te plaatsen, waar hij in een betere positie is om het signaal op te vangen.

Probeer een versterkte antenne

Versterkte binnenantennes pikken het signaal beter op en nemen vervorming weg. Als je na het proberen van verschillende onversterkte modellen te maken hebt met veel vervorming, is het misschien tijd om over te schakelen op een versterkte antenne.

Als zelfs de beste FM-antennes voor binnen (zowel de onversterkte als de onversterkte versies) niet de resultaten geven die je zoekt met betrekking tot signaal- en geluidskwaliteit, dan wordt het tijd dat je een buitenantenne installeert.

De 5 beste FM-antennes onder elkaar

1. S-Impuls FM dipool antenne met coax connector vrouwelijk

1. S-Impuls FM dipool antenne met coax connector vrouwelijk
Gewicht: 0.20 kg
Maximale frequentie: 108 MHz
Minimale frequentie: 87.5 Hz

2. Hama- Antenne

2. Hama- Antenne
Gewicht: 569 g
Maximale frequentie: 17400 Hz
Minimale frequentie: 174 Hz

3. Air4us

3. Air4us
Gewicht: 543 g
Maximale frequentie: 868 MHz
Minimale frequentie: 868 MHz

4. Auto antenne adapter

4. Auto antenne adapter
Gewicht: 0.01 kg

5. Electrovision FM-DAB Di pool binnen antenne met Coax Male plug

5. Electrovision FM-DAB Di pool binnen antenne met Coax Male plug
Gewicht: 0.01 kg
Maximale frequentie: 230 MHz
Minimale frequentie: 88 MHz

Veelgestelde vragen over FM-antennes

🤔 Hoe plaats je een FM-antenne?

Plaats de FM-antenne op een stabiele, vlakke ondergrond waar hij bij de meeste frequenties een goede ontvangst heeft. Aangeraden is om hem zo hoog mogelijk te plaatsen. Monteer de antenne op de standaard zodat hij stabiel blijft staan.

FM-signalen verplaatsen zich meestal horizontaal, dus het horizontaal of diagonaal plaatsen van de antennestaaf of -draad, geeft meestal betere resultaten dan verticaal.

➡️ Wanneer moet ik voor een versterkte antenne gaan?

Versterkte en onversterkte FM-antennes zijn beide in staat om een indrukwekkende geluidskwaliteit te leveren, maar over het algemeen leveren FM-antennes met versterker een betere ervaring.

Een versterker verbetert de signaalontvangst van de antenne, zodat hij zowel sterke als zwakke signalen ontvangt en dus een betere geluidskwaliteit biedt zonder enige vervorming.

❓ Wat is de functie van FM-antenne?

Een radiostation gebruikt een FM-antenne om liedjes, talkshows, programma's en reclamespotjes over lange afstanden uit te zenden. Deze gegevens worden omgezet in elektrische energie, die langs de FM-antenne stroomt. Terwijl dit proces gaande is, wordt het signaal of vermogen versterkt.

Welke FM-antenne moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele specificaties van de beste FM-antennes. Zo kun jij de beste keus maken.

GewichtMaximale frequentieMinimale frequentie
1S-Impuls FM dipool antenne met coax connector vrouwelijk0.20 kg108 MHz87.5 Hz
2Hama- Antenne569 g17400 Hz174 Hz
3Air4us543 g868 MHz868 MHz
4Auto antenne adapter0.01 kg868 MHz868 MHz
5Electrovision FM-DAB Di pool binnen antenne met Coax Male plug0.01 kg230 MHz88 MHz

S-Impuls FM dipool antenne met coax connector vrouwelijk

Gewicht: 0.20 kg

Maximale frequentie: 108 MHz

Minimale frequentie: 87.5 Hz

Hama- Antenne

Gewicht: 569 g

Maximale frequentie: 17400 Hz

Minimale frequentie: 174 Hz

Air4us

Gewicht: 543 g

Maximale frequentie: 868 MHz

Minimale frequentie: 868 MHz

Auto antenne adapter

Gewicht: 0.01 kg

Maximale frequentie: 868 MHz

Minimale frequentie: 868 MHz

Electrovision FM-DAB Di pool binnen antenne met Coax Male plug

Gewicht: 0.01 kg

Maximale frequentie: 230 MHz

Minimale frequentie: 88 MHz

Conclusie

Met een FM-antenne geniet je van je favoriete muziek in een kristalheldere kwaliteit. Er zijn modellen die alleen uit een kabel bestaan, andere die eruit zien als een toren, en zelfs versterkte modellen om de kans te vergroten dat deze de vervorming wegwerken van binnengehaalde zenders.

Welk model past het beste bij jouw behoeften? En is het een binnen- of een buitenantenne? Laat het me weten en deel gerust al je FM-antenne-ervaringen! 👇

Was dit artikel behulpzaam?